Διάγγελμα Ερντογάν: Στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά

6
161

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στους συμπατριώτες του για τη σημερινή απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – «Ανοιχτή σε όλους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους» δήλωσε

Διάγγελμα στους συμπατριώτες του απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής, αναφερόμενος στην απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Το διάγγελμα ξεκίνησε στις 20:53, με κάποια τουρκικά μέσα να αναφέρουν πως επελέγη η συγκεκριμένη ώρα, καθώς συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα την Παρασκευή, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε αρχικά την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο και στη συνέχεια ο Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα.

Στην ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων πως… «ακυρώνουμε την πληρωμένη είσοδο, καθώς η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς. Η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς, με τρόπο ειλικρινή και αυθεντικό.

Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους.

Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις προετοιμασίες και να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου».

Δείτε βίντεο από την ομιλία του Ερντογάν

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν κάλεσε όλους να σεβαστούν τη σημερινή απόφαση… «Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, η οποία ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Κατανοούμε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στη διεθνή αρένα. Ωστόσο, το ζήτημα αφορά την κυριαρχία της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σαν παραβίαση της ανεξαρτησίας μας οποιαδήποτε στάση ξεπερνά την έκφραση γνώμης».

Ακολούθως, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Το δικαίωμα του τουρκικού έθνους στην Αγία Σοφία δεν είναι μικρότερο από αυτό των πρώτων κατασκευαστών αυτού του έργου πριν από περίπου 1.500 χρόνια. Αντιθέτως, το δικαίωμα του έθνους μας στην Αγία Σοφία, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ανθρώπινης κληρονομιάς, είναι μεγαλύτερο λόγω των συνεισφορών μας και της ισχυρής ιδιοκτησίας του. Πρόκειται για την ίδια λογική με την οποία απαιτούμε από το Βατικανό να μετατραπεί σε μουσείο και επιμένουμε πως η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο».

«Επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω πως θα ανοίξουμε την Αγία Σοφιά για να λειτουργήσει σαν τζαμί, διατηρώντας ταυτόχρονα την κοινή παγκόσμια πολιτιστική της κληρονομία» ανέφερε, στην ολοκλήρωση του διαγγέλματός του ο Ερντογάν.

agia-sofia34343453

Αμερικανική Γερουσία για Αγιά Σοφιά: Μεγάλη προσβολή η κίνηση του Ερντογάν για τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο

sakellaropoulou_proedriko

Σακελλαροπούλου για Αγία Σοφία: Ευθεία πρόκληση για την ιστορική μας μνήμη

arveler

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ για την Αγιά Σοφιά: «Δεν θα εκπλαγώ αν ακούσω ότι τα ψηφιδωτά έχουν δακρύσει»

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Σαμαράς για την Αγιά Σοφιά: Την μετατρέπουν σε τζαμί και η Ευρώπη κοιμάται

Μητσοτάκης: Θλιβερή η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί

mitsotakis3-0

Δήλωση-παρέμβαση του πρωθυπουργού – «Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού» – «Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την ΕΕ και την παγκόσμια κοινότητα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην τουρκική προκλητικότητα και την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Σε δήλωσή του, αναφέρει: «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της».

»Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα».

»Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολλοί που μιλουν για το θέμα της Αγ. Σοφίας, δεν κατανοούν το σχέδιο:
    Συνεχίζοντας την είσοδο και τον διασκορπισμό μουσουλμάνων «μεταναστών» σε όλη την Ελλάδα, αν όσοι είναι υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί γίνουν πλειοψηφία, το πρόβλημα και η Ελλάδα εξαφανίζονται. Ιδιοφυές

  2. πάντως δεν είδα κανένα Έλληνα πολιτικό να τον ενοχλεί ότι όλα τα ξοκκλησια στη Λέσβο έχουν μετατραπεί σε ουρητηρια – αφοδευτηρια ούτε από το ότι χτίστηκε παράνομο τζαμι σε καταπατημένα οικοπεδο

  3. Η ΑΓIA ΣΟΦΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΙΣΛΑΜΙΖΕΤΑΙ
    συγχαρητήρια σε όλους τους πολιτικους που ψηφηζουμε

  4. Κάψανε την Παναγία των Παρισίων, κάνουν τζαμί την ΑγιαΣοφια , καταστρέφουν πολιτιστική κληρονομιά στην Παλμύρα, βάζουν βόμβες σε χώρους συγκέντρωσης Δυτικών, αλλά μην πειράξουμε τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, γιατί θα είμαστε μαξιμαλιστες απάνθρωποι ρατσιστές και φασίστες

  5. Οταν δέχεσαι την αλλοίωση του πληθυσμού της χώρας σου απο μουσουλμάνους, όταν αδιαφορείς για το ότι οι εισβολείς καταστρέφουν ελληνική γη, κάνουν τα εκκλησάκια αποχωρητήρια…εννοείται ότι τώρα κανείς δεν παίρνει σοβαρά εσένα και τη γνώμη σου.
    Κύριοι πολιτικάντηδες

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ