Η δράση της UNRRA στην Κω (Πρακτικό 16 Ιουνίου 1946 ) – Γράφει η Νικολία Παρθενιάδη

5
2170

Γράφει η Νικολία Παρθενιάδη

Μαθηματικός Πανεπιστημίου Κρήτης

M.Sc. Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης

Ο Oργανισμός Περίθαλψης και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών ή  UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) ήταν ένας διεθνής οργανισμός περίθαλψης, κυρίαρχο ρόλο του οποίου διαδραμάτιζαν οι Η.Π.Α, αλλά εκπροσωπούσε 44 έθνη. Ιδρύθηκε το 1943, έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών το 1945, και σταμάτησε τις επιχειρήσεις του σε μεγάλο βαθμό το 1947. Ο σκοπός του ήταν να «προγραμματίζει, να συντονίζει, να διαχειρίζεται ή να μεριμνά για τη διαχείριση των μέτρων περίθαλψης των θυμάτων πολέμου σε κάθε μέρος υπό τον έλεγχο κάθε έθνους των Ηνωμένων Εθνών σε τομείς όπως η σίτιση, τα καύσιμα, η ένδυση, η παροχή καταφυγίου και άλλες βασικές ανάγκες, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες». Το πολιτικό του προσωπικό αποτελούσαν 12.000 άτομα, με έδρα τη Νέα Υόρκη. (Wikipedia)

Όσον αφορά τη δράση της ΟΥΝΡΡΑ στην Κω, σύμφωνα με ένα πρακτικό που βρέθηκε με ημερομηνία 16 Ιουνίου 1946 και αριθμό πρωτοκόλλου 390/14, αναφέρει τις αποφάσεις που πάρθηκαν στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 13 Ιουνίου στο γραφείο του Αντιπροσώπου της ΟΥΝΡΡΑ. Στις συνεδριάσεις, όπως αναφέρει το πρακτικό, εκλήθησαν και πήραν μέρος οι Δήμαρχοι των χωριών του νησιού, ο Δήμαρχος της πόλεως Κω δεν προσήλθε, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιθάλψεως πόλεως Κω κ. Ζερβάνος Ιω., ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος πόλεως κ. Ιωαννίδης Γεώργιος μέλος της Επιτροπής Περιθάλψεως, ο Πρόεδρος της Οθωμανικής Κοινότητας και σύμβουλος της Δημαρχίας κ. Ναζίμ Μπέης Καδρή Ζαδέ, ο νεοεκλεγείς σύμβουλος της Δημαρχίας πόλεως Κω δικηγόρος κ. Παρθενιάδης Νικ., ο προϊστάμενος του γραφείου Γεωργίας γεωπόνος κ. Κατσίλλης Μιχ. και ο υποφαινόμενος.

Οι αποφάσεις που πήραν αφορούσαν τη διανομή συμπυκνωμένου γάλακτος στα παιδιά, στις εγκύους και στους ασθενείς, τη διανομή ιματισμού σε απόρους (στο πρακτικό αναφέρει ότι διαπιστώθηκε η ανάγκη διανομής ιματισμού σε ανδρικά είδη), τη κατανομή του διατιθέμενου κατά τον τρέχοντα μήνα κεφαλαίου 2.100.000 λιρετών «δια περίθαλψιν έργα παραγωγικά και γεωργικά δάνεια δι όλην την νήσον». Συγκεκριμένα 1.064.000 λιρέτες κατανεμήθηκαν ως εξής:

«εναπόκειται εις εκάστην των Δημαρχιών ο περιορισμός του ποσού περιλθάψεως όπερ διατίθεται ως άνω κατ’ ανώτατον όριον δια την εξοικονόμησιν κεφαλαίου διατεθησομένου εις παραγωγικά έργα.»

Το υπόλοιπο ποσό (1.036.000 λιρέτες) κατανεμήθηκε ως εξής: 16.000 λιρέτες για την κάλυψη πειραματικού αγρού μέχρι τέλη τρέχοντος. Με την αφαίρεση των 16.000 λιρετών το υπόλοιπο ποσό 1.020.000 λιρετών κατανεμήθηκε «Δια γεωργικά δάνεια 500.000 λιρέτται διατιθέμεναι δι εκάστην Δημαρχίαν κατά την αυτήν αναλογίαν καθ’ ην απεφασίσθη και η διάθεσις του 1.000.000 εις την συνεδρίασιν της 23ης Μαΐου ως υπ’ αρίθμ. 302/1 εγλύκλιος.»

Το ολικό ποσό των 1.500.000 λιρετών κατανεμήθηκε ως ακολούθως:

 

 

Σύσταση Επιτροπής περιθάλψεως ΟΥΝΡΡΑΣ

 

Σύμφωνα με έγγραφο της Δημαρχίας Πόλεως Κω με ημερομηνία 25 Ιουνίου 1946 και Αριθμό Πρωτοκόλλου 65, το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 23 Ιουνίου διόρισε τον κ.

 

Νικόλαον Παρθενιάδην Πρόεδρον και τους κ.κ.

Αντωνιον Π. Γεωργιάδην

Γεώργιον Καίσερλην

Αφεντούλην Σταματάκην

Ναζίμ Μπέη Καδρή-Ζαδέ

Ουσείν Μακρηχαλιλάκην

Κων/τινον Περεζού

Ηλίαν Τουλαντά

Σταματιάδην Αναστάσιον

 

Μέλη της Επιτροπής Περιθάλψεως ΟΥΝΡΡΑ

 

Το έγγραφο το υπέγραψε ο Δήμαρχος Κω ιατρός Γεώργιος Ιππ. Ιωαννίδης.

 

 

 

 

Νικολία Αλ. Παρθενιάδη

Μαθηματικός Πανεπιστημίου Κρήτης

M.Sc. Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. καλά δεν υπήρχαν καταξιωμένες συμπολίτισσες να διορισθούν,παρά μόνον κύριοι?

    ..δεν μετρούσαν τα ‘οικιακά’ σαν επάγγελμα?

  2. Απο τα ονοματα φαινεται πως οι τότε άρχοντες ηταν στη μεγαλη τους πλειοψηφια οι τσιφλικαδες του νησιου. Εκτος ελαχιστων.

  3. ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΖΗΣΑΜΕ ΤΗΝ UNRA -THN ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ MARSCHAL-. ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ .- ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ -ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΨΥΧΡΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ -ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΚΑΙ Η AEGEANEWS TOY K GIANNH KIARH.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.