«Αστέρι της Βηθλεέμ»: Ορατό το φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 800 χρόνια – Εντυπωσιακές εικόνες

0
3770

Η σύζευξη του Κρόνου με τον Δία προκαλεί ένα εντυπωσιακό φαινόμενο στον νυχτερινό ουρανό

Μετά από 800 χρόνια, σήμερα, Δευτέρα (21/12) το «Αστέρι της Βηθλεέμ», έκανε την εμφάνισή του στον νυχτερινό ουρανό.
Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο είναι ορατό από κάθε γωνιά της Γης, όπως και από την Ελλάδα.
 

Τι συμβαίνει με το συγκεκριμένα φαινόμενο

Οι δύο γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος, έρχονται πιο κοντά από ποτέ, δημιουργώντας την όψη ενός «διπλού πλανήτη» ή ενός μεγάλου και φωτεινού αστεριού.

Εδώ και αιώνες, θεολόγοι και αστρονόμοι αναρωτιούνται εάν το αστέρι αυτό δεν είναι άλλο από το «Αστέρι της Βηθλεέμ», το φωτεινό αστέρι που ακολούθησαν οι τρεις σοφοί για να φτάσουν στη φάτνη, όπου γεννήθηκε ο Ιησούς.

Το εν λόγω φαινόμενο είναι γνωστό ως Σύνοδος και «οι πλανήτες θα βρεθούν σε απόσταση όσο το πάχος του νυχιού μας, μόλις θα ξεχωρίζουν μεταξύ τους», όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης.

Το «Αστέρι της Βηθλεέμ», θα γίνει εμφανές κατά τη διάρκεια ενός επίσης σημαντικού αστρονομικού γεγονότος: του χειμερινού ηλιοστασίου.

 

 

 

Το φαινόμενο, γνωστό ως «σύνοδος», μπορεί να γίνει ορατό από οπουδήποτε στη Γη, αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.

asteri1

Στην κοντινότερη θέση τους μετά από πολλές εκατοντάδες χρόνια, οι δύο πλανήτες θα εμφανίζονται πως απέχουν λιγότερο από το πλάτος ενός «γεμάτου» φεγγαριού – από το χειμερινό ηλιοστάσιο και μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιοχάνες Κέπλερ, έγραψε το 1614 ότι πίστευε πως το «αστέρι της Βηθλεέμ» στην ιστορία της Γέννησης θα μπορούσε να ήταν «σύνοδος του Δία και του Κρόνου».

asteri2

Άλλοι ανέφεραν ότι οι «τρεις σοφοί» θα μπορούσαν να ακολουθούν μια τριπλή σύνοδο του Δία, του Κρόνου και της Αφροδίτης για να φτάσουν στη φάτνη που γεννήθηκε ο Ιησούς.

Παρόλο που η Αφροδίτη δεν θα είναι ορατή ως μέρος της διάταξης των πλανητών του 2020, θα εξακολουθεί να αποτελεί ένα εντυπωσιακό αστρονομικό θέαμα, με όσους βρίσκονται στον Ισημερινό να έχουν την καλύτερη θέα, ωστόσο η «σύνοδος» ήταν ορατή και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Στην Ελλάδα, απολαύσαμε το «Αστέρι της Βηθλεέμ» στον νυχτερινό ουρανό για δυόμισι ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα. Δηλαδή μέχρι τις 7.30 το απόγευμα.

Μπορεί για τους μετεωρολόγους ο χειμώνας να ξεκινάει την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου, αλλά για την επιστήμη της αστρονομίας, το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα.

Κάθε χρόνο, την 21η ημέρα του Δεκεμβρίου, στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη έχουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα του χρόνου, με τον ήλιο να δύει σήμερα λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ