Μαρία Φρατζή: Για την 3η Δεκεμβρίου και τις εκλογές στο σύλλογο γονιών παιδιών με αναπηρία

0
649

Για την 3η Δεκεμβρίου και τις εκλογές στο σύλλογο γονιών παιδιών με αναπηρία

Αντί άλλης ανακοίνωσης για την 3η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για την αναπηρία, καλούμε τους γονείς να πάρουν θέση στη πράξη. Στις 14/12/2018 θα γίνουν οι εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο του «Συλλόγου γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες νήσου Κω ο Σωτήρ». Για την ιστορία, ο σύλλογος δημιουργήθηκε το 1990 από γονείς και συγγενείς παιδιών με αναπηρίες που υπέφεραν από νευρολογικές παθήσεις, νοητική στέρηση, αυτιστικές και άλλες διαταραχές. Βασικός σκοπός ήταν η λειτουργία ενός ειδικού σχολείου για τα παιδιά τους που μεγάλωναν στο σπίτι αφού δε μπορούσαν να φοιτήσουν σε γενικό σχολείο.

Ιδρύθηκε το Ειδικό Σχολείο Δήμου Κω που αρχικά στεγάστηκε στο δημοτικό κτίριο της οδού Κανάρη & Υγείας 2 (παιδική χαρά του Πασσανικόλάκη), και εξελίχθηκε σε Σβουρένειο Ειδικό Σχολείο Δήμου Κω, έπειτα από τη δωρεά από τον κ. Σβουρένο του κτιρίου της οδού Φιλίνου 14. Το 2013 αντικαταστάθηκε από το Σβουρένειο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Δήμου Κω. Σήμερα λειτουργούν στο νησί ειδικές εκπαιδευτικές δομές, το Ειδικό Δημοτικό, όπου φοιτούν παιδιά 7 – 14 χρόνων, το Ειδικό Γυμνάσιο (Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Κω), με 9ετή φοίτηση, τα δυο τελευταία στο Πλατάνι, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και Ειδικό Νηπιαγωγείο. Επίσης ορισμένα παιδιά με δυσκολίες φοιτούν σε γενικά σχολεία με παράλληλη στήριξη, δηλαδή συνοδεία και μεσολάβηση από ειδικό, συνήθως εκπαιδευτικό και συμμετοχή σε τάξεις ένταξης.

Η αρχική προσπάθεια συνάντησε διάφορα εμπόδια, κυρίως λόγω νοοτροπίας. Η αναπηρία παραμένει κάποιες φορές θέμα ταμπού, ανυπόφορο και ανέγγιχτο ή αντίθετα διολισθαίνει στη φιλανθρωπία ή τον οίκτο, αυξάνοντας το ψυχικό πόνο και τη κοινωνική απομόνωση του παιδιού και της οικογένειάς του.

Παρόλα αυτά το ειδικό σχολείο λειτούργησε επιτυχημένα τα περισσότερα από τα 23 χρόνια ύπαρξής του, δηλαδή εκπαίδευσε ουσιαστικά τα παιδιά βοηθώντας τα να αποκτήσουν δεξιότητες και γνώσεις και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Υλοποιήθηκαν έτσι συνεργασίες με σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμμετοχές σε αθλητικούς αγώνες, προγράμματα κατασκήνωσης. Αυτό συνέβη επειδή αρκετοί άνθρωποι, από διαφορετικές θέσεις, συνεργάστηκαν με ενδιαφέρον και ζήλο. Καταρχήν υπήρχε θερμή υποστήριξη από το Δήμο. Ύστερα πλήθος εθελοντών βοήθησαν το σύλλογο προσφέροντας χρόνο και ενέργεια, και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, επιστημονικά και δημιουργικά. Εξαιρετικά συνέβαλε κι η τοπική κοινωνία που συνεχίζει να στηρίζει το έργο του συλλόγου.

Σήμερα υποστηρίζουμε τις δομές σε ορισμένες ανάγκες όπως δράσεις, υλικά εργαστηρίων και υποδομής. Έχουμε επίσης παρέμβει τα τελευταία χρόνια για προβλήματα όπως ο περιορισμένος αριθμός θέσεων στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε σχέση με τα εγκεκριμένα άτομα και η ανάγκη για μεταφορά των παιδιών με λεωφορεία που πληρούν τις προδιαγραφές για άτομα με αναπηρίες. Σημαντικές είναι όμως και οι προκλήσεις καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αλλάζουν οι ανάγκες τους. Μετά το σχολείο χρειάζονται απασχόληση, το να επιστρέψουν στο σπίτι είναι πισωγύρισμα, όπως για κάθε νέο άνθρωπο που επιθυμεί να προχωρήσει στη ζωή του.

Η κοινωνική ένταξη μέσα από την προστατευόμενη εργασία είναι ένας από τους βασικούς στόχους του συλλόγου για τα επόμενα χρόνια, όπου χρειάζεται να βρεθούν λύσεις δημιουργικές και βιώσιμες. Ένας ακόμα βασικός, αν και δυσκολότερος στόχος, είναι η δημιουργία μιας στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης, ένας χώρος όπου τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να ζουν με σχετική αυτονομία και αξιοπρέπεια.

Τα παραπάνω απαιτούν κόπο και γενναία, συνεχή οικονομική στήριξη, ιδιαίτερα δύσκολη στην εποχή μας, όμως είναι πραγματοποιήσιμα όταν υπάρχει ισχυρό κίνητρο, καλός σχεδιασμός και συνεργασίες. Επιτυχημένα σχετικά παραδείγματα είναι το καφέ Μύρτιλλο στην Αθήνα όπου οι 2 στους 3 εργαζόμενους είναι άτομα με αναπηρία, και όπου συχνά εκπαιδεύονται και συνεχίζουν να εργάζονται σε άλλους χώρους, και το σωματείο γονιών ατόμων με αναπηρίες της γειτονικής μας Καλύμνου, που λειτουργεί εξαιρετικά εργαστήρια και ετοιμάζει τα τελευταία χρόνια προστατευόμενα διαμερίσματα.

Η εμπειρία δείχνει πως όταν οι άνθρωποι εργάζονται για κοινούς σκοπούς μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές. Είναι σημαντικό στις εκλογές να έρθουν, να συζητήσουν και να ψηφίσουν τα παλιά μέλη του συλλόγου. Είναι ακόμα σημαντικότερο να έρθουν νέοι γονείς, να γίνουν μέλη και να βάλουν υποψηφιότητα για το ΔΣ. Έτσι θα μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους ώστε να αναπτυχθούν όσο γίνεται καλύτερα, μέσα στη ζωή, κομμάτι μιας κοινωνίας που σέβεται τη διαφορετικότητα.

για το ΔΣ, η γραμματέας

Φρατζή Μαρία

Εκλογές συλλόγου γονέων παιδιών με αναπηρία

Ο «Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νήσου Κω ο Σωτήρ», ενημερώνει τα μέλη του ότι θα γίνουν εκλογές για νέο Διοικητικό Συμβούλιο την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, στο χώρο του Σβουρένειου ΚΔΑΠ ΜΕΑ Κω, στην οδό Φιλίνου 14, από τις 18:00 ως τις 20:00. Θα προηγηθεί Γενική Συνέλευση, στις 17:00, στον ίδιο χώρο.

Για να μπορεί κάποιος να ψηφίσει χρειάζεται να καταβάλλει 5 ευρώ για την ετήσια συνδρομή στο Σύλλογο. Το ίδιο ισχύει για τα μέλη που θα εγγραφούν για πρώτη φορά.

Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν υποψηφιότητα στις εκλογές να επικοινωνήσουν μέχρι τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 στο email: goneis.amea.kos@gmail.com ή τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΔΣ Γκότοβο Παναγιώτη, 6973304778 ή τη γραμματέα, Φρατζή Μαρία, 6986257775.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ