Απίστευτη ανακάλυψη: Βρέθηκε κρανίο 5.000 ετών που είχε υποβληθεί εγχείριση (pics+vid)

0
1355

Δείτε τι βρήκαν και ποιες είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων

Δείτε τι βρήκαν και ποιες είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων

Ένα κρανίο ενός άνδρα, που είχε υποβληθεί σε εγχείρηση εγκεφάλου πριν από 5.000 χρόνια, ανακάλυψαν επιστήμονες στην Κριμαία.

Σύμφωνα με την τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση του κρανίου, άνηκε σε 20χρονο άνδρα της εποχής του Χαλκού και η εγχείρηση είχε γίνει με πέτρινο νυστέρι.

Image: Darya Veselkova

Στην απεικόνιση οι επιστήμονες διέκριναν σημάδια από «τρυπανισμό» ενώ υπήρχε και τρύπα η οποία είχε γίνει εσκεμμένα. Η εκτίμησή τους είναι πως η εγχείρηση ήταν ανεπιτυχής και πως ο ασθενής έζησε για μικρό χρονικό διάστημα μετά από αυτή.

Image: Darya Veselkova
Καιρός: Πολύ έντονη καιρική κινητικότητα ενόψει... Ενημέρωση Αρναούτογλου

Καιρός: Πολύ έντονη καιρική κινητικότητα ενόψει… Ενημέρωση Αρναούτογλου

Το κρανίο εντοπίστηκε στην Κριμαία και συγκεκριμένα σε σκελετό που βρέθηκε σε λόφο με τάφους, οι οποίοι χρονολογούνται από την εποχή των Σκύθων πριν περίπου 5.000 χρόνια.

Image: Irina Rukavishnikova

Η δρ. Μαρία Ντομπροβόλσκαγια επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανθρωπολογίας της Μόσχας, σχολίασε:

«Αυτός ο νεαρός άνδρας ήταν εξαιρετικά άτυχος. Παρόλο που το ποσοστό επιβίωσης μετά από τρυπήματα στο κεφάλι ήταν αρκετά υψηλός και στην αρχαιότητα, στη συγκεκριμένη. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εκλείπουν ίχνη επούλωσης. Τα ίχνη τρυπανισμού με κάποιο εργαλείο είναι εμφανή πάνω στην επιφάνεια του οστού. Παραδόξως το εύρημα είναι σπάνιο καθώς οι άνθρωποι των αρχαίων χρόνων συνήθως επιβίωναν ακόμα και μετά από αρκετά τρυπήματα στο κρανίο».

Για να μειώσουν τον πόνο οι προϊστορικοί γιατροί χρησιμοποιούσαν ως αναισθητικά όπως κάνναβη, μαγικά μανιτάρια, ακόμα και πρακτικές σαμάνων όπως χορευτικά.

 

Ειδήσεις και νέα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ