Ανακοίνωση Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για την πανελλαδική ημέρα δράσης για τους εργαζομένους στα super market

0
336

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Κω, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στηρίζει και συμμετέχει στην πανελλαδική ημέρα ενημέρωσης και δράσης για τους εργαζομένους στα super market, την Τετάρτη 15 Απρίλη.

Κάτω από την προτροπή να μην λείψει τίποτα σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό, οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν κάτω από εξαιρετικές πιέσεις και με κίνδυνο της προσωπικής τους ζωής, αφού τα μέτρα προστασίας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ελλιπή, την ίδια ώρα που τα κέρδη του κλάδου την περίοδο της καραντίνας έχουν αυξηθεί κατά 30%!

Είναι προκλητικό οι επιστημονικές οδηγίες να διαστρεβλώνονται από την εκάστοτε επιχείρηση για να μην μπει εμπόδιο στην κερδοφορία τους! Κανένας εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει «ποιά μέτρα είναι απαραίτητα και ποιά όχι», να αποφασίζει ποιος είναι σε ευπαθή ομάδα και ποιός όχι, να αυξομειώνει κατά το συμφέρον του τις μέρες καραντίνας ή των ειδικών αδειών, θέτοντας τις ζωές μας σε κίνδυνο.

Κανένας συνάδελφος στις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου δεν πρέπει να μένει απροστάτευτος μπροστά στην πανδημία. Οι ζωές των εργαζομένων δεν είναι νούμερα σε ένα παρουσιολόγιο. Εδώ και τώρα πρέπει συλλογικά να απαιτήσουμε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας!

Και τα δικά μας στόματα έχουν φωνή! Κανείς συνάδελφος να μην νιώθει μόνος του! Άμεσα ερχόμαστε σε επαφή με το σωματείο μας! Διεκδικούμε,

  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
  • Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.

Η Διοίκηση
12/04/20

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ