Μανώλης Χαλκιδιός: Η γενιά μου

11
5232

 

Η ΓΕΝΙΆ ΜΟΥ

Το νησί της Κώ, το νησί μας, για αρκετούς στην Ελλάδα αλλά και οχι μόνο θεωρείται αρνητικά επηρεασμένο από τον πολιτιστικό βομβαρδισμό των ξένων επισκεπτών. Τον τρόπο ζωης, τον ξένο τρόπο διασκέδασης σε μπαρ και club, τα καινούρια μαγαζιά που η μόδα γεννά και πλέον η λέξη δεκατιανό έχει αντικατασταθεί από το brunch όπως και η ελληνική ταβέρνα συχνά σκοντάφτει στο ιαπωνικό σούσι. Πιστεύεται ότι η ξενόφερτη κουλτούρα, μας έχει αλλοτριώσει και ότι η απόσταση μας από τα πατήματα των προγόνων μας έχει ξεμακρύνει. Τελικά ισχύει η ατάκα κάποιων «όσο πιο παλιά τόσο πιο καλά»; Ισχύει ότι έχουμε χάσει την αλήθεια και την ψάχνουμε στα story του Instagram και του Facebook;

Η αλήθεια είναι οτι εμείς πήραμε τον πήχη στα χέρια μας και τον σήκωσαμε πολύ ψηλά. Πολύ πιο ψηλά από ότι όλοι πίστευαν.
Εμείς είμαστε αυτοί, που στο νησί αυτό χτισαμε τις τόσες σχολές χορού. Εμείς πήραμε τα παραδοσιακά πανηγύρια από κάτι δυσπρόσιτο προς τους πιο νέους και τα κάναμε σταθμό στην καλοκαιρινή διασκέδαση. Εμείς χορέψαμε με τους παλιούς και τους νέους παραδοσιακούς oργανοπαίχτες και χορευτές, εμείς κρατάμε την παράδοση ζωντανή στο νησί αυτό καταθέτοντας ψυχή! Αυτή τη στιγμή έχουμε τέτοιο αριθμό χορευτών στο νησί, με αποτέλεσμα να γίνονται παρέες και να στήνονται σενάρια, να μελετούνται χορευτικές τεχνικές, να αναλύονται και να αλλάζουν χέρια οι χορευτικές φιγούρες. Έχουμε γίνει το νησί που όλοι, μα όλοι δηλώνουν χορευτες.
«Τι πιο όμορφο;;;»
Εμείς την χαρά μας στην επανάσταση του 1821, την δυναμική του ΟΧΙ το 1940, αλλά και την ενσωμάτωση του 1948 στην μητέρα Ελλάδα, την χορεύουμε στην κεντρική πλατεία του νησιού. Οι τρεις πιο σημαντικές εκδηλώσεις στην Κω που σκιαγραφούν την ταυτότητα μας.
Εμείς έτσι γιορτάζουμε και χαιρόμαστε την πολιτιστική κληρονομιά που μας δώθηκε. Είμαστε νησί χορευτών. Τρανών χορευτών που το 2019 σμιλεύουμε την ιστορία.

Χαλκιδιός Εμμανουήλ Ρούμα
Χορική διδασκαλία Λύκειο Ελληνίδων Κω

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. καλα τα λετε κ. Χαλκιδιε! Αλλα για πιο νησι μιλάτε; Υποθετω την Κω! Γιατι νομιζω με τον τροπο που χορεύεται και μας διδάσκεται προς Κάλυμνο παραπέμπεται. Προφανως γνωριζεται οτι οι ιδιοι χοροι αλλιως χορευονται στην Κω και αλλιως στην γειτονικη και αγαπημενη Καλυμνο! Αυτο που κανει την διαφορα ειναι το υφος των χορευτών, των μερακλήδων γιατι οπως πολυ καλα γνωρίζεται παραδοσιακός χορός δεν ειναι μονο τα βήματα! Δωστε λοιπον έμφαση σε αυτό, αν θέλετε να λέτε ότι κάνατε έργο για την ΚΩ!
    Η Κρητη και η Καλυμνος δυστυχώς εχουν παραμερίσει την πλουσιότατη παραδοση της Κω και περισσότερο αυτα βλέπεις στα πανηγύρια του νησιού! Και σ αυτο έχετε ευθυνη κι εσεις!
    Χαίρομαι που πέρασα απο το νησι της Κω και χαίρομαι περισσότερο που βρέθηκα με ανθρώπους που εκφράζουν και αγαπούν πραγματικά την παραδοση αυτου του νησιου!
    Καλη συνεχεια!

    • Οι τεμπελχανάδες του αραχτού φραπέ ρίχνουν σβούρες…

    • Πραγματικα ολοι οσοι σας γνωριζουμε ξερουμε ποιος ειστε που σχολιαζετε ανωνυμα και κρινετε τοσο αδικα και σκληρα. Ναι στην Κω υπαρχουν ανθρωποι που ευχαριστουντε τον χορο και προτιμουν να χορευουν απο το να καθοντε σε μια καφετερια ή πισω απο καποιο μικροφωνο ραδιοφωνικης εκπομπης ή πηγενοντας σε καποιο πανηγυρι για να κριτικαρει την ορχηστρα που τολμησε να παιξει Κρητικους χορους.
      Και η Κλαυμνος και η Κρητη Ελλαδα ειναι, μην το ξεχνατε! Εξαλου πρωτος εσεις στις ελληνικες ΄΄τυπου» βραδιες τα χορευετε. Αλλα αυτο ειναι αλλο το μεροκαματο να βγένει. Ναι τα Λυκεια Ελληνιδων που τοσο εχετε κατακρινει κανουν σωστη δουλεια και μαθενουν στα παιδια μας την παραδοση μας. Θα μπορουσατε πολυ απλα να βοηθησετε και να μεταλαμπαδεψετε τις γνωσεις στην νεα γενια, πολυ πιο εποικοδομητικο απο την χωρις λογο κρητικη. Το μονο δικιο που σας δινω είναι οτι οταν χορεβουμε Κωτικη σουστα πρεπει να το κανούμε σωστα, οχι να χωρεβουμε Καλυμνικη.

  2. Καλό και θεάρεστο το έργο σας………..Μπράβο σας λοιπόν που εξακολουθείτε και χορεύετε στις γιορτές μας.

  3. κ. Ρούμα συμφωνώ τα λέτε πολύ ωραία, πράγματι η Κως είναι νησί χορευτών. Αν και πιστεύω η Κάλυμνος μας έχει ξεπεράσει, πάρα ταύτα γράφτηκα σε σχολή για να μάθω να χορεύω, Παραδοσιακούς χορούς από την Αργεντινή!

    Θα είμαι και ο πρώτος χορευτής του Τάνγκο και θα βγάζω τις καβαλιέρες μου για βόλτα πάνω στο σολεξάκι!

  4. Χαχαχαχα χαχαχαχαχα….

    Κως και παράδοση !!!!!!

    Χαχαχαχα χαχαχαχαχα χαχαχαχα χαχαχαχαχα
    Πολύ ωραία τα γιουβαρλάκια των Μακ Ντόναλντς !!!!
    Ρεεεε το νησί ζέχει μόνο από τουριστίλα και σεζονίλα.!!!!!
    Έχετε συνειδητοποιήσει σε τι βαλτώδη κατάσταση βρισκόμαστε.???

  5. Τι λέτε ρε!!! η τι λες ρε!!! δεν ντρέπεστε να μειώνετε έτσι έναν άνθρωπο που έχει φάει τα πόδια του και όλο του το είναι πάνω στον παραδοσιακό χορό και χρόνια τωρα έχει δώσει αγώνα ζωής. Επειδή τον ξέρω τον Μανώλη πολυ καλα δεν θα σας απαντήσει λόγο υπερηφάνειας δλδ θα σας πω εγώ… σας έχει πειράξει πολυ εσάς τους τουριστικό χορευτές ταχα ταχα παραδοσιακούς που αντί να πάνε στις δικές σχολές τις γελοίες προτιμάνε να πάνε στο λύκειο Ελληνίδων να μάθουν τι σημαίνει παραδοσιακός χώρος. Όλα τα αλλά είμαι απλά χολή χολή χολή τίποτα άλλο.
    ΥΓ ουυυυ ρε…. λαμόγια επαγγελματικό εισητηριογλυφτοματιεςφαγανοαρπαχτες.

    • Μιχάλη ο Μανώλης έχει βγάλει τα μάτια του στο youtube να δει πως χορεύονται οι χοροί και πάλι λάθος τους δείχνει διαστρεβλώνοντας βήματα και λαογραφία. Όσο για το λύκειο Ελληνίδων πες μου πόσους χορευτές έχει παράγει ο Μανώλης

  6. Μπράβο στον Μανώλη για το κείμενο αλλά δεν υπάρχει καν πήχης να σηκωθεί στην Κω απο καμμιά γενιά. Δεν υπάρχει καμμια εισερχόμενη κουλτουρα διότι πολύ απλα δεν υπάρχει καμμια κουλτουρα σε αυτό το νησί. Και αν φίλε μου έχουμε χορευτές είναι γιατί δίνει χαρτζιλίκι στα ξενοδοχεία προς διασκεδαση του τουρίστα.
    Ας μην δουλευόμαστε λοιπόν και ας αποδεχτούμε πως εδω όλα συμβαίνουν για το καλοκαιρινό χρήμα μόνο. Το νησί έχει παραδοθεί εδω και χρόνια στα χέρια αυτών που κερδιζουν απο τον τουρισμό και όσο για τους άλλους μένει ενας τόπος βρώμικος, χωρίς δομές, χωρίς τάξη με κατεστραμενες παιδ. χαρές αφιλόξενος πια για τον ίδιο τον Έλληνα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ