ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ «Οι απόδημοι Καλύμνιοι, τιμήσαμε την πατρίδα της καρδιάς μας»

1
1136

ΘΕΜΑ: «Οι απόδημοι Καλύμνιοι, τιμήσαμε την πατρίδα της καρδιάς μας»…

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο – λόγω συγκίνησης κλίμα – οι Καλύμνιοι του νόστου και της διασποράς, τίμησαν το «Συναπάντημα των Απανταχού Καλυμνίων 2017» που διοργάνωσε ο Δήμος, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας».

Συμμετείχαν, από την Ελλάδα, οι Ενώσεις Καλυμνίων Ρόδου και Αττικής, από το εξωτερικό, Σύλλογοι Αμερικής και Αυστραλίας, καθώς και η Πολιτιστική Ομάδα Αρχιπέλαγος από την Αθήνα.

Στη συνάντηση, οι Καλύμνιοι της διασποράς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δημάρχου Γιάννη Γαλουζή, εξέφρασαν την αγάπη τους για την ιδιαίτερη πατρίδα τους και την ανάγκη επικοινωνίας των συλλόγων μεταξύ τους.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου Μαρία Βάλλα, που συντόνιζε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στις αιτίες, που συνετέλεσαν στο να καθηλωθεί επί δεκαετίες η Κάλυμνος αναπτυξιακά, παρά το πνευματικό και δραστήριο ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά και το φυσικό κάλλος του νησιού.

Πρώτη αιτία – τόνισε – είναι η ποινικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς παρατηρείται το διαδοχικό φαινόμενο της δίωξης παλαιοτέρων δημάρχων από νεότερους και τανάπαλιν, γεγονός το οποίο καθυστερεί τις τοπικές εξελίξεις και έχει δυσαρεστήσει έντονα το λαό της Καλύμνου.

Με την ανάπτυξη του νησιού ως αρχικό στόχο, η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, σε συνεννόηση με τον εκάστοτε δήμαρχο, για το καλό του νησιού, ήδη συνεργάζεται με τα υπουργεία Εξωτερικών, Τουρισμού, Υγείας, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, Εθνικής Άμυνας, τους βουλευτές Δωδεκανήσου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου, με πολιτιστικούς φορείς στη Ρόδο, καθώς και με εταιρείες που έχουν σχέση με την ανάπτυξη.

Δεύτερη αιτία, της στασιμότητας της Καλύμνου, είναι ο ζήλος μερίδας του δημοσιογραφικού κόσμου – που – όχι λόγω υστεροβουλίας, αλλά ίσως λόγω μη προσαρμογής στα νέα δεδομένα, δεν έχει εντρυφήσει στο γεγονός, ότι, οι ταχύτητες με τις οποίες διαδίδονται οι ειδήσεις στον παγκόσμιο χάρτη, είναι ανυπολόγιστα μεγάλες και το να λειτουργούμε ως ΜΜΕ «της γειτονιάς» είναι άκρως επικίνδυνο και οπισθοδρομικό.

Επί πλέον, οφείλουμε να διαμορφώνουμε την κοινή ηθική και τη ντόπια κουλτούρα και να προβάλλουμε τα καλά αυτού του τόπου, αφού η ειδήσεις διαχέονται πλέον παντού, καθώς η Κάλυμνος, δεν έχει μόνο αρνητικά στοιχεία. Άλλωστε και ο νυν, αλλά και οι προηγούμενοι δήμαρχοι, προσπάθησαν επί θητείας τους για τον τόπο τους, το καλύτερο.

Χωρίς καμία συμβουλευτική διάθεση, η Μαρία Βάλλα εκτιμά ότι, «όποιος προβάλλει, απλά και μόνο τη μιζέρια ενός τόπου και των φορέων αυτού, επιδιώκει την ελαχιστοποίησή του, προκειμένου, ο τόπος αυτός, να γίνει ευκολότερα διαχειρίσιμος. Και όλο αυτό, καθυστερεί σημαντικά την εξέλιξη και το από κοινού όφελος της Καλύμνου».

Βεβαίως, όσο και αν αυτό γίνεται ανυστερόβουλα, το νησί, δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο αντιπαραθέσεων και εντυπωσιασμού, που «παίζεται στα καφενεία» του νησιού, καθώς είναι απίστευτος προορισμός, με ζεστούς και φιλόξενους κατοίκους, με πλήθος επιστημόνων και πλεόνασμα πολιτισμού και χρειάζεται εξίσου ικανούς υποστηρικτές.

Διότι η ΚΑΛΥΜΝΟΣ είναι ΙΔΕΑ και όποιος ζει στο νησί, θα πρέπει να έχει νοοτροπία φανατικού ιδεολόγου υπέρ της…. Με αυτά τα συναισθήματα, πορευόμαστε εμείς οι Καλύμνιοι της διασποράς…

Τρίτο θέμα, είναι αυτό της «εξωστρέφειας» και της επικοινωνίας, καθώς κάθε δράση του δήμου και άλλων φορέων, θα πρέπει να διαχέεται παντού, μέσα από τα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης και σε αυτό, παίζει σημαντικό ρόλο, η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου με το Δήμο Καλυμνίων, βαδίζοντας σε συγκεκριμένο σχέδιο, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και ΜΜΕ σε δωδεκανησιακό επίπεδο, σε επίπεδο Περιφέρειας, πανελλαδικό και διεθνές, με σκοπό η Κάλυμνος, να αποκτήσει Brand Name. Σε αυτό, συμβάλουν τα μέγιστα, οι βουλευτές του νομού και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Στη συνάντηση των αποδήμων Καλυμνίων, με οικοδεσπότη το δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή, παρέστησαν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλύμνου, Λέρου, Αστυπαλαίας κ.κ. Παίσιος, ο δήμαρχος Τάρπον Σπρινγκς Χρυσόστομος Αλαχούζος, η Διοικητής των Νοσοκομείων Ρόδου, Κω και Καλύμνου Κατερίνα Χατζηστρατή, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ποθητός Μαγκούλιας, πρώην δήμαρχοι του νησιού, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» κ. Γιαμαίος που ήταν κεντρικός ομιλητής, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλλιόπη Μαύρου, εκπρόσωποι του στρατού και του λιμενικού και πλήθος κόσμου.

Επίσης, ο Καλύμνιος μεγαλοεπιχειρηματίας Γιάννης Χαλίκος από το Ντάργουϊν της Αυστραλίας, ο οποίος, σε συνεργασία με το δήμαρχο κ. Γαλουζή και με ευθύνη και αποδοχή της Διοικητή των Νοσοκομείων Δωδεκανήσου Κατερίνα Χατζηστρατή, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιεί σημαντικές δωρεές στο Νοσοκομείο και συμβάλει σε έργα, απαραίτητα για την υγεία και την ποιότητα ζωής.

Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, οι ξενιτεμένοι Καλύμνιοι, συμμετείχαν σε παραδοσιακή, χορευτική εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων, όπου τραγούδησε η συμπατριώτισσά μας Καίτη Κουλλιά.

Η εκδήλωση ήταν άκρως ενωτική, αφού αυτός είναι και ο ρόλος της παράδοσης και ανάλογα, εκφράστηκε ο δήμαρχος Γιάννης Γαλουζής. Στις εκδηλώσεις για τη συνάντηση των απανταχού Καλυμνίων, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, παρέστησαν από την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, εκτός της προέδρου Μαρίας Βάλλα, η Β΄ αντιπρόεδρος Νταίζη Καμπούρη, η Γ.Γ. Χρυσάνθη Τηλιακού, η Ε.Γ. Ειρήνη Ξενάκη, ο έφορος ταμείου Νικήτας Μπόλκας και η εκπρόσωπος της Ένωσης στην Κάλυμνο, Φωτεινή Τηλιακού, που αδιάκοπα και με ομαδικό πνεύμα, μάχονται συνεχώς, για την ευόδωση των έργων της Καλύμνου.

Η αυλαία για το «Συναπάντημα των Απανταχού Καλυμνίων 2017» έκλεισε, με την παρουσίαση  του βιβλίου του Μιχαήλ Γ. Κώτη με τίτλο «ο Ελληνοαυστραλός με το ψευδώνυμο Ζορμπάς».

Έτσι και αλλιώς, ο κάθε Καλύμνιος, κρύβει μέσα του έναν Ζορμπά…

Στη συνέχεια, τις επόμενες ημέρες και μετά από σχετική πρόταση του προέδρου Ενώσεως Καλυμνίων Αττκής Δημήτρη Καλλικάτζαρου, θα ακολουθήσουν προγραμματισμένες θεματικές συναντήσεις των Προεδρείων των Συλλόγων με το δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή, για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν στο νησί.

Η Γεν. Γραμματέας Η Πρόεδρος

Χρυσάνθη Τηλιακού Μαρία Βάλλα

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ