ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩ: Αποχή από τα καθήκοντά του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το κτιριακό

6
3626

 

ΑΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ

Αγαπητοί συμπατριώτες, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κω βρίσκεται σε αποχή από την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων, από την 14η Σεπτεμβρίου και μέχρι την 30-9-2018, σε μια προσπάθεια να διαμαρτυρηθεί εποικοδομητικά για την κατάσταση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το δικαστικό μέγαρο.

Όποιος έχει επισκεφθεί το δικαστικό μέγαρο, ξέρει ότι η κατάστασή του είναι άθλια. Τέτοια που αν μη τι άλλο, δεν τιμά την Ελληνική πολιτεία και όλους όσους έχουν την ευθύνη του.

Μια ματιά σε οποιοδήποτε σημείο του, εντός και εκτός αυτού, καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα του Μεγάρου μας και κυρίως την ασέβεια της πολιτείας προς το σημαντικότερο κτίριο του νησιού μας, σύμβολο και έμβλημα αυτού, άρρηκτα συνδεδεμένο με την εικόνα της Κω των νεοτέρων χρόνων.

Το κτίριο αυτό έχει οικοδομηθεί το έτος 1928 από ιταλούς αρχιτέκτονες και οικοδόμους, άριστους γνώστες του αντικειμένου, οι οποίοι μέχρι και σήμερα χαίρουν τον έπαινο όλων όσων αναφέρονται στο κτίριο, για την λειτουργικότητά του, την αισθητική και τις μεθόδους κατασκευής του. Από τότε μέχρι σήμερα, οι παρεμβάσεις ήταν μόνο για την αποκατάσταση βλαβών, κυρίως στο αποχετευτικό του σύστημα και τις εξωτερικές του όψεις, με περιορισμένη αποκατάσταση επιχρισμάτων και τους αναγκαίους ελαιοχρωματισμούς. Άξια επαίνου η προσπάθεια του Δικηγορικού Συλλόγου σε επιμέρους παρεμβάσεις στις αίθουσες των ακροατηρίων, αλλά και πολιτών, σε δωρεές επίπλων και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Μετά τον σεισμό της 21-7-2017 το κτίριο υπέστη βλάβες των οποίων την έκταση δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια. Στα προβλήματα της τοιχοποιίας και των επιχρισμάτων του κτιρίου, των άθλιων κουφωμάτων, των παραμελημένων όψεων, εσωτερικά και εξωτερικά, των θλιβερών υγειονομικά χώρων, προστέθηκε η δυσοσμία, η οποία καθημερινά γίνεται εντονότερη. Χαρακτηριστικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σφραγίστηκαν τουαλέτες του κτιρίου.

Περιμέναμε την αποκατάσταση αυτών με μια μελέτη που εκπονήθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Πράγματι η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2017 πλην όμως δεν εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων, η οποία θεωρεί ότι πρέπει να συνοδεύεται και από μελέτη στατικής επάρκειας. Μάλιστα είναι γνωστή η άποψη της άνω Υπηρεσίας από τον Φλεβάρη του 2018 χωρίς κανείς να ενημερώσει όλους εμάς που βρισκόμαστε στο κτίριο σε καθημερινή βάση.

Με αυτά τα δεδομένα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση, όπου η υπηρεσία που έλεγξε το κτίριο μετά τον σεισμό, θεωρεί αυτό στατικά επαρκές, ενώ την ίδια στιγμή, κάποια άλλη, η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων, απαιτεί μελέτη στατικής επάρκειας, η οποία μάλιστα πρέπει να εκπονηθεί από ειδικούς επιστήμονες, με ειδικά μηχανήματα. Με άλλα λόγια, η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων θεωρεί άκρως επιπόλαιη την άποψη των επιθεωρητών του σεισμού, προφανώς διότι αυτή έγινε με μια απλή οπτική θεώρηση από επιστήμονες, μη ειδικούς στην στατική αξιολόγηση τέτοιων αιωνόβιων κτιρίων και φυσικά χωρίς τα απαραίτητα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι τουλάχιστον θέματα στατικότητας δεν υπάρχουν. Πιέζαμε για την αντικατάσταση των επίπλων που καταστράφηκαν από τον σεισμό. Μάλιστα ο δικηγορικός Σύλλογος παραπονέθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τα άθλια έπιπλα που μας απέστειλαν ένα έτος μετά. Του διαμηνύσαμε ότι τέτοια έπιπλα δεν αγοράζονται ούτε σε φοιτητικά σπίτια. Πολύ περισσότερο αδικούν την σημαντικότητα του χώρου και προσβάλλουν την αισθητική όλων μας, όταν στήνονται δίπλα στα Ιταλικά αριστουργήματα των 100 χρόνων.

Μπαίνουν λοιπόν ερωτήματα σοβαρά για την ασφάλεια του κτιρίου. Φυσικά εμείς οι δικηγόροι δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το κτίριο δεν είναι στατικά επαρκές. Το παράδοξο όμως είναι, ότι κανείς από τους ειδικούς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο.

Μπροστά λοιπόν σε αυτήν την κατάσταση το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, κατόπιν της ομόφωνης εντολής που έλαβε από την Γενική Συνέλευση της 7/9/2018, αφού στάθμισε την κατάσταση, αποφάσισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρατηρούμενη καθυστέρηση σε τόσο ζωτικής σημασίας θέμα, τα παρακάτω:

Α. Να απέχει από την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων μέχρι και την 30/9/2018.

Β. Να διαμαρτυρηθεί για την αβέβαιη κατάσταση της στατικότητας του κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο στεγάζεται και το Δικαστικό Μέγαρο, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για το σύνολο του εργαζομένου εντός αυτού προσωπικού, το σύνολο των παραγόντων απονομής της Δικαιοσύνης και όλους τους επισκέπτες.

Γ. Να ζητήσει ακρόαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να του γνωστοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος.

Δ. Να ενημερώσει κάθε αρμόδια εμπλεκόμενη υπηρεσία για την άθλια κατάσταση του οικοδομήματος.

Καλούμε λοιπόν τον Κωακό λαό να συνταχθεί και να διαμαρτυρηθεί μαζί μας.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι υπάρχει ζήτημα ελέγχου της στατικότητας όλων των Ιταλικών κτιρίων. Αυτό επικαιροποίησε ο σεισμός. Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε, αρχίζοντας από το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου.

Κως, 17-9-2018

Μανώλης Χατζηάμαλλος

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ….ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!!
  ΜΗΝ ΖΗΤΑΤΕ ΠΟΛΛΑ!
  ΑΣ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΠΙΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΥΤΑ….

 2. Αδελφοί μου, όσο είστε βέβαιοι ότι υπάρχει αυτός ό κόσμος, τόσο να είστε βέβαιοι ότι υπάρχει ό άλλος κόσμος. Σ’ εκείνο τον κόσμο πηγαίνουμε. «Άνω σχώμεν τάς καρδίας».
  Με ολίγη φούντα απ τους κρατούμενους όλα γίνονται !!!!!

  Ετικέτες

  tweet

  tilegrafima.gr
  Δείτε επίσης
  Οποιος δεν Προσεύχεται είναι νεκρός!
  Οποιος δεν Προσεύχεται είναι νεκρός!
  Γιατί

 3. Το Δικαστικό μεγαρο ειναι φτωχός συγγενής μπροστά στις βιλάρες των υπερασπιστών της αδικίας,της εμπορίας,της Φούντας,της παρανομίας… εκείνη η εκπομπή της παλιάς ΕΡΤ είχε σαλεμενους εναγοντες κ εναγομένους,τωρα θα ειχε μαφια απέναντι στην ηλιθιότητα Παρασκευόπουλου,επειδη τοπικα η Θέμις έχει ….παρωπίδες.

 4. ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Η ΡΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ

  Περιμέναμε την αποκατάσταση αυτών με μια μελέτη που εκπονήθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Πράγματι η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2017 πλην όμως δεν εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων, η οποία θεωρεί ότι πρέπει να συνοδεύεται και από μελέτη στατικής επάρκειας. Μάλιστα είναι γνωστή η άποψη της άνω Υπηρεσίας από τον Φλεβάρη του 2018 χωρίς κανείς να ενημερώσει όλους εμάς που βρισκόμαστε στο κτίριο σε καθημερινή βάση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.