Γιατί οι Κινέζοι χτίζουν… «ξενοδοχεία» για γουρούνια;

0
297

Μια ολόκληρη «γουρουνοπόλη» δημιουργείται στις δασώδεις πλαγιές του όρους Γιάτζι – Δείτε βίντεο

Με εντατικούς ρυθμούς ανεγείρονται σε επαρχία της Κίνας πολυώροφα κάθετα χοιροτροφεία, τα οποία εξωτερικά διαφέρουν ελάχιστα από σύγχρονα ξενοδοχεία. Μια ολόκληρη «γουρουνοπόλη» δημιουργείται στις δασώδεις πλαγιές του όρους Γιάτζι, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Πεκίνου.

Τα ξενοδοχεία γουρουνιών κτίζονται στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας για την αύξηση της αναπαραγωγής του είδους, καθώς εσχάτως παρατηρήθηκε δραματική μείωση στον πληθυσμό των χοίρων. Στις εγκαταστάσεις αυτές θα φιλοξενούνται γουρούνια υπό απολύτως ελεγχόμενες υγειονομικές συνθήκες, καθώς οι κάθετες φάρμες διευκολύνουν σημαντικά την επιβολή καθεστώτος καραντίνας για την προστασία των ζώων από επιδημίες όπως η γρίπη των χοίρων ή ο αφρικανικός πυρετός.

 

Τα προηγούμενα χρόνια τα κινεζικά γουρούνια ξεκληρίστηκαν εξαιτίας διαφόρων μεταδοτικών νοσημάτων. Υπολογίζεται ότι κατ’ αυτό τον τρόπο χάθηκαν 200 εκατομμύρια χοίροι, ενώ στα «ξενοδοχεία» ο ρυθμός αναπαραγωγής υπολογίζεται σε περίπου 840.000 γουρουνάκια το χρόνο.

Έως το τέλος του 2020 προβλέπεται ότι στις εγκαταστάσεις των χοιρο-ξενοδοχείων θα φιλοξενούνται 30.000 αναπαραγωγικές γουρούνες. Χάριν σύγκρισης, αναφέρεται ότι σε μια συμβατική φάρμα, η χωρητικότητα δεν υπερβαίνει τα 8.000 θηλυκά γουρούνια, σε μια έκταση πολύ μεγαλύτερη από τα περίπου 45.000 τετραγωνικά μέτρα του όρους Γιάτζι. Η εταιρεία Guangxi Yangxiang, η οποία εκτελεί το μεγαλεπήβολο έργο της γουρουνο-πόλης, δαπανά περί τα 65 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος της δαπάνης αφορά στην βιο-τεχνολογία, για τον διαρκή έλεγχο των υγειονομικών συνθηκών στο περιβάλλον διαμονής των γουρουνιών.

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ