Απίστευτη αντιπαράθεση Χατζημάρκου-Νικηταρά στη συνεδρίαση της ΠΕΔ | «Δολοφονίες χαρακτήρων» και «κρυμμένη βεβαίωση στο χρηματοκιβώτιο»

5
295

Η αντιπαράθεση για τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Κω κυριάρχησε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ

Η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Κω, κ. Θεοδόση Νικηταρά, και του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου για τη μεταφορά των απορριμμάτων από την Κάλυμνο στο νησί του Ιπποκράτη και την εμπλοκή του ΦοΔΣΑ, μεταφέρθηκε χθες στο συνδικαλιστικό όργανο των δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου, μονοπωλώντας τελικά τη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, που κύλησε σε υψηλούς τόνους, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της ΠΕΔ, δήμαρχο Ρόδου, Αλέξανδρο Κολιάδη, να διακόψει για λίγα λεπτά!

Σημειώνεται ότι, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στην Αθήνα, σε αίθουσα που παραχώρησε η ΚΕΔΕ, ενόψει της σημερινής προσυνεδριακής συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου ενόψει του ετήσιου συνεδρίου της που, ως γνωστόν, φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο 7-9 Νοεμβρίου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Νικηταράς πήρε τον λόγο και ζήτησε να γίνει συζήτηση και να τοποθετηθούν οι δήμαρχοι πάνω στο θέμα αυτό, το οποίο έχει απασχολήσει την τοπική επικαιρότητα, με την ανταλλαγή ανακοινώσεων εκατέρωθεν. «Για να μην πετάμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο δήμαρχος της Κω και σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να ψηφιστεί κάτι, απλά να γίνει συζήτηση.

Στη συνέχεια, έκανε μία μικρή αναδρομή στο πώς δημιουργήθηκε το θέμα μεταξύ του δήμου Κω και του ΦοΔΣΑ και βέβαια του ιδίου με τον περιφερειάρχη. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, στις 29 Ιουλίου του 2024 σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλύμνου, προέκυψε «αναπάντεχα στον δημόσιο διάλογο» το θέμα για τη διαχείριση των σκουπιδιών, τα οποία στην Κάλυμνο συνεχίζουν να τα καίνε, και εκεί ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ (σ.σ. είναι ο περιφερειάρχης) ότι αποφασίζεται τα σκουπίδια, τα επόμενα χρόνια να μεταφέρονται σύμμικτα με κοντέινερ στην Κω, «κάτι που ουδέποτε συζητήθηκε ή τέθηκε τα προηγούμενα χρόνια», όπως είπε και συνέχισε:

«Έχει να κάνει και με την ηθική διάσταση των πραγμάτων, όταν ένα νησί και μα ολόκληρη κοινωνία μαθαίνει για αυτό χωρίς αυτό, χωρίς εμάς δηλαδή, ότι θα μας φέρνουν τα σκουπίδια. Πράξαμε το αυτονόητο και είπαμε ότι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, για λόγους αξιοπρέπειας και ηθικής τάξης των πραγμάτων, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος της Κω ανέβασε τους τόνους λέγοντας: «Έκτοτε ξεκίνησε ένας απίστευτος πόλεμος που ουσιαστικά έχει να κάνει με τη δολοφονία χαρακτήρων: ένας εκλεγμένος δήμαρχος και μία δημοτική αρχή, η οποία ύψωσε ανάστημα δίπλα στη λογική και όχι απέναντι, λέγοντας ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να συζητούνται και να συναποφασίζονται».

Θύμισε, ακόμη, ότι τον Αύγουστο του 2022 μαζί με όλα τα μέλη ψήφισαν τον ΠΕΔΣΑ, που περιελάμβανε δεματοποίηση ή και μεταφορά των απορριμμάτων σε αδειοδοτημένο αποδέκτη.

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Κω χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «βάναυση επίθεση» που έχει υποστεί και παλεύει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Για να πει στους συναδέλφους του, με νόημα: «…Σήμερα εγώ, αύριο εσείς.

Μην είσαστε καθόλου βέβαιοι γιατί τις ίδιες καλές σχέσεις είχα και εγώ με τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ και περιφερειάρχη που ουσιαστικά είναι η ομπρέλα σε όλο το Νότιο Αιγαίο, είναι ο πολιτικός πατέρας όλων». Σημειώνεται ότι ο κ. Νικηταράς, σε όλη του την τοποθέτηση απέφυγε να αναφέρει το όνομα του περιφερειάρχη.

«Στο πρόσωπό μου στοχοποιείστε όλοι εσείς για να μην μπορείτε να σηκώσετε ανάστημα αν διαφωνήσετε», είπε ακόμη προς τους δημάρχους και μίλησε για «εν ψυχρώ δολοφονία ενός πολιτικού χαρακτήρα που προσλαμβάνει και άλλες διαστάσεις» και τους ζήτησε να τοποθετηθούν πολιτικά.

Είπε, επίσης, ότι η δική τους δεν είναι λαϊκιστική προσέγγιση «δεν θέλουμε τα σκουπίδια» καθώς το νησί της Κω έβαλε πλάτες στο πέρασμα του χρόνου στα προβλήματα του Νοτίου Αιγαίου και ανέφερε ως παράδειγμα το βάρος που έχει σηκώσει με το μεταναστευτικό καθώς τώρα έχουν στο νησί πάνω από δυόμιση χιλιάδες μετανάστες. Κλείνοντας, τόνισε ότι διεκδικούν πολιτική αξιοπρέπεια και απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει ο πολιτικός πολιτισμός και όχι…ο πολιτικός κανιβαλισμός.

Υποστηρικτικά στον κ. Νικηταρά τοποθετήθηκε στη συνέχεια ο δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του γι’ αυτόν τον πόλεμο, όπως είπε, στο πρόσωπο ενός δημάρχου. Είπε, ακόμη, ότι είναι ντροπή αυτά τα επίθετα που αποκαλούν τον δήμαρχο της Κω. «Όλοι του συμπαραστεκόμαστε γιατί είναι δολοφονία χαρακτήρα», είπε.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο πρόεδρος της ΠΕΔ, καλώντας όλους να είναι πιο προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς. Κάπου εκεί ανέβηκαν οι τόνοι με τον δήμαρχο της Κω ενώ ο περιφερειάρχης-που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης-ακούστηκε να λέει ότι είναι ψέματα αυτά που έλεγε ο κ. Νικηταράς.

Ακολούθησε συζήτηση σε έντονο ύφος επί της διαδικασίας, με τον κ. Κολιάδη να λέει ότι δεν έπρεπε να είχε μπει το θέμα σ’ αυτή τη συνεδρίαση γιατί είχαν πιο σοβαρά θέματα να συζητήσουν ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Κάποια στιγμή ειπώθηκε να αναβληθεί το θέμα αυτό για την επόμενη συνεδρίαση, με τον κ. Νικηταρά να επιμένει ότι θα ήθελε να τοποθετηθούν οι συνάδελφοί του και τον κ. Κολιάδη να λέει ότι δεν γίνεται να μην δώσει τον λόγο στον περιφερειάρχη.

Τότε άρχισαν να «ανάβουν τα αίματα», με τον κ. Νικηταρά να εξανίσταται, τον περιφερειάρχη να ζητάει τον λόγο για να απαντήσει στα όσα είχε αναφέρει και τον κ. Κολιάδη να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, διέκοψε τη συνεδρίαση για λίγα λεπτά.

Με την επιστροφή, ο λόγος δόθηκε στον περιφερειάρχη, ο οποίος απάντησε σε επίσης σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για ένα «κρεσέντο συκοφαντίας και παραλήρημα ψευδολογίας» και χαρακτήρισε το θέμα ως πάρα πολύ σοβαρό καθώς «έχει να κάνει με πάρα πολλούς κανόνες δημόσιου βίου και πραγματικές έννοιες αξιοπρέπειας, ηθικής και δημοκρατίας και όχι όπως την αντιλαμβάνεται ο κ Νικηταράς».

Επί του θέματος, ο κ. Χατζημάρκος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο ΦοΔΣΑ έκανε εφαρμογή νομοθεσίας και κατηγορείται με χυδαίο τρόπο και ο πρόεδρός του μπορεί να ελεγχθεί για μη εφαρμογή νομοθεσίας στη συγκεκριμένη περίπτωση. Έκανε κι εκείνος μία μικρή ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από δημαρχίας Δημήτρη Διακομιχάλη στην Κάλυμνο, που του ζήτησε τη βοήθειά του για να κάνει δεματοποίηση αλλά και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Πέρασαν πόσα χρόνια-συνέχισε ο κ. Χατζημάρκος-και ο δήμος Καλυμνίων δεν έκανε δεματοποίηση και είναι δικό του αποκλειστικά θέμα. Σήμερα όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και μπορεί μόνο μέσα στις προβλέψεις της νομοθεσίας ενώ ο περιφερειακός σχεδιασμός έχει περάσει από διαβούλευση και τη γενική συνέλευση του ΦοΔΣΑ και τον ψήφισε ο κ. Νικηταράς. Σ’ αυτόν αναφέρεται δεματοποίηση ή θαλάσσια μεταφορά.

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης σχετικά με τον πόλεμο που λέει ο κ. Νικηταράς ότι δέχεται, ανέφερε ότι λέει ψέματα διαρκώς και προσβάλλει την προσωπικότητά του ενώ σχετικά με αυτό που είπε «σήμερα εγώ, αύριο εσείς», το χαρακτήρισε «διχαστικό και ευτελιστικό στην έννοια της δημοκρατίας».

Είπε, μάλιστα, προς τον κ. Νικηταρά ότι «θα αποσυρθούν όλες οι ανακοινώσεις του ΦοΔΣΑ αυτοστιγμής αν αυτός αποσύρει τα ψέματά του», όπως ότι η μεταφορά των απορριμμάτων θα γίνεται χύδην και θα περνάνε από κεντρικά σημεία 2000 νταλίκες, παρομοιάζοντάς τον μάλιστα…με σκηνοθέτη της Φίνος Φιλμ!

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης είπε ότι κ. Νικηταράς, με αυτά που λέει, διασύρει τη δουλειά πάρα πολλών ανθρώπων λέγοντας ότι αδιαφορούν για το περιβάλλον, την ηθική κ.λπ. και εμφανίζονται όσοι εμπλέκονται με τον ΦοΔΣΑ να λειτουργούν αυθαίρετα και ότι δεν σέβονται την αξιοπρέπεια. «Τη δολοφονία χαρακτήρα την επιχειρείτε εσείς και μόνο. Προσπαθήσατε να ακυρώσετε τη δουλειά τους!».

Κλείνοντας, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι, από σεβασμό στον θεσμό του δημάρχου, δεν έκανε γνωστή βεβαίωση του δημάρχου Κω, η οποία είναι ψευδής, με τον ίδιο τον κ. Νικηταρά πάντως να λέει ότι την κρατάει παρανόμως και τον κάλεσε να τη δημοσιοποιήσει, κάτι που ο περιφερειάρχης είπε ότι θα κάνει άμεσα.

Προσυνεδριακή
Ακολούθησε διακοπή της συνεδρίασης, διότι έπρεπε να παραδοθεί η αίθουσα και μετά από λίγες ώρες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ συνήλθε εκ νέου για την προπαρασκευαστική συνεδρίαση ενόψει της σημερινής προσυνεδριακής στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

Έντονος ήταν ο προβληματισμός που επικράτησε για ένα δίωρο περίπου, αναφορικά με την υποβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης σήμερα αλλά και με την εκπροσώπηση των νησιωτικών δήμων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Οι δήμαρχοι έβαλαν στον πρόεδρο της ΠΕΔ τα ζητήματα που πιστεύουν ότι πρέπει να θέσει τόσο σήμερα όσο βέβαια και να προταχθούν στο συνέδριο. Μάλιστα, αυτό, δηλαδή η εκπροσώπηση των νησιωτικών δήμων στην ΚΕΔΕ, αναμένεται να τεθεί.

«Πρέπει να βρούμε τον στρατηγικό μας ρόλο. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα αυτή την περίοδο», είπε ο κ. Νικηταράς. «Να μην κάνουμε έκθεση ιδεών», κάλεσε τους δημάρχους ο κ. Κολιάδης ζητώντας να στοχεύσουν σε δύο-τρία ζητήματα. Ανάμεσα σε εκείνα που προτάσσουν οι δήμαρχοι της περιφέρειάς μας αυτή την περίοδο είναι: το τέλος ανθεκτικότητας, το τέλος κρουαζιέρας, η αποψίλωση αρμοδιοτήτων, η διαχείριση απορριμμάτων, η ενοποίηση των ΔΕΥΑ, οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, τα Λιμενικά Ταμεία κ.λπ.

πηγη: rodiaki.gr

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ.

  2. Ακομα δεν έχετε καταλάβει ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι το πασοκ; δεν είδατε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν 16% στο πασοκ και 24% στην ν.δ.απο τις 30 μονάδες που είχε.Συνεχιστε να κάνετε ακομα τραγικα λαθη.Κυριε Χατζημαρκο επρεπε να είχατε παραιτηθεί εχθές.Οταν έρθει η ώρα,και δεις τι θα πάρει η νέα δημοκρατία στις επόμενες στα Δωδεκάνησα,και ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΩ;τότε θα καταλάβεις τι ζημια; εκανες στο κόμμα,που εμείς καθημερινά φωνάζαμε υπέρ της.Τωρα να τρέξεις εσύ στα καφενεία να υπερασπιστής.

  3. Κάλυμνος. @@ @@ ροδιτες σας εστειλε αδιαβαστους ενας νικηταρας.

    Νικηταρά όλα τα Δωδεκάνησα μαζί σου.Αυτός ειναι ο φακισμος.Αποδασιζει και διατάζει.Ποτε ξανά νέα δημοκρατία.Μπράβο κύριε Νικηταρά για το θάρρος σας. Να γιατί σας αγαπάει ένα ολόκληρο νησί.Εκει που πρέπει γίνεσαι λιοντάρι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ