Α. Κουτσουράδης: Σημαντικές ιστορικές αναφορές και μαρτυρίες για τον απαγχονισμό του Ηλία Καράλιαμη (Καπίρη) από τους Γερμανούς το 1943

0
2655
Από τον συμπατριώτη μας Αχιλλέα Κουτσουράδη και με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, σημαντικές ιστορικές αναφορές και μαρτυρίες.
Αφορούν τον απαγχονισμό του Ηλία Καράλιαμη (Καπίρη) από τους Γερμανούς το 1943 , στην πλατεία Ελευθερίας στην Κω .
Στην πρώτη φωτογραφία ο Γερμανός υποστράτηγος Μίλλερ και στην δεύτερη η πλ. Ελευθερίας με την σικαμινιά, στην οποία κρέμασαν τον Ηλία Καπίρη, τραβηγμένη από Γερμανό στρατιώτη .
((((( Μια σημαντική ιστορική φωτογραφία από την πόλη της Κω της δεκαετίας του ’20 .
Αριστερά είναι η σικαμινιά από την οποία κρέμασαν τον αδικοχαμένο Ηλία Καπίρη (Καράλιαμη) οι Γερμανοί το 1943 .Για τρεις μέρες, για παραδειγματισμό, ήταν κρεμασμένος από το δέντρο. Ο Παπά Πετρουμιανός (Θεόφιλος Μουζουράκης) μόλις τον είδε δεν άντεξε και λιποθύμησε))))))))
////// Συμπλήρωμα Αχιλλέα Κουτσουράδη //////
Αυτόπτης Ζων μάρτυρας του τραγικού συμβάντος είναι ο κ. Χρήστος Μάρκογλου, θείος εκ μητρός του αγαπητού μου Νίκου Ιερομνήμονα, ο οποίος φέτος το καλοκαίρι μου διηγήθηκε ότι έτυχε να περάσει με την μητέρα του Μαρία το γένος Λιπάπη, όντας τότε μικρό παιδί, από την πλατεία Ελευθερίας, μετά τον απαγχονισμό και η μητέρα του, για να τον προστατεύσει, του έκλεισε με το ένα χέρι της τα μάτια και με το άλλο χέρι της έστρεψε το κεφάλι του προς άλλη κατεύθυνση, αλλά αυτός πρόλαβε και είδε το αιωρούμενο στην Μουριά νεκρό σώμα του Ηλία Καράλιαμη.
Μια άλλη μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα που καταθέτω είναι αυτή του αποβιώσαντα πριν από λίγα χρόνια, Ευάγγελου Μουζουράκη , γιού του παπά -Πετρουμιανού, που μου διηγήθηκε ότι αυτός, ως ψάλτης, μαζί με τον αείμνηστο αρχιμανδρίτη Φιλήμονα Φωτόπουλο, χωρίς καμιά άλλη συμμετοχή, εκτέλεσαν το ύστατο θρησκευτικό καθήκον, της ταφής του νεκρού στο προαύλιο της Αγίας Μαρίνας, αφού οι γερμανικές Αρχές απαγόρευσαν επίσημη κηδεία και κράτησαν μυστικό τον τόπο της ταφής .
Δύο στοιχεία ακόμη :
— Η σκληρότητα που επέδειξαν οι γερμανικές Αρχές στην περίπτωση του Ηλία Καράλιαμη ήταν προμελετημένη, για κατατρομοκράτηση του πληθυσμού, ώστε να μην προχωρήσει σε πράξεις αντίστασης κατά των κατακτητών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τότε διοικητής στην Κω ήταν ο υποστράτηγος Friedrich -Wilhelm Mũller, κατακτητής της Κω στην επιχείρηση ΠΟΛΙΚΗ ΑΡΚΟΎΔΑ (3-5 Οκτωβρίου 1943) και υπεύθυνος για την εκτέλεση/έγκλημα πολέμου των 100 και πλέον Ιταλών αξιωματικών στον Λινοπότη . Ο εν λόγω ανώτατος αξιωματικός είχε «ανδραγαθήσει» στο μέτωπο της Κριμαίας -Χερσώνας (γι ‘αυτό και τιμήθηκε με τα φύλλα Δρυός στον σιδηρούν σταυρό που έφερε και διακρίνεται στην φωτογραφία που επισυνάπτω) και ως διοικητής μεραρχίας στην Κρήτη διεξήγαγε επιχειρήσεις αντι-ανταρτοπόλεμου και διέθετε σχετική «εμπειρία» .
— Μετά τον πόλεμο, στο πλαίσιο μερικής αποκατάστασης των συνεπειών της γερμανικής κατοχής, με βάση το Ν.Δ. 4178/1961 , χορηγήθηκαν αποζημιώσεις των θυμάτων της γερμανικής κατοχής , μετά από δικαστική απόφαση. Ο πατέρας μου Γιώργος Κουτσουράδης, δικηγόρος τότε , ανέλαβε δωρεάν, σχετικές υποθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και την περίπτωση της οικογένειας του Ηλία Καράλιαμη, για είσπραξη της σχετικής, μικρής, αποζημίωσης.
** Σημείωση Τέλους** : Ο εκλεκτός φίλος μου κ. Κώστας Κογιόπουλος έχει ασχοληθεί ειδικά με όλα που αναφέρω και συνιστώ να ξαναδιαβαστούν όσα έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει .

Ο Γερμανός υποστράτηγος Μίλλερ

Η πλατεία Ελευθερίας με την σικαμινιά. Φωτογραφία τραβηγμένη από Γερμανό στρατιώτη .

Πηγή: Παλιές φωτογραφίες της Κω στο facebook

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ