Η σύζευξη του Κρόνου με τον Δία προκαλεί ένα εντυπωσιακό φαινόμενο στον νυχτερινό ουρανό
Το εν λόγω φαινόμενο είναι γνωστό ως Σύνοδος και «οι πλανήτες θα βρεθούν σε απόσταση όσο το πάχος του νυχιού μας, μόλις θα ξεχωρίζουν μεταξύ τους», όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης.
Το «Αστέρι της Βηθλεέμ», θα γίνει εμφανές κατά τη διάρκεια ενός επίσης σημαντικού αστρονομικού γεγονότος: του χειμερινού ηλιοστασίου.
Το φαινόμενο, γνωστό ως «σύνοδος», μπορεί να γίνει ορατό από οπουδήποτε στη Γη, αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.
Στην κοντινότερη θέση τους μετά από πολλές εκατοντάδες χρόνια, οι δύο πλανήτες θα εμφανίζονται πως απέχουν λιγότερο από το πλάτος ενός «γεμάτου» φεγγαριού – από το χειμερινό ηλιοστάσιο και μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.
Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιοχάνες Κέπλερ, έγραψε το 1614 ότι πίστευε πως το «αστέρι της Βηθλεέμ» στην ιστορία της Γέννησης θα μπορούσε να ήταν «σύνοδος του Δία και του Κρόνου».
Άλλοι ανέφεραν ότι οι «τρεις σοφοί» θα μπορούσαν να ακολουθούν μια τριπλή σύνοδο του Δία, του Κρόνου και της Αφροδίτης για να φτάσουν στη φάτνη που γεννήθηκε ο Ιησούς.
Παρόλο που η Αφροδίτη δεν θα είναι ορατή ως μέρος της διάταξης των πλανητών του 2020, θα εξακολουθεί να αποτελεί ένα εντυπωσιακό αστρονομικό θέαμα, με όσους βρίσκονται στον Ισημερινό να έχουν την καλύτερη θέα, ωστόσο η «σύνοδος» ήταν ορατή και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Στην Ελλάδα, απολαύσαμε το «Αστέρι της Βηθλεέμ» στον νυχτερινό ουρανό για δυόμισι ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα. Δηλαδή μέχρι τις 7.30 το απόγευμα.
Μπορεί για τους μετεωρολόγους ο χειμώνας να ξεκινάει την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου, αλλά για την επιστήμη της αστρονομίας, το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα.
Κάθε χρόνο, την 21η ημέρα του Δεκεμβρίου, στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη έχουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα του χρόνου, με τον ήλιο να δύει σήμερα λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.