ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Δ. Καλλούδης: Οι θρυλικοί «ρεπόρτερς» 38χρόνια μετά…

3
1842

Μία από τις εκπομπές που έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση και άλλαξε το τηλεοπτικό τοπίο.

Οι Ρεπόρτερς πρωτομεταδόθηκαν στις 13 Δεκεμβρίου 1981 με σκηνοθέτη τον δικό μας Δημήτρη Καλλούδη. Η εκπομπή πρωτοπαρουσίαστηκε από τους Κώστα Ρεσβάνη, Κώστα Χαρδαβέλλα και Γιάννη Δημαρά. Και οι τρεις εργάζονταν στην εφημερίδα Τα Νέα, ο πρώτος στο πολιτιστικό ρεπορτάζ και οι άλλοι δύο στο ελεύθερο ρεπορτάζ.

Ως αρχική σύλληψη η εκπομπή στόχευε στο να αποτελεί δημοσιογραφικό μαγκαζίνο «στο οποίο θα μπορούσαν να λεχθούν όλα».[1]

Στην πρώτη εκπομπή σκηνοθέτης ήταν ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Το πρώτο ρεπορτάζ αφορούσε την επίσκεψη της εκπομπής στη Νέα Σεβάστεια Θεσσαλονίκης και είχε τον τίτλο, Χωριό ένα, κάτοικος ένας.

Στη δεύτερη εκπομπή μετά από υπόδειξη του στιχουργού και δημοσιογράφου Λευτέρη Παπαδόπουλου ο Ρεσβάνης αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Λιάνη.

Φυλακές, εργασία ανηλίκων, η Αγία Αθανασία του Αιγάλεω, ο Νίκος Κοεμτζής, τα ναρκωτικά, ο Θεόδωρος Βενάρδος, το Παλαιστινιακό, το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, η Χούντα ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της θεματολογίας της εκπομπής,[4] επίσης, το ταξίδι στη Συρία με τον Μάνο Κατράκη και η ομηρία Καζαντζίδη από την εταιρεία ΜΙNOS,[5] στην πορεία της οποίας καταγράφηκαν και παρεμβάσεις για την μη μετάδοση εκπομπών, όπως αυτή σχετικά με τη Μασονία.

Η εκπομπή έπαψε να μεταδίδεται όταν στα τέλη του 1988 προβλήθηκε συνέντευξη του γιου του Βασίλη Τσιτσάνη, Βασίλη, μετά την κατηγορία του για φόνο. Η υπερπροβολή του από την εκπομπή ήταν η αιτία για να διακοπεί η μετάδοσή της.

Η πορεία της εκπομπής θα μπορούσε να διακριθεί σε φάσεις. Η πρώτη τερματίζει το 1985 και χαρακτηριζεται από αποκαλυπτική-μαχητική δημοσιογραφική έρευνα ενώ στη δεύτερη (και μέχρι το 1988) η εκπομπή ασχολείται περισσότερο με πολιτιστικά θέματα.

3 ΣΧΟΛΙΑ

    • Βρε Δημητράκη, όλα φτιάχτηκαν στην Κω;;;; Δεν βρίσκεις κάτι από αυτά που κατηγορούσε τον Κυρίτση;;;;

      Τώρα στα γεράματα όλοι οι περασμένοι αναπολούν περασμένα μεγαλεία…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ