Πάπας Φραγκίσκος: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη κηρυχθεί !

0
689

Ο πόλεμος που εξελίσσεται στην Ουκρανία, μαζί με άλλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, σημαίνει ότι «κηρύχθηκε ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» σημείωσε ο ποντίφικας

«Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει κηρυχθεί» σύμφωνα με τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος στη διάρκεια συνομιλίας του με εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης, η οποία είχε γίνει τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο το περιεχόμενό της αποκαλύφθηκε τώρα, πρόσθεσε πως η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ήταν «προμελετημένη».

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας αρνήθηκε ότι είναι «υπέρ του Πούτιν», λέγοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα ήταν βάναυσα, σκληρά και άγρια, ενώ εξήρε τη γενναιότητα των Ουκρανών στρατιωτών που «αγωνίζονται για την επιβίωση της χώρας τους» από τότε που ξεκίνησε η εισβολή τον Φεβρουάριο.

Κατήγγειλε επίσης την «τερατώδη» χρήση μισθοφόρων από την Τσετσενία και τη Συρία, οι οποίοι έχουν επιστρατευτεί από το Κρεμλίνο για να ενισχύσουν τις παραπαίουσες πολεμικές προσπάθειές του Πούτιν και επέκρινε το παγκόσμιο εμπόριο όπλων.

Στην ίδια συνομιλίσα πάντως, ο Φραγκίσκος είπε επίσης ότι ο πόλεμος «ίσως κατά κάποιο τρόπο προκλήθηκε» από το ΝΑΤΟ.

Ο ποντίφικας ανέφερε ότι ο πόλεμος που εξελίσσεται στην Ουκρανία, μαζί με άλλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, σημαίνει ότι «κηρύχθηκε ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» και επομένως η ανθρωπότητα έχει δει τρεις παγκόσμιους πολέμους σε έναν αιώνα. Αυτό, είπε, είναι μια «συμφορά» για την ανθρωπότητα.

«Βλέπουμε αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία με έναν ορισμένο τρόπο επειδή είναι πιο κοντά σε εμάς και κεντρίζει περισσότερο τις ευαισθησίες μας», είπε ο Πάπας. «Αλλά υπάρχουν άλλες χώρες πολύ μακριά – σκεφτείτε ορισμένα μέρη της Αφρικής, τη βόρεια Νιγηρία, το βόρειο Κονγκό – όπου ο πόλεμος συνεχίζεται και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Σκεφτείτε τη Ρουάντα πριν από 25 χρόνια. Σκεφτείτε τη Μιανμάρ. Ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο».

«Πριν από μερικά χρόνια, σκέφτηκα να πω ότι βιώνουμε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που διεξάγεται αποσπασματικά. Σήμερα, για μένα, ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει κηρυχθεί», είπε σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας, που δημοσιεύθηκε στα αγγλικά από το Vatican News.

«Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Τι συμβαίνει στην ανθρωπότητα που είχε τρεις παγκόσμιους πολέμους μέσα σε έναν αιώνα; Έζησα τον πρώτο πόλεμο μέσα από τη μνήμη του παππού μου. Μετά ο δεύτερος και τώρα ο τρίτος. Και αυτό είναι κακό για την ανθρωπότητα, μια συμφορά. Πρέπει να σκεφτείτε ότι μέσα σε έναν αιώνα έγιναν τρεις παγκόσμιοι πόλεμοι, με όλο το εμπόριο όπλων από πίσω!» συνέχισε.

Ενώ καταδικάζουμε «την αγριότητα, τη σκληρότητα των ρωσικών στρατευμάτων, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πραγματικά προβλήματα, αν θέλουμε να επιλυθούν», συνέχισε ο Φραγκίσκος, συμπεριλαμβάνοντας τη βιομηχανία εξοπλισμών στους παράγοντες που παρέχουν κίνητρα για πόλεμο.

«Είναι επίσης αλήθεια ότι οι Ρώσοι πίστευαν πως όλα θα τελείωναν σε μια εβδομάδα. Αλλά έκαναν λάθος υπολογισμό. Συνάντησαν έναν γενναίο λαό, έναν λαό που αγωνίζεται να επιβιώσει και που έχει μια ιστορία αγώνων», πρόσθεσε ο πάπας και συνέχισε: «Αυτό είναι που μας συγκινεί: να βλέπουμε τέτοιο ηρωισμό. Θα ήθελα πραγματικά να τονίσω αυτό το σημείο, τον ηρωισμό του ουκρανικού λαού», είπε.

Ο Φραγκίσκος σημείωσε ότι αρκετούς μήνες πριν ο Βλαντίμιρ Πούτιν στείλει τις δυνάμεις του στην Ουκρανία, είχε συναντηθεί με έναν αρχηγό κράτους που εξέφρασε την ανησυχία του ότι το ΝΑΤΟ «γαβγίζει στις πύλες της Ρωσίας» με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.

Στη συνέχεια ο Φραγκίσκος είπε τόνισε πως «δεν βλέπουμε όλο το δράμα που εκτυλίσσεται πίσω από αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος ίσως κατά κάποιο τρόπο είτε προκλήθηκε είτε δεν αποτράπηκε».

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ