Με αφορμή την δολοφονία 22χρονης γυναίκας για μια τούφα… τρίχες! της ΄Ελλης Καρανίκα

20
4406

«Πολλά έχουν δει τα μάτια μου, μα  αυτό μου φέρνει τρόμο…»(Ν.Καββαδιας)

   Με αφορμή την δολοφονία 22χρονης γυναίκας για μια τούφα… τρίχες!

της ΄Ελλης Καρανίκα

Είναι αλήθεια ότι όσο κι αν μας εξοργίζουν καθημερινά οι ειδήσεις που αφορούν την βία και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνηθίζουμε το φαινόμενο, επαληθεύοντας έμπρακτα  την δύναμη  του κοινωνικού μιθριδατισμού!Παρακολουθούμε  επαναλαμβανόμενα γεγονότα  ενδοοικογενειακής  βίας,σεξουαλικής κακοποίησης  παιδιών, απίστευτης αγριότητας πράξεις  παιδιών και εφήβων ,με αποκορύφωμα το φαινόμενο των  γυναικοκτονιών.(Τελευταία, καλώς  παίρνει δημοσιότητα  και η κακοποίηση των ζώων, δείγμα της ανθρώπινης θηριωδίας). Ρεπορτάζ, συνεντεύξεις αρμοδίων και μη, δελτία τύπου  οργανώσεων, αναγγελίες μέτρων από  την Πολιτεία(:αμφίβολης εφαρμογής),εκδηλώσεις  ενσυναίσθησης επωνύμων μπρος στις κάμερες  για  τα θυματα και την οικογένεια ,  τιμωρίες που δεν καλύπτουν το δημόσιο αίσθημα  δικαίου κλπ. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί επιστήμονες ασχολούνται  για ημέρες με την ανάλυση του γεγονότος, κάθε φορά που απασχολεί την δημοσιότητα μια τετοια πράξη, αποτέλεσμα μιας διαταραγμένης προσωπικότητας με ή χωρίς έκδηλη κλινική συμπτωματολογία. Και μετά σιωπή, μέχρι την επανάληψη του.

‘Ασχετα με τους πολλαπλούς παράγοντες και τις ειδικές συνθήκες  που τυχόν διαμόρφωσαν την συγκεκριμένη προσωπικότητα του θύτη, η πράξη είναι ατομική. Ποια αντιστοιχία μπορεί να είναι έστω συζητήσιμη, όταν  η στάση αυτή  αφορά την πολιτική ενός «σύγχρονου» κράτους, το 2022, που θεσπίζει «αστυνομία ηθών» και  σκοτώνει μια 22χρονη κοπέλα γιατί μια τούφα τρίχες στα μαλλιά της  βγήκε έξω απο την μαντήλα της!;Κουνάμε αποδοκιμαστικά το κεφάλι με ειλικρινή αποτροπιασμό για την πράξη  αλλά και απαξίωση μιας (υπο)κουλτούρας ενός θεοκρατικού, φονταμενταλιστικού κράτους που παραπέμπει σε πρακτικές μεσαίωνα και αδιαφορεί για αρχές, αξίες και κατακτήσεις  της ανθρωποτητας, διαχρονικά και οικουμενικά. Δεν αγνοούμε την θέση που έχει η μαντήλα στον μουσουλμανικό κόσμο. Σημαντική Ελληνίδα πολιτικός, προ ετών, είχε εκφρασει δημόσια  από θέση ευθύνης  τον προβληματισμό της όταν το ευρωπαϊκό φορουμ γυναικών θελησε να ορίσει  την “ταυτότητα” της ευρωπαίας μουσουλμάνας και έθεσαν το ερωτημα σε γυναικες ανώτατης παιδείας, ποια επιλογη θα προετασσαν  αν οι κανόνες της θρησκείας τους ήταν αντίθετες στους κανόνες του κράτους.Όλες απάντησαν, την θρησκεία.Η δολοφονία όμως της νεαρής κοπέλας για την μπούκλα που φαινόταν, δεν εμπόδισε τις χιλιάδες Ιρανές που ξεχύθηκαν στους δρόμους, ζητώντας ελευθερία και ζωή, αψηφώντας τον κίνδυνο για τις ζωές τους, όταν ήδη ξεπέρασαν τους 30 νεκρούς τα θύματα της αστυνομικής καταστολής των κινητοποιήσεων!Κι εγινε η σπίθα πυρκαγιά!

Όμως  πόσο  δυνατό , «καιόμενο και φαίνον» είναι πράγματι  το πνεύμα ελευθερι(οτητ)ας του δυτικού μας  κόσμου, που καυχόμαστε ότι έζησε τον Διαφωτισμό; ΄Εχει αποδειχθεί στην παγκοσμια ιστορία ότι  οι κοινωνικές κατακτήσεις  προηγούνται  και ακολουθού τα νομοθετήματα. Μπορεί οι πολιτικές που αφορούν  εθνική ασφάλεια, οικονομία, μεταναστευτικό,παιδεία κλπ.  να είναι στην διαχειριστική ευθύνη των εκάστοτε κυβερνόντων (π.χ.Ουγγαρία)αλλά και οι κυβερνόμενοι δεν είναι αθώοι!Οι  λαοί έχουν τους ηγέτες  που επιλέγουν- όχι οπωσδήποτε  τους ηγέτες που  αξίζουν, όπως υποστηρίζαμε νεότεροι, από πολιτική αθωότητα. Ο  γάλλος συγγραφέας Μισέλ Ουελμπέκ στα βιβλία του έχει περιγράψει  κυνικά την υποκριτική προοδευτικότητα της σύγχρονης ευρώπης, προβλέποντας το ζοφερό μέλλον στον τομέα των ατομικών ελευθεριών, ιδιαίτερα των  κοινωνικών ομάδων που περιθωριοπιούνται  λόγω παρέκκλισης από το κυρίαρχο κοινωνικό στατους.

Δυστυχώς, η σύγχρονη πραγματικότητα  αφήνει λίγα περιθώρια στον δυτικό κόσμο να κρύβει διαρκώς και επιμελώς , τα εν τω βάθει συντηρητικά (και κάποιες φορές  φασιστικά;) αντανακλαστικά του. Πρόσφατα παρακολουθήσαμε το πόσο απασχόλησε την κοινή γνώμη στην  Φιλανδία (:χώρα με το πιο επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα) ο…. χορός και το ντύσιμο της νεαρής Πρωθυπουργού της, σε   ιδιωτικές  της στιγμές διασκέδασης!Για  οικονομία  χώρου(και… πόνου), αποφεύγονται  σκοπίμως  αναφορές στα καθ΄ημάς παραδείγματα μιας ψευτοπροοδευτικότητας ή συχνά κατασκευασμένης αναγκαιότητας, όπου τα ατομικά δικαιώματα παραβλέπονται ή καταπατώνται.Ας σταθούμε όμως στην αυξανόμενη συντηρητικοποίηση του «προοδευτικού» δυτικού κόσμου μας στην γειτονια μας,  και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  : Στην παραλίγο πρωθυπουργία της Λεπέν στην Γαλλία και στην αναμενόμενη αύριο ανάδειξη στην πρωθυπουργία της Μελόνι στην Ιταλία, σε συμμαχία  με τον Μπερλουσκόνι και τον Σαβίνι.

Να ενώσουμε την φωνή διαμαρτυρίας μας για την δολοφονία της Mahsa Amini από το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας: «Τζιν-Τζιαν-Αζαντι:Γυναίκες, ζωή , ελευθερία». Να σταθούμε αλληλέγγυοι , γυναίκες και άνδρες, στις Ιρανές γυναίκες  που βρίσκουν την δύναμη και την γενναιότητα να  ηγούνται στις κινητοποιήσεις  διαμαρτυρίας και διεκδίκησης των ατομικών-ανθρώπινων  δικαιωμάτων  τους. Κι εμείς ας κρατήσουμε νερό για την ξηρασία των καιρών μας, σε ανάλογες διεκδικήσεις  στην απο δω πλευρά, σε μια Ευρώπη που αλλάζει συνεχώς προσωπεία, αναζητώντας (;) το Πρόσωπο της.

20 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ζούμε σε ένα σύγχρονο κόσμο με Μεσαιωνικές αντιλήψεις Έλλη μου .ο θρησκευτικός ο εθνικιστικος ο πολιτικός ο αθλητικός και ο φιλετικος φανατισμός ισοπεδώνουν τον πολιτισμό και την μόρφωση των σημερινών ανθρώπων.

 2. Όμως, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού πού τόσο πολύ υποστηρίζετε. Δεν βλέπω να αντιδράτε σε αυτό εσείς, ούτε και οι συνάδελφοι σας γιατροί που εξ αρχής είχατε την δύναμη να αποτρέψετε την κυβέρνηση από τον εξαναγκασμό και τις αναστολές συναδέλφων σας. Αντιθέτως κάποιοι ωθούν τους πολίτες να εμβολιαστούν γιατί προφανώς πέφτει και η ανάλογη ανταμοιβή.

  • Μήπως γνωρίζεις τι εστί ΠΑΝΔΗΜΙΑ και τι μέτρα πρέπει να παρθούν?

   • Αυτή που κάνουμε 10 τεστ για να βγεί ένα θετικό χωρίς να έχουμε με κανένα σύμπτωμα; Ή μήπως αυτή που οι ντόπιοι μένουν 5 μέρες καραντίνα ενώ οι τουρίστες κυκλοφορούν παντού ελεύθερα αλλά μόνο μέσα στο ξενοδοχείο πρέπει να φοράνε μάσκα και αυτό μόνο αν το ξέρουν οι υπάλληλοι και τους το επιβάλλουν; Αυτή που όπως παραδέχτηκαν οι τηλεμαιντανοί γιατροί βάφτιζαν όλες τις περιπτώσεις ασθενών θάνατοι από ή με covid; Ή μήπως αυτή που σχεδόν όλοι οι νεκροί είναι πλήρως εμβολιασμένοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ; Στις πανδημίες από όσο ξέρω ο κόσμος πέφτει κάτω σαν τα κοτόπουλα και πεθαίνει όταν νοσήσει και όχι αυτό που γίνεται παγκοσμίως με τον covid.

 3. Μα κα. Καρανίκα μου εσείς οι αριστεριστές που υποστηρίξατε και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν παλεύατε να καλοδεχοσαστε τους ισλαμιστές χωρίς κανένα έλεγχο; Ο Χασάν, ο Αμίρ, ο Ομάρ που ποτέ δεν τον ελέγξατε τι εγκλήματα έχει κάνει στην πατρίδα του τον δεχτηκατε, τον ταισατε, τον λιάσατε στην Ομόνοια και τον στείλατε κρυφά στην Ευρώπη. Τώρα έρχεστε να μας πείτε όσα λέγαμε εμείς τότε και μας χαρακτηρίζετε «φασίστες» επειδή απλώς σας κάναμε κριτική για το ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό και τις μελλοντικές του συνέπειες….. (συνεχίζεται…)

 4. (Από συνέχεια..) Ότι βιώνει σήμερα το Ιράν το βιωνει όλη η Ευρώπη για χάρη σας. Σφαγή καθηγητή στη Γαλλία, σφαγή στο μπατακλαν, φορτηγά που πέφτουν σε συγκεντρωμένο πλήθος τις γιορτινες μέρες, ενδοοικογενειακή βία σε μουσουλμάνες γυναίκες και Ευρωπαίες που έμπλεξαν με μουσουλμάνους ανδρες. Εσείς νομίζατε ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι καταπληκτικοί άνθρωποι όπως οι συμπατριώτες μας Κωοι μουσουλμανοι. Μάλλον δεν έχετε ιδέα από το ακραίο ισλάμ σε Ιράν, Αφγανιστάν και άλλες χώρες. Είστε απλά θλιβερή και εσείς και η ιδεολογία σας που υποστηρίζετε. Please μην γράφετε πλέον, γίνεστε πιο θλιβερή και γραφική κάθε φορά περισσότερο.

 5. Δεν ξεσηκώθηκε μια χώρα για τους λόγους που παραπλανητικά εκθέτεται… όπως δεν εστιάζεται στους λόγους που ένας Ιρανός gay έφυγε απ’ τη. Χώρα του και δεν μπορεί να επιστρέψει..(πραγματικό περιστατικό από συμπολίτη μας πια).
  Αύριο στην Ιταλία εκλέγεται ένα πατριωτικό κόμμα,όπως στην Σουηδία πριν 15 μέρες ήρθε δεύτερο και επηρεάζει πια τις εξελίξεις ένα σκεπτικιστικό τμήμα,το ίδιο Γαλλία,ο Μακρό δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει,το ίδιο στην Δανία,όλα αυτά επειδή ένα μεγάλο τμήμα των Κοινωνιών δεν θέλει,δεν μπορεί άλλο..δεν γουστάρει αυτά που του σερβίρουν.. έχει το δικαίωμα να πει στοπ ,δεν είναι μόνο υποχρέωση του να δεχθεί άλλους πολιτισμούς,αλλά να επιλέξει αυτούς που θα τον σεβαστούν,που θα ενταχθούν στην κοινωνία του και όχι να ενταχθεί ο κόσμος στον επισκέπτη αχάριστο..
  Οι άλλοι γνωστοί -αγνωστοι πίσω απ’ το πληκτρολόγιο χωρίς να έχουν καν επισκεφθεί περιοχές γκέτο,επιβάλλουν σ’ αυτούς που μένουν εκεί να ξεχάσουν την ζωή τους και ή να φύγουν ή να ενσωματωθούν αυτοί οι ίδιοι..

 6. Όταν όλα αυτά τα μουσουλμανικα φίδια που επωάζονται μέσα στην ελληνική κοινωνία πάρουν τις ανάλογες εντολές, κι αρχίσουν και γαζώνουν κόσμο κι ανατιναζονται σε πλατείες με πολύ κόσμο, όπως πολύ συχνά βλέπουμε και σε άλλες χώρες,τότε θα θελα να δω την επιλεκτική αγωνία σας για τα δρώμενα των μουσουλμάνων ορκ.Εσεις νομίζετε ότι όλα αυτά που βλέπουμε κατά καιρούς στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν θα τα ζησει.ΕΤΣΙ ΝΟΜΊΖΕΤΕ.Αυτοι απλά το προστασία περιμένουν κάνοντας για την ώρα διακοπές με λεφτά του ελληνικού λαου

 7. Να τα λέμε όλα.Αυτό το καθεστώς είναι σύμμαχος του δολοφόνου δικτάτορα Ορθόδοξου Πούτιν.Που κάποιοι τον υποστηρίζουν και στη χώρα μας επειδή θα μας κανει να κρυώνουμε το χειμώνα.Όποτε να του πούμε μπράβο που έστειλε Τσετσένους μουσουλμάνους να σκοτώνουν Ορθόδοξους Ουκρανούς.Υπάρχουν και κόμματα όπως του Βελόπουλου που τον έχουν και χορηγό.Κάνει εκπομπές σε όλα τα περιφερικά κανάλια .αλήθεια που βρίσκει τα λεφτά;Πουλοντας διάφορα προϊόντα που κατασκευάζει εκτός Ελλάδας ,κυρίως σε ασιατικές χώρες .Παράλληλα βρίζει την Ελληνική κυβέρνηση την ΕΕ και Αμερική .Σκευτητε ο άνθρωπος αυτός έχει στις δημοσκοπήσεις 5%.Κάποιος οπαδός του να μας πει γιατί τον ψηφίζει;Βα τιμωρήσει άλλους;τρομερό επιχείρημα.Επειδή συμφωνεί με το πρόγραμμα του στη παιδεία,υγεία;οικονομία;με την υπέροχη ομάδα του;Σοβαρευτητε.Μόνο στην ΕΕ και γενικά στη Δύση οι γυναίκες είναι ισότιμες και μερικές φορές οανω από τους άνδρες εκεί που πρέπει.Εσείς τι θέλετε;

 8. Αυτά για τους φανατικους ισλαμιστες είναι άσχετα με την καταπάτηση των δικαιωμάτων και την δολοφονια της κοπέλας.Δεν τους υπερασπίζεσαι όταν καταδικάζεις τον φόνο με κρατική βούλα και για εξωφρενικό λογο

  • Άυτά μας τα είπε κ ο ναζιστής ο πλεύρης κ ο φασίστας ο Μητσοτάκης

   Και τα πλασάραν επί πληρωμή σε όλα τα πουλημένακανάλια κ στους ποιυλημένους γιατρούς σαν κι εσένα. Με τόσους θανάτους από τα εμβόλια καθημερινά νομίζεις δεν θα σας χτυπήσουν οι ερινύες; Θα τη βγάλεις καθαρή, αμ δε περιμενε λιγακι κ θα δεις

   • Είσαι γιατρός;Πως βρίζεις τον πρωθυπουργό της χώρας μου;Πως βρίζεις τους επιστήμονες της χώρας μου;Έχεις καταλάβει ότι είσαι απλά ένα σκουπίδι;:Απορώ όμως γιατί βρίζεις μόνο την κυβέρνηση;Η αντιπολητευση τι λέει;Κάτι άλλο;Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας τι λέει;Μέχρι τώρα ξέρουμε ποιοι βρέθηκαν με λεφτά.Με αποδείξεις όχι φαντασίες.Όσοι έκαναν προπαγάνδα εναντίον στα εμβόλια πλούτισαν.Οι άλλοι που αναφέρεις είχαν χρήματα πρην τα εμβόλια .Εμταξη γελούσαμε μέχρι τώρα για τους ψεκασμούς από τα αεροπλάνα ,με το Σωρρο που του έδωσαν επιταγή οι εξωγήινοι να σας ξωφλησει τα δάνεια,για τα τσιπάκια που είχαν τα εμβόλια τα 5G αλλά αρκετά.Έχετε ξεφύγει.

    • μίλησε κ το πληρωμένο φασιστο τρολ που της προσβάλαμε τον κουρούκλη τον τουρκαλά. Όσο γράφεις τέτοιες μπούρδες πανούκλα μου κι αυτοί που ήταν να ψηφισουν νεα φασιστοκρατία σε φτύνουν κατάμουτρα. Να ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας φταίει τώρα που τη σκ…νιώνετε ? Στα μούτρα σας έρχετεαι η χλαπατσα. Χερι χερι ήσουν με τους οπαδούς του σώρρα οταν στριμωχνατε τον καματερό στο μπέλα βίστα κ τραγουδάγατε τον εθνικό ύμνο γελοία . Νομίζις τα ξεχάσαμε βορίδα πάνε να κάνετε καμία ερώτηση για τους ψεκασμούς τον αεροπλάνων κ περίμενε να δουλέψει το ψέκασμα που σαν κάνανε με τη σύριγγα βόιδω θέλει το χρόνο του

    • θίξαμε τον πρωθυπουργό της χώρας σου; Να τον χαίρεσαι. Εσύ γιατί χαρακτηρίζεις φασίστες όλους όσους δεν γουστάρουμε τον Κούλη σου και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό; Και ξέρεις κάτι; Είναι και δική μου χώρα. Όταν καταλάβετε πρόβατα ότι τον κάθε πολιτικό τον ψηφίζουμε για να μας υπηρετεί και όχι για να μας κλέβει και δολοφονεί ίσως αλλάξει και η κατάσταση στην Ελλάδα και παντού στον κόσμο που έχουν ψηφοφόρους σαν εσένα. Κάνε μπεεε τώρα και πήγαινε για την τέταρτη δόση, ξέρεις, την αναβαθμισμένη.

  • αυτά να τα πείς σε αυτούς που παραπλανείς για να πείσεις να εμβολιαστούν. Και εσύ να πάρεις φυσικά το δωράκι σου όταν πείσεις τα πρόβατα

 9. Τι σχέση έχει η πολιτική στο μεταναστευτικό με την δολοφονια της κοπέλας στον τόπο της;από κάποιον που δηλώνει φασίστας,μπορεί να έχει!

 10. Αλλά η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων είναι ορατή από χιλιόμετρα..στον φάρο και στο Μαρμάρι κάνουν μπάνιο με κελεμπίες ακόμα,δεν πάνε μετά κάποια ώρα έξω,αλλά μένουν μέσα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ