Τι συμβαίνει με την υγεία του Ερντογάν και η άκρα μυστικότητα σε χειρουργικές του επεμβάσεις – Τι αποκάλυψε η ενδελεχής έρευνα του Nordic Monitor
Ένας πολιτικός επιτρέπεται πού και πού να αποκαλύπτει την ανθρώπινη πλευρά του. Αυτό, άλλωστε, τον καθιστά προσιτό, άρα και αγαπητό. Ένας “σουλτάνος”, όμως, οφείλει να είναι άτρωτος.
Οι ανθρώπινες αδυναμίες τον καθιστούν ευάλωτο και κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει με τον ανατολικό δεσποτισμό, στο οποίο ρέπει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό ερμηνεύει τη διαχρονική προσπάθεια του να αποκρύψει τις περιπέτειες της υγείας του. Ούτε ο Ερντογάν, όμως, δεν μπορεί να δαμάσει την ανθρώπινη φύση και τα δεινά που αυτή επιφέρει. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, άλλωστε, είναι στο έλεός της.
Το 2012, ο Τούρκος πρόεδρος παραχώρησε μία συνέντευξη. Σε αυτήν ερωτήθηκε «αν έχει καρκίνο». Χωρίς να διστάσει απάντησε ότι δεν έχει: «Είχα πολύποδες». Επρόκειτο για μία πολύ καλά σκηνοθετημένη χορογραφία μεταξύ του Τούρκου ηγέτη και του δημοσιογράφου, με στόχο να καταλαγιάσουν τις φήμες που τότε οργίαζαν. Ο Ερντογάν είχε χάσει αρκετό βάρος, ενώ η παραμονή του στο νοσοκομείο είχε διαρρεύσει.
Δύο τρεις εμπλεκόμενοι είχαν αφήσει να διαφανεί ότι κάτι συνέβαινε με την υγεία του προέδρου. Αμέσως μετά, όλη η κυβέρνηση παρέλασε από τα τουρκικά Μίντια, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι ο Ερντογάν είναι «υγιέστατος». Λίγα χρόνια αργότερα, η δημόσια κατάρρευσή του κατά τη διάρκεια προσευχής, οι απανωτές επιληπτικές κρίσεις και ένα δημόσιο περιστατικό που κατέληξε στον απεγκλωβισμό του Ερντογάν με βαριοπούλες, επανέφερε το ερώτημα: τί συμβαίνει τελικά με την υγεία του Τούρκου προέδρου;
Το Nordic Monitor, γνωστό για τις αποκαλύψεις του σχετικά με τα πεπραγμένα του τουρκικού καθεστώτος, έπιασε το νήμα από την αρχή. Πραγματοποίησε μια ενδελεχή έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι ο Ερντογάν το 2011 είχε αντιμετωπίσει καρκίνο του παχέος εντέρου. Χρειάστηκε να υποβληθεί υπό άκρα μυστικότητα σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτό που επίσης έγινε γνωστό είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος πάσχει από επιληψία.
Καρκίνος σε τρίτο στάδιο
Την επέμβαση πραγματοποίησε σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας ο Δρ. Ντουρσούν Μπουγκρά, ο οποίος έλαβε σχετικές οδηγίες από τον Φαχρεντίν Κοτζά, που έγινε αργότερα υπουργός Υγείας και ο οποίος εκείνη την περίοδο διαχειριζόταν τις επενδύσεις της οικογένειας Ερντογάν στον τομέα της υγείας και του νοσοκομείου Medipol. Κατά την επέμβαση αφαιρέθηκε τμήμα του παχέως εντέρου μήκους 20-25 εκατοστών.
Ο Ερντογάν βγήκε από το νοσοκομείο στις 30 Νοεμβρίου 2011. Λίγες ημέρες αργότερα συναντήθηκε με τον Αμερικανό τότε αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και κατόπιν με τον εμίρη του Κατάρ αλ Θάνι. Οι γιατροί είχαν τοποθετήσει στον Ερντογάν ένα δοχείο για την συλλογή του πύου. Στις φωτογραφίες της εποχής μπορεί κανείς να παρατηρήσει την ταλαιπωρία που είχε υποστεί ο 57χρονος τότε πολιτικός. Το βάρος του είχε μειωθεί αισθητά, ενώ και τα χαρακτηριστικά του είχαν αλλοιωθεί.
Σύμφωνα με ειδικό χειρουργό ο Ερντογάν υπεβλήθη σε χημειοθεραπείες, αλλά όχι σε ραδιοθεραπείες για να μην υποχρεωθεί να βγει εκτός πολιτικής σκηνής. Ο ίδιος τονίζει ότι οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε ανάλογες επεμβάσεις επιτυχώς μπορούν να ζήσουν χωρίς πρόβλημα για μέχρι 20 χρόνια.
Παρά τα παλαιά του προβλήματα υγείας, ο Ερντογάν δείχνει να λειτουργεί κανονικά και επίσης δείχνει αρκετά υγιής, ώστε να μπορεί να εκφωνεί λόγους σε μεγάλη πυκνότητα. Ο Τούρκος πρόεδρος υποφέρει επίσης από επιληψία, μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος με επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Έχει παρουσιάσει απότομες αλλαγές συμπεριφοράς.
Τον Οκτώβριο του 2006 παρουσίασε μια τέτοια διαταραχή εντός του αυτοκινήτου που τον μετέφερε στη Βουλή και εντός του οποίου κατά λάθος τον είχαν κλείσει οι σωματοφύλακές του. Τελικά έσπασαν τα παράθυρα του αυτοκινήτου με βαριοπούλα για να τον βγάλουν. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο άμεσα. Το γραφείο του είχε τότε ανακοινώσει πως επρόκειτο για κρίση υπότασης.