Κως: Πρόγραμμα Ημέρας Μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου

0
4379

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2193/1994 (Φ.Ε.Κ.32/Α/1994) με τις οποίες   καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα  μνήμης  της   γενοκτονίας  του Ελληνισμού του Πόντου και την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών , ορίστηκε ο φετινός εορτασμός να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαΐου 2024.

Ο εορτασμός έχει σκοπό να τονίσει  ιδιαίτερα και  να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923, με αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε λαό  προσφύγων και διασποράς.

            Με το ΠΔ 99/1994  (ΦΕΚ 78/Α/1994)  έχει  καθοριστεί  με λεπτομέρεια  το περιεχόμενο  των εκδηλώσεων  για  την ημέρα αυτή ,  που περιλαμβάνουν :

 

ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ-ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ

  • Γενικός σημαιοστολισμό από την  όγδοη  πρωινή ώρα   μέχρι τη δύση του ηλίου, της 19ης  Μαΐου.
  • Φωταγώγηση Δημοσίων , Δημοτικών και Κοινοτικών  καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών ,από την  δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου  μέχρι  τις  πρωινές ώρες  της επομένης.

                 

          ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2024

 

Ώρα 12.00: Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Κω.  Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ,  συμπαραστατούμενου από  τον Ιερό Κλήρο της πόλης. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κω «Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ»  κος Ναβροζίδης Χαράλαμπος.

 

Ωρα 12:45 Επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ, με τον ιερό κλήρο της πόλης και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού,   με την παρουσία των Αρχών και του Λαού.

 

 *Η 80 ΑΔΤΕ  προς  την  οποία  κοινοποιείται  το  παρόν  παρακαλείται  για  τη  διάθεση

 Αγήματος και συνοδεία στρατιωτικής μπάντας.

 

-Τελετάρχης ορίζεται η κα Γιάχου Δήμητρα, υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Κω.

Σημείωση: Προσέλευση των επισήμων στον Ιερό  Ναό :11.45 στο Μνημείο 12.30

 

Αποδέκτες για κοινοποίηση ο  Δήμος Κω και Nισύρου για τις δικές τους ενέργειες.

        

 

 

 

 

                                                                               H ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΩ-ΝΙΣΥΡΟΥ

 

      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΒΥΝΟΥ         

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ