Γ. Κανετάκης: ΠΡΟΣΟΧΗ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Ενημέρωση για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος σε μαθητές

9
2052
ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.
Έλαβα όπως σίγουρα έλαβαν και όλοι οι γονείς των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας είναι διαθέσιμα στις διευθύνσεις σχολείων της χώρας μας, το παρακάτω σημαντικό ενημερωτικό σημείωμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο.
Μια παρατήρηση που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας είναι στον τρόπο αντιμετώπισης της περίπτωσης όπου μαθητής -τρια παρουσιάσει συμπτώματα στο σχολείο, όπου νομίζω η σειρά ενεργειών θα πρέπει να ξεκινά με την άμεση ενημέρωση ιατρού που θα βρίσκεται σε επιφυλακή για κάθε σχολική μονάδα και αν εκτιμηθεί ότι χρειάζεται περαιτέρω εξετάσεις, τότε να ειδοποιούνται γονεις ή κηδεμόνες προκειμένου άμεσα να παραλάβουν το παιδί τους και αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε μόνο να μεταφερθεί από τους υπεύθυνους στον «ειδικά εξοπλισμένο χώρο» (?) Και όλα τα υπόλοιπα.
Η ηρεμία και η αίσθηση ασφάλειας όλων μας είναι πολύ εύκολο να διαταραχθεί από ατυχείς εκτιμήσεις και πολύ περισσότερο όταν αυτές μπορούν σε ένα τέτοιο «κλίμα» αόριστου φόβου εν δυνάμει να στιγματίσουν μαθητές . Νομίζω οτι οι Σύλλογοι Γονέων και κηδεμόνων καθώς και καθηγητών πρέπει να πάρουν θέση.
Το mail που έλαβα είναι αυτό:
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Σας ενημερώνουμε για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος σε μαθητές, με βάση τις οδηγίες που έχουμε λάβει από τη Διεύθυνση Δευτ/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου.
Έλεγχος στο σπίτι:
Οι γονείς οφείλουν να είναι ενήμεροι για την κατάσταση της υγείας των παιδιών καθημερινά. Ελέγχουν αν το παιδί έχει πυρετό ή άλλα συμπτώματα πριν ξεκινήσει για το σχολείο.
Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο σύμπτωμα αδιαθεσίας δεν επιτρέπουν στο παιδί να έρθει στο σχολείο.
Γονείς, οι οποίοι μεταφέρουν στο σχολείο και άλλα παιδιά εκτός από τα δικά τους, φροντίζουν ώστε όλοι όσοι βρίσκονται στο αυτοκίνητο να φορούν μάσκα.
Σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων πρέπει να ενημερωθεί η Διεύθυνση του Σχολείου (τηλ 2242022025 και 2242024599)
Ο γονέας/κηδεμόνας επικοινωνεί άμεσα με τον οικογενειακό γιατρό.
Σε περίπτωση, που ο γιατρός συστήσει διενέργεια τεστ COVID-19, το σχολείο πρέπει άμεσα να ενημερωθεί. Το τεστ διενεργείται από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που βρίσκονται στην Κω.
Το σχολείο πρέπει να ενημερωθεί και για το αποτέλεσμα του τεστ.
Αν το παιδί εκδηλώσει συμπτώματα στο σχολείο:
Μεταφέρεται από τους υπευθύνους σε ειδικά εξοπλισμένο χώρο.
Του παρέχεται ιατρική μάσκα.
Ειδοποιούνται άμεσα οι γονείς προκειμένου να το παραλάβουν.
Οι γονείς θα επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του.
Οι γονείς ενημερώνουν το σχολείο για την πορεία της υγείας του παιδιού, για πιθανό τέστ και το αποτέλεσμά του.
Σε αναμονή του αποτελέσματος του τεστ το παιδί παραμένει στο σπίτι.
Αν το παιδί νοσήσει, επιστρέφει στο σχολείο μετά από 10 ημέρες και την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την υποχώρηση του πυρετού (χωρίς αντιπυρετικά).
Δεν χρειάζεται να ξανακάνει νέο τεστ για να επανέλθει στο σχολείο.
Οι στενές επαφές του παιδιού με επιβεβαιωμένο COVID- 19, θα απομακρυνθούν από το σχολείο για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και αν δεν εμφανίσουν σύμπτωμα θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Οι στενές επαφές κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας αν εκδηλώσουν συμπτώματα θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ.
Δεν προτείνεται καθολικός εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών.
Απουσίες μαθητών:
Για κάθε μαθητή/τρια, που απουσιάζει από το σχολείο μία ή περισσότερες μέρες, πρέπει να υπάρχει ενημέρωση του Σχολείου για τον λόγο απουσίας του/της. Σε περίπτωση, που η απουσία οφείλεται σε οποιαδήποτε ασθένεια, η επιστροφή στο σχολείο πρέπει να συνοδεύεται από Βεβαίωση του οικογενειακού γιατρού για την ασθένεια του παιδιού.
Εάν η απουσία δεν οφείλεται σε ασθένεια, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση του Κηδεμόνα.
Από τη Διεύθυνση του 1ου ΓΕΛ Κω.

Γιώργος Κανετάκης

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιωργη….διαπιστωσα….μια δημιουργικη ασαφεια…
    Νυχτα 28….
    Καληνυχτα!!!
    Υ.Γ.ενημερωσε τα «σα’ι’νια του νησιου μας…Κοψιμιο και Ελαφροπετρα…για τα μετρα που ΕΠΡΕΠΕ να παρουν!!

  2. τωρα καταλαβαμε γιατι ακομη και οι παιδιατροι δεν βοηθουν της καταστασεως….ειναι γλυκο το εικοσαρακι απο φτερνισμα,αλλεργικη ρυνιτιδα,πονοκεφαλο….που πριν απο τον κορωνοιο ηταν απλα ιωσουλα….δεν φταινε οι δασκαλοι….εμεις φταιμε που δεν τους εχουμε παρει με τις πετρες….(κεραμεως και λοιποι…),αλλα και οι δασκαλοι που δυσκολευονται στα πρωττοκολα γιατι δεν αντιδρουν;;;

  3. Αυτά τα mail είναι ενημερωτικά για τους γονείς. Αν ήθελε το σχολείο μπορούσε να το δώσει στον τύπο.
    Αν εσύ θέλεις να το βάλεις θέμα στο Σύλλογο Γονέων, μπορείς να το κάνεις. Δεν χρειάζεται ό,τι σκέφτεσαι να το βγάζεις στα μέσα. Σπέρνεις τον πανικό χωρίς λόγο. Κοίταξέ το.

  4. Ελπίζω να μην πεσει στα χέρια σας καμμία εκθεση των παιδιών και τα βγαλετε στην εφημερίδα. Μη χειρότερα. Με ποιο δικαίωμα παραβιάζετε προσωπικά δεδομένα και στέλνετε meil σε ανθρώπους που δεν σας το εχουν δώσει ή δημοσιεύετε ενημέρωση σχολείου. Ο σύλλογος τι κάνει πια ?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ