Πόλεμος στην Ουκρανία: Βυθίστηκε η ναυαρχίδα «Moskva» κατά τη ρυμούλκησή της

0
1370

Την είδηση μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας και επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας – «Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση

Το μεγαλύτερό της πλήγμα από την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία παραδέχθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η Μόσχα, καθώς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου «Moskva» τελικά βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησής της. Είχε προηγηθεί ένα θρίλερ με την κατάσταση του καταδρομικού, το οποίο δέχθηκε επίθεση με πυραύλους Nepture τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Οι Ρώσοι  απέδιδαν το χτύπημα σε έκρηξη πυρομαχικών, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας ανέφεραν ότι ρυμουλκούσαν το σκάφος σε ασφαλές σημείο. Ωστόσο, αργά το βράδυ της Πέμπτης αναγκάστηκαν να παραδεχθούν τη μεγάλη απώλεια.

Η επιχείρηση μεταφοράς εξελίχθηκε σε αποτυχία, με το πρακτορείο Ria Novosti, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, να την αποδίδει ουσιαστικά σε θαλασσοταραχή.

«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, το πλοίο έχασε την σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε» αναφέρει το μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό Ria Novosti.

Ria_Novosti

H καταστροφή του «Moskva» είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχθεί το ναυτικό μίας χώρας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα μιλάμε για άλλη μία «ταπεινωτική» απώλεια για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και όλα αυτά την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είναι «έξαλλος» με την επίθεση που δέχθηκε η ρωσική ναυαρχίδα.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ ο Πούτιν ενημερώθηκε για το πλήγμα που δέχθηκε η ρωσική ναυαρχίδα το βράδυ της Τετάρτης. Μάλιστα αρχικά είχε λάθος πληροφόρηση καθώς του είπαν ότι η επίθεση έγινε με βρετανικά όπλα.  Όπως ανέφερε το κανάλι του General SVR στο Telegram ο Πούτιν ήταν «έξαλλος» και πρόσθεσε πως «δεν τον έχουμε ξαναδεί έτσι».

Αλλαγή πλεύσης από το Κρεμλίνο

Νωρίτερα όλα έδειχναν ότι η Ρωσία προχωρούσε σε αναδιοργάνωση των σχεδιασμών της. Σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ το Κρεμλίνο είχε αποφασίσει να απομακρύνει τα ρωσικά πλοία από τις ουκρανικές ακτές.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος υπάρχουν ενδείξεις με βάση τις οποίες το Κρεμλίνο μπορεί να αποσύρει το ρωσικό ναυτικό μακριά από την πυραυλική εμβέλεια των Ουκρανών. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι τα ρωσικά πλοία πλέον βρίσκονται 80 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές.

Νωρίτερα την Πέμπτη το καταδρομικό φαινόταν να βρίσκεται σε απόσταση 40 μιλίων καθιστώντας ευάλωτο σε περίπτωση επίθεσης από πυραύλους με βεληνεκές έως και 170 μίλια. Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται πίσω από την πυραυλική επίθεση στη ρωσική ναυαρχίδα.

Επιπλέον το Κίεβο πρόσθεσε πως η φωτιά στο πλοίο ξέσπασε μετά από επίθεση από πυραύλους Neptune που εκτοξεύθηκαν κοντά στο λιμάνι της Οδησσού με τον αριθμό των θυμάτων να είναι άγνωστος. Από την πλευρά της η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε πως χτύπησε το «Moskva» αργά την Τετάρη προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο πλοίο, στο οποίο ξέσπασε και φωτιά.

Η πρόσβαση στο σημείο όπου βρισκόταν το καταδρομικό ήταν αδύνατη εξαιτίας των εκρήξεων αλλά και των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι ανέφερε σε δηλώσεις του πως το «Moskva» βρισκόταν 60 μίλια μακριά από τις ακτές της Οδησσού όταν ακούστηκε «μία αρκετά μεγάλη» έκρηξη που προκάλεσε «εκτεταμένες ζημιές», Επίσης συμπλήρωσε πως το πλοίο εξακολουθεί να επιπλέει και μπορεί να κινείται προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε από ουκρανική επίθεση.

Την ίδια ώρα προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα που έχει να κάνει με το πως μία χώρα χωρίς ναυτικό κατάφερε ένα τόσο σημαντικό πλήγμα όχι σε ένα απλό πλοίο αλλά στην ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου. Ένας έγκριτος αναλυτής, ο H.I Shutton δήλωσε ότι το «Moskva» το τελευταίο δίμηνο κινείται «προβλέψιμα» γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα πέριξ από το Φιδονήσι.

Το καταδρομικό θεωρείται ότι ήταν ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, έχοντας κατασκευαστεί με βασικό γνώμονα τη γρήγορη και εύκολη εξουδετέρωση των πλοίων συνοδείας των Αμερικανικών αεροπλανοφόρων.

MOSKVA_DATA

Το Moskva, καθελκύστηκε το 1979 και μπήκε σε υπηρεσία το 1983, ενώ το 2000 υποβλήθηκε σε εκτεταμένη επισκευή και εκσυγχρονισμό, ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνατότητες αεράμυνάς του, το οπλοστάσιο του αλλά και βελτιώνοντας τα ραντάρ του και τα ηλεκτρονικά του συστήματα. Ήταν το ηγετικό πλοίο της κλάσης Project 1164 Atlant του σοβιετικού ναυτικού. Το συνολικό μήκος του πλοίου είναι 186,4 μέτρα και πλάτος 20,8 μέτρα. To πλήρες εκτόπισμα φτάνει τους 12.400 τόνους και η μέγιστη ταχύτητα έως τους 32 κόμβους και αρχικά είχε σχεδιαστεί κυρίως για επιχειρήσεις εναντίον στόχων επιφανείας. Αρχικά ονομαζόταν Σλάβα, αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε Μόσκβα (Μόσχα).

Διέθετε δεκαέξι εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας – επιφανείας SS-N-12 Sandbox που είναι τοποθετημένοι σε δύο σειρές κατά μήκος και των δύο πλευρών της υπερκατασκευής. Είχε τεράστια δύναμη πυρός αφού στα οπλικά του συστήματα συμπεριλαμβάνονται επίσης 8 σιλό αντιαεροπορικών πυραύλων επιφανείας – αέρος SA-N-6 (οχτώ πύραυλοι σε κάθε σιλό σύνολο δηλαδή 64 πύραυλοι) και P-1000 Vulkan.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι προσέφεραν στο πλοίο μία ισχυρή αντιαεροπορική ομπρέλα, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να αναχαιτίζουν επιθέσεις που προέρχονται από πυραύλους αέρος-επιφανείας που εξαπολύονται από εχθρικά αεροσκάφη και πλοία.

MOSKVA_02

Το ρωσικό καταδρομικό διέθετε επίσης ισχυρά ανθυποβρυχιακά όπλα, σταθερούς τορπιλοσωλήνες των 533 χιλ τοποθετημένους πίσω από το υπόστεγο σε κάθε πλευρά του σκάφους και δύο δωδεκαπλους εκτοξευτές ανθυποβρυχιακών πυραύλων RBU-6000 μπροστά στη γέφυρα. Το υπερυψωμένο τμήμα του καταστρώματος στη πρύμνη επέτρεπε παράλληλα και τη χρήση ενός ελικοπτέρου Ka-27.

Τέλος, ο οπλισμός του περιλάμβανε και έξι πυροβόλα CIWS Gatling των 30χιλ, δύο μπροστά από την γέφυρα και δύο σε κάθε πλευρά του καταδρομικού. Το κυρίως όπλο στην κατηγορία αυτή αποτελείται από ένα δίδυμο πυροβόλο 130 χιλιοστών που ήταν τοποθετημένο στο μπροστινό τμήμα του πλοίου. Το ρωσικό καταδρομικό διέθετε επίσης και ένα πλήρες φάσμα αισθητήρων και ραντάρ καθώς και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Πώς έγινε η επίθεση 

Μπορεί να μην είναι ακόμα απόλυτα σαφές πώς ακριβώς κατάφεραν οι Ουκρανοί να διαπεράσουν τις άμυνες του Moskva, ωστόσο, η Daily Mail επικαλούμενη πηγές που συνδέονται με τη ρωσική ομάδα Wagner , αναφέρει ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για να αποσπάσουν την προσοχή ή να εξουδετερώσουν τα ραντάρ του πλοίου πριν από την επίθεση. Είναι επίσης πιθανό τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να χρησιμοποιήθηκαν ως παρατηρητές για να κατευθύνουν τους εισερχόμενους πυραύλους στο στόχο.

Οι ίδιες ρωσικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν – σύμφωνα πάντα με την Daily Mail – ότι το Moskva χτυπήθηκε δύο φορές στην αριστερή πλευρά του από τους πυραύλους και έπιασε φωτιά. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατακλυστεί από ισχυρισμούς ότι το πλοίο βυθίστηκε, αν και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το διέψευσε – λέγοντας ότι παραμένει «πλωτό» και θα ρυμουλκηθεί στο λιμάνι.

Η Ρωσία παραδέχθηκε, μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης, ότι το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από πυρκαγιά που προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών στο πλοίο, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε ουκρανική επίθεση – λέγοντας μόνο ότι η αιτία ερευνάται.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το πλήρωμα έχει απομακρυνθεί, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε θύματα. Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, πιστεύει ότι «εκατοντάδες» ναύτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη – άποψη που συμμερίζεται ο Ilya Ponomarev, ένας Ρώσος πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι μόνο 50 από το 510μελές πλήρωμα έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής ότι διασώθηκαν.

Ο Ponomarev, γράφοντας στον δικό του λογαριασμό στο Telegram σήμερα έγραψε: «Η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το πυραυλοφόρο καταδρομικό «Moskva», βυθίστηκε στον βυθό από δύο ουκρανικής κατασκευής πυραύλους Neptune. Προς το παρόν, είναι αξιόπιστα γνωστό για τη διάσωση 50 ανθρώπων από τα 510 μέλη του πληρώματος.

Πιστεύεται ότι οι πύραυλοι Neptune εκτοξεύτηκαν από κάπου γύρω από την Οδησσό, η οποία είναι η κύρια ναυτική βάση της Ουκρανίας και πόλη-λιμάνι όπου έχουν καταγραφεί στο παρελθόν πυρά από πυροβολαρχίες αντιπλοϊκών συστημάτων.

Ακόμη ο  Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, χωρίς να αναφέρει ποια είναι η θέση του.

«Φλέγεται. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος», ανέφερε.

Ο κυβερνήτης της Οδησσού Maksym Marchenko έγραψε χθες στο Telegram πως «οι πύραυλοι Neptune που φρουρούσαν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν πολύ σοβαρή ζημιά στο ρωσικό πλοίο. Δόξα στην Ουκρανία!».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η CIA φοβάται ότι ο Πούτιν θα πατήσει το κουμπί των πυρηνικών

vladimir_putin_serious_art

Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας λέει ότι ο απομονωμένος πρόεδρος Πούτιν, που δεν διαπιστώνει πρόοδο στα μέτωπα της εισβολής στην Ουκρανία, δεν αποκλείεται να πάρει την απόφαση να καταφύγει στο έσχατο όπλο του

Με τον πόλεμο να προχωρά χωρίς η Ρωσία να έχει προφανή και μεγάλα κέρδη επί του πεδίου και τη Μόσχα να δηλώνει ανοιχτά ότι έχει πυρηνικά όπλα και δόγμα για να τα χρησιμοποιήσει, η CIA δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει το αδιανόητο.

Την Πέμπτη ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν ελαφρά τη καρδία την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία ένα τακτικό πυρηνικό όπλο.

Ο Μπερνς τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και, ευρύτερα,η ηγεσία της χώρας είναι απελπισμένοι από την πορεία του πολέμου. Με αυτό το δεδομένο «κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης», είπε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.

Τα τακτικά πυρηνικά χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης ή κατά στρατιωτικών στόχων, αντίθετα από τα στρατηγικά που είναι μεγαλύτερης ισχύος και αποσκοπούν στην καταστροφή των μεγάλων κέντρων της εχθρικής χώρας και την εξόντωση αμάχων. Η Ρωσία υπολογίζεται ότι έχει περίπου 2.000 τακτικές κεφαλές τις οποίες θα μπορούσε να εξαπολύσει από ξηρά, θάλασσα ή και αέρα.

Φρόντισε να τονίσει πάντως ο Μπερνς ότι η CIA παρακολουθεί στενά το ζήτημα και ότι ως τώρα δεν έχουν δει ενδείξεις, αν και η ρητορική του Κρεμλίνου υποδηλώνει ότι έχει αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού.

Παρά ταύτα υπάρχει ο παράγων «Βλαντίμιρ Πούτιν», ο οποίος πρέπει να πάρει και την τελική απόφαση για την χρήση των πυρηνικών.

Ο Μπερνς εξήγησε ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι όλο και περισσότερο απομονωμένος. Οι συνομιλητές του που λιγοστεύουν δεν θα τολμούσαν να του πουν «όχι», αμφισβητώντας την κρίση ή τη γνώμη του. Σε συνδυασμό με την πεποίθησή του περί επαναφοράς της ισχύος και του μεγαλείου της Ρωσίας, η απομόνωση μοιάζει να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ένας από τους στενότερους και πλέον έμπιστους συνεργάτες του προέδρου, μοιάζει να έχει βγει έξω από το κάδρο. Οι εμφανίσεις του είναι σπάνιες και, αν πιστέψουμε τις φήμες, είναι βαριά άρρωστος.

Ηδη από τα τέλη Μαρτίου, υπήρξαν υποψίες για ένταση στη σχέση του Ρώσου προέδρου και του υπουργού Άμυνας, λόγω της πολύ αργής προόδου του πολέμου. Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, εκτιμούν ότι η σχέση τους κατέρρευσε όταν ο Πούτιν ενημερώθηκε για την έκταση των ρωσικών απωλειών στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η  πρόθεση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έγινε αφορμή από τη Μόσχα να επισείσει και πάλι την απειλή των πυρηνικών. Την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η ένταξη των δύο χωρών θα αναγκάσει τη Ρωσία να διπλασιάσει την στρατιωτική παρουσία της στην Βαλτική και να εγκαταστήσει πυρηνικά στην περιοχή.

«Δεν είχαμε πρόθεση να πάρουμε τέτοια μέτρα αλλά αναγκαζόμαστε», ήταν το πνεύμα της δήλωσης του Μεντβέντεφ. Η Λιθουανία πάντως θεωρεί ότι η Ρωσία απλώς αποκρύπτει ότι ήδη έχει πυρηνικά στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, κάτι που γνωρίζουν όλες οι χώρες της περιοχής.

 «Καρδιακή προσβολή» λένε ότι υπέστη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Σοβαρή καρδιακή προσβολή που ωστόσο δεν προκλήθηκε από φυσικά αίτια, φέρεται ότι υπέστη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με την Daily Mail που επικαλείται μαρτυρία  από  Ρωσοϊσραηλινό επιχειρηματία.

Ο Σοϊγκού, που ήταν το δεξί χέρι του Πούτιν και επικεφαλής του ρωσικού στρατού για μια δεκαετία, ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο πρόσφατα, εξαφανίστηκε από τις τακτικές ενημερώσεις του Κρεμλίνου.

Στα τέλη Μαρτίου, υπήρξαν υποψίες για ένταση στη σχέση του Ρώσου προέδρου και του υπουργού Άμυνας, λόγω της πολύ αργής προόδου του πολέμου. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η σχέση τους διαλύθηκε όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την έκταση των ρωσικών απωλειών στην Ουκρανία.

Ο Σοϊγκού, 66 ετών σήμερα, θεωρείται ότι βρίσκεται τώρα στην εντατική. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Λεονίντ Νεβζλίν, υπέστη ένα έμφραγμα που «δεν θα μπορούσε να συμβεί από φυσικά αίτια», υποδηλώνοντας ότι ο πρώην στενός σύμμαχος του Πούτιν ενδέχεται να έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας με εντολή του αφεντικού του.

Για τελευταία φορά ο Σοϊγκού εθεάθη χθες σε τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν και άλλους υπουργούς, με θέμα την ανάπτυξη της Αρκτικής. Ωστόσο, σε κανένα σημείο δεν μίλησε. Υπάρχουν εικασίες ότι το Κρεμλίνο, μετά την αποχώρηση του υπουργού Άμυνας από το προσκήνιο, χρησιμοποιεί παλαιότερα καταγεγραμμένα πλάνα του.

Ειδήσεις σήμερα:

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ