«Έφυγε» ο Χαράλαμπος Χατζηπέτρος «ο Αλυκάρης», μια εμβληματική μορφή του Ασφενδιού

3
36016

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο Χαράλαμπος Δ. Χατζηπέτρος (ο επονομαζόμενος «Αλυκάρης») μια εμβληματική μορφή του Ασφενδιού.

Ακολουθώντας τα χνάρια του αείμνηστου πατέρα του Δημοσθένη (ο πρώτος «Αλυκάρης» από τα χρόνια των Ιταλών), ανέλαβε μετά από αυτόν την ευθύνη λειτουργίας της ιστορικής Αλυκής στο Τιγκάκι με τη μεγάλη παραγωγή αλατιού εξαιρετικής ποιότητας.

Παράλληλα άνοιξε και το παλαιό ελαιοτριβείο στο δρόμο που ανεβαίνουμε προς Ασώματο (στην πέρα γειτονιά του Ασφενδιού) και στην συνέχεια μαζί με τον γιο του Δημοσθένη ο οποίος πήρε τη σκυτάλη άνοιξαν το νέο ελαιοτριβείο Χατζηπέτρου με την παρακείμενη έκθεση στον Λινοπότη.

Ένας γίγαντας με καρδιά μικρού παιδιού, εργατικός, φιλήσυχος, ευγενικός, διακριτικός άνθρωπος, φιλότιμος, δοτικός, της παρέας, μερακλής. Γνήσιος Ασφενδιανός.

Άριστος οικογενειάρχης, σύζυγος, πατέρας τριών πολύ αξιόλογων παιδιών: της Χρύσας, του Δημοσθένη και της Μαριάννας και παππούς.

Δύο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα:

Το ένα παραμονή Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς στο ελαιοτριβείο του -όπου παρά τη «σφίξη» της δουλειάς- καλοδέχτηκε τα παιδιά με τα όργανα που πήγαν να πουν τα κάλαντα κρατώντας τα μετά για τις απαραίτητες παραγγελίες (Καναρίνι μου γλυκό, στην Αγια Μαρκέλα, σούστα) φεύγοντας πήραν κέρασμα από ένα κομμάτι ζυμωτό ψωμί βουτηγμένο στο ζεστό ολόφρεσκο λάδι, ενώ από το «λαντούρισμα» πρέπει να έβγαλαν πολύ περισσότερα απ’ όσα ήταν τα ψιλά από τα κάλαντα σε όλο το χωριό…

Το δεύτερο ο κυρ Χαράλαμπος με τον εγγονό του Χάρη περίπου τριών ετών τότε στη λαϊκή αγορά, ο παππούς βάζει σε μια στιγμή ανάπαυλας -όπως πάντα- παραδοσιακή μουσική στο παλιό αγροτικό φορτηγάκι του (γνήσια Ασφενδιανή σούστα που δεν είμαι σίγουρος αν έπαιζε ο Γαβρίλης ή ο αείμνηστος αδελφός του Θεοδόσης Χατζηπέτρος βιολί) και ο μικρός Χάρης αρχίζει να χορεύει ακριβώς πάνω στα πατήματα της σούστας λες και ήξερε από πριν… Με τον παππού να χτυπάει ρυθμικά παλαμάκια έχοντας κλασικά το τσιγάρο στο στόμα και να σκουπίζει τα δάκρυά του από συγκίνηση.

Καλή ανάπαυση και καλό παράδεισο αγαπητέ μας κυρ Χαράλαμπε, θα μείνεις αξέχαστος σε όλους μας.

Η εξόδιος ακολουθία θα είναι αύριο Τετάρτη 22/03/2023 και ώρα 1μμ στον ΙΝ Αναλήψεως στο Ζηπάρι (η σορός θα βρίσκεται στο ναό μία ώρα νωρίτερα).

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην σύζυγο κ. Στεργία, στα παιδιά, τα εγγόνια και όλους τους συγγενείς

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ένας θρύλος στο Ασφενδιού υποδειγματικός οικογενειάρχης και ικανός επιχειρηματίας. Θερμά συλλυπητήρια στην αγαπητή οικογένεια του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ