Έκτακτη είδηση: Ποια η απίστευτη δήλωση Τράμπ για Ελλάδα «Να επιστρέψει στην δραχμή. Είναι ο μόνος τρόπος…»

7
1320

Ποια η δήλωση του Τράμπ για την Ελλάδα, τη δραχμή και το ευρώ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο νέος πλανητάρχης, προεκλογικά δεν μίλησε πολλές φορές για το ελληνικό πρόβλημα χρέους.

Μεταξύ των ελάχιστων δηλώσεών του: «Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα.

Ή ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση».

Άλλωστε ο νέος πρόεδρος των Αμερικανών, είχε αφήσει να εννοηθεί στο παρελθόν πως βλέπει την Ελλάδα περισσότερο ως αγκάθι και λιγότερο ως σύμμαχο χαρακτηρίζοντας την χώρα μας «μια προβληματική χώρα», και «λάθος» την παραμονή της στο ευρώ.

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα, τη δραχμή. Ηταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει, πιθανότατα.

Δεν βλέπω πώς μπορεί να το κάνει τώρα», είχε δηλώσει ο νέος πρόεδρος Τράμπ. Τον περασμένο Μάιο, δε, μιλώντας στο CNBC, και αναφερόμενος στο υψηλό εθνικό χρέος των ΗΠΑ, είπε επί λέξη:

«Ας αντιγράψουμε την Ελλάδα. Θα ζητήσουμε από τους πιστωτές κούρεμα ή μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους μας».

Ανάλογου ύφους ήταν και η δήλωση του νέου αντιπροέδρου των ΗΠΑ και στενού συνεργάτη του Τραμπ, Μάικ Πενς ο οποίος μιλώντας σε ψηφοφόρους των ρεμπουμπλικανών αναρωτήθηκε για τους Δημοκρατικούς «Μήπως θέλουν να μας κάνουν μια χρεοκοπημένη χώρα όπως η Ελλάδα;».

Αλίμονο μας: Ποια τα 5 «σχέδια» του Τράμπ που θα αλλάξουν ολόκληρο τον κόσμο

Ποιοι είναι οι 5 τρόποι που έχει στο μυαλό του ο Τράμπ για να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο;

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αλλάξει τη σχέση της Αμερικής με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι αλλαγές αυτές στις διεθνείς σχέσεις, ενδέχεται μάλιστα να είναι ιδιαίτερα σαρωτικές. Αυτοί είναι οι 5 τρόποι του Τράμπ που θα αλλάξουν τον κόσμο.

1. Ελεύθερο εμπόριο

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθήσει τις εμπορικές πολιτικές που έχει υποσχεθεί, θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στον τρόπο που η Αμερική κάνει δουλειές με τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και δεκαετίες.

Έχει απειλήσει να καταργήσει σημαντικό αριθμό από υπάρχουσες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, μεταξύ των οποίων και η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) την οποία κατηγορεί για απώλεια θέσεων εργασίας.

Έχει ακόμη προτείνει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Επιπλέον, υποστηρίζει τη φορολόγηση στις εισαγωγές ενώ έχει μιλήσει για επιβολή δασμών 45% για προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα και 35% από το Μεξικό, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό.

2. Κλιματική αλλαγή

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα «ακυρώσει» τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή η οποία υπογράφηκε από πάνω από 195 χώρες, το Δεκέμβριο του 2015.

Έχει επίσης δηλώσει ότι θα σταματήσει όλες τις αμερικανικές πληρωμές προς τον ΟΗΕ για τα προγράμματα για την παγκόσμια υπερθέρμανση.

Καμία χώρες δεν μπορεί να υποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού, εάν όμως αυτό το πράξει η Αμερική ή η ίδια εγκαταλείψει τα μέτρα που έλαβε ο Ομπάμα, θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τη συμφωνία.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει περισσότερες γεωτρήσεις για ορυκτά καύσιμα, λιγότερους περιορισμούς και έγκριση του αγωγού Keystone XL από τον Καναδά.

3. Κλείσιμο των συνόρων

Παρά τις σκληρές ομιλίες του για τη μετανάστευση, ο Τραμπ έχει μετατοπιστεί στις θέσεις του κι έτσι είναι δύσκολο να προβλέψεις εάν θα μπορούσε να προχωρήσει σε μερικά από τα μέτρα που έχει υποσχεθεί.

Ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με την υπόσχεση να χτίσει ένα μεγάλο τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό και να απελάσει 11 εκατ. μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Κατόπιν βέβαια, αυτό το περιόρισε, μιλώντας πλέον για «εκατομμύρια» εγκληματιών που ζουν στις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι για τον υπόλοιπο πληθυσμό δίχως έγγραφα θα ασχοληθεί κατόπιν.

Επιπλέον, ο Τράμπ έχει επιμείνει μέχρι τέλους ότι το Μεξικό θα πληρώσει για τον τοίχο, όμως είχε αποφύγει να αναφερθεί στο θέμα όταν επισκέφτηκε τη χώρα.

Επιπλέον, είχε προαναγγείλει «μια ολοκληρωτική και πλήρης απαγόρευση εισόδου των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ», όμως αργότερα εξήγησε πως αυτό ήταν πρόταση του κι όχι πολιτική προς εφαρμογή.

Αντίθετα, μίλησε για μια «ακραία λεπτομερή εξέταση» ανθρώπων από ορισμένες χώρες, παρόλο που δεν διευκρίνισε ποιες θα ήταν αυτές οι χώρες.

4. NATO

Ο Τραμπ έχει στηλιτεύσει το NATO ως παρωχημένο, ενώ χαρακτήρισε τα μέλη του ως αχάριστους συμμάχους οι οποίοι επωφελούνται από τη γενναιοδωρία των ΗΠΑ.

Δηλώνει ότι η Αμερική δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά να προστατεύει χώρες στην Ευρώπη και την Ασία χωρίς επαρκή αποζημίωση, υποδηλώνοντας έτσι ότι θα αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, εκτός κι αν οι χώρες αυτές πληρώσουν.

Υπό μία έννοια, γράφει το BBC, ο Τραμπ απλά εκφράζει τις μακροχρόνιες αμερικανικές ανησυχίες για το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν καλύπτουν το στόχο για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Αν και πολλοί έχουν αμφισβητήσει το κατά πόσον ο Τραμπ θα απομακρυνόταν από μια στρατιωτική συμμαχία που υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας για πάνω από 60 χρόνια

5. Ρωσία

Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι μπορεί να αμβλύνει τις εντάσεις με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο έχει επαινέσει σαν έναν ισχυρό ηγέτη με τον οποίο θα ήθελε να έχει καλές σχέσεις.

Ωστόσο, δεν έχει πολλά για το τι θα περιλαμβάνει αυτό πέρα από μια επιθυμία για κοινή μάχη εναντίον του ISIS.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, σκοπεύει να εξακριβώσει εάν οι Ρώσοι θα εμφανιζόντουσαν «λογικοί», όντας σίγουρος για τον εαυτό του ότι θα μπορούσε να έχει το σεβασμό του Πούτιν περισσότερο από την Χίλαρι ή τον Ομπάμα.

Διαβάστε ποιος ο φόβος του Τσίπρα λόγω νίκης του Τράμπ.

 

ΠΗΓΗfimes.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απορια.Σε ποιον κοσμο ζητε?Δεν βλεπετε τι γινεται σε ολοκληρο τον κοσμο?Παντου πολεμοι και ακομα και στη Ευρωπη κινδυνευεις απο παντου.Αυτο φοβαστε μηπως χαλασει ο Τραμπ?Αυτος ηταν μεχρι σημερα στα πραγματα που εγιναν ετσι?Ελεος

  • ΨΗΦΟΣ ΟΡΓΗΣ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ κατά του κομματισμού, με μπόλικο λαϊκισμό τύπου ΣφΥΡΙΖΑ-ΤΣΙΠρΑ και ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ.

   Τελικά ο λαϊκισμός και το προσφυγικό εκλέγουν τους νέους ηγέτες στην Αμερική και την Ευρώπη.

  • Το ΕΒΕΝΤ της Κλίντον με τους επώνυμους καλλιτέχνες και τραγουδιστές και τους θεατές που την κοπάνησαν μετά πριν μιλήσει η Χίλαρυ…

   Κατάλαβα σε πόση εκτίμηση την είχαν οι ψηφοφόροι που πήγαν μόνο για θέαμα και μεζεδάκια… Μου θύμισε το Φασιστοειδές ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ όταν έκανε τα προεκλογικά πάρτι του ΠΑΣΟΚ που τα ξεπλήρωσε με την αμνηστία από το ΣΔΟΕ…

 2. καλά τα είπε !!! …

  από την είσοδο μας μπήκαμε με ψεύτικα στοιχεία .. και τώρα ακόμα περισσότεροι λόγοι να βγούμε ..

  αλλιώς θα απολαμβάνουμε μνημόνιο 4, 5, 6, 7, 8, 9 φτου και βγαίνω

 3. Καλό είναι στην Αθήνα να προσέχουν πολύ, πλέον. Από τις ΗΠΑ και ειδικά από τον Ν.Τραμπ, εξαρτάται αν η χώρα γλιτώσει τον ακρωτηριασμό τα επόμενα χρόνια, έτσι όπως έχουν καταφέρει οι πολιτικές ηγεσίες της τελευταίας δεκαετίας να αφοπλίσουν τη χώρα. Ζητάμε όπλα, πολιτική υποστήριξη κλπ. Με το να μην έχει στείλει το Μαξίμου έστω ένα τυπικό τηλεγράφημα, θεωρεί ότι… κάνει αντίσταση;
  Για τα άλλα ζητήματα, π.χ. νόμισμα και χρέος, ας μην είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Μάλλον το ένα θα γίνει για να γλυκαθεί το «χάπι» στο άλλο..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.