Τέσσερις γεωμαγνητικές καταιγίδες έχουν ήδη κάνει τη Γη… barbeque:

0
4370

Δύο στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας έχουν συνδυαστεί σε ένα τεράστιο σύννεφο μαγνητισμένου πλάσματος που προβλέπεται να χτυπήσει τη Γη σήμερα Τρίτη και ενδεχομένως να προκαλέσει μια νέα γεωμαγνητική καταιγίδα.

Όπως γράφει ο Χάρι Μπέικερ στο Live Science

Μια «κανιβαλισμένη» στεφανιαία μαζική εκτίναξη (CME) που γεννήθηκε από πολλαπλές ηλιακές καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένης μιας αιφνιδιαστικής «σκοτεινής έκρηξης», βρίσκεται επί του παρόντος σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη και θα μπορούσε να προκαλέσει μια ασθενή γεωμαγνητική καταιγίδα στον πλανήτη μας όταν χτυπήσει την Τρίτη (18 Ιουλίου). ).

Τα CME είναι μεγάλα, γρήγορα κινούμενα σύννεφα μαγνητισμένου πλάσματος και ηλιακής ακτινοβολίας που περιστασιακά εκτοξεύονται στο διάστημα μαζί με ηλιακές εκλάμψεις (ισχυρές εκρήξεις στην επιφάνεια του ήλιου) που προκαλούνται όταν πεταλοειδής βρόχοι πλάσματος που βρίσκονται κοντά σε ηλιακές κηλίδες σπάνε στη μέση σαν υπερβολικά τεντωμένη ελαστική ζώνη. Τα CME μπορούν να στείλουν στη Γη γεωμαγνητικές καταιγίδες -διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας- που μπορεί να προκαλέσουν μερική διακοπή παροχής ρεύματος, να διαταράξουν τις ραδιοφωνικές συχνότητες και να δημιουργήσουν φαινόμενα σέλας πολύ πιο μακριά από τους μαγνητικούς πόλους της Γης, από το κανονικό.

Ένα «κανιβαλισμένο» CME δημιουργείται όταν ένα αρχικό CME ακολουθείται από ένα δεύτερο ταχύτερο. Όταν το δεύτερο CME πιάσει το πρώτο σύννεφο, το καταπίνει, δημιουργώντας ένα ενιαίο, τεράστιο κύμα πλάσματος.

Στις 14 Ιουλίου, ο ήλιος εκτόξευσε ένα CME παράλληλα με μια σκοτεινή έκρηξη – μια ηλιακή έκλαμψη που περιέχει ασυνήθιστα δροσερό πλάσμα που το κάνει να μοιάζει με σκοτεινό κύμα σε σύγκριση με την υπόλοιπη πύρινη επιφάνεια του ήλιου – από την ηλιακή κηλίδα AR3370, ένα μικρό σκοτεινό κομμάτι που μέχρι τότε είχε περάσει σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη, σύμφωνα με το Spaceweather.com.

Στις 15 Ιουλίου, εκτοξεύτηκε ένα δεύτερο, ταχύτερο CME από την πολύ μεγαλύτερη ηλιακή κηλίδα AR3363.

Μια προσομοίωση από το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης (NOAA) έδειξε ότι η δεύτερη καταιγίδα θα φτάσει την πρώτη CME και θα σχηματίσει ένα «κανιβαλιστικό» σύννεφο, με μεγάλη πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη στις 18 Ιουλίου.

Και οι δύο CME προήλθαν από ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας C, τη μεσαία βαθμίδα της ισχύος ηλιακής έκρηξης. Το συνδυασμένο μέγεθος και η ταχύτητά τους σημαίνει ότι είναι πιθανό να προκαλέσουν διαταραχή στο επίπεδο G1 ή G2, τις δύο χαμηλότερες κατηγορίες για μια γεωμαγνητική καταιγίδα.

Τα Cannibal CME είναι σπάνια επειδή απαιτούν διαδοχικά CME που είναι τέλεια ευθυγραμμισμένα και ταξιδεύουν με συγκεκριμένες ταχύτητες. Υπήρξαν όμως αρκετές τα τελευταία χρόνια.

  • Τον Νοέμβριο του 2021, ένα Cannibal CME έφτασε στη Γη, προκαλώντας μια από τις πρώτες μεγάλες γεωμαγνητικές καταιγίδες του τρέχοντος ηλιακού κύκλου.
  • Δύο ακόμη CME χτύπησαν τον πλανήτη μας το 2022, το πρώτο τον Μάρτιο και το άλλο τον Αύγουστο, και τα δύο προκάλεσαν ισχυρές καταιγίδες κατηγορίας G3.

Τα Cannibal CME γίνονται πιο πιθανά κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου, της χαοτικής αιχμής του περίπου 11ετούς ηλιακού κύκλου του ήλιου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων και των ηλιακών εκλάμψεων αυξάνεται απότομα καθώς το μαγνητικό πεδίο του ήλιου γίνεται όλο και πιο ασταθές.

Οι επιστήμονες αρχικά προέβλεψαν ότι το επόμενο ηλιακό μέγιστο θα έφτανε το 2025 και θα ήταν αδύναμο σε σύγκριση με τους προηγούμενους ηλιακούς κύκλους.

Αλλά το Live Science ανέφερε πρόσφατα ότι η εκρηκτική κορυφή του ήλιου θα μπορούσε να φτάσει νωρίτερα -και να είναι πιο ισχυρή- από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Παράξενα ηλιακά φαινόμενα, όπως τα CME, υποδηλώνουν περαιτέρω ότι το ηλιακό μέγιστο πλησιάζει γρήγορα.

Η Γη έχει ήδη πληγεί από πέντε μεγάλες (G4 ή G5) γεωμαγνητικές καταιγίδες φέτος, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρότερης καταιγίδας για περισσότερα από έξι χρόνια.

Αυτές οι καταιγίδες έχουν υπερθερμάνει το θερμότερο δεύτερο υψηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης- στην υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 20 ετών.

Ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων αυξάνεται επίσης καθώς πλησιάζουμε στο ηλιακό μέγιστο, φτάνοντας τον Ιούνιο στο υψηλότερο σύνολο εδώ και σχεδόν 21 χρόνια.

Πηγή Live Science 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ