Αγροτικός Σύλλογος Κω: Διαχείριση υδάτινων πόρων, τροποποιήσεις κανονισμού άρδευσης Δήμου Κω

2
865

Διαχείριση υδάτινων πόρων, τροποποιήσεις κανονισμού άρδευσης Δήμου Κω.

Συνάντηση εκπροσώπων των ΔΣ των κλάδων του πρωτογενούς τομέα(αγρότες ,κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, λαϊκής αγοράς) πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις τροποποίησης του κανονισμού άρδευσης Δήμου Κώ και ευρύτερα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στο Νησί. Το Δήμο εκπροσώπησαν οι: Χατζηκαλύμνιος Μιχαήλ ,αντιδήμαρχος υπεύθυνος και για τον πρωτογενή τομέα και ο Κιάρης Μηνάς πρόεδρος του ΔΣ της Δ.Ε.Υ.Α.Κ

Την ερχόμενη Πέμπτη 11-5-2017 και ώρα 20:30 θα συνεδριάσει το ΔΣ του αγροτικού συλλόγου στο παλαιό Δημαρχείο του πρώην Δ. Δικαίου στο Ζηπάρι ,θα ενημερώσει και θα συζητήσει θέματα που αφορούν τον κλάδο. Στο εξής οι συνεδριάσεις θα γίνονται κάθε δεύτερη Πέμπτη θα είναι ανοικτές και επιθυμητή η συμμετοχή με δικαίωμα λόγου. Χωρίς συμμετοχή κι αγώνα τα προβλήματα δεν λύνονται.

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ .

ΓΕΝΙΚΑ

Η διαρκής παρατήρηση της λειτουργίας του δικτύου, καθώς και οι τροποποιήσεις του κανονισμού από τους υπεύθυνους της Δ.Ε.Υ.Α.Κ με τη συμβολή των ίδιων των χρηστών αγροτών είναι επιβεβλημένες ,κρίνονται ως θετικές και πρέπει να στοχεύουν στην κλιμακωτή χρέωση και επίτευξη κοινωνικής και δίκαιης τιμολόγησης στη βάση της αρχής <<ο υπερκαταναλώνων πληρώνει>> .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:

Η ανάπτυξη του τόπου από την οποία εξαρτάται η ζωή των παιδιών μας έχει ως θεμέλια, βασικές παραμέτρους που σχετίζονται άμεσα με τους φυσικούς πόρους και ιδιαίτερα το νερό. Επειδή ακούγεται και γράφεται ότι οι υπερ.- καταναλώσεις σχετίζονται με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οι παραγωγοί σήμερα στο νησί εφαρμόζουν το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες και επομένως ο έλεγχος των καταναλώσεων είναι εύκολος . Οι υπέρ-καταναλώσεις οφείλονται κυρίως σε κατάχρηση από γεωτρήσεις . Η ύδρευση και η άρδευση στο νησί γίνεται κυρίως με γεωτρήσεις(πλην λιμνοδεξαμενών και λίμνης πυλίου), συνεπώς η πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, λόγω ανεξέλεγκτης και ασύδοτης χρήσης θα έχει τεράστιο οικονομικό κόστος.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

-σαφής διαχωρισμός χρήσεων ανάμεσα στο νερό ύδρευσης, στο νερό για τον πρωτογενή τομέα και το νερό για την τουριστική βιομηχανία.

-διαφοροποίηση τιμολογίων σύμφωνα με την παγκόσμια αρχή <<ο ρυπαίνων πληρώνει>> δηλαδή <<ο υπέρ-καταναλώνων πληρώνει>> .

-τιμολογιακή πολιτική υπερ των αδύναμων κοινωνικά τάξεων .

-στροφή στην ανάπτυξη πρασίνου με χαρακτηριστικά Μεσογειακού-Αιγαιακού-Κωακού τοπίου.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΄΄Α΄΄ Μικρή ανάλυση της κατάστασης.

Α.Σ.Κω.

(πληροφορίες Δ.Βαγγέλης 6945939553)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ΄΄ Α΄΄

Κατά το παρελθόν, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. χρηματοδότησε το πρόγραμμα ‘‘Εκτίμηση και διαχείριση υδατικού δυναμικού νήσου Κω’’ που εκπονήθηκε από το Ε.Μ.Π. Τα αποτελέσματα του προγράμματος για την περίοδο 1982 -1996 έδειξαν αρνητικό αθροιστικό ισοζύγιο μεταξύ βροχοπτώσεων και χρησιμοποιούμενου νερού. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μελέτη του ΙΓΜΕ αργότερα.

Η άρδευση ενισχύεται και από τις λιμνοδεξαμενές στη περιοχή Πλατύ και στη περιοχή της Μεσαριάς .

Στη θέση Πλατύ που βρίσκεται νότια της πόλης λιμνοδεξαμενή όγκου 342.000m3 Έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει την άρδευση 128 στρ. καλλιεργήσιμης έκτασης

Η δεύτερη λιμνοδεξαμενή του νησιού βρίσκεται στην περιοχή της Μεσαριάς με ωφέλιμο όγκο 225.000m3 και η χρήση της είναι αποκλειστικά για άρδευση. έχει σχεδιαστεί για την άρδευση 450 στρ. καλλιεργήσιμης έκτασης. Η αρδεύσιμη γη λοιπόν που μπορούν να καλύψουν οι δύο λιμνοδεξαμενές, είναι συνολικά 578 στρ. και θεωρείται ιδιαίτερα περιορισμένη ως προς τις δυνατότητες που υπάρχουν στο νησί.

Η άρδευση του μεγαλύτερου μέρους των αρδευόμενων εκτάσεων γίνεται κυρίως με ιδιωτικές γεωτρήσεις. Η χωρίς σχεδιασμό διάνοιξη γεωτρήσεων σε συνδυασμό με, την μικρή απόσταση της μιας από την άλλη, την υπεράντληση και την μικρή απόσταση από την παραλιακή ζώνη, έχουν οδηγήσει σε σημάδια υφαλμύρωσης των υδροφορέων στην περιοχή κοντά στην παραλία και κυρίως στο βόρειο μέρος του νησιού όπου επικρατούν προσχωματικά υλικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως την περιοχή της Καρδάμαινας το θαλάσσιο νερό έχει εισχωρήσει στον υψηλότερο υδροφόρο ορίζοντα βάθους 20 μέτρων ενώ ο κίνδυνος υφαλμύρωσης και βαθύτερων υδροφόρων είναι ιδιαίτερα υψηλός. Το φαινόμενο της υφαλμύρωσης είναι σπανιότερο σε περιοχές μεταξύ του τριγώνου Πυλί, Αντιμάχεια Κέφαλος όπου επικρατούν ηφαιστειακοί τόφφοι. Την κατάσταση δυσχεραίνουν και περίοδοι ανομβρίας που εμφανίζονται ανά μερικά χρόνια.

Όσο αφορά τις πηγές, υπάρχουν σε αρκετά σημεία του νησιού και κυρίως στο κεντρικό τμήμα του. Ο τύπος τους εξαρτάται από τις υδρεογεωλογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Η συνεχόμενη ροή ορισμένων από αυτές έχει δημιουργήσει μικρή λίμνη στο Πυλί, από όπου γίνεται άντληση για την άρδευση παρακείμενων καλλιεργειών. Η άντληση γίνεται σε δύο δεξαμενές χωρητικότητας 800 κ.μ. η κάθε μια.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΚΩ

Πληροφοριες Δ, Βαγγελης 6945939553

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΑΣΧΗΜΑ;

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΟΤΙΣΜΑ Η ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ,ΑΣ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ