Οι Πρωτεύσαντες Αριστούχοι Ιατρικών Σχολών – Ευχαριστήριο ΔΙΙΚ | Ανάδειξη του Ιπποκρατικού Όρκου διεθνώς μέσω του Παγκόσμιου ιατρικού συνεδρίου ΑΕ

1
1018

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΟΡΚΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ

Στις 17.10.2020 έλαβε  χώρα  στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος   [ΔΙΙΚ] στην Κω, η Τελετή Απόδοσης του Όρκου του Ιπποκράτη από τους  Πρωτεύσαντες Αριστούχους των επτά Ιατρικών Σχολών της Ελλάδος  και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Η Τελετή Απόδοσης του Όρκου του Ιπποκράτη οργανώνεται από το ΔΙΙΚ τα τελευταία επτά χρόνια, έχει καταστεί θεσμός  με  στόχο  την περαιτέρω Παγκοσμιοποίηση των Ιπποκρατικών Ιδεωδών  και την ανάδειξη  της Αριστείας.  Εφέτος η Τελετή έγινε με περιορισμένη  φυσική παρουσία, λόγω της πανδημίας του Κορωνoιού αλλά με σύγχρονη διαδικτυακή σύνδεση. Συμμετείχαν οι Πρόεδροι και οι Αριστούχοι των  οκτώ Ιατρικών  Σχολών  οι οποίοι παρέλαβαν  αντίγραφο του Όρκου και Δίπλωμα συμμετοχής στην Τελετή.

Την εκδήλωση οργάνωσαν  :

ΔΙΙΚ – Πρόεδρος Α.Α. Παυλίδης,  Δήμος Κω – Δήμαρχος Θ. Νικηταράς

Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ                       ,              Γενικός Γραμματέας : Ομ. Καθηγητής Ι.Χρυσουλάκης

Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών – Πρόεδρος Δρ. Γ Πατούλης,

Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Εταιρειών Β.Αμερικής – Πρόεδρος Καθ. Σ Μεζίτης

Ιατρικός Σύλλογος  Κω – Πρόεδρος Μ.Φρατζάκη.

Συμμετείχαν επίσης : Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Νικήτας  ο οποίος μετέφερε μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου  κ. Ναθαναήλ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με τον Γενικό Γραμματέα  Δρ. Γεώργιο Ελευθερίου ο οποίος απήυθυνε χαιρετισμό  και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Κω, Καλύμνου και Ρόδου .

Την έναρξη της Τελετής  κήρυξε ο Πρόεδρος του ΔΙΙΚ Αριστοτέλης Α.Παυλίδης  τ. Βουλευτής -Υπουργός. Για την σημασία του Όρκου του Ιπποκράτη μίλησε ο Καθηγητής  Ιστορίας της Ιατρικής  και Αναπλ. Πρόεδρος του ΔΙΙΚ , Στέφανος Γερουλάνος.

Τους συμμετέχοντες χαιρέτησε  ο Δήμαρχος Κω  Θ.Νικηταράς, θερμός υποστηρικτής του Ιδρύματος και των Ιπποκρατικών Ιδεωδών, τον οποίο ευχαριστούμε για την έμπρακτη υποστήριξη  του .

Ακλούθησε η διαδικτυακή ομιλία  του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κου Γ Χατζημάρκου τον οποίο το Ίδρυμα ευχαριστεί ιδιαιτέρως  για  την συμβολή του στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων  του.

Εκ μέρους του ΥΠΕΞ ο  Καθηγητής Ιωάννης  Χρυσουλάκης  , υπό την ιδιότητα  του   Γενικού Γραμματέα  Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, ανακοίνωσε  την διοργάνωση του  Παγκόσμιου Ιατρικού Συνέδριου Απόδημου Ελληνισμού το 2021 , στην Αθήνα ,στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις στο Ασκληπιείο  της Κω και στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα.  Η Γ.Γ Δημόσιας Διπλωματίας προτίθεται να αναδείξει Διεθνώς την Τελετή  απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου μέσω των  Ελληνικών Αρχών Εξωτερικού του Υπουργείου Εξωτερικών. Ευχαριστούμε  θερμά τον Γενικό Γραμματέα Ιωάννη Χρυσουλάκη και όλη την υπηρεσία του ΥΠΕΞ για την σημαντική στήριξη και προβολή της δράσης μας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής – Πρόεδρος του  ΙΣΑ και του Παγκόσμιου  Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών  Δρ Γ. Πατούλης  απήυθυνε   χαιρετισμό σε πραγματικό χρόνο διαδικτυακά. Ο κος Πατούλης ,σταθερός υποστηρικτής του Ιδρύματος  και των Ιπποκρατικών Ιδεωδών, αναφέρθηκε στη σημασία του Όρκου και της παγκοσμιοποίησης της τελετής.Το ΔΣ του ΔΙΙΚ τον ευχαριστεί θερμά για την ενεργό συμμετοχή στην συνδιοργάνωση της εκδηλώσεως.

O Καθηγητής  του Παν/μιου του Cornell  Σπύρος  Μεζίτης Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής  εκδήλωσε  ότι η  πολύ σημαντική αυτή Ομοσπονδία συμμετείχε εφέτος για πρώτη φορά στην Τελετή απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου.Με την συμμετοχή της συμβάλλει στην καθιέρωση  του Όρκου του Ιπποκράτη και των Ιδεωδών Διεθνώς και  αναμένεται να έχει  ιδιαίτερη απήχηση στην Β Αμερική.Το ΔΣ του ΔΙΙΚ τον ευχαριστεί θερμά και προσδοκά στην διαχρονική ενεργό συμμετοχή των Ιατρών της Β. Αμερικής .

Τον  Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Δρ Γ. Ελευθερίου ο οποίος έδωσε χαιρετισμό προς τους διοργανωτές και παρευρισκόμενους , δηλώνοντας την ενεργό συμμετοχή του ΠΙΣ όπως και στο παρελθόν , σε αυτή την διοργάνωση.

Τον Ιατρικό Σύλλογο ΚΩ εκπροσώπησε η Πρόεδρος Μαρία Φρατζάκη, η Γεν Γραμματεύς  Δρ.Κατερίνα Γαβαλά, και το μέλος του ΔΣ και πρώην Πρόεδρος του ΙΣΚ, Δρ Γεώργιος Τάλλαρος.  Η Πρόεδρος  απεύθυνε χαιρετισμό και την ευχαριστούμε για την μέχρι τώρα συνεργασία .

Παρίσταντο επίσης ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Γ.Μανουράς, ο  Έπαρχος ΚΩ Ιωάννης Καμπανής , ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Ι. Καλλούδης,  η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέβη Βλάχου, ο Πρώην Δήμαρχος Μιλτιάδης Φάκκος καθώς και  εκπρόσωπος του Λιμενικού.

Επίσης παρίσταντο μετά από προσωπική πρόσκληση  οι Χορηγοί του Ιδρύματος :

Ο κος Βασίλειος Κουλλιάς Πρόεδρος ,η κα Ελένη Μπάση (general manager) και η κα  Άντα Καραγιάννη (Praxis Plus) απο τον Όμιλο «ΚΟΥΛΛΙΑΣ»

Ο  κος Πάκης Χριστοδουλίδης  από τον Όμιλο  Gaia Garden                                                                 Ο κος Γεώργιος Δρόσος από τον Όμιλο  Oceanis

Ο κος Ελπιδοφόρος Άμμαλος από το ξενοδοχείο Mastichari Bay

Οι ανωτέρω μεγάλοι και διαχρονικοί χορηγοί του ΔΙΙΚ έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην ανακαίνιση και λειτουργία του Ιδρύματος και τους είμαστε ευγνώμονες.

Η Τελετή της Ορκωμοσίας ολοκληρώθηκε με προβολή βίντεο από παρόμοια εκδήλωση στο   Ασκληπιείο(2019) και ακλούθησε  η απόδοση του Όρκου δια ζώσης, από τον Βοτανικό Θεραπευτικό Κήπο του Ιπποκράτη στις εγκαταστάσεις του ΔΙΙΚ, με ορκωμοσία του Αριστούχου από το Ευρωπαϊκό Παν/μιο της Κύπρου,ιατρού κου Φίλιππου Μανωλόπουλου MD.

Στον ρόλο του «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ »  ο Μηνάς Χατζηαντωνίου ( ΜΚΟ Φαιναρέτη) συνοδευόμενος απο τρεις «Ιέριες». Ευχαριστούμε για την σημαντική , διαχρονική παρουσία τους στις  Τελετές απόδοσης του Όρκου του  Ιπποκράτη.

Στη συνέχεια οι Πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών απήυθυναν χαιρετισμό και επέδωσαν αντίγραφο του Όρκου και τιμητικό Δίπλωμα στους Πρωτεύσαντες Αριστούχους.

Η σειρά επίδοσης από τους Πρόεδρους των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστήμιων , τους οποίους ιδιαίτερα ευχαριστούμε για την παρουσία τους , είχε ως ακολούθως:

Αθηνών[ΕΚΠΑ] : Καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης

Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης[ΑΠΘ] : Καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης

Δημοκρίτειο Θράκης[ΔΠΘ]  : Καθηγητής  Μιχαήλ Κουκουράκης

Θεσσαλίας :  Καθηγητής Αθανάσιος Γιαννουκάς

Ιωαννίνων :  Καθηγήτρια  Άννα Μπατιστάτου

Κρήτης :         Καθηγητής Γεώργιος Κοχιαδάκης

Κύπρου :        Καθηγήτρια Elisabeth Johnson

Πάτρας :        Καθηγητής Παναγιώτης Μέγας

Οι Πρωτεύσαντες Αριστούχοι Ιατρικών Σχολών  για το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020  είναι :

Παπαδόπουλος Ανδρέας                    Εθνικό Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

Παναγιωτόπουλος Σπυρίδων             Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης

Καλομοίρης  Δημήτριος                       Παν/μιο Θεσσαλίας

Χριστοδούλου Μαρία -Βεατρίκη        Παν/μιο Ιωαννίνων

Μαληκίδης  Ονούφριος                        Παν/μιο Κρήτης

Μανωλόπουλος Φίλλιπος                    Ευρωπαϊκό Παν/μιο Κύπρου

Μουρελάτου Νίκη-Γερασιμούλα        Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης

Λυσάνδρου Μέμνων                            Παν/μιο  Πατρών

 

Από τη θέση αυτή  το ΔΣ του ΔΙΙΚ ευχαριστεί ΟΛΟΥΣ τους συντελεστές της Τελετής απόδοσης του Όρκου του Ιπποκράτη, για την ενεργό τιμητική συμμετοχή τους διαχρονικά  και ευελπιστούμε να είμαστε όλοι μαζί το 2021 στην ΚΩ.

Το ΔΣ του ΔΙΙΚ ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Γενικό Γραμματέα του ,                                                    Ομ. Καθηγητή Ιατρικής  του ΕΚΠΑ , Νικόλαο Παπαντωνίου, για τον  σχεδιασμό και συντονισμό της όλης διοργάνωσης.

 

 

Ο Πρόεδρος του ΔΙΙΚ

Αριστοτέλης Α. Παυλίδης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και μόλις βγήκαν στη σκάλα έβγαλαν όλοι τις μάσκες.
    Κάποιοι τις είχαν βγάλει και στους εσωτερικούς χώρους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ