Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αρμένιοι αποχαιρετούν τις εκκλησίες τους & καίνε τα σπίτια τους πριν ξεριζωθούν (ΒΙΝΤΕΟ)

1
1637

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υποχρεώνει Αρμένιους να αφήσουν τα εδάφη τους – Δείτε βίντεο από το «αντίο» τους σε εκκλησίες και σπίτια

Ξεριζώνονται οι Αρμένιοι από τα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα οποία περιέρχονται στον έλεγχο των Αζέρων, μετά την κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη ανάμεσα σε Μπακού και Γεραβάν, υπό την αιγίδα της Μόσχας.

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι ένα τμήμα του θύλακα, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες αποτέλεσε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων, θα τεθεί υπό τον έλεγχο των αζερικών δυνάμεων ασφαλείας. Επιπλέον, προβλέπει την ασφαλή μετακίνηση των αρμενικών πληθυσμών των συγκεκριμένων περιοχών προς τα υπόλοιπα τμήματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα οποία παραμένουν εκτός της κυριότητας των Αζέρων.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, Αρμένιους να αποχαιρετούν με τον τρόπο  τους εκκλησίες, πριν ξεριζωθούν από τα εδάφη τους

Τις τελευταίες ημέρες, οι Αρμένιοι που εγκαταλείπουν τις περιοχές που θα περάσουν στα χέρια των Αζέρων, πυρπολούν τα σπίτια τους πριν πάρουν τον δρόμο για την Αρμενία.

«Είναι η τελευταία ημέρα, αύριο οι Αζέροι στρατιώτες θα είναι εκεί», δήλωσε το Σάββατο τρατιώτης στο χωριό Τσαρακτάρ, στην περιοχή Τσαλμπατσάρ, που θα παραχωρηθεί στο Μπακού. Σε αυτό το χωρίο, τουλάχιστον έξι κατοικίες καίγονταν χθες, με τις φλόγες να βγαίνουν από τα παράθυρα ενώ γκρίζος καπνός υψωνόταν στον ουρανό πάνω από την κοιλάδα της περιοχής.

«Είναι το σπίτι μου, δεν μπορώ να το αφήσω στους Τούρκους», όπως συχνά χαρακτηρίζονται οι Αζέροι από τους Αρμένιους, εξήγησε στον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ο ιδιοκτήτης ενός εκ των σπιτιών, ενώ πετούσε εύφλεκτα υλικά και προσανάμματα στα οποία είχε περιχύσει βενζίνη σε μια προσπάθεια να βάλει φωτιά στο πάτωμα του πρώην καθιστικού, σε ένα εντελώς πλέον άδειο σπίτι. «Όλος ο κόσμος θα πυρπολήσει σήμερα το σπίτι του… Μας έχουν δώσει έως τα μεσάνυχτα για να φύγουμε.Μεταφέραμε και τον τάφο των γονιών μας, οι Αζέροι θα θελήσουν να τους βεβηλώσουν, είναι αβάσταχτο», είπε.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Καμένη γη μετά τη συμφωνία- Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

nagorno-qarabaq-arthro

Οι Αρμένιοι εγκαταλείπουν τα χωριά τους όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – Ο ρόλος της Τουρκίας και η ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τον «πόλεμο των 44 ημερών» και οι αλλαγές στα γεωστρατηγικά δεδομένα

Η λήξη των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η ανάδειξη του Αζερμπαϊτζάν ως νικήτρια δύναμη, όπως τουλάχιστον προκύπτει με βάση τη συμφωνία, 9 σημείων, κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή των γεωστρατηγικών δεδομένων σε μία τεράστια περιοχή που εκτείνεται από τον Καύκασο έως την Κίνα, την εμπέδωση μίας νέας τακτικής πολέμου επί του επιχειρησιακού πεδίου και την πλήρη επιβεβαίωση του κανόνα που θέλει ο πιο αδύναμος να είναι και ο μεγάλος χαμένος στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι Αρμένιοι εγκαταλείπουν τα εδάφη τους καίγοντας τα σπίτια, τις περιουσίες, τις εκκλησίες τους.

Ειδήσεις σήμερα

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. κι εμείς εδώ ασχολούμαστε με τις μάσκες φύμωτρα. ζωντόβολα ξυπνήστε, δεν θα αργήσει πολύ να γίνει κι εδώ αυτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ