Kατερίνα Γαβαλά για το θάνατο του Κώστα Σημίτη
Ο θάνατος του Κώστα Σημίτη σηματοδοτεί την απώλεια μιας σημαντικής πολιτικής προσωπικότητας που διαμόρφωσε την πορεία της χώρας σε κρίσιμες περιόδους.
Πρωταγωνιστής στον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ το 1974, συνέβαλλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη».
Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο του 1996 έως τον Μάρτιο του 2004, διαδεχόμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Οραματιστής μιας Ελλάδας που πορεύεται ισότιμα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και ευθυγραμμισμένη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, συνέβαλε καταλυτικά στην ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Κατερίνα Γαβαλά
Αν.Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ-Κιναλ
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Β.Σ. Δωδεκανήσου πενθεί
στην αναγγελία για την απώλεια του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του Κινήματος Κώστα Σημίτη. Ενός βαθιά ευρωπαϊστή και οραματιστή πολιτικού. Ενός ηγέτη του οποίου η παρακαταθήκη διατηρεί μια ξεχωριστή θέση τόσο στην Ελληνική όσο και στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 23 Ιουνίου 1936, ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (30 Ιουνίου 1996 – 8 Φεβρουαρίου 2004) και επίσης πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (18 Ιανουαρίου 1996 – 10 Μαρτίου 2004).
Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον αείμνηστο ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, μετά από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκπροσωπώντας τον εκσυγχρονιστικό πόλο εξουσίας με κύριο στόχο την οικονομική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική σύγκλιση της ελληνικής κοινωνίας με την Ευρώπη. Στις 30 Ιουνίου 1996, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο 4ο Συνέδριο του κόμματος. Επανεξελέγη πρωθυπουργός μετά τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996 και του Απριλίου 2000.
Ως πρωθυπουργός στόχευσε στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των σημαντικότερων πεπραγμένων του θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001 και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποριζοσπαστικοποίησε τον λόγο του Κινήματος προκρίνοντας την πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Η Νομαρχιακή επιτροπή, τιμά την μνήμη και την προσφορά του στο Κίνημα και την πατρίδα μας και εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & Μ.Μ.Ε.
Ν.Ε.Β.Σ.Δ. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Κοσμάς Σφυρίου: «Λίγα λόγια για τον Κώστα Σημίτη…»
Με αφορμή τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, ο τέως Βουλευτής Δωδεκανήσου Κοσμάς Σφυρίου έγραψε τα ακόλουθα:
«Σήμερα έφυγε από την ζωή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στα 89 του χρόνια.
Ήταν ο μόνος στην ζωή από τους τέσσερις, που διεκδίκησαν την πρωθυπουργία (και εκλέχθηκε) τον Γενάρη του 1996, μετά την παραίτηση (για λόγους υγείας) του Ανδρέα Παπανδρέου.
Τον Σεπτέμβρη του 1996 και το 2000, ο ελληνικός λαός τον εξέλεξε ακόμη δυο φορές πρωθυπουργό, με τις αντίστοιχες εκλογικές νίκες του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ιχνηλατόντας το πολιτικό αποτύπωμα του βρίσκουμε : την αντιδικτατορική δράση του και (μετά την χούντα) την υπογραφή του μεταξύ των πρώτων ιδρυτικών μελών του ΠΑ.ΣΟ.Κ, του οποίου ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και πρόεδρος του, από το 1996, έως το 2004.
Ως πρωθυπουργός ταύτισε το όνομα του :
- με την ένταξη της Ελλάδας στον κεντρικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εισαγωγή του ευρώ ως νομίσματος της χώρας μας, αντί της πολύ ευάλωτης δραχμής,
- με την ένταξη της ενιαίας (ελεύθερης & κατεχόμενης) Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως πλήρους μέλους,
- με την κατασκευή των μεγάλων έργων (εξυγχρονιστικής πνοής), όπως : η γέφυρα Ρίο – Αντίριο, στην δυτική Ελλάδα, το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο κεντρικός οδικός άξονας της χώρας «Π.Α.Θ.Ε» Πάτρα, Αθήνα, Θες/νίκη Εύζωνοι, η Εγνατία Οδός στην Βόρεια Ελλάδα, η Αττική Οδός, τα Ολυμπιακά Έργα υποδομής σε Αθήνα & άλλες πόλεις κ.λ.π.
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει να γράψει για τα πολλά καλά και βέβαια και για τα λάθη του».
Ολη η χωρα θυμαται ποιος ηταν ο Σημιτης σε αλλες χωρες θα περνουσε τα γερατια του στην φυλακη εδω του πληρωνουμε και την κηδεια….
1996. Ίμια
1996. Μαδρίτη (γκρίζες ζώνες / αναγνώτιση «ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο»)
1996. Αναβάθμιση ΕΛΙΑΜΕΠ και στροφή της εξωτερικής πολιτικής στον κατευνασμό
1997. Ελσίνκι (αναγνώριση «συνοριακών διαφορών» με την Τουρκία!)
1999. Παράδοση Οτσαλάν
1999. Σκάνδαλο Χρηματιστηρίου (δήλωση ότι «ο δείκτης θα ανέβει στις 10.000 μονάδες» στην ΔΕΘ λίγες ημέρες πριν καταρρεύσει τελείως)
1999. Εξωτερική πολιτική «Bravo Yorgo»
2000. Επίθεση αντικληρικαλισμού. Εκκίνηση με αφαίρεση θρησκεύματος στις ταυτότητες. Όμως μετά τις σφοδρές αντιδράσεις Χριστόδουλου ανεκόπη η επίθεση και δεν προχώρησε κανένα από τα υπόλοιπα μέτρα.
1996-2000. Είσοδος στην ΟΝΕ με το σκάνδαλο των swaps με την Goldman Sachs (πρώτο περιστατικό greeconomics)
1996-2004. Διαφθορά και σκάνδαλο Ζήμενς 1996-2004 και διαφθορά (Τσουκάτος, Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, υποβρύχια)
1996-2004. Συμφωνία εκ των προτέρων (μαζί με τον Γλ. Κληρίδη) για το επερχόμενο Σχέδιο Ανάν, όποιο και αν ήταν. Τελικά αποχώρησε ένα μήνα πριν το δημοψήφισμα (και ο Κληρίδης είχε αποχωρήσει έναν χρόνο πριν το δημοψήφισμα) δίνοντας την δυνατότητα στον Τάσσο Παπαδόπουλο να το απορρίψει
1996-2004. Εθνομηδενισμός στην παιδεία. Παραγγελία 150 αποδομητικών βιβλίων στη σχολική ύλη. Στα βιβλία αυτά περιλαμβάνονται το διαβόητο της Μαρίας Ρεπούση, βιβλία Γλώσσας στο Γυμνάσιο με κείμενο εισαγωγής στη παιδεραστία («Οσάκις»), κείμενα αστρολογίας (του Κώστα Λεφάκη!), κείμενα του ιδίου του Κώστα Σημίτη(!)
Τώρα που το γράφεις το θρήσκευμα;Στο κούτελο σου;
Εσκεμμενα, δολίως και εντεχνως οδηγησε τους πολιτες στην απελπισια και το αδειασμα των ταμειων ΝΑΤ – ΤΕΒΕ – ΔΕΗ κλπ.
Ειστε υπερηφανη γιαυτο Κα Kατερίνα Γαβαλά?
Εχω και αλλα παρα πολλα να σας παραθεσω, αλλα φοβαμαι οτι αγρον αγοραζετε και στην πραξη ουδολως σας ενδιαφερουν τα κακα δρωμενα στην πολιτικη ζωη της χωρας.
Απλα αραια και πού φωναζετε λιγακι σε εποχες κυριως προεκλογικες.