Μ. Χαλκιδιός: Το πανηγύρι λοιπόν είναι πάνω από όλα ένα ταξίδι στον χρόνο…

2
3478

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

Όλοι διαβάζουμε και ακούμε διάφορα για τα πανηγύρια του τόπου μας, όλοι ξέρουμε ότι σε αυτά πάνε συνήθως λίγο πιο μεγάλες ηλικίες, όπως επίσης ξέρουμε ότι είναι ταυτοποιημένα με την ιστορία ενός τόπου. Η γιορτή του Αγίου γίνεται αφορμή να φέρουμε στο μυαλό μας παιδικές αναμνήσεις από πάγκους με μικροπωλητές γεμάτους παιχνίδια, σουβλάκια στο χέρι και μαλλί της γριάς να κολλάει στα δάκτυλα.

Το πανηγύρι όμως είναι πολλά περισσότερα.

Το πανηγύρι είναι το μέρος που θα βρεις τον κλασικό πανηγυρτζή – γλεντζέ – μερακλή αλλά και κάθε λογής κόσμο που δεν φανταζόσουν ποτέ ότι θα έβλεπες. Το εντυπωσιακό είναι ότι όλοι χαίρονται τόσο πολύ που σε βλέπουν που νομίζεις ότι πλησιάζουν εκλογές.

Είναι το μέρος της ελεύθερης διασκέδασης, το μέρος που σταματάν τα social media να έχουν τον ρόλο που διαδραματίζουν στην υπόλοιπη ζωή μας. Ειναι εκεί που το σφίξιμο του χεριού και το «καλώς τους» έχει την αξία που κάποιοι έχουν ξεχάσει στις μέρες μας.

Στο γλέντι αυτο, θες να χορέψεις πάνω στα ίδια πατήματα των προηγούμενων γενιών. Νιώθεις ότι το κρασί που πίνεις είναι το ίδιο κρασί που μεθούσαν. Σιγοτραγουδάς τους ίδιους σκοπούς.

Είναι ο τόπος που το άγγιγμα του χορευτή προς την ντάμα είναι ερωτεύσιμο και σου δίνει την αίσθηση οτι κάνεις κάτι πολύ ευγενικο. Κάτι πολύ ανθρώπινο.

Είναι εδώ που γεννιέται ο υγιείς ανταγωνισμός των χορευτών και η ανταλλαγή χορευτικών φιγούρων είναι δεδομένη.

Είναι το μέρος που γεμίζεις ενέργεια από τον αγώνα όσων δούλεψαν αφιλοκερδώς για να ταίσουν τις χιλιάδες κόσμου που θα παρευρεθεί.

Τα ακούσματα τα ξέρουμε, λίγο ή πολύ όλοι μας, κυρίως από την εποχή που το ραδιόφωνο έβαζε ακόμη τέτοιες μουσικές και από τότε που το τρανζιστοράκι της γιαγιάς έπαιζε κοντά στο παράθυρο τα καλοκαιρινά πρωινά και τις Κυριακές

Τα όργανα που ακούγονται συνήθως στα πανηγύρια είναι παραδοσιακά. Μακριά από τους πολυσύνθετους ηλεκτρονικούς ήχους «made in japan«. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι οργανοπαίχτες είναι αυτοδίδακτοι και παιζουν εκτός από το ρόλο του μουσικού και τον ρόλο του αναμεταδότη γιατί πολλά από τα κομμάτια που ακούμε ζουν στα πανηγύρια μονο. Δεν χώρεσαν ποτέ σε κάποιο CD.

Το πανηγύρι λοιπόν είναι πάνω από όλα ένα ταξίδι στον χρόνο χωρίς πολύπλοκα μηχανήματα και φανταστικές τεχνολογίες.

Καλο ταξίδι σε όλους!!!

Χαλκιδιός Εμμανουήλ Ρούμα

Χορική διδασκαλεία Λ.Ελληνιδων ΚΩ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ