Μ. Χατζηάμαλλος: Η αντίθεση του Δικηγορικού σώματος στην δημιουργία 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα

13
1730

Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 4Ης ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύς λόγος για το γεγονός ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να ματαιώσει την δημιουργία 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα που είχε προγραμματιστεί από την απελθούσα κυβέρνηση.

Η ίδρυση της σχολής αυτής δημιούργησε πολλές αντιθέσεις στον χώρο του νομικού κόσμου, αφενός διότι η ίδρυση μιας ακόμη Νομικής Σχολής, γινόταν χωρίς προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα, αφετέρου διότι η ίδρυση της 4ης Νομικής σχολής προγραμματιζόταν χωρίς την αντίστοιχη αύξηση των εισακτέων, αλλά θα στόχευε στην ανακατανομή του ίδιου αριθμού των φοιτητών. Ελάχιστοι είναι οι πανεπιστημιακοί που τάσσονται υπέρ της ίδρυσης αυτής της σχολής με το επιχείρημα ότι έτσι αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Οι περισσότεροι διαφωνούν, ακριβώς διότι δεν εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό και διασπείρει υπόνοιες ότι γίνεται με γνώμονα την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και το βόλεμα ημετέρων, υπαλληλικού προσωπικού και καθηγητών.

Το θέμα απασχόλησε το δικηγορικό σώμα την Ολομέλεια των Προέδρων της 3-4-2018. Εκεί αποφασίστηκε ομόφωνα να εκφραστεί προς την τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η αντίθεση του δικηγορικού σώματος στην επιχειρούμενη ενέργεια, με την αιτιολογία ότι η ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια. Πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα. Οποιαδήποτε σκέψη για την ίδρυση Νομικής Σχολής προϋποθέτει ότι έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα και έχουν ενισχυθεί επαρκώς οι λειτουργούσες Νομικές Σχολές, ενώ θα πρέπει να συνοδεύεται με αντίστοιχη αύξηση των εισακτέων. 

Έτσι η ίδρυση της σχολής αυτής, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς την αντίστοιχη αύξηση των εισακτέων, δημιουργούσε σοβαρές υπόνοιες για στοχευμένες μετακινήσεις φοιτητών και καθηγητών κυρίως από την νομική της Κομοτηνής, απογυμνώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ίδρυμα, το οποίο ούτως ή άλλως είχε σοβαρά θέματα «επιβίωσης».

Η αντίθεση λοιπόν του νομικού κόσμου αφορούσε στην επιχειρούμενη με προχειρότητα και χωρίς την αύξηση των εισακτέων, δημιουργία μιας 4ης Νομικής Σχολής και όχι σε μια συλλήβδην άρνηση στην ίδρυση νέων σχολών. Την άποψη αυτή ενισχύει το γεγονός ότι κάθε χρόνο, πολλά Ελληνόπουλα επιλέγουν τα φοιτήσουν σε ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία, με τις επικρατούσες συνθήκες στα δημόσια δικά μας, επιλέγουν πλέον συνειδητά άριστοι απόφοιτοι των Λυκείων μας. Μόνο κατά το περασμένο έτος, 1.875 παιδιά μας, γράφτηκαν στις ιδιωτικές Νομικές σχολές της Κύπρου. Μπροστά λοιπόν σε αυτό το φαινόμενο, που εντείνεται χρόνο με τον χρόνο, όχι μόνο δεν έχουμε το δικαίωμα να ιδρύουμε σχολές χωρίς την αύξηση των εισακτέων, αλλά πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλές από τις απόψεις μας σχετικά με το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Είναι λοιπόν σημαντικό σήμερα να γνωρίζει ο πολίτης ότι ο δικηγορικός κόσμος αντιτίθεται στην ίδρυση νέων σχολών, όταν αυτή γίνεται με προχειρότητα και χωρίς την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους. Όταν γίνεται σε καιρούς όπου αντίστοιχα τμήματα υπολειτουργούν και οδηγούνται μαθηματικά σε πλήρη απαξίωση. Όταν γίνεται χωρίς την αντίστοιχη αύξηση των εισακτέων, σε καιρούς όπου τα Ελληνόπουλα ξενιτεύονται για την απόκτηση πανεπιστημιακού τίτλου.

Κως 12 Ιουλίου 2019

Ο Πρόεδρος του Δικ. Συλλ. Κω

Μανώλης Χατζηάμαλλος

13 ΣΧΟΛΙΑ

    • Μήπως εννοείτε: Το ονειρο καθε ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ειναι να κανουμε τα παιδια μας ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. Και σε αυτο βοηθαει η ΝΟΣΗΡΗ ΝΟΟΤΡΟΠΕΙΑ του καθε γονεα. Γιατι τι παιδι του γειτονα και οχι και το δικο μου? Και βοηθουντος του κρατους (ψηφοθηρια κτλ) ΒΑΖΕΙ & ΒΓΑΖΕΙ με το τσουβαλι «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕς» κατα κορον. Βεβαια στους 100 αντε να αξιζουν οι 10. Και οι υπολοιποι «ΡΑΦΑΤΟΙ» να επαγγελονται ΑΣΧΕΤΕς ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕς απο αυτες που σπουδασαν και ΞΕΖΟΥΜΙΣΤΙΚΑΝ οι γονεις τους. (Το καλο ειναι οτι δουλευουν παραπλευρα «ΣΧΟΛΕΙΑ»!!!) Που ειναι οι ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ? Ας προσεξουν και οι γονεις. Γεμισαμε ΑΛΛΟΔΑΠΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΕΓΧΩΡΙΩΝ. ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ…

  1. Πραγματικά πιστεύετε ότι αριστουχοι μαθητές των ελληνικών λυκειων επιλέγουν τη νομική της Κύπρου και όχι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή της Κομοτηνής;;;

  2. Άλλο πάλι αυτό… Το κράτος δεν έχει δικαίωμα να ιδρύει σχολές… Ας τις αφήσει για τους ιδιώτες λοιπόν…

  3. Καταργήστε όλες τις νομικές , να μην βγαίνουν δικηγόροι για μερικά χρόνια,μπας και δεί θεού πρόσωπο και ο απερχόμενος και ξαναγίνει δήμαρχος!

  4. Το κείμενο του κυρίου Χατζηάμαλλου διακρίνεται για την σοβαροφάνεια του αλλά δεν πείθει κανέναν. Η Ελλάδα ολόκληρη μέχρι και τα χωριά έχει γεμίσει πανεπιστημιακές σχολές αμφιβόλου αξίας με ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι νομικές σχολές της Κύπρου γεμίζουν κάθε χρόνο με ελληνόπουλα τα περισσότερα μέτριας απόδοσης. Το πανεπιστημιακό κατεστημένο είναι γνωστό και στις πέτρες. Η αναξιοκρατία πλην ορισμένων είναι στην ημερήσια διάταξη. Και μας μάρανε μια νέα δημόσια σχολή στην Πάτρα για να βολευτούν τάχα μου με μετακινήσεις κάποιοι. Αντίθετα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των σπουδών με τα λεφτά των πλουσίων.

  5. Μανωλη η αποψη σου εχει πολλα κενα, υπερβολες και πολυ (καθυστερημενη) προπαγανδα κατα της Κυβερνησης του Συριζα…Δεν καταλαβαινω τι ζητας. Να ΑΥΞΗΘΟΥΝ οι Εισακτεοι στα Δημοσια Ελληνικα Πανεπιστημια ‘η οχι..΄Οχι στην Πατρα ΧΩΡΙΣ αυξηση των εισακτεων ή Οχι στην Πατρα ΓΕΝΙΚΩΣ. Ωστε 1875 πηγαν περυσι στα Ιδιωτικα της Κυπρου ενω ειναι ΑΡΙΣΤΟΙ μαθητες;; Μανωλη, λιγη σοβαροτητα δεν βλαπτει και κυριως αν η ΝΔ Θελει να κανει Ιδιωτικες Επιχειρησεις (πανεπιστημια) και χρησιμοποιει ΤΕΤΟΙΑ επιχειρηματα ειναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ οτι λεει ανοησιες. Δεν πανε οι ΑΡΙΣΤΟΙ στην Κυπρο…Μανωλη, ελεος.ΟΛΟΙ ξερουμε ποιοι πανε στα Ιδιωτικα της Κυπρου ,,,Αν αυτο ειναι επιχειρημα για να κανουμε και Εδω Ιδιωτικες Επιχειρησεις ΤΟΤΕ ΚΑΗΚΑΜΕ ….Ειναι μια πολυ επικινδυνη Αποφαση που ανοιγει τεραστια Προβληματα στην Ελληνικη Παιδεια και στη Επιστημονικη Καταρτιση των ΕΛΛΗΝΩΝ επιστημονων..

  6. ρε παιδιά τα συριζάκια έχουν ι μεγάλο κόλημα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ρε χάσατε !!!!! ο κόσμος ψήφισε Μητσοκάκη έχετε μείνει πίσω. Ξυπνάτε καλά σας τα λέει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.