Η Γερμανία επιβάλλει lockdown σε ανεμβολίαστους – Υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο ζητά η Μέρκελ

0
553

Η κατάσταση «είναι πολύ σοβαρή» και χρειάζεται «δράση εθνικής αλληλεγγύης» – «Δεν έχουμε αρκετούς εμβολιασμένους και αυτό έχει συνέπειες» είπε ο Όλαφ Σολτς

Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού από τον Φεβρουάριο, οδεύει η Γερμανία, όπως πρότεινε η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και χρειάζεται δράση εθνικής αλληλεγγύης.

Η Bundestag θα κληθεί να ψηφίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ το Συμβούλιο Δεοντολογίας θα αποφανθεί επί του ζητήματος μέχρι το τέλος του χρόνου. Το μέτρο, εάν ψηφιστεί, θα τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο, είπε η Μέρκελ.

Επίσης, η Γερμανία θα επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο στις κοινωνικές επαφές για τους μη εμβολιασμένους, που μπαίνουν σε ιδιότυπο καθεστώς lockdown.

Οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες, δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε μπαρ, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφους και άλλους χώρους διασκέδασης. Σε περιοχές όπου εντοπίζονται 350 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες, οι ντίσκο και τα νυχτερινά κλαμπ θα κλείνουν και οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 50 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 200 σε εξωτερικούς, υπό την προϋπθεση ότι όλοι είναι είτε εμβολιασμένοι ήταν αναρρώσαντες.

Εάν σε συγκεντρώσεις υπάρχουν ανεμβολίαστοι, τα νοικοκυριά θα μπορούν να προσκαλούν έως δύο άτομα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται παιδιά κάτω των 14 ετών. Οιθ μάσκες θα γίνουν υποχρεωτικές στα σχολεία.

Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και του νέου καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους περιφερειακούς ηγέτες, με στόχο να υπάρξει οδικός χάρτης για τη χώρα. «Ναι» στον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό έχει ήδη πει ο εν αναμονή καγκελάριος Όλαφ Σολτς, με Αριστερά και Φιλελεύθερους να συμφωνούν με την πρότασή του. Επίσης, έχει ταχθεί υπέρ των απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους, καθώς είπε ότι η είσοδος στο λιανεμπόριο πρέπει να επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες. Ξένα ειδησεογραφικά μέσα σχολιάζουν ότι η Γερμανία ακολουθεί το παράδειγμα της γειτονικής της Αυστρίας, που σχεδιάζει επίσης υποχρεωτικούς εμβολιασμούς από τον Φεβρουάριο και της Ελλάδας, που έχει ανακοινώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 και πρόστιμο για όσους δεν συμμορφωθούν.

Η Γερμανία βλέπει καθημερινά κρούσματα ρεκόρ. Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 73.209 νέες μολύνσεις. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για το τέταρτο κύμα ευθύνεται το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, που κυμαίνεται στο 68%.

Κατά την προηγούμενη περίοδο, η κυβέρνηση της Μέρκελ είχε αποκλείσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ωστόσο το μέτρο γνωρίζει ευρεία πολιτική στήριξη.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ