Δημοσθένης Δρόσος: Περισσότερες πληροφορίες για τους παλιούς Αρτοποιούς της Κω

18
1382

Αγαπητή Ξανθίππη ξέχασες πολλούς….
Περεζούς θοδωρής στήν παλιά πόλη στά χαλβαζιά , εκεί πού πήγε αργότερα ό Καννάς.
Νίκος Φουρνάρης κ κατόπιν ό γιός του Βαγγέλης απέναντι από τήν αγία Άννα.
Χατζηπέτρος Θρασύβουλος κ μετά οί γιοί του Πέτρος κ Χαραλάμπης κ η κόρη του Μαριγώ επί τής Β.παυλου 9.
Ο Πέτρος Καλούδης πρίν ήταν επί τής 25 Μαρτίου.
Σκουλάς Σίφης στήν Κολοκοτρώνη γαμπρός τού Καλούδη.
Ένας φούρνος στήν πλατεία Διαγόρα δίπλα στό παλιό χαμάμ , μού διαφεύγει τό όνομα τού φούρναρη.
Ο φούρνος τού Πιζάνια στήν καρδάμενα.
Ο φούρνος τού Νικήτα στήν Κέφαλο.
Ο φούρνος τού εξαδέλφου μου Δημοσθένη Δρόσου ( γιού τού Αντώνη ) στό Πυλί.
Ο φούρνος τού αδελφού μου Νικόλα , τού Θωμά Χατζηθωμά κ εμένα.
Ο φούρνος τού Κόλλια ήταν δύο αδέλφια ,ο Αντώνης κ ό Παντελής.
Κ τέλος ό φούρνος τού πατέρα μου Μήτσου Δρόσου , πρώτα στά χαλβαζιά στήν πασσανικολάκη ( από τό 1928 ) κ αργότερα κ στό ζηπάρι από τό 1962 κ όταν έφτιαξε τόν δεύτερο δικό του στήν κρεκούκια τό 1970 έκλεισε στήν πασσανικολάκη.
Ελπίζω νά μήν ξέχασα κανένα..
Τώρα θυμήθηκα πώς ήταν κ ό φούρνος τού Γιάγκου στόν Πλάτανο , πίσω από τήν αστυνομία, στόν οποίο δούλευε ή γιαγιά μου κ έκανε τά γλυκά ( μπακλαβαδες ,καταΐφια , λουκουμάδες κ άλλα τής εποχής )

Θυμήθηκα κ τό όνομα τού φούρναρη στήν πλατεία Διαγόρα.. Δημήτρης κ λέγανε ό φούρνος τού Δημητρού.
Επίσης ό Κώστας ό Ξεραξούδης πού συνέχισε τήν λειτουργία τού φούρνου τού Σκουλά.
Οί Μελασιανοί ήταν τό παρατσούκλι τους, γιατί ό πατέρας τους κ ιδρυτής τού φούρνου ήταν πρόσφυγας τού 1922 κ καταγόταν από τήν Μέλασσο.. τό επίθετο τους ήταν Καλαϊτζή.
Στόν φούρνο τού Κανταρζή πρώτος ενοικιαστής ήταν ό Διονύσης Αρβανιτάκης γιά πολλά χρόνια..( από εκεί ξεκίνησε όταν ήλθε από τήν Αυστραλία μέ τήν σύζυγο του Βαγγελίτσα).
Πολύ αργότερα ήταν ό Παλαπάνης..

Δημοσθένης Δρόσος

Πηγή: kosinfo24.wordpress.com

18 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπράβο φίλε Δήμο,μαζίμε τις πληροφορίες της Ξανθιπης μας πήγατε πολλά χρόνια πίσω.Να είστε καλά!!!

  2. ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΚΩ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

  3. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΗΚΗ ΜΕ ΤΗΝ’ΑΚΡΟΠΟΛΗ’ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΖΗΣΑ. ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ FB ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΖΗΤΗΣΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ . ΠΑΝΤΩΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

  4. Ας προσθέσουμε ακόμη τον φούρναρη Γιακουμή στη γωνία των οδών Μητροπόλεως και Αγίου Νικολάου καθώς και τον Στεφανή Πασανικολάκη, που ο γιος του Γιώργος συνεχίζει και σήμερα το έργο του φούρναρη στην οδό Γρηγορίου Ε΄στην πόλη της Κω.

  5. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑ ΣΤΟ FB ΜΕ ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΤΙ ΖΗΤΟΥΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΛΙΩΝ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ . ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΕΙΨΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΕΖΗΣΑ ΕΓΩ . ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΗΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΦΤΑΣΑ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΘΥΜΑΜΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΕΦΕΡΑ.

  6. ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΖΗΤΗΣΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΣΟΙ ΘΕΛΗΣΑΝ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΕΣ ΤΙΣ ΑΦΗΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΥΣ

  7. Κ. Ξανθιπη δεν ηταν αναγκη δυο φορες να μας λετε οτι δεν εισαι οσο η ακροπολη γιατι αν ησουν τοσο απλα δεν θα εισουν εδω και ουτε και οι αρτοποιοι ειναι ολοι τους παλαιοι και νεοι οσο η ακροπολη Κατα τα αλλα ολα καλα

  8. Ο κύριος Δρόσος είναι συνομήλικος με την Ακρόπολη δηλαδή και τους θυμάται όλους αυτούς? Μη λέμε ό,τι θέλουμε…

  9. Υπήρχε κι ο φούρνος του κου Κώστα στην οδό Κανάρη; Αν δεν κάνω λάθος τον είχαν τα αδέλφια, Κώστας, Μάρθα και Παρασκευούλα;

  10. ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΤΟΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟ ΤΟΝ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΤΟΥ ΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΚΩ. ΝΑΙ ΘΙΓΟΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ ΔΡΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ .

  11. Καμια φορα ειναι δυσκολο το «συγνωμη» και ακομα πιο δυσκολο αν δεν το ενοοεις.Αν δεν μπορεις να δεχεσε παραμβασεις εισε μοναχικο ατομο και οσο να’νε η «Ακροπολη» εχει αξια …Απο τοτε που εγιναν προσβασιμα τα «κοινωνικα μεσα μαζικης επικοινωνιας»=»social media»=Απαξιωση λογικης και personal status.»ακομα και η νοσταλγια εχει ηλικια!αν καταλαβενεις τι εννοω!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ