ΜΕ ΤΕΕ ΚΩ για Νέα ΑΒΙΚΩ-Κατεδάφιση & Κατοικία Brunetti (πρώην 80 ΑΔΤΕ)

2
2260

Την Πέμπτη 11/10/2018 συνεδρίασε η Μόνιμη Επιτροπή του ΤΕΕ Κω και συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα :

  1. Νεα Α.ΒΙ.ΚΩ

Το έτος 2010 με 2012 το ΤΕΕ συγκρότησε ομάδα εργασίας για την καταγραφή της Βιομηχανικής και Προβιομηχανικής κληρονομιάς της Δωδεκανήσου και μεταξύ των κτιρίων που καταγράφηκαν ήταν και το κτίριο της νέας Α.ΒΙ.ΚΩ. Το εν λόγω κτίριο είναι τμήμα του συγκροτήματος της Α.ΒΙ.ΚΩ που είναι ένα ευρύτερο σύνολο αποτελούμενο από την παλαιά και τη νέα Α.ΒΙ.ΚΩ . Ενώ είχαν προταθεί το 2003 για να χαρακτηρισθούν διατηρητέα εν τούτοις χαρακτηρίσθηκε μόνο η παλαιά Α.ΒΙ.ΚΩ που ήταν ιδιοκτησία του Δήμου Κω.

Η νέα Α.ΒΙ.ΚΩ που ήταν ιδιοκτησία της τότε Αγροτικής Τράπεζας παραδόξως δεν χαρακτηρίσθηκε.

Είναι προφανές ότι παλαιά και νέα Α.ΒΙ.ΚΩ αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο και είναι από τα ελάχιστα κτίρια που διασώθηκαν από την Βιομηχανική ζώνη.

Το ΤΕΕ είχε προτείνει το εν λόγω κτίριο να κριθεί διατηρητέο ως έχον αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία αλλά και λόγω της ιστορικότητάς του.

Με αφορμή την άδεια κατεδάφισης (που αφορά 2 περιφερειακά κτίσματα και τμήμα του κεντρικού κτιρίου) και αιτήματα πολιτών και συναδέλφων προς το ΤΕΕ αφού συζητήσαμε διεξοδικά το θέμα αποφασίσαμε να ζητήσουμε ενημέρωση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής που ενέκρινε την κατεδάφιση.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι το κέλυφος των κτιρίων με τα μορφολογικά στοιχεία των όψεων πρέπει να διατηρηθεί και η μελέτη αξιοποίησης να γίνει με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου το οποίο είναι κομμάτι της σύγχρονης Βιομηχανικής και Εργατικής ιστορίας του νησιού.

‘Οπως ενημερωθήκαμε έγιναν καταγγελίες γιά την ασφάλεια των εργαζομένων και των περιοίκων λόγω ύπαρξης επικίνδυνων γιά την υγεία υλικών και θεωρούμε ότι πρέπει να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Εφιστούμε δε την προσοχή στους εμπλεκόμενους ώστε η κατεδάφιση να γίνει σύμφωνα με τους όρους της αδείας ούτως ώστε να μην επηρεαστούν τα μη κατεδαφιζόμενα τμήματα.

  1. Κατοικία Brunetti (πρώην 80 ΑΔΤΕ)

Αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση με τον Δήμο Κω ώστε να ενημερωθούμε για τις ενέργειες που έχει κάνει καθώς και για το διεκδικητικό πλαίσιο και τις προθέσεις αξιοποίησης.

Το θέμα γιά μας δεν έχει κλείσει και θα μας απασχολήσει σε επόμενες συνεδριάσεις.

Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΕ ΚΩ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά τον είπανε κτηματομεσίτη. Ξεκίνησε με το χωράφι της προέδρου Πήγε στο χωράφι του συμβούλου με πολλά λεφτά όπως είπε ο Μυλωνάς και τώρα ήρθε η σειρά της ΑΒΙΚΩ.

  2. Πόσα πραγματα σχετικα με τον πολιτισμο θα μπορουσε να γινουν εκει και να μας εβαζαν σε έναν τελειως διαφορετικό χαρτη. Αλλα που;…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.