Ποιος είναι ίσως ο πραγματικός αντίκτυπος του κορονοϊού στην οικονομία; (Του Γιώργου Β. Γεροβασίλη)

7
2136

 

Όλοι πιστεύω συμφωνούμε στο ότι ζούμε κάτι πρωτόγνωρο οπότε και δεν υπάρχει μια φόρμουλα σωστής αντιμετώπισης της παρούσας κατάστασης. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Υπάρχουν, ορθολογικοί και μη, χειρισμοί που τους κρίνει ο κάθε ένας μας και το αποτέλεσμα πάντα δεν κρίνεται από όλους το ίδιο. Σωρεία προβλημάτων έχουν να αντιμετωπιστούν.

 

Η υπάρχουσα κατάσταση με προβολή στο μέλλον είναι ικανή να κατατάξει τους περισσότερους εξ ημών σε πολύ κατώτερα οικονομικά στρώματα και πρέπει αυτό κάπως να αντιμετωπιστεί ή να είμαστε προετοιμασμένοι όσο το δυνατόν καλύτερα. Βλέποντας μια επιχείρηση να προσπαθεί να περικόψει κόστη όπως λόγου χάρη η μείωση του κόστους της μισθοδοσίας ,είτε με περικοπές αποδοχών είτε προσωπικού, έχει ως αποτέλεσμα την διοχέτευση λιγότερου χρήματος στον κάθε εργαζόμενο άρα και στην αγορά.

 

Το μόνο σίγουρο είναι πως με πολιτικές επιδομάτων η κατάσταση δεν λύνεται. Κανένα νοικοκυριό δεν θα επιβιώσει με 534 ευρώ μηνιαίως. Ευελπιστώ ότι δεν θα φτάσουμε σε σημείο να μπαίνουν στα σπίτια για να αποκομίσουν ένα κομμάτι ψωμί και ένα πακέτο μακαρόνια. Το απεύχομαι .

 

Όπως λέει ο σοφός λαός κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες αλλά πρέπει να αποφευχθεί να πωληθούν σπίτια και περιουσιακά στοιχεία σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές σε 2-3 μήνες καθώς ο κάτοχός τους δεν θα είναι ικανός να αποπληρώσει πάγιες υποχρεώσεις του ή ακόμα ακόμα και να είναι ικανός να παρέχει στην οικογένειά του τα βασικά. Αν φτάσουμε σε σημείο να μην μπορούμε να προσφέρουμε στους οικείους μας φαγητό και στέγη πιθανόν δεν θα μιλάμε για την Ελλάδα που ξέραμε και σίγουρα όχι για μια χώρα της ανεπτυγμένης Ευρώπης που ήθελαν πολλοί.

 

Πάντα το να κρίνεις το σωστό και το λάθος όταν η απόφαση σου δεν θα επηρεάσει κανέναν είναι εύκολη. Αυτός που όντως παίρνει τέτοιες αποφάσεις ζυγίζει ή τουλάχιστον προσπαθεί να μεταφερθεί στο χρόνο και να δει το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής. Σίγουρα δεν τα καταφέρνει πάντα. Σίγουρα προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί πρέπει να είναι απόρροια πολλών παραγόντων και να λάβει υπόψη όλους τους πολίτες που διάγουν αυτή τη χώρα με έμφαση σε αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης. Κατά τη γνώμη μου, οι ως τώρα ακολουθούμενες τακτικές πόρρω απέχουν από τα παραπάνω αναφερόμενα. Κάθε χώρα που πλήττεται έχει διαφορετικό ρυθμό ίασης και διαφορετικούς κυβερνώντες.

Τελικά έχουμε φτάσει στο ζενίθ των εκπλήξεων αυτής την πανδημίας;

 

Γεροβασίλης Β. Γιώργος

Ασκούμενος Ορκωτός Ελεγκτής

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ελπίζω να μην γίνουν αυτά που προβλέπετε αλλά συμφωνώ με τις προβλέψεις σας.
  Πάντως για την ώρα πάντως business as usual.
  Ο κόσμος συμπεριφέρεται σαν να είναι μια κανονική χρονιά.
  Ζητάνε να ενοικιάσουν ή να πουλήσουν, μαγαζιά και διαμερίσματα στις ίδιες τιμές.
  Πουλάνε αυτοκίνητα 15ετίας σε τιμές προ Covid.
  Χρεώνουν υπηρεσίες και προϊόντα όπως παλιά έστω και αν δεν υπάρχει πελατεία.
  Ίσως να υπάρχει ακόμα αρκετό λίπος.

 2. Σωστή άποψη και μάλιστα από ένα νέο άνθρωπο. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο… για όλους μας…

 3. Ωραίο άρθρο Γιώργο, αλλά οι Κώοι παν-επιστήμονες θα βρουν ένα ψεγάδι, αποκλείεται να δεχτούν ότι ένας νέος επιστήμονας έχει άποψη και δη τεκμηριωμένη..Α και μη ξεχνάς, αφού έχεις άποψη, σίγουρα θα κατέβεις στις εκλογές…Τώρα το πόρρω ποιος το κατάλαβε είναι άλλο θέμα, αλλά σίγουρα δεν είναι συντμήση του παπόρο.. Προχώρα, μη μασάς

  • Σίγουρα είσαι στο ναδίρ ..της ουσίας, μέγιστος είρων , αθεράπευτος υπεροπτης και το μοναδικό ψεγάδι στις εντυπώσεις που αποτυπώνονται στα σχόλια του όντος καλού άρθρου.. το λέει εξάλλου,διαφορετική μορφή ίασης, ίσως και ανίατου στην περίπτωση σου ρατσισμού .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.