Ο Στ. Αλαχιώτης για εμβόλιο και αρνητές: Κάποτε αγρότες, όταν είδαν τις πρώτες τεράστιες αλωνιστικές μηχανές, το έβαλαν στα πόδια….

49
2171

Κυκλοφόρησε το τρίτο μυθιστόρημα του Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών «…και οι θεοί λαθεύουν…»

Τι γίνεται όταν ένα πρωτόγνωρο βιολογικό όπλο πέφτει σε λάθος χέρια; Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταμάτης Αλαχιώτης ξανάπιασε τη γραφίδα, όχι για το επιστημονικό πεδίο αυτή τη φορά, αλλά για τη λογοτεχνία. Το τρίτο μυθιστόρημά του «…και οι θεοί λαθεύουν…» μόλις κυκλοφόρησε κι έδωσε την αφορμή για μια συζήτηση, στην οποία χώρεσαν η Γενετική, προβληματισμοί για την εξέλιξη της τεχνολογίας και την χρήση της, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και οι διστακτικοί απέναντί τους, η αποτίμηση της μέχρι τώρα διαδρομής του και φυσικά οι δύο «πατρίδες» του, η Πάτρα και η Κως.

To νέο βιβλίο σας “…και οι θεοί λαθεύουν…», που αντλεί την πλοκή του από ένα θέμα που άπτεται της χρήσης μιας νέας ασύλληπτης τεχνολογίας, κυκλοφορεί εν μέσω πανδημίας και των εν εξελίξει εμβολιασμών, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν προβληματισμοί για την ασφάλεια των εμβολίων με επιχείρημα τον γρήγορο χρόνο παρασκευής  τους αλλά και θεωρίες όπως πχ ότι τα εμβόλια mRNA τροποποιούν το DNA του ανθρώπου ή ότι τα εμβόλια γενικά επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. Ως γενετιστής τι απαντάτε και τι θα λέγατε σε εκείνους που εξακολουθούν να διστάζουν να εμβολιαστούν, δεδομένου ότι υπάρχουν αναφορές για παρενέργειες πέρα από τις φυσιολογικές;

Θα σας πω ένα σχετικό παράδειγμα: Κάποιοι αγρότες, όταν είδαν μια απ’ τις πρώτες τεράστιες αλωνιστικές μηχανές, το έβαλαν στα πόδια απ’ τον φόβο τους. Μ’ αυτό θέλω να πω πως η κάθε νέα τεχνολογία προκαλεί στην αρχή ισχυρή αρνητική αντίδραση, μετά σκεπτικισμό, αμφιβολία ύστερα, και στο τέλος αποδοχή. Πάρτε τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, τα Μεταλλαγμένα Τρόφιμα. Οι ισχυρές αντιδράσεις αρχικά πάνε πια να χάσουν τη φωνή τους, γιατί δεν είναι εμφανές στον απλό άνθρωπο το μακροπρόθεσμο υγειονομικό και περιβαλλοντικό κόστος τους. Κι εδώ να δεχτούμε μια δικαιολογία, έστω ως άγνοια.

Στα εμβόλια όμως είναι απτό το όφελος, καθώς έχουν εξαλειφθεί τραγικές ασθένειες, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η ευλογιά, και σήμερα μπορούν να δαμάσουν και τον κορονοϊό. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν ακόμα πεισματικοί αρνητές τους, θέση η οποία εκπορεύεται είτε από στείρα αντίληψη για την επιστήμη, είτε από στρεβλό προσωπικό κοσμοείδωλο, είτε, αναφερόμενοι στο παρόν με τον κορονοϊό, από σύγχυση. Γι’ αυτό πρέπει να σταθεί πάνω απ’ αυτούς τους παραπλανημένους ανθρώπους, τόσο η Πολιτεία με πειθώ όσο κι η επιστημονική κοινότητα μ’ επιχειρήματα και μόνο -οποιαδήποτε διάκριση εναντίον τους θα τους προκαλέσει πείσμα κι όχι πειθώ. Η ψυχολογική σειρά των αντιδράσεων σε κάθε νέα τεχνολογία, που έχουμε προαναφέρει, μπορεί να οδηγήσει και τους αρνητές των εμβολίων στην αποδοχή τους,

Ως προς τον προβληματισμό με το mRNA, είναι σαφές ότι δεν αντιδρά με το DNA μας, γιατί, πέραν των άλλων, αποσυντίθεται ευθύς μόλις μεταφραστεί στο κύτταρο για να συντεθεί η πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, του αγκαθιού με το οποίο αγκιστρώνεται στην μεμβράνη του κυττάρου να μπει μέσα ν’ αναπαραχθεί. Αυτά είναι θέματα λυμένα προ δεκαετιών. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι το πώς να μην αρνούμαστε την επιστήμη, να ενημερωνόμαστε προς τα πού πάει ο κόσμος, να μην διαγράφουμε επιστήμονες, πολιτικούς, δημοσιογράφους, τα πάντα δηλαδή, νομίζοντας πως κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια! Γι αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά κι εδώ.

Οι σκεπτικισμοί είναι θεμιτοί, κι υπάρχουν για κάθε νέα τεχνολογία, αλλά γι’ αυτό υπάρχει η επιστήμη, ν’ αποκαθηλώνει κάθε προβληματισμό της με το επόμενο βήμα της. Αυτό συνέβη και με τον περί της πιθανότητας επηρεασμού της γονιμότητας –δεν υφίσταται δηλαδή πρόβλημα εμβολιασμού των εγκύων. Επαγγελματικοί Οργανισμοί που ασχολούνται με την εγκυμοσύνη και τη γονιμότητα, όπως λ.χ. η American Society for Reproductive Medicine, κι άλλοι, συστήνουν τον εμβολιασμό σ’ εγκύους ή σε γυναίκες που σκέφτονται την εγκυμοσύνη, αλλά και στους άντρες τους, και στους συντρόφους τους.

Όσον αφορά εκείνους που διστάζουν ακόμα να εμβολιαστούν, καλό είναι να εμπεδώσουν το γεγονός ότι οι απειροελάχιστες σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων που έχουν εμφανισθεί σ’ ορισμένους -λόγω κάποιας ίσως γενετικής ιδιαιτερότητας τους- είναι απείρως λιγότερες απ’ τα πολλά οφέλη. Να σκέφτονται, λοιπόν, θετικά. Κι αν μου συμβεί εμένα; Η απάντηση είναι κι εδώ σαφής: Σήμερα υπάρχει πιο ισχυρό οπλοστάσιο για κάθε παρενέργεια, κι ο ελάχιστος κίνδυνος εξαλείφεται πολύ πιο εύκολα.

Η ηρωίδα θέλει ν’ αλλάξει τον κόσμο, με ένα πρωτόγνωρο βιολογικό της όπλο, που πέφτει και σε άλλα χέρια και ξεσπά παγκόσμιος τρόμος. Ποια ήταν η αφορμή για το βιβλίο και οι προβληματισμοί πίσω απ’ αυτό;

Η κυριότερη, είναι η ανάδειξη ενός σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού στο θέμα που αναφέρεται στην ερώτησή σας. Ο τρόπος που εκτυλίσσεται είναι μυθιστορηματικός, σ’ απλό, κατανοητό κι εκλαϊκευμένο επίπεδο, κι άρα κάπως βιωματικό, που μπορεί να κάνει τον εν λόγω προβληματισμό πιο εύπεπτο στον αναγνώστη –ίσως κι απολαυστικό, κι ελκυστικό. Ως ζήτημα είναι αναμφίβολα διαχρονικό, αλλά σήμερα, βεβαιότατα, πολύ πιο πιεστικό.

Στην αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης λ.χ. κάποιοι στην Αγγλία, οι Λουδήτες, έσπαζαν τις μηχανές να σταματήσουν την Επανάσταση! Σήμερα οι τεχνολογικές επαναστάσεις είναι ασύλληπτες, με δραματικές επιπτώσεις στο πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο. Αρνητές της τεχνολογικής εξέλιξης του ανθρώπου υπήρχαν πάντα, αλλά το μείζον σήμερα δεν είναι η στείρα άρνησή της, που θα σταματήσει και την εξέλιξη του πολιτισμού –το μείζον είναι η ώριμη θέαση της νεοτεχνολογικής εξέλιξης, που συχνά υποκρύπτει αισχροκερδοσκοπικούς σκοπούς, οι οποίοι εκτρέπουν, αντί να τροχοδρομούν, τον πολιτισμό.

Και τούτο γιατί το θάμπος της νεοτεχνολογικής προόδου κάνει την κοινή γνώμη να στέκεται συνήθως απροβλημάτιστη αντίκρυ της. Και μήτε διερωτάται ποιο είναι το κόστος, το τίμημα, μιας τέτοιας προόδου του πολιτισμού. Αυτό το τίμημα υπήρχε ανέκαθεν, ακόμα κι απ’ την εποχή που ο άνθρωπος ανακάλυψε τη φωτιά, αλλά δίχως να το ελαχιστοποιούμε στις μέρες μας, μπορεί να πληρώσουμε πανάκριβα τον μελλοντικό πολιτισμικό βηματισμό της ανθρωπότητας. Σ’ αυτό το πλαίσιο λιανίζονται τα πολλά σχετικά ερωτήματα που υπάρχουν σήμερα μες το στόμα του κάθε σκεφτόμενου ανθρώπου, αλλά παραμένουν εν πολλοίς φυλακισμένα. Ο αναγνώστης που θα κάμει την τιμή στο βιβλίο μου να το πιάσει στα χέρια του, μπορεί να του αποφυλακίσει σκέψεις και λαλιές για έναν καλύτερο κόσμο.

Ο κόσμος για να γίνει καλύτερος δεν χρειάζεται βιολογικά όπλα. Αλλάζει όμως προς αυτή την κατεύθυνση και πώς; Δεδομένου μάλιστα ότι στον χαρακτηρισμό «καλύτερος» χωράνε πολλές διαφορετικές οπτικές και αντιλήψεις;

Ένα βιολογικό όπλο μπορεί να ’ναι σωτήριο, να θεραπεύει λ.χ. ανίατες αρρώστιες, ή καταστροφικό, να σκοτώνει εκ προθέσεως ή εξ’ αμελείας. Στο βιβλίο καταγινόμαστε με την εσκεμμένα κακή χρήση ενός ευφάνταστου γενετικού όπλου που προκάλεσε παγκόσμιο αναταραχή μ’ ανάμικτα συναισθήματα –εκδικητικότητας για τους βρικόλακες και τρόμο στους σκεφτόμενους! Και τούτο για ν’ αναδειχθεί πως η κάθε τεχνολογία είναι σαν το νερό που ξεδιψά, αλλά πνίγει κιόλας, σαν τη φωτιά που ζεσταίνει αλλά πυρπολεί κιόλας.

Πάρτε για παράδειγμα το Διαδίκτυο με τα fake news, πάρτε τους ανώνυμους ή κι επώνυμους τρομοκράτες κι εκβιαστές, πάρτε και τον ανελέητο εθισμό των νέων. Τι προκύπτει; Εγκέφαλοι πυρπολημένοι! Ψυχές πνιγμένες! Τεράστιο το τίμημα της κακής χρήσης του Διαδικτύου. Κι ενώ πρόκειται για μια νεοτεχνολογική επανάσταση που έχει ενώσει τον Πλανήτη, δυσκολεύεται ν’ αποβάλει όποιον την χρησιμοποιεί στρεβλά ή εγκληματικά. Και το χειρότερο, που πολλοί έχουν γίνει χαμάληδες της ανεμελιάς τους, ενώ έχουν ξεφορτωθεί το καλύτερο: Δεν στέκονται κριτικά αντίκρυ σ’ ό,τι τους προσφέρει η κάθε νέα τεχνολογία.

 

Σας δυσκόλεψε όλη αυτή η περίοδος της υγειονομικής κρίσης, επηρέασε την ψυχολογία σας;

Όχι ιδιαίτερα, γιατί κατάφερα να την αντιμετωπίσω δημιουργικά. Ο άνθρωπος, ξέρετε, είναι απ’ την πλάση του δημιουργικό ζώον. Όλοι μας έχουμε αυτό το χάρισμα, αλλά μερικοί το ξεχνούμε και βασανίζουμε τον καναπέ μας. Ο καθένας μας, όμως, μπορεί να κάνει κάτι δημιουργικό, έγκλειστος ων, μαστορεύοντας, τακτοποιώντας πράγματα, αναθεωρώντας σκέψεις, διαβάζοντας, περπατώντας αν το είχε ξεχάσει, ή ό,τι άλλο έχει στη φαρέτρα των ενδιαφερόντων του, αρκεί να το βρει και να το αποφασίσει, αντί να θρηνεί την χαμένη του ελευθερία, ή, το χείριστο, να προκαλεί μ’ ολονύχτια πάρτι την ανευθυνότητά του. Υπάρχουν τρόποι να ξεφύγει κανείς απ’ τη δαγκάνα της αναγκαστικής μοναχικότητάς του, να μην την μετατρέψει σε μοναξιά, αξιοποιώντας την και ως ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της πορείας του. Η αφεντιά μου λ.χ. έγινε “γραφική!”, κατά πως λέω, επειδή ασχολούμουν με το γράψιμο…

Χρειάζεται, όμως, περίσσεια προσοχή με τα παιδιά∙ δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν αυτή την άξαφνη αναταραχή στη ζωή τους. Γι’ αυτό οι γονείς κι οι παππούδες έχουν επιπρόσθετο φορτίο. Η πανδημία θ’ αφήσει τ’ αποτύπωμά της, προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό. Κι εδώ πάλι υπάρχει το στοίχημα για την ελαχιστοποίηση του μεταπανδημικού κόστους σε κάθε επίπεδο. Έτσι είναι ο άνθρωπος. Προκαλεί, προκαλείται, πορεύεται.

Συνηθίζουμε να λέμε ότι «τα πάντα» είναι θέμα Παιδείας. Ως  Πανεπιστημιακός Καθηγητής, πρώην Πρύτανης, Πρώην Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, πόση παιδεία εκτιμάτε ότι περνά μέσα από τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης; Πιστεύετε ότι χρειάζεται ν΄ αλλάξει και τι, και προς ποια κατεύθυνση;

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο μείζον πρόβλημα της Ελληνικής Εγκύκλιας Εκπαίδευσης, που δεν είναι άλλο απ’ το ισχυρό έλλειμμα της παιδείας της. Έχουμε, δηλαδή, καλή εκπαίδευση στα σχολεία, αλλά ελλειμματική παιδεία –στον στρατό λ.χ. είχα εκπαιδευτεί στην ειδικότητα του σκαπανέα, σε μια κατάσταση με μηδενική παιδεία! Παιδεία, όμως, είναι οι αξίες, οι αρχές, οι παραδόσεις, οι αρετές του αυτοσεβασμού και του σεβασμού του άλλου και του διαφορετικού, η καλλιέργεια του σωστού κοσμοειδώλου περί ζωής, κι όχι μόνο οι άψυχες γνώσεις της εκπαίδευσης ή του Πανεπιστημίου, όσο ψηλές κι αν είναι, όπως στην πρωταγωνίστρια του βιβλίου, που, όμως, δεν τη βοήθησαν ν’ αποφύγει την ηθική εκτροπή.

Ποια ήταν η καλύτερη και η πιο δύσκολη στιγμή όλης αυτής της πορείας; Υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώσατε ή θεωρείτε ότι πράξατε λάθος;

Υπήρξαν πολλές καλές και πολλές κακές στιγμές στην πορεία μου, όπως και στην πορεία του κάθε ανθρώπου. Υπήρξαν λάθη -ουδείς αλάθητος. Το κάθε μας βήμα, η κάθε μας ώρα, μέρα, όλη μας η ζωή, είναι μια πρόκληση. Κι η πρόκληση είναι ευέξαπτη, είναι κι ικανή να σου φιλοδωρήσει το καλύτερο ή το χειρότερο. Στο κάθε μας βήμα, λοιπόν, παίζονται οι μάχες της επιτυχίας ή της αποτυχίας, του λάθους ή του σωστού, του καλού ή του κακού. Το μετράρι κι εδώ όμως είναι η ποιοτική παιδεία του καθένα μας, το κοσμοείδωλό του.

Η καλύτερη στιγμή μου; Όταν απολύθηκα απ’ τον στρατό, ήμουνα σε Μονάδα ανεπιθύμητων της χούντας! Κι η χειρότερη; Όταν, το 1971-72, με είχε απορρίψει, αδίκως και κατ’ επανάληψη, το Συμβούλιο Νομιμοφροσύνης του Πανεπιστημίου, ενώ ποθούσα σφόδρα να κάνω ακαδημαϊκή καριέρα∙ κάποτε επαναστάτησε ένα μέλος του Συμβουλίου, και πέρασα μετά από ένα χρόνο, αλλά με παρακολουθούσαν ως το 1974 που έπεσε η χούντα -η μεταπολίτευση μου δώρισε ένα συντάξιμο χρόνο! Ουδέν κακό αμιγές καλού! Έτσι είναι η ζωή.

Σαφώς έχω μετανιώσει για κάποια λάθη μου, ενώ για κάποια άλλα όχι. Είχα αφιερωθεί λ.χ. στην επιστήμη μου σε βάρος της οικογένειάς μου -και θέλω να ευχαριστήσω και μ’ αυτήν την ευκαιρία τη σύζυγό μου, η οποία κράτησε τα οικογενειακά βάρη. Το λάθος μου όμως ισοσταθμίστηκε κάπως απ’ την τύχη να προσκληθώ στις ΗΠΑ από ένα σπουδαίο καθηγητή, μετέπειτα νομπελίστα, για ερευνητική συνεργασία.

Κάποιοι λένε, πως κάνοντας το σωστό δεν κάνεις ποτέ λάθος, αλλά το σωστό δεν είναι συνταγή μαγειρικής, ενώ το λάθος είναι σύμφυτο με τη φύση μας. Απ’ τα λάθη του DNA έρχεται κι η βιολογική ευεργετική εξέλιξή μας.

Πώς προέκυψε η συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων και ποιες είναι οι προκλήσεις σ’ αυτή τη διαδρομή;

Στο Γυμνάσιο, ξέρετε, δυσκολευόμουνα στην έκθεση, επειδή, παιδί του χωριού, δεν είχα τις αναγκαίες παραστάσεις που χρειαζόταν η ανάλυση ορισμένων θεμάτων της. Στην Τετάρτη τάξη λ.χ. γράψαμε έκθεση τη μέρα της αποταμίευσης, με θέμα την αποταμίευση, κι η δυστυχία μου ήταν που δεν είχα ξανακούσει αυτή τη λέξη! Ένας θεός ξέρει τι άσχετα είχα αραδιάσει! Καταλάβαινα πάντως πως είχα κάποια κλίση στ’ αρμάθιασμα των λέξεων! Και Σαν βρέθηκα στο Πανεπιστήμιο και πρωτοδιάβασα λογοτεχνικό βιβλίο, είχα κυριευτεί και διάβαζα και διάβαζα τέτοια βιβλία μαζί με τα φοιτητικά μου.

Όταν ηρέμησα κάπως με την έρευνα μου στη Γενετική, αφού την είχα δρομολογημένη πια χρόνια, είπα να δοκιμάσω και με τη λογοτεχνία, που μου άρεσε εξίσου πολύ. Είχε λυθεί και το χέρι μου να γράφω δεκαετίες στο Βήμα της Κυριακής, είχα γράψει και τα φοιτητικά μου συγγράμματά, κι είπα να καταπιαστώ και με θέματα που δεν ενδιαφέρουν τόσο την επιστήμη μου όσο την κοινωνία, τον κάθε απλό άνθρωπο, να του φωτίσω με διαφορετικούς προβολείς κάποιες αθέατες μεριές του, που εγώ έβλεπα. Έτσι έβαλα στο μυαλό μου την πρόκληση μιας άλλης γραφής, της λογοτεχνικής, διαφορετικής απ’ τη ψυχρή επιστημονική, πολύ πιο δύσκολης στο συνταίριασμά της. Και να ’μαι με το τρίτο μυθιστόρημα μου, προς το παρόν…

Tι αγαπάτε και τι σημαίνει για σας η Κως, η ιδιαίτερη πατρίδα σας και τι η Πάτρα στην οποία ζείτε δεκαετίες;

Κατά πώς λέει το παλιό ελαφρολαϊκό τραγούδι: “Την Κική την αγαπώ, μα μ’ αρέσει κι η Κοκώ”, λέω κι εγώ: “Την Πάτρα την αγαπώ, μα μ’ αρέσει κι η Κω”. Στην Κω έζησα ουσιαστικά μέχρι τα 18 μου. Στην Πάτρα ζω απ’ το 1971! Δεν σας κρύβω, όμως, πως στα πρώτα χρόνια το μυαλό μου ήταν στα καλοκαίρια της Κω. Μετά, δίχως ν’ απαρνηθώ την ιδιαίτερη πατρίδα μου, άρχισα ν’ αγαπώ πολύ και την Πάτρα –ό,τι πέτυχα στη ζωή μου, στην Πάτρα το πέτυχα, πολύ λιγότερο, αν και πιο αποφασιστικό, στην Αμερική, ή και στην Αθήνα. Πώς να μην νοιώθω, λοιπόν, Πατρινός; Η παιδική μου Κως είναι μια ευχάριστη ανάμνηση, που δεν ξεχνιέται.

Η Πάτρα με είχε πληγώσει μόνο, όταν, μετά τη δεύτερη Πρυτανεία μου, οι Πρόεδροι δυο κορυφαίων πολιτικών κομμάτων μ’ έβλεπαν για πολύφερνο γαμπρό της πολιτικής, κάτι που δεν μ’ ενδιέφερε, αλλά ένας τοπικός δημοσιογράφος είχε σπεύσει να με φιλοδωρήσει με το αναίτιο κι ειρωνικό επιτίμιο του “ξένου!” -δεν μου άρεσε καθόλου. Η Πάτρα, όμως, είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου, εδώ κύλα η ζωή μου όλη. Ο τόπος που μου χάρισε τις κορυφαίες χαρές της ζωής μου. Πώς να μην αγαπώ, λοιπόν, τώρα περισσότερο την Πάτρα; Κάποτε υπέγραφα σε τοπικά άρθρα μου για την Κω: “Αμετανόητα Κώος!”. Τώρα, μετά και τη συμμετοχή μου και ως ιδρυτικού μέλους του νεοσυσταθέντος «Συνδέσμου των απανταχού Αχαιών», υπέγραψα την αποδοχή μου ως: “Αμετανόητα Πατρινός!”

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Κεντρική ηρωίδα είναι μια πανέξυπνη πανεπιστημιακή καθηγήτρια, που εργαζόταν σε Βοστώνη κι Ελλάδα, ιδιοφυής και παθιασμένη κι εκεί πάνω στη φούρια του ερευνητικού της πάθους, δαιμονίστηκε άξαφνα από την αψηλή ιδέα να φτιάξει, λέει, και τον κόσμο τον κακό, που πια δεν τον άντεχε. Να τον απαλλάξει τάχα από μερικούς ξεδιάντροπους αιμοβόρους βρικόλακες της εκμετάλλευσης του ανθρώπου. Κατασκεύασε, λοιπόν, ένα ασύλληπτα πρωτόγνωρο βιολογικό όπλο, που το ρύθμιζε ανάλογα με τη μοναδική γενετική ταυτότητα του κάθε “ζεβζέκη” που προγραμμάτιζε να τον αποδημήσει – κανέναν άλλο δεν έπιανε το όπλο της. Πριν προλάβει, όμως, να το δοκιμάσει καλά καλά, πέφτει στο δόκανο μιας ανόητης ομάδας μωροφιλόδοξων μυστικών πρακτόρων του FBI με ιδιοτελή ιντερέσα, που εκμεταλλεύτηκαν τη σοφία της. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει παγκόσμιος τρόμος με τους θανάτους πολλών διεθνών αψηλών προσωπικοτήτων, και με την ίδια να μπλέκεται σε τραγικές περιπέτειες, που την έφεραν στην πόρτα ενός πρωτόγνωρου Διεθνούς Δικαστηρίου Δεοντολογίας της έρευνας, το οποίο όμως είχε άλλη άποψη για το πώς αλλάζει ο κόσμος…

To βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»

Who is who

Ο Σταμάτης Ν. Αλαχιώτης είναι ομότιμος Καθηγητής Γενετικής. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στις ΗΠΑ. Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο σε διεθνή περιοδικά με κριτές. Έχει κάνει εκατοντάδες ομιλίες, ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, για θέματα επιστημονικά, κοινωνικά και βιοπαιδαγωγικά. Έχει γράψει τέσσερα επιστημονικά συγγράμματα (Γενετική, Εξέλιξη, Βιοηθική, Βιοπαιδαγωγιγική-Διαθεματικότητα-Αξιολόγηση, το τελευταίο με Ε. Καρατζιά), και τέσσερα βιβλία για το ευρύ κοινό (Από τους Ωκεανούς στ’ αστέρια, Η πρόκληση των γονιδίων, την ακαδημαϊκή νουβέλα Το φυλακισμένο χαμόγελο, το κοινωνικο μυθιστόρημα: Με Λένε Κωσταντή-Αγά, και το νέο του μυθιστόρημα: …Και οι θεοί λαθεύουν…). Με συστηματική αρθρογραφία επί είκοσι πενταετία στο Βήμα της Κυριακής, όπως και στον τοπικό τύπο.

Υπήρξε Πρόεδρος σε Επιστημονικά Εθνικά Κέντρα και σχετικές Εθνικές Επιτροπές και Συμβούλια, όπως στο Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΘΕ), του Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου (ΙΧΘΥΚΑ) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και της Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία και οργάνωσε –σήμερα είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο). Υπήρξε αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΓΣΕ), της Επιτροπής για την τεχνητή γονιμοποίηση, του Εθνικού Συμβουλίου Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΠΕΤ), της Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας κ.ά..

πηγή: https://www.thebest.gr/

49 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κάποιος ήταν ότι δεν έπρεπε να εφευρεθεί, είναι το μεγαλύτερο κακό!!! Στην αρχή ούτε εγώ κατάλαβα τον λόγο περί τι κακο προκαλεί.. Όμως το κατάλαβα αργότερα.όταν εφευρέθηκε η επιστήμη και της Προπαγάνδας, μάρκετινγκ πλύση εγκεφάλου.. Αυτα κύριε ΑΛΑΧΙΩΤΗ .!!

    • Και με το μαχαίρι σκοτώνεις, αλλά η σωστή χρήση του είναι να κόβεις όμορφα και όχι πρωτόγονα…

    • Το παράδειγμά σου ΗΛΙΘΙΟ και ΑΚΑΙΡΟ. Ο δε στόμφο σου «Αυτα κύριε ΑΛΑΧΙΩΤΗ» δειχνη ότι ΔΕΝ είσαι άξιος να κρίνης τον ΔΑΣΚΑΛΟ ΑΛΑΧΙΩΤΗ. Και το μαχαίρι αφαιρεί ζωές, αλλά στα χέρια του χειρουργού ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ. Αν τώρα κάποιος σκόρπισει θανατηφόρο ιό, αυτό δεν σημαίνει ότι ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ζωές δεν έχουν σωθεί από αυτά τα ανθρώπινα κατασκευάσματα που λέγονται ΕΜΒΟΛΙΑ. Και μην ξεχνάς ότι η τηλεόραση δείχνει και θρησκευτικές λειτουργίες. Εξαρτάται το πώς χρησιμοποιη ο καθένας το κάθε πράγμα που χειρίζεται.

    • εξαρτάται από το μυαλό του τηλεθεατή. Αυτό συμβαίνει με πολλά πράγματα στον κόσμο μας. Με τη δική σας λογική θα μπορούσαμε να πούμε ότι το αυτοκίνητο είναι κακό διότι προκαλεί ατυχήματα.

      • Υπό αυτή την λογική, για να μην σε πατήσει κανένα»κακό»αυτοκίνητο,κλεισου σπίτι σου και μην κυκλοφορείς! Βέβαια, μια και λέμε αλήθειες, το επικινδυνοτερο πάντων ήταν, είναι και θα είναι πάντα τό «λειψό»μυαλό, όπως είναι το δικό σου! Ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου είναι πάντα ο εαυτός του.

    • Εγώ πάντως συμφωνώ με αυτούς που λέγανε για το ποσό κακό είναι το Ίντερνετ.Δίνει την ευκαιρία στον κάθε ηλιθιο σαν έδενα να γράφει την βλακεία του και να καμαρώνει διαβάζοντας την

    • Τότε δεν κατάλαβα τι εννοουσαν. Τώρα που μεγάλωσες το κατάλαβα.

    • Τότε δεν κατάλαβα τι εννοουσαν. Τώρα που μεγάλωσες το κατάλαβα.

    • Επειδή βαρεμένε ο ιός όσο βρίσκει ανοικτό έδαφος τους ηλίθιους και μισάνθρωπους σαν εσένα μεταλασετε και κάποια στιγμή θα χρειαζόμαστε να βρει η επιστήμη αλλά εμβόλια.Είναι ένας πόλεμος της ανθρωπότητας με τον ιό και τους ηλίθιους συμμάχους του σαν εσένα.Κατάλαβες;Κανένας δεν ενδιαφέρεται για ηλίθιους,απλά για την κοινωνία μας αγωνιούμε.

  2. Φίλε, κανείς πλέον δεν ασχολείται με τους αρνητές εμβολίου η αρνητές covid. Έχει φτάσει έξω από τα σπίτια μας και μας χτυπάει την πόρτα. Γνωστοί, συγγενείς, φίλοι, μολύνονται. Εμείς οι ακόμα τυχεροί ψάχνουμε ραντεβού για εμβολιασμό. Δεν κοιτάμε πίσω ούτε έχουμε την πολυτέλεια να εξηγούμε η να πείθουμε. Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε. Σε λίγο θα τρέχουν κι άλλοι.

  3. σπίρτο μου εσύ! Γιατί με σας τους πυροβολημένους-ψεκασμένους ο ιός είναι παρών και αυτό το πληρώνουμε όλοι. Ναι, Αϊνστάιν μου, εγώ δεν κινδυνεύω αλλά ταλαιπωρούμαι λόγω των μεσαιωνικών μυαλών σας.

  4. Θα κάνω ότι μου αρέσει…δεν θα εμβολιαστώ.
    Εφόσον το εμβόλιο σας προστατεύει τι φοβάστε ρε γίδια;
    Και ο παραγωγός ακόμα και ο ντόπιος δηλητηριάζει όλα τα ζαρζαβατικά για να βάλει στη τσέπη του μερικές χιλιάδες ευρώ, και από αυτά τρώμε εμείς ακόμα και η οικογένεια του. Δεν είδα κανέναν να ξεσηκωνετε ούτε να μιλάει για ανευθυνότητα, απλά οποίος μπορεί προστατεύει τον εαυτό του διότι δυστυχώς δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτούς τους δολοφόνους που ευθύνονται για τον καρκίνο που θερίζει…
    Για ποια ανευθυνότητα κύριοι;
    Κόψτε το λαιμό σας να προστατευτητε, εμείς δεν θέλουμε μπολια. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του.
    Καληνύχτα!

    • Φοβόμαστε κύριε αρχιτράγε ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε με τον ιό. Τη βλακεία των λίγων θα την πληρώσουν οι πολλοί. Με περιορισμούς και μέτρα.

      • το σιγουρο ειναι οτι θα ξεμπερδεψουμε οταν αρχισουν να ταξιδευουν ενας ενας οι εμβολιασμενοι.

    • Το γράφει ξεκάθαρα στα βιβλία μας πως όταν λέμε άνθρωποι, εννοούμε μόνο εμάς! Εσείς είσαστε ανθρωπόμορφα ζώα που γεννηθήκατε να μας υπηρετείτε και που δεν έχετε μέρος στη βασιλεία που χτίζουμε! Η χαρά μας είναι απερίγραπτη πού έχουμε φτάσει σχεδόν στο στόχο μας μετά από 2.000 χρόνια προσπάθειας! Η «τιμωρία» σας είναι μέρος της προφητείας μας και πρέπει να συμβεί!

  5. Το ίδιο ισχύει για τα εμβόλια… …το πώς και γιατί το προωθούν, αν είναι καλό και δεύτερον αν η τηλεόραση και η προπαγάνδα είναι καλη η καλη και που σκοπεύει..το έχουμε δει.. !!!…

  6. Καλημέρα σας κ. Αλαχιώτη και φίλοι τού Aegean.
    Ψάχνω να βρω κάποιον που ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ το πόνημα τού κ. Σταμάτη Αλαχιώτη ΚΑΙ ΜΕΤΑ να
    έχει λόγο να κρίνει και να αντιπαραβάλει με την σημερινή κατάσταση, που θα ήμασταν όλοι
    ωφελημένοι από κάτι τέτοιο. Όμως, όλοι έχουν γνώμη για να έχουν γνώμη. ΣΥΓΓΝΩΜΗ καλύτερα.
    Ρίξτε και μια ματιά στο βιβλιαράκι. Καλό κάνει…

    • ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΠΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΛΑΧΙΩΤΗ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ …. ΟΙ ΘΕΟΙ ΛΑΘΕΥΟΥΝ. ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΑΛΑΘΗΤΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΑΧΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ?

  7. Αν υπήρχαν.. Οι 100 αδες επιστήμονες που έχουν ανακαλύψει την θεραπεία του καρκίνου και δεν τους εξόντωναν οι μεγάλο φαρμακοβιομηχανίες… ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΟΡΆΖΑΜΕ ΤΏΡΑ ΤΑ ΕΜΒΌΛΙΑ ΤΟΥΣ..Ο ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΌΤΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΕΡΔΊΖΟΥΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ. ΚΑΙ ΌΧΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΊΑ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΞ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ.. ..ΑΠΟΒΛΑΚΩΜΕΜΟΣ ΟΠΩΣ Ο ΠΙΟ ΠΆΝΩ… ΠΟΥΛΆΝΕ ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣ…. ΣΥΝΕΧΊΣΤΕ ΝΑ ΑΚΟΎΤΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΛΟΙΜΟΞΙΟΛΟΓΟΥΣ… ΕΊΣΤΕ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΦΣΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΊΣΤΕ

  8. Αφορά τον κ Αλαχιωτη… Και όχι έμας… Μάλλον ο κ Αλαχιωτης έχει σπουδάσει λοιμοξιολογια και έχει γνώμη..πράγμα απίθανο.. Διορι αν ήξερε από ιατρική επιστήμη, θα ήταν αντίθετος όπως όλοι . οι παγκόσμιοι επιστήμονες ιατροί,ΟΛΟΙ έχουν αντίθετη γνώμη (εκτος εμπλεκομένων σε , χρηματικές απολαβές..) . Εκτός αν δεν έχει σπουδάσει.. Η δεν έχει ιδέα από ιατρική Και παρακινεί τον κόσμο σε εμβολιασμό.. Επομένως καλύτερα να γράφει αυτά που γνωρίζει..

    • Γεια σου αστέρι μου. Πρύτανη των παγκόσμιων ανεπιστημόνων. Ηγέτη των πυροβολημένων. Απαύγασμα βλακίας των ψεκασμένων. Αποβλακωμένε μου εσύ!

  9. Εύχομαι να βγει μια ΚΥΑ για μετάγγιση αίματος σε ασθενή μάρτυρα Ιεχωβά.Τοσα χρόνια πεθαίνουν οι άνθρωποι τζάμπα. Πως και δεν το σκέφτηκε κάποια κυβέρνηση. Παρά τη θέληση του ασθενούς να του βάζανε φιάλες αίμα σε χειρουργεία κτλ από αγάπη ❤️ πάντα για τον πολίτη.

  10. Προς. Κ Αλαχιωτη.. εμένα ο παππούς μου δεν φοβήθηκε τις αλωνιστικες μηχανές

    Αλλά τους πλουσιους που έπαιρνε μια φρατζολα ψωμί για 15 ώρες εργασία από το πρωί ως το βράδυ στα χωράφια τιυς. , τους » μορφωμένους» ίσως παραμορφωμενους.. Από το χρήμα…Αγράμματους, ασπουδαστους,.μεταφορικά Και κυριολεκτικά ..σε όλη τους τη ζωή.. .ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ φοβαται ο άνθρωπος ακόμα Και τώρα !!!!

    • και άλλο οι υπόλοιποι παππούδες. Ξεκίνησες να λες για το δικό σου παππού. Μείνε εκεί. Που ξέρεις για τους άλλους?

  11. ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Άκης Τσελέντης :
    :Όλα εξηγούνται με το χρήμα όπου το τελευταίο που λαμβάνεται υπ όψη είναι η υγεία των ανθρώπων…

    Σας θυμίζω ότι με ενα άλλο εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας για τον άνθρακα έχασαν τη ζωή τους 30,000! Αμερικανοί στρατιώτες και δεν άνοιξε μύτη.
    Δεν φοβάμαι τον κορωνοϊό, όπως δεν φοβάμαι και τους ιούς της γρίπης. Ποτέ δεν τον φοβήθηκα. Φοβάμαι αυτούς που φοβούνται τον κορωνοϊό, γιατί εξαιτίας του φόβου τους χρησιμοποιούνται εν αγνοία τους ως οικοδομικό υλικό για το χτίσιμο του καφκικού «Πύργου» στον οποίο επιδιώκεται να μας φυλακίσουν.
    Και μόνο η ανατριχιαστική μονοφωνία που επιβλήθηκε στα εξαγορασμένα συστημικά Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης από διεφθαρμένους «δημοσιογράφους» και μαϊντανούς «επιστήμονες» που επιστρατεύτηκαν για τη δολοφονία της επιστήμης ήταν αρκετά για να πυροδοτήσουν την αμφισβήτηση κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου και να τρομοκρατήσουν εκείνους που σιτίζονται στον τηλεοπτικό βόθρο”

    • Καλά ψεκασμένε μου, σε όλον τον πλανήτη εξαγοράσανε τους δημοσιογράφους και τα κανάλια?

  12. Ολοι οι υπουργοί, είναι εξαγορασμεμοι Και οι εκατοστε πρωθυπουργόι εντολοδοχοι της Παγκόσμιας τάξης,υπουργοί κτλ από που παίρνει εντολές ο πρωθυπουργός και κάθε κράτους βρε ανόητε…. Εξου και οι πουλημένοι λοιμοξιολογοι.καθε χώρας της κυβέρνησης λένε τα ιδια.Έμμεσα παίρνουν εκατομμύρια, επιδοτήσεις τα κανάλια και οι δημοσιογράφοι κάθε χώρας από την πουλημενη κυβέρνηση υποστηριζοντας τη γραμμή της κυβερνησης.. Οποιος δεν ακολουθεί αυτή τη γραμμή,.. Εχει επιπτώσεις…

    • Φαίνεται ότι έχεις πληροφόρηση και πρόσβαση σε όλα τα κέντρα αποφάσεων, παγκοσμίως! Ξέρεις τι συζητιέται πίσω από κάθε πόρτα. Γνωρίζεις τα πάντα!
      Αυτά είναι τα σημάδια, τα χαρακτηριστικά των ψεκασμένων-πυροβολημένων. Αποβλακωμένοι στο κόσμο τους. Ανεγκέφαλοι και βλακόμουτρα στο μάξιμουμ. Ζωντόβολα μέχρι αηδίας. Σκέτοι μπούφοι και ξερόλες, μορφώσεως ελαχιστοτάτης. Δηλαδή ντουβάρια.

  13. ΕΠΕΙΔΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΑΧΙΩΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΑΧΙΩΤΗΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝ.ΑΛ Η ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ. ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ «ΕΜΒΟΛΙΑ»-FRANKENSTEIN ||| Κλεάνθης Γρίβαςhttps://camerastyloonline.wordpress.com/2021/02/17/thanatoi-kai-parenergeies-apo-ta-embolia-frankenstein-kleanthis-gribas/ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΓΙΑ ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ Μ.Μ.Ε ΠΟΣΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

    • λέει αυτά που λέει, τι σημαίνει αυτό; Ότι επειδή είναι ψυχίατρος έχει δίκιο; Σε λίγο θα μας πείτε ότι επειδή ο Γρίβας ψηφίζει κου κου ε θα πρέπει να ψηφίσουμε κι εμείς! Μα είναι αυτό τώρα επιχείρημα;

  14. διαφήμιση βιβλίου και άρθρο να πειστούμε να κάνουμε το εμβόλιο ?

    διαφήμιση βιβλίου και άρθρο να πειστούμε να κάνουμε το εμβόλιο ?
    Κάτι δεν ταιριάζει !!!!

  15. Κι όμως τα εμβόλια έχουν σώσει ζωές. Ανά τον κόσμο. Έχουν εξαφανίσει ασθένειες. Είναι κρίμα να αποφεύγουμε εντέχνως να κάνουμε επιβεβαιωμένες παραδοχές. Επίσης, τον Απρίλιο του 2009 εμφανίστηκε ο Η1Ν1. τον Ιούνιο ο ΠΟΥ τον ανακήρυξε πανδημία. Τον Αύγουστο είχαμε το εμβόλιο!!!!!! Τα θυμάμαι μια χαρά, ο δικός μου ο παππούς το έκανε από τους πρώτους. Τέλοσπάντων. Οι ανησυχίες είναι πολύ προσωπική υπόθεση και κανείς δε μπορεί να συμβουλεύσει κανένα. Μόνο ο γιατρός που εμπιστευόμαστε και η κοινή λογική.

  16. Σταματη, εσυ σαν βιολογος θα ξερεις πολυ καλα οτι η κοινωνια εχει πολλους ηλιθιους που τα ξερουν ολα!!! Γιαυτο πρεπει να βρεθει το εμβολιο για την θεραπεια των ηλιθιων….Γιαυτο μην ασχολεισαι γιατι απευθυνεσαι σε ολους αυτους τους ηλιθιους ξετολες!!!

      • Πολύ σωστα. Άλλωστε έχει βγει άρθρο ως προς αυτές τις ανακοινώσεις και τις αντικρούει μια προς μια με επιχειρήματα.

  17. Περιμένω… Να μου πεις τους πουλημενους λοιμοξιοωλογους… Σκορδαλιά και τσορδα

  18. Οταν πρωτη φορα περασε ενα αεροπλανο απο την κεφαλο οι κεφαλθανοι φωναζαν, εκατο χρονων κουνουπι!!!

  19. Έχει μεγάλοι πλάκα .Όλοι οι έξυπνοι μεταφέρουν γνώμες κάποιων που έχουν μηνει έξω από επιτροπές η πλασιέ άλλων φαρμάκων από το Ίντερνετ να αποδείξουν τι;Ποια είναι η πρόταση τους να βγει η ανθρωπότητα από τον εφιάλτη;Να περιμένουμε να πεθάνουν κάποιοι να…βρέξει…. να μας σώσουν οι προφήτες;Τι ακριβώς προτείνουν;Άσχετο αλλά αυτούς που ακολουθήστε αν δεν το ξέρετε…..έχουν εμβολιαστεί.

  20. Όλοι λένε ότι τα εμβόλια όπως όλα τα φάρμακα έχουν και παρενέργειες.Τι ακριβώς λέτε εσείς οι έξυπνοι;Δηλαδή είναι καλύτερα να μην κάνουμε εμβόλια και να οεριμενουμε …. να βρέξει;Όσο ηλίθιος και να είναι κάποιος πως μπορεί να τα λέει αυτά;Ναι υπάρχουν κάποιες παρενέργειες ποιος σας τις έκρυψε;Όπως υπάρχουν και νεκροί που θα εύχονταν να υπήρχε το εμβόλιο να την γλύτωναν.Τόσο απλά.Κάτι τελευταίο.Ο ιός δεν είναι Ελληνικό πρόβλημα.Μπορείτε να το καταλάβετε αυτό;Μην γίνεστε λοιπόν ανθέλληνες .

  21. Οταν κατεβαιναν για δουλεια οι κεφαλιανες στο ασφενδιου ετρωγαν τα καπνα και βριζανε: ποσο πικρα ειναι τα μαρουλια σας!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ