Ο Πούτιν προειδοποιεί για πιθανή σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας: Πούτιν: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα ειναι πρωτοφανής

0
3150

Σε ένα σκληρό σχόλιο για την παγκόσμια γεωπολιτική, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας θα διέφερε αισθητά από τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία, τα οποία, όπως υποστηρίζει, εξελίσσονται με ελεγχόμενο τρόπο.

Οι παρατηρήσεις αυτές του Πούτιν ακολουθούν τις συστάσεις μιας επιτροπής που διορίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο, η οποία πρότεινε ότι η Αμερική θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ταυτόχρονης σύγκρουσης με τη Ρωσία και την Κίνα. Η επιτροπή τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των συμβατικών δυνάμεων, της οχύρωσης των συμμαχιών και της ενίσχυσης του προγράμματος εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων.

Εκφράζοντας σκεπτικισμό σχετικά με τη σκοπιμότητα τέτοιων προετοιμασιών, ο Πούτιν σχολίασε: “Δεν νομίζω ότι αυτές είναι υγιείς σκέψεις στα μυαλά υγιών ανθρώπων”. Επικαλέστηκε την αρχαία αρχή ότι η προετοιμασία για πόλεμο είναι ένα μέσο για τη διασφάλιση της ειρήνης. Ο Πούτιν αμφισβήτησε τη σοβαρότητα της άποψης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για πόλεμο τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα, υπονοώντας ότι ίσως πρόκειται περισσότερο για μια προσπάθεια να ενσταλάξουν φόβο παρά για μια αξιόπιστη στρατηγική.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία, ο Πούτιν τόνισε ότι θα ήταν ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο από αυτό που παρατηρείται στη Μέση Ανατολή, επικαλούμενος τις συνεχιζόμενες ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Προέτρεψε να εξεταστεί η σοβαρότητα ενός πολέμου μεταξύ μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, προειδοποιώντας ότι θα ήταν μια ριζικά διαφορετική αφήγηση από το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο.

Στην ουσία, η προειδοποίηση του Πούτιν υπογραμμίζει την απαράμιλλη φύση μιας παγκόσμιας σύγκρουσης στην οποία θα συμμετείχαν μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις και τις πιθανές συνέπειες που θα την διαφοροποιούσαν από τις ελεγχόμενες στρατιωτικές ενέργειες που παρατηρούνται σε άλλες περιοχές, όπως η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία.

 

Τα σχόλιά του έγιναν αφότου μια επιτροπή που διορίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο είπε την Πέμπτη ότι η Αμερική πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανούς ταυτόχρονους πολέμους με την Ρωσία και την Κίνα.

Εν μέσω της εστίασης στις παγκόσμιες συγκρούσεις, η Κίνα παρουσίασε ένα πρωτοποριακό σχεδιασμό που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον κόσμο.

Παρουσιάζοντας ένα καινοτόμο σχέδιο για μια νέα παγκόσμια τάξη, η Κίνα προτείνει μια αλλαγή στο παράδειγμα των διεθνών σχέσεων. Εν μέσω αυτού που αντιλαμβάνεται ως παρακμή των αμερικανικών προσπαθειών παγκοσμιοποίησης, που χαρακτηρίζεται από σκηνοθετημένους πολέμους και κατασκευασμένες κρίσεις, η Κίνα υποστηρίζει ότι κατέχει το κλειδί για μια νέα παγκόσμια προοπτική.

Όπως αναφέρει το Russia Today, η κινεζική λευκή βίβλος που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο “Μια παγκόσμια κοινωνία με κοινό μέλλον – Προτάσεις και μέτρα της Κίνας” τονίζει την ανάγκη για παγκόσμια ενότητα. Υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει κοινές προκλήσεις για την επιβίωση και το μέλλον της, γεγονός που καθιστά αναγκαίες τις συλλογικές προσπάθειες και τη συνεργασία.

Σε αυτό το ολοκληρωμένο έγγραφο, η Κίνα περιγράφει τον ιδιαίτερο οδικό της χάρτη για ένα όραμα παγκόσμιας εξωτερικής πολιτικής, προσφέροντας ένα εναλλακτικό μανιφέστο στη μονομερή προσέγγιση που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ οι ΗΠΑ στοχεύουν στη διατήρηση των υφιστάμενων προνομίων και στην παρεμπόδιση της προόδου των αναπτυσσόμενων χωρών, η Κίνα υποστηρίζει τον εναγκαλισμό του κόσμου ως μέσο για την προώθηση της δικής της ανάπτυξης, ενθαρρύνοντας άλλες χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.

Η άνοδος της Κίνας ως οικονομικής και τεχνολογικής δύναμης παρουσιάζει ένα νέο παγκόσμιο δίκτυο εξουσίας, παρέχοντας μια ευκαιρία στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου να επιτύχουν πολιτική και οικονομική αυτονομία εκτός των ορίων της επιρροής των ΗΠΑ. Αυτό έχει προκαλέσει εκτεταμένες προσπάθειες των ΗΠΑ να καταστείλουν την άνοδο της Κίνας, χρησιμοποιώντας τακτικές όπως τεχνολογικά εμπάργκο, στρατιωτική περικύκλωση και μια παγκόσμια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης που αποσκοπεί στην αμαύρωση της εικόνας της Κίνας.

Η στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, σε αντίθεση με τον άμεσο συγκρουσιακό Ψυχρό Πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επικεντρώνεται στην αναδιαμόρφωση του παγκόσμιου συστήματος προς το καλύτερο, ευθυγραμμιζόμενη με τα διεθνή συμφέροντα. Αναγνωρίζοντας τη στρατηγική των ΗΠΑ να σπέρνουν διαιρέσεις μεταξύ των χωρών, η Κίνα προωθεί μια προσέγγιση “win-win”, προωθώντας επωφελείς συνεργασίες και υποστηρίζοντας την ενότητα ως το πραγματικό συμφέρον της ανθρωπότητας.

Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με την παγιωμένη πολιτική των ΗΠΑ, ωθώντας τις χώρες προς έναν εναλλακτικό εναγκαλισμό, ο οποίος, αν και διαφορετικός, θα μπορούσε ακόμη να εκληφθεί ως μαντρί. Τα αντίθετα οράματα μιας παγκόσμιας τάξης θέτουν τις βάσεις για ένα μετασχηματιστικό παγκόσμιο τοπίο, με την Κίνα να επιδιώκει την εγκαθίδρυση ενός νέου κόσμου χωρίς την καταρρέουσα επιρροή των ΗΠΑ. Καθώς οι συμμαχίες μετατοπίζονται και οι χώρες σταθμίζουν τις επιλογές τους, ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου οι γεωπολιτικές επιλογές θα καθορίσουν την πορεία του μέλλοντος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ