Η προσφορά του Σταμάτη Κ. Μανούση στο Νοσοκομείο της Κω από ιστορικές πηγές

27
1665

Η προσφορά του Σταμάτη Κ. Μανούση στο Νοσοκομείο της Κω

Με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση αναμνηστικής μαρμάρινης επιγραφής στο Νοσοκομείο της Κω αναφορικά με την προσφορά του αείμνηστου οφθαλμιάτρου και διατελέσαντα υπουργού Υγιεινής Σταματίου Μανούση, εμφανίστηκαν διάφορα σχετικά δημοσιεύματα. Κάποιοι, πιθανότατα ελλιπώς ενημερωμένοι και χωρίς να διενεργήσουν τη στοιχειώδη έρευνα, αμφισβήτησαν την προσφορά του Σ. Μανούση στο Νοσοκομείο της Κω. Ωστόσο, αδιάψευστες έγγραφες πηγές για το έργο του Σ. Μανούση κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού στέκονται αδιαμφισβήτητοι μάρτυρες της ανιδιοτελούς προσφοράς του προς το Νοσοκομείο της Κω, πέρα από την αφιλοκερδή παροχή των ιατρικών του υπηρεσιών σε όλους ανεξαιρέτως τους Κώους, και όχι μόνο.

Μόλις ενάμιση χρόνο από την εκλογή του ως βουλευτού Δωδεκανήσου και σχεδόν αμέσως με την ορκωμοσία του ως υπουργού Υγιεινής στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου εξασφάλισε πίστωση ύψους 16 εκατ. δρχ. για την ανέγερση Νέου Νοσοκομείου στην Κω. Εντούτοις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αείμνηστος, τότε διοικητικός διευθυντής του Νοσοκομείου,Θανάσης Γιωργαλλής σε πολλά δημοσιεύματά του στον τύπο της Κω με θέμα τις Χαμένες Ευκαιρίες για ένα Νέο Νοσοκομείο στην Κω, υπογραμμίζει ότι «δεν έγινε δεκτή η πρόταση του Σταμάτη Μανούση, υπουργού Υγιεινής, για την ανέγερση Νέου Νοσοκομείου Κω 75 κλινών στη θέση Φυτωρίου (σημερινό 2ο Λύκειο Κω) για το οποίο υπήρχαν οι πιστώσεις και έτοιμη προμελέτη. Ήταν τέτοιο το χάσμα μεταξύ διοικήσεως του Νοσοκομείου και του υπουργού που η όποια μεσολάβηση έπεφτε στο κενό…Έτσι, στο βωμό των πολιτικών διαφορών θυσιάστηκε το επίμονο αίτημα των Κώων για Νέο Νοσοκομείο. Όμως, σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο που είμεθα εις θέση να γνωρίζουμε, η προσφορά του εκλεκτού τέκνου της Κω Σταμάτη Μανούση ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Στο Σταμάτη Μανούση οφείλουμε το νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου με τη δημιουργία θέσεων Μαιευτικής, Ακτινολόγου, Μικροβιολόγου, Διοικητικού Διευθυντού και θέσεων προσωπικού όλων των κλάδων… ». Και συνεχίζει: «… Όσον αφορά την αποτίμηση του συνολικού έργου στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κω, αυτό ανήκει στην κρίση όλων μας και η πολιτεία του καθενός, λίγο-πολύ, είναι γνωστή στον τόπο μας. Κατά τα άλλα, επαφίεται στην κρίση του ιστορικού του μέλλοντος που με το δικό του κριτήριο θα επουλώσει τους ουλές από τις πληγές της εποχής εκείνης, αν υπάρχουν. Ωστόσο η Κως έχασε την ευκαιρία τότε για ένα Νέο Νοσοκομείο».

Εξαιρετικό επίσης ενδιαφέρον περιέχει η απόφαση 13της 16ης Ιουλίου 1981 του Δ.Σ. του Νοσοκομείου της Κω για την αποστολή συλλυπητηρίων στην οικογένεια του Σταματίου Μανούση με αφορμή τον θάνατό του, η οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει τα εξής: «… αφού έλαβε υπόψη του τη μεγάλη προσφορά του αποθανόντος Κώου υπουργού στο νησί της Κω και ιδιαίτερα στο χώρο του Νοσοκομείου μας για την αύξηση των οργανικών Κλινικών και Εργαστηρίων, τη δημιουργία θέσεων, την κτιριακή επέκταση του Ιδρύματος για τη δυνατότητα καλύψεως και λειτουργίας σε 45 έως 65 κλίνας που όλα επετεύχθησαν κατά το διάστημα της θητείας του ως υπουργού και το γεγονός ότι η Διεύθυνση και η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν έλαβαν γνώση έγκαιρα του περιστατικού του θανάτου του, ώστε να καταστεί δυνατή σε επίκαιρο χρόνο η αντιμετώπιση του θέματος σε άλλη βάση, αποφασίζει ομόφωνα να εκφρασθούν τα συλλυπητήρια του συμβουλίου του αποθανόντος Σταματίου Μανούση…».

Επιπρόσθετα, ο προ ολίγων ημερών μεταστάς ιατρός Θεόφιλος Χατζηστέργου με το υπ.αριθ. πρωτοκόλλου 793της 22ης Φεβρουαρίου 2016 αίτημα του προς τον τότε αναπληρωτή Διοικητή Νοσοκομείου Κω, είχε ζητήσει την τοποθέτηση αναμνηστικής μαρμάρινης επιγραφής για τον Σταμάτη Μανούση σε κεντρικό σημείο του Νοσηλευτικού Ιδρύματος ως ένδειξη μνήμης και τιμής, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από μια σειρά καταλυτικών του παρεμβάσεων προς το νοσοκομείο. Η πρότασή του μεταστάντος Θ. Χατζηστέργου έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου της Κω τη 19η Νοεμβρίου του 2020. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αείμνηστος Χατζηστέργου στην αίτησή του, στον «Σταμάτη Κ. Μανούση οφείλεται ο νέος Οργανισμός λειτουργίας του Νοσοκομείου με 45 κλίνες, με δημιουργία Κλινικών Μαιευτικής και Χειρουργικής, Διευθυντού Ακτινολόγου-Μικροβιολόγου-Διοικητικού Διευθυντού και δημιουργία θέσεων όλων των κλάδων Νοσηλευτικής και Διοικητικών Υπηρεσιών για στελέχωσή του ως και την προέκταση του νοσοκομείου κ.ά. Φρόντισε δε άμεσα για την πλήρωση των κενών θέσεων ιατρών και Διευθυντών Κλινικών».

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ο οποίος σε σχετική επιστολή για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Σταμάτη Μανούση γράφει τα εξής: «…Η επιλογή του σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή της πολιτικής του διαδρομής είναι σαφώς αντικείμενο κριτικής όπως άλλωστε συμβαίνει σε μια δημοκρατία. Η βαθιά ανθρωπιστική του διάθεση, η διάθεση για προσφορά στην πατρίδα του λειτούργησαν ως δημιουργικός συντελεστής της αέναης προσπάθειάς του για την κατάκτηση της προόδου».

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Νίκος Σταμ. Μανούσης

 

Νίκος Στ. Μανούσης

Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Αντιπρόεδρος ΔΙΙΚΩ
__________________________

27 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κάπως υπερβολική δεν είναι η κατά κόρον και με κάθε ευκαιρία εξύμνηση του γιατρού Μανούση;
    Με τόσα εγκώμια που διαβάζω κατά καιρούς, μου εδραιώνεται η πεποίθηση ότι υπάρχει κάποιος σκοπός. Να πειστούμε όλοι ότι ο εν λόγω γιατρός είναι ο υπέρτατος των Κώων. Ο μοναδικός, ο πλέον εκλεκτός, ο ανώτερος ο οποίος δικαιούται κάθε ιδιαίτερης ανώτατης τιμής.
    Προφανώς και έχουν υπάρξει Κώοι που προσέφεραν περισσότερα, ακόμη και τη ζωή τους για την πατρίδα, όπως οι Εθελοντές Πολεμιστές. Μα και πολλοί άλλοι. Ποτέ όμως δεν είδα τέτοιο καημό αγιοποίησης!

    • άλλος για καμια κλήρωση ???!!!! Να κερδίσει ο κόσμος να χαρεί !!!! Βρε μανία που σας έπιασε με την προβολή . Καθίστε ήσυχα και πάρτε το απόφαση…..

  2. όπως και τις ιστορικές πηγές τις γράφουν πάντα οι νικητές και ο Μανούσης φρόντιζε να είναι με αυτούς!

  3. Τον αποθεώσατε… Με πιέσεις καταφέρατε να του βάλουν και αναμνηστική πλάκα. Με λίγες ακόμα προσπάθειες θα καθαρίσετε και απο το όνομά του την ταμπέλα του αποστάτη.

    • Αποστάτης από που;Σαν τον Καϊσερλή ας πούμε που τον ψηφίσαμε αλλά επειδή βγήκε δεύτερος μας έβρισε και έφυγε;Μήπως σαν τον Ανδρέα που διέλυσε την ΕΚ;Ο λαός και η ιστορία έκρινε.Μερικούς που χαρακτηρίζεις έτσι τους έκανε προέδρους και άλλους πρωθυπουργούς.

      • Νομίζω συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Εσύ συγκρίνεις άνθρώπους που κινήθηκαν μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια με έναν αποστάτη που υποστήριξε την χούντα για προσωπικά κυρίως συμφέροντα, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν άνθρωποι – και όχι μόνο. Είναι τρομακτικό να μην καταλαβαίνεις την διαφορά.

  4. Να κάνετε πλάκα μαρμάρινη του μαύροειδη που ο άνθρωπος προσέφερε πραγματικά όχι για πολιτικές σκοπιμότητες και τον εγκαταλείψατε μόνο του να κουμαντάρει ένα ολόκληρο νοσοκομείο ….αλλά με άσχετους πολιτικάντηδες στα τιμόνια νοσοκομείων δεν περίμενε κανείς τίποτα …άλλο ειδικά από αυτή την κυβέρνηση την σάπια και διευθαρμενη…

  5. δεν αλλάζει με τίποτα ότι ο Μανούσης πρόδωσε το λαό και ήταν αποστάτης, καταστροφέας της Δημοκρατίας

  6. Μόνο αηδία προκαλεί η όλη εμμονική στρατηγική αποκατάστασης του ονόματος του πατρός από τον υιό. Αυτό το προσωπικό πρόβλημα του υιού κάποιοι επέτρεψαν να μπει στη δημόσια σφαίρα και να γίνει αντικείμενο αναστάτωσης και διχασμού της κοινωνίας. Μεγάλη, ιστορική και αντιδημοκρατική ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου.

  7. Μηοψς πρέπει να βάλουμε μαρμάρινες πλάκες Και για τον Παυλίδη, τον σκανδαλιδη τον καματερο.(ΜΗΝ ΣΑΣ ΒΆΖΩ ΙΔΕΕΣ Κ ΠΡΏΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΊ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΡΝΆΕΙ ΑΠΌ ΤΟ ΜΥΑΛΌ.) ΔΙΌΤΙ ΕΊΣΤΕ ……………ΟΛΟΙ ΣΑΣ. … Συν ότι ο ΜΑΝΟΥΣΗΣ ΉΤΑΝ ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ… (γενικά γιατί ΌΛΟΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΊ ΠΟΛΙΤΙΚΟΊ ΤΗΣ ΚΩ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ….) ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΊΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑΙΟ ΌΤΙ ΒΟΉΘΗΣΕ.. ΟΎΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ …… ΔΙΌΤΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΜΊΑ ΚΑΡΈΚΛΑ, ΚΑΙ ΚΑΤΙ 7000 ΕΥΡΏ ΤΟΝ ΜΉΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ!!!! ΚΑΤΈΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ…..

  8. Απο ότι γράφεται κ απο αυτούς που γράφονται τ παραπάνω όλοι άνθρωποι του πρώην δημάρχου είναι
    Τα πάντα ήλεγχε
    Πως του ξέφυγαν αυτοί ;;(κ πολλοί άλλοι)

  9. Η Ιστορία δεν παραγράφεται ούτε αλλοιώνεται αποσπασματικά
    Ας ανοίξει η περίοδος την χούντας να δούμε ποιοι συνέπραξαν
    Κ ήταν πολλοί ..

  10. ……Κάνε μια εμφάνιση στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι χαρά μου να έρθω και να τα πώ και να τα πούμε γιατρέ

  11. Νίκο Μανούση, αρκετά, έχεις κουράσει, πάρα πολύ!!
    Δεν αντέχεσαι πλέον!
    Όσο και να προσπαθείς και να διανθίζεις την εικόνα του πατέρα σου, η ιστορία έγραψε: ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ.

  12. Νικολάκη, φτάνουν πια τα τόσα λιβανιστήρια για τον πατέρα σου. Μας έπεισες ότι αν και βουλευτής στην Ένωση Κέντρου, με το 53%, προχώρησε στην αποστασία που εξύφαναν τα ανάκτορα για να γίνει Υπουργός, με σκοπό τάχα να προσφέρει στον τόπο του. Σαν τη χούντα που ήλθε αμέσως μετά για να σώσει ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό από τον κομμουνιστικό όλεθρο, που μόνο στον εγκέφαλο των συνταγματαρχών ως πεποίθηση υπήρχε. Λίγη ταπεινοσύνη και σιωπή επιβάλλεται να δείξεις, ακόμα κι αν στο μυαλό σου έχεις πολιτικές ή άλλες βλέψεις για τον εαυτό σου η τους οικείους σου. Μην τραυματίζεις περισσότερο το οικογενειακό σου όνομα.

  13. Αηδίασαμαι. Μπουχτησαμαι. Κουράστηκα αι. Από όλους τους σωτήρες και ναρκισους τεμπέληδες!!! Να καθωνται συνέχεια στον σβέρκο μας. Πηγενεται να δουλέψετε. Αποικιοκρατες???

  14. Αγαπητέ ξερόλα
    Αν διάβασες καλά άλλοι τα γράφουν
    • ΔΣ Νοσοκομείου
    •Θανασης Γεωργαλης
    •ΘΕΟΦΙΛΟΣ Χατζηστεργος
    Απλη αντιγραφή έκανε
    Αυτοί τον αναφέρουν

  15. Ντροπή και μόνο ντροπή για όσους προσπαθούν να σπιλώσουν την μνήμη και να αμαυρώσουν την προσφορά ενός ανθρώπου που ευεργέτησε την Κω και τους Κώους. Ντροπή γιατί η «αποστασία» όπως αποκαλείται, είναι γνωστό τοις πάσι ότι απετέλεσε την αντίδραση στις ενέργειες του ανθρώπου που έβαλε τις βάσεις για την Ελληνική χρεωκοπία. Οι προκλητικές ενέργειες του Ανδρέα είναι αυτές που οδήγησαν την χώρα στην δικτατορία και τις παρεπόμενες συνέπειες.
    Ας δούμε επιτέλους ότι η «αποστασία», οι «αποστάτες» και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δικαιώθηκαν πολιτικά από την ιστορία και την ψήφο του Ελληνικού λαού.
    Ο Σταμάτιος Μανούσης συμμετέχοντας στην «αποστασία» προώθησε την επίλυση μεγάλων θεμάτων του νησιού μας.
    Ο Σταμάτιος Μανούσης βγήκε φτωχότερος από την πολιτική.
    Ο Σταμάτιος Μανούσης μετείχε στην πατριωτική Εθνική Αντίσταση.
    Ο Σταμάτιος Μανούσης συκοφαντήθηκε και συκοφαντείται από συγκεκριμμένη ομάδα πολιτικών με εμπάθεια.
    Ο Σταμάτιος Μανούσης ευεργέτησε, σπούδασε, εξέθρεψε, θεράπαυσε δεκάδες Κώων.

  16. επιφυλάσσομαι ΓΙΑ όταν δεήσουν Ν ΝΑ ΜΕΤΑΔΏΣΟΥΝ ΤΗΝ είδηση ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΚΛΟΓΉ ΤΟΥ ΜΑΝΟΎΣΗ ΣΤΟ δσ του διικ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ