Την Τετάρτη ξεκινά η λειτουργία του Προαναχωρησιακού στην Κω (φωτό)

23
3312

Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα αρχίσει η εφαρμογή ενός μέτρου που προβλέπεται ρητά από τη συμφωνία της Ευρώπης με τους Τούρκους και αφορά στη δημιουργία Κέντρων Κράτησης κλειστού τύπου στα νησιά για τους παράτυπους μετανάστες που θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Το πρώτο κλειστό κέντρο κράτησης είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει στην Κω.

Στις φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνεται ο χώρος, χωρητικότητας 150 ατόμων που έχει κατασκευαστεί μέσα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης που υπάρχει στο νησί.

Στόχος των κέντρων κράτησης είναι να περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο χώρο τα άτομα των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό και άρα θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τα άτομα αυτά να εξαφανίζονται και πολλές φορές να μην μπορούν οι Αρχές ούτε να τα εντοπίσουν για να τους επιδώσουν την αρνητική απάντηση στο αίτημα ασύλου τους.

Στην Κω μάλιστα, υπάρχουν αυτή η στιγμή ήδη περίπου 130 αρνητικές αποφάσεις αιτημάτων ασύλου και οι μετανάστες αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα κρατηθούν στο κέντρο.

Η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας όχι μόνο αναφέρει την προϋπόθεση για κέντρα κράτησης, αλλά περιγράφει και πώς πρέπει να είναι η περίφραξη ασφαλείας που θα έχουν τα κέντρα. Δηλαδή διπλή μεταλλική περίφραξη, μεσολαβεί κενός διάδρομος και ακολουθεί περίφραξη με κονσερτίνα.

1

Κέντρα κράτησης θα κατασκευαστούν και στα υπόλοιπα νησιά. Στη Μυτιλήνη μέσα στον χώρο υποδοχής και ταυτοποίησης θα γίνει επέκταση, ενώ στη Σάμο τα περίπου 250 άτομα που βρίσκονται στο κέντρο ταυτοποίησης, θα μεταφερθούν σε πλοίο για να αρχίσουν οι εργασίες στο χώρο όπου θα δημιουργηθεί και κλειστό κέντρο.

Στη Χίο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα καθώς έχει σταματήσει κάθε ενέργεια από τα ασφαλιστικά μέτρα που έκανε η Αρχιεπισκοπή, ενώ μια συγκεκριμένη περιοχή που έχει προταθεί από τις τοπικές Αρχές, κρίνεται ως ασύμφορη καθώς τα χρήματα που χρειάζονται για να κατασκευαστεί εκεί κέντρο είναι παρά πολλά.

Πάντως οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι στα κέντρα κράτησης θα μεταφερθούν και οι παραβατικοί παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι μπορεί να έχουν κατηγορηθεί για ποινικά αδικήματα στην Ελλάδα  και παρ’ όλα αυτά διαμένουν στον ίδιο χώρο με πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν την απάντηση στο αίτημά τους για άσυλο, χωρίς να έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Πάντως η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη έτοιμο και σχέδιο δράσης στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία ενώ όπως λένε στελέχη της ΕΛΑΣ «… κάτι ανάλογο θα πρέπει να έχουν κάνει και άλλες υπηρεσίες καθώς πρέπει να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο …»

Διαβάστε επίσης

Μυτιλήνη: Ο Χαντί από το Αφγανιστάν παρέλασε τιμώντας την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

 

23 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και ποιος θα κόψει την κορδέλα των εγκαινίων;;; Φυσικά αυτός που έτρεξε για τ, ο ΨΕΥΤΗ ΛΑΪΚΙΣΤΗ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΣ, Κάπτεν Ηλίας ο ψηλός...

  Δεν του έφτανε ένα μνημόνιο το 3ο και ψηφίζει το 4ο… Το ίδιο δεν του έφτανε ένα στρατόπεδο και θα εγκαινιάσει το δεύτερο για ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΥΣ ΛΑΘΡΟ, για να μην λέτε ότι είναι ανίκανος για παραγωγικά αναπτυξιακά έργα στο νησί.

   • Όπως προφανώς κατάλαβες από το σκεπτικό μου, το να τους αποκαλέσεις νεοναζί τους συμπολίτες σου και να επιβάλεις με το ζόρι το «σωστό» σου, βάζοντας τους ισλαμιστές πρόσφυγες στο χώρο που είναι φορτισμένος με εθνικιστικό ταμπεραμέντο, δεν είναι σοφό.Και κάνε κουμάντο, στειλτους εκεί που σε πέρνει, διαχειρίσου το, χωρίς να αγνοείς το κοινό αίσθημα και χωρίς να προσβάλλεις τον κόσμο με αυταρχισμό..

  • ΑΠΟΨΕ 27/3/17 ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΑ ΜΕ ΠΑΡΕΕΣ ΜΑΥΡΩΝ ‘ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ’..ΠΟΥ ΛΙΑΖΟΝΤΑΝ…ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΧΟΤ ΣΠΟΤ…ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΑΝ..ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΑΡΧΗΣ.

 2. Φυλακή στην φυλακή!!!!!!!
  Με τα εγκαίνια θα γεμίσει με τους πρώτους 130;
  Και μετά τι; Αυτοί οι 130 σε 48 ώρες (όπως προβλέπεται) θα γυρίσουν στην Τουρκία ;ή σε λίγες μέρες θα φέρουν και από τα άλλα νησιά και η κατάσταση θα γίνει εκρηκτικά απάνθρωπη και αφόρητη;
  Τα πράγματα θα γίνουν ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΑ και ΧΕΙΡΌΤΕΡΑ.
  Ο καλός Θεός να μας φυλάει.

  • Ο κάθε λαός στον τόπο του έχει κατακτήσει (πολλές φορές με αίμα και αγώνες) συγκεκριμένες ελευθερίες, διαφορετικές από τις ελευθερίες άλλων λαών.

   Όταν αλλαζεις τόπο, και μετά από 30 γενεές, ή θα υιοθετήσεις τις ελευθερίες του τόπου που είσαι και θα ξεχάσεις τις ελευθερίες του τόπου που προέρχεσαι, ή θα δημιουργείς εσαεί προβλήματα τζάμπα κι άδικα.

   Μπορεί να έχεις δίκιο στον τόπο σου, κι άδικο σε άλλον τόπο.Αυτό τραβάει η Ευρώπη με τους εκατοντάδες νεκρούς,αυτό έφερε και η Αριστερή ελπίδα στο Νησί μας.Μειονότητες Ισλαμικές ,που δεν θα ενσωματωθούν,ενώ με την συμπαράσταση κάποιων φιλεύσπλαχνων προξενούν προβλήματα.

 3. Αύριο θα γίνει και η σχετική τελετή με παρέλαση τμημάτων αλληλέγγυων,μαυραγοριτών,αναστημένων Ξενοδόχων,ΜΚΟ,υπαλλήλων FRONTEX,Επιτετραμένων Διεθνών Οργανώσεων,Πιλαφοκατασκευαστικών Βιοτεχνιών,Ειδικών Ομάδων συλλογής εξωλέμβιων,αριστερών παπαγάλων,’Φαροφυλάκων’ με τις ειδικές ‘στολές’ και φακούς υπερύθρων,όλο το σινάφι των μεσαζόντων απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων για ‘πρόσφυγες’,μεταφραστών Αραβικής και Πακιστανικής Γλώσσας,security φύλαξης Ασυνόδευτων ανηλίκων (άνω των 20 βέβαια),οργανώσεων καθαριότητας των προκατασκευασμένων Οικισμών,βραβευμένων από τον ΟΗΕ σιτοδιανομέων,και ηλεκτρονικών κονδυλοφόρων που πάντα καθοδηγούμενοι από μεγαλοψυχία(!!!),υπερασπίζονται τους απανταχού κατατρεγμένους τυχοδιώκτες…

 4. To 3o και το 4o μνημόνιο είναι η προσφορά της ριζοσπαστικής αριστεράς στον τόπο ? Αφού τις προάλλες έλεγε ο Τσίπρας οτι βγαίνουμε απο το μνημόνιο δυνατοί…,όπως έλεγε και για το Hot Spot ότι θα μένουν 2-3 βδομάδες και μετά θα φεύγουν προς την ενδοχώρα,πάντως το Νησί απελευθερώθηκε από όλους τους κατακτητές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο,απ την Ισλαμική Κοινότητα των 5000 ατόμων δεν θα απελευθερωθεί ποτέ..εδώ θα μείνουν και τα προβλήματα δεν τα έχει αντιληφθεί κανένας σχεδόν.Μια συμμορία του 10% αλλοίωσε πληθυσμιακά και κοινωνικά 5 νησιά της παραμεθορίου,ούτε με την ανταλλαγή πληθυσμών μετά την Μικρασιατική Καταστροφή δεν κατάφερε να γίνει αυτό το χάλι που καμαρώνουμε όλοι στο Λιμάνι καθημερινά !!!!

 5. ΠΡΟΣ ΣΧΟΛΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ………ΕΣΥ ΚΡΥΦΕ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΕ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΑΡΑΓΕ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΣΟΥ???? ,ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΠΟΥ ΜΙΛΑΣ ΑΝΙΚΑΝΕ »»»»»»»»»»»»

 6. ΧΑΡΙΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΣΤΗΜΟ ΠΟΛΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ;

 7. όλα είναι θεμα αριθμών.Να βοηθήσω 100,να βοηθήσω 1000,να βοηθήσω 10000,να βοηθήσω 10000,να βοηθήσω 1.000000,να βοηθήσω 10.000.000?εχουμε βαλει καποιο όριο? τι θα πει ρατσισμός?αν μου ερθουν 20.000.000 μουσουλμάνοι προσφυγες,που ειναι θεωρητικα δυνατο,αφου ολοι ανθρωποι είναι και φουκαράδες,τι θα γίνει η χωρα μου ?θα γινει Ισλαμ.Θα χασω ,τα παντα,τη χωρα μου την Ιστορια μου,τον τροπο ζωης μου,τα ηθη και εθιμα μου,θα καταστραφώ πλήρως ,θαχω αυτοκτονήσει.Μου ζητάνε δηλαδή στην περιπτωση αυτή να αυτοκτονήσω για να μην με πουνε ρατσιστή.Ε,όχι προτιμώ να μην αυτοκτονήσω και ας με λενε ρατσιστή.
  Αμα τοπεις αυτό .Θα σου πουνε,ε δεν θαρθουν τοσοι πολλοί.Και που το ξερουμε?οι μουσουλμανικες χωρες ειναι τεράστιες,Πακισταν,Μπαγκλαντες.Η Ελλαδα είναι μικρη σε πληθυσμο.Ποσους μετανάστες ειμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε?

 8. Οι μάσκες έπεσαν, να οι πραγματικοί φασίστες, οι μισητές της ελευθερίας, της ελεύθερης βούλησης και ελεύθερης επιλογής, μας δείχνουν το σιχαμερό πρόσωπο τους.

  • Κι όλο αυτό έρχεται ως πρόσθετο στο ήδη ανισόρροπο όραμα για το κοινωνικό κράτος στη Δύση, όταν δηλαδή οι χρήζοντες βοήθειας είναι πολλαπλάσιοι από ένα νούμερο που μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς πρόβλημα κοινωνικο-οικονομικό και ειδικά όταν αυτοί που πρέπει να συμβάλλουν είναι αυτοί που ήδη στερούνται τα βασικά. Όλοι οι άνθρωποι σκέφτονται ιδανικά για το οποιοδήποτε κοινωνικό πρόβλημα όταν βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας και η μόνη συμβολή τους είναι τα καλά λόγια

 9. Επέτρεψαν τον εποικισμό των Μεταναστών στα νησιά λες και είναι κτήματα τους.ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!

 10. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να συνεχίζει να εφαρμόζεται ως έχει η συμφωνία Άγκυρας – Βρυξελλών για το προσφυγικό και ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευσή της.

  Είπε επίσης πως η τουρκική κυβέρνηση έχει πληροφορίες για 3 εκατομμύρια πρόσφυγες- κυρίως Αφγανούς – που αναμένεται να περάσουν στην Τουρκία από το Ιράν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται συνολικά 6 εκατομμύρια πρόσφυγες στη γείτονα που θα θέλουν να περάσουν στην ΕΕ.

  Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος για το αν θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

 11. Δύο Αλγερινοί λαθρομετανάστες, ηλικίας 31 ετών, κολυμπούσαν επί σχεδόν 9,5 ώρες από τις τουρκικές ακτές για να φτάσουν στη Χίο, από όπου και εντοπίσθηκαν σήμερα το πρωί, δύο μίλια ανοικτά του λιμανιού.
  Σύμφωνα με την πρώτη κατάθεσή τους ξεκίνησαν στις 10 το βράδυ της Κυριακής, από τα παράλια του Τσεσμέ. Έφτασαν κολυμπώντας πάνω σε ένα στρώμα θαλάσσης και ντυμένοι με στολές κατάδυσης.

 12. Πανικός και κρύος ιδρώτας έπιασε τους θερμοκέφαλους,ενεργούς χρυσοπορδίτες,ναζί κλπ..Κλάμαααα!!

 13. Όνομα και πράγμα τελικά εκεί κάτω στο ξερονήσι..ΚΟΤΕΣ ΛΥΡΑΤΕΣ!Μετά από κάτι ψηλές φάπες που ρίξαμε στους χρυσοπορδίτες της κω προκειμένου να μην ξεφτιλιστούν παραπάνω βάλανε τα γυναικόπαιδα μπροστά οι δειλοί…Τώρα ούτε καν χρειάστηκε να κατέβουμε ρε γαμώτο…Ούτε κιχ για το προαναχωρησιακό..!Τι ρεζίλια είστε ρε δειλοί εκεί πέρα…

  • Σκέψεις ενός οργάνου αποκατάστασης Δημοκρατίας,του ματατζή ήρωά σου

   »Και τώρα με έβαλαν να φυλάω το αριστερό άβατο..τα Εξάρχεια..τι είναι καλύτερο?να φυλάω μαύρους ,ή τα αριστεροκομούνια?μάλλον τους μαύρους…αλλά όταν με καίνε και μου πετάνε κόπρανα όπως Μυτιλήνη και Χίο,θα είναι άραγε καλύτερα απ τις μολότοφ,στην ΣΚΟΥΦΑ κ.λ.π??Υπάρχει βέβαια και η αυτοκτονία..’έτσι κ αλλιώς κρέας είμαι,μετά το ξύλο σε συνταξιούχους και ανάπηρους,το σήκωμα του γκλομπ σε γριούλες,με τι μούτρα να κυκλοφορώ έξω,βαρέθηκα να κοιμάμαι με το κράνος παραμάσκαλα,άρα αυτοκτονία όπως οι άλλοι ή σκοπιά στους μαύρους..»’

 14. ΤΑ 1ΟΟ.ΟΟΟ.ΟΟΟ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΕΙΝΑΝΕ!!!ΧΑΡΑ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΘΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΚΑΛΑ!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.