Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor – Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

0
7340

Τα οκτώ χρόνια στη θάλασσα, τα ταξίδια στην άκρη της Γης και το ναυάγιο του «Βορέα»

Μετά από οκτώ χρόνια στη θάλασσα πάνω σε ένα μικρό ιστιοφόρο με το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου ξεκινώντας από τη Ρόδο, ο Λευτέρης Καφετζής, έπεσε σε θύελλα 1.200 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κολομβίας.

Το κατάρτι έσπασε, τρύπησε το σκάφος, ενώ ο ίδιος έσπασε το ισχίο του και παρέμεινε 24 ώρες ξαπλωμένος μέσα στο σκάφος, μέχρι να τον περισυλλέξει ένα αλιευτικό. «Η μοναξιά που αισθάνεσαι στη θάλασσα είναι προσωπική και ζωντανή. Δεν σε καταβάλλει ούτε σε αποθαρρύνει. Είναι μια διεγερτική μοναξιά…» έγραψε η Αν Λίντμπεργκ, μια φράση που κολλάει άνετα στην περιπετειώδη ζωή του Λευτέρη Καφετζή.

lef_3__1_
Ο Λευτέρης Καφετζής

Τα τελευταία 24ωρα ο πατέρας του Τζέιμς που συμμετέχει στο Survivor βρέθηκε πάνω σε ένα αλιευτικό που ψαρεύει τόνους, στα ανοιχτά της Κολομβίας και του Παναμά, έχοντας χάσει το σκάφος με το οποίο ταξίδευε από το 2016.

Ο «Βορέας», ένα παλιό ψαράδικο από αυτά που λένε «αβύθιστα», το οποίο είχε μετατρέψει σε ιστιοφόρο, δεν άντεξε τις ζημιές που προκλήθηκαν μετά από ένα πολύ δυνατό μπουρίνι που τον βρήκε καταμεσής στον Ειρηνικό, στον δρόμο για την Πολυνησία. Το κατάρτι που έσπασε και τρύπησε το σκαρί, τα μηχανολογικά προβλήματα, η υπολειτουργία της μηχανής και των γεννητριών αποδείχθηκαν καταλυτικοί παράγοντες για το ναυάγιο αυτού του γνήσιου Survivor.

lef_5_ergasies_copo_verde
To ιστιοφόρο του Λευτέρη Καφετζή

Εκείνη τη νύχτα πριν από λίγες ημέρες που ο άνεμος σάρωνε τα πάντα ο Λευτέρης Καφετζής είδε την τύχη να του γυρίζει την πλάτη, αφού εκτός των άλλων προβλημάτων, κάποια στιγμή έπεσε και έσπασε το ισχίο του. Είχε εκπέμψει σήμα SOS και για τις επόμενες ώρες περίμενε ξαπλωμένος κάτω για να μην τραυματιστεί χειρότερα, μόνος μέσα στην απεραντοσύνη του Ειρηνικού.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευε μόνος του, έμελε όμως να είναι η τελευταία με τον «Βορέα» του, το σκαρί με το οποίο ξεκίνησε να γυρίζει τον Κόσμο πριν από οχτώ και πλέον χρόνια.

Μάλιστα ο γιος του Τζέιμς που συμμετείχε στο Survivor ειδοποιήθηκε από την παραγωγή για το συμβάν και την Πέμπτη το βράδυ αποχώρησε από το reality του ΣΚΑΙ, προκειμένου είτε να επιστρέψει στην Ελλάδα, είτε να πάει να βρει τον πατέρα του.

Πριν από μερικές ώρες ο Τζέιμς Καφετζής συνάντησε τον πατέρα του Λευτέρη

lef_sons
Με τους γιους του, Τζέιμς και Μάικ

Από τη Ρόδο στην Καραϊβική
Σε μια ανάρτησή του που συνοδεύεται από φωτογραφία μαζί με τους γιους του Τζέιμς και Μάικ, ο Λευτέρης Καφετζής γράφει: «Καλησπέρα σας από Capo Verde (σ.σ. είναι το Πράσινο Ακρωτήρι). Αύριο πρωί αναχωρούμε για να διασχίσουμε τον Ατλαντικό Ωκεανό και να πάμε στην Καραϊβική, σε ποιο νησί θα αποφασίσουμε στην πορεία. Υπολογίζουμε ότι το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 15 μέρες…».

Ήταν 19 Νοεμβρίου του 2018, όταν ο τολμηρός ταξιδιώτης έγραψε αυτά τα λόγια στο Facebook, πριν συνεχίσει ένα ταξίδι ζωής που ξεκίνησε από το νησί του, τη Ρόδο. Ο «Βορέας» του τον πήγε αρχικά στην Ιταλία και από εκεί στην Ισπανία, ενώ ακολούθησαν τα Κανάρια Νησιά και μετά το Πράσινο Ακρωτήρι, έχοντας μαζί τους δύο γιους του.

Όταν έφυγαν από εκεί χρειάστηκαν κάτι παραπάνω από δύο εβδομάδες για να προσεγγίσουν τις Γρεναδίνες Νήσους στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Καραϊβικής. Οπλισμένος με το ανήσυχο πνεύμα του ταξιδιώτη της θάλασσας που θέλει να τα προλάβει όλα, ο Λευτέρης Καφετζής θα σταματήσει στην Αρούμπα, το Κουρασάο, τα νησιά Μπαρμπάντος και τη Μαρτινίκα. Φωτογραφίζει ανθρώπους και τοπία, κάθεται μέρες σε ένα νησί απολαμβάνοντας τις απίστευτες παραλίες, φροντίζει το σκάφος του και φεύγει γεμάτος εμπειρίες για το επόμενο μέρος, διανύοντας εκατοντάδες ναυτικά μίλια.

lef_9
lef_8__1_

Ο γύρος του κόσμου σε οκτώ χρόνια!
Δεν πτοείται από δύσκολες καταστάσεις, ούτε όταν μένει μόνος του με τον «Βορέα», αφού η μια χώρα ακολουθεί την άλλη σε αυτό το ταξίδι, ενώ ενημερώνει φίλους και γνωστούς για τα νέα του μέσω του Facebook.

Εκεί αναρτά δεκάδες φωτογραφίες από την κάθε χώρα που επισκέπτεται, όπως τους ναούς στο Μάτσου Πίτσου του Περού, το γιγάντιο άγαλμα του Χριστού στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και ένα λεωφορείο στην Αργεντινή με το πορτρέτο του Μαραντόνα.

Έχει προνοήσει να έχει έξτρα καύσιμα-γύρω στα 1.200 λίτρα-πάνω στο σκάφος, αλλά και επαρκείς προμήθειες για τις μεγάλες αποστάσεις, ενώ φροντίζει να λύνει όποια προβλήματα παρουσιάζονται.

Τον περασμένο μήνα είχε αφήσει πίσω του την Κολομβία και τον Παναμά για μια ασύλληπτα μεγάλη διαδρομή που ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου, με τον Καφετζή να γράφει σε ανάρτησή του: «Αναχώρησα για το ταξίδι της ζωής μου, Παναμάς-Πολυνησία στα νησιά Μαρκέσας, 4.000 ναυτικά μίλια, 25 μέρες περίπου…».

Στην αρχή δεν πηγαίνουν όλα καλά στο ταξίδι του Καφετζή, που την πρώτη ημέρα ψαρεύει και ασχολείται με τη διαδρομή του «Βορέα» όπως επισημαίνει στις 9 Μαρτίου: «Όλα καλά, δεν κοιμήθηκα τη νύχτα γιατί έπρεπε τα μεσάνυχτα να αλλάξω πορεία, είχε πολλά καράβια και στο ραντάρ γινόταν ο χαμός, ο καιρός είναι πολύ καλός…».

lef_4
lef_7

Η νύχτα της θύελλας
Δεν παλεύεται εύκολα η ζωή στη θάλασσα, όσο και αν την αγαπάς, όταν θα πρέπει να ταξιδεύεις μόνος σου για ένα σχεδόν μήνα στον ωκεανό, με μόνη συντροφιά τα πουλιά και το διαδίκτυο.

Στις 13 Μαρτίου το σύστημα στο τιμόνι του «Βορέας» αρχίζει να χάνει λάδι, το οποίο ο Καφετζής μαζεύει με ένα μπουκάλι και το ξαναρίχνει μέσα ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του. Αποφασίζει να σταματήσει στα νησιά Γκαλαπάγκος ώστε να επιδιορθώσει τη βλάβη και όταν φτάνει μετά από μια πολύ αυστηρή επιθεώρηση, οι αρχές του δίνουν άδεια παραμονής πέντε ημερών. Τελικά αναχωρεί στις 23 Μαρτίου για την Πολυνησία, με σχετικά καλό καιρό, εφόδια και extra καύσιμα για το σκαρί που λάτρευε το οποίο δεν τον είχε προδώσει ποτέ.

Στην τελευταία του ανάρτηση στις 3 Απριλίου ήταν έξω από τις ακτές του Μεξικού, έγραψε «όλα καλά» και συνέχισε το ταξίδι μέχρι τη νύχτα που τον βρήκε η θύελλα. Το πολύ ισχυρό μπουρίνι που βρήκε τον «Βορέα» είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσει το κατάρτι, που τρύπησε το κύτος του σκάφους, ενώ και η μηχανή σταμάτησε να λειτουργεί.

Η αντλία που βγάζει τα νερά λειτουργεί αρχικά, αλλά λόγω του καιρού, οι μπαταρίες της που φορτίζονταν ηλιακά σταμάτησαν να λειτουργούν και η κατάσταση άρχισε να ζορίζει. Το σκάφος σταδιακά μπάζει όλο και πιο πολλά νερά, ο αέρας το πήγαινε όπου ήθελε σαν καρυδότσουφλο και ήταν τότε που ο Λευτέρης Καφετζής έσπασε σε μια πτώση το ισχίο του.

lef_1_2

Η διάσωση
Πλέον η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη για τον Έλληνα survivor της θάλασσας που εξέπεμψε το απαραίτητο SOS, ειδοποιήθηκαν το Υπουργείο Ναυτιλίας, ο θάλαμος επιχειρήσεων και η ελληνική πρεσβεία στον Παναμά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ρόλο στη διάσωση του Καφετζή έπαιξε η παρέμβαση του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά.

Το στίγμα του σκάφους του έδειχνε σύμφωνα με τις δηλώσεις του γιου του Μάικ ότι βρισκόταν 1.200 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Παναμά και της Κολομβίας. Πρόκειται για μια απόσταση που ισοδυναμεί με τη διαδρομή Ρόδος-Λονδίνο και μετά από τις απαραίτητες επικοινωνίες βρέθηκε τελικά ένα αλιευτικό από την Κολομβία που ψάρευε τόνους, το οποίο έσπευσε στο σημείο.

Ο Λευτέρης Καφετζής έμεινε ξαπλωμένος 24 ώρες με σπασμένο ισχίο πάνω σε ένα σκάφος έρμαιο του ανέμου, προκειμένου να μην τραυματιστεί περισσότερο. Τελικά το αλιευτικό από την Κολομβία, εντόπισε τον «Βορέα» που έμπαζε πλέον συνεχώς νερά και το πλήρωμά του μετέφερε με ασφάλεια τον τραυματισμένο Καφετζή στο σκάφος.

Αν αργούσαν λίγο η κατάληξη ίσως να ήταν τραγική, αφού μόλις ανέβηκε στο ψαράδικο, το σκαρί με το οποίο ταξίδευε για χρόνια, βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του Ειρηνικού. Ο ίδιος είναι καλά στην υγεία του και νοσηλεύεται από την Πέμπτη σε νοσοκομείο για να αποκατασταθεί το σπασμένο ισχίο του.

Σύμφωνα με τον γιο του Μάικ, η αποχή από τη θάλασσα θα είναι μόνο προσωρινή για τον πατέρα του, αφού μόλις γίνει καλά θα αναζητήσει το νέο του σκαρί για να συνεχίσει το ταξίδι ζωής που ξεκίνησε πριν από εννιά περίπου χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ