Δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου: «Η Κασιώτικη Ναυτιλία 19ος-21ος αιώνας»

0
2091

«Η Κασιώτικη Ναυτιλία 19ος-21ος αιώνας»

 

 

Ο Δήμος της Ηρωικής Νήσου Κάσου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο από τα 200 χρόνια του Ολοκαυτώματος του ακριτικού ναυτικού νησιού το 1824 από τους Τούρκους, διοργάνωσε ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου  με τίτλο «Η Κασιώτικη Ναυτιλία 19ος-21ος αιώνας».

 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Παιδείας-Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Παρέστησαν κι απηύθυναν χαιρετισμούς, εκφράζοντας την απόλυτη αναγνώριση τους στη σημασία της θυσίας των Κασιωτών όπως και την πλήρη αρωγή τους στις προσπάθειες για τη δημιουργία σχολής καραβομαραγκών στο ηρωϊκό νησί, ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς , η Υφυπουργός Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη κι ο Διομήδης Τόλιος ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, από το Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων.

 

Παρόντες ακόμα ήταν, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Νικητιάδης ( βουλευτής  Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ ), Αγγελική Συνοδινού ( πρώην Νομάρχης Δωδεκανήσου και επίτιμη δημότης Κάσου ), Μαρία Ευθυμίου ( καθηγήτρια πανεπιστημίου Αθηνών ),

Μανώλης Κουτουλάκης ( Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ), Βάσω Μπόγρη (  εκπρόσωπος του Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων ),Παναγιώτης – Πάρης Χαρλαύτης ( Αντιδήμαρχος Παιδείας Δ. Αθηναίων ), οι τέως Δήμαρχοι Κάσου Γιώργος Κακομανώλης και Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη, η Αναστασία Παλούμπη ( Πρόεδρος Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας ), ο Νίκος Καβαλιέρος ( Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Παραδοσιακών Σκαφών ).

 

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος της Ηρωϊκής Νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, επεσήμανε ότι « η Κάσος, αν και τόπος μικρός και άγονος, έχει σπουδαία προσφορά στην κιβωτό των ιερών και οσίων του λαού μας, με την εμπορική ναυτιλία  της,   την   διάθεση με   απόλυτη   ανιδιοτέλεια  ολόκληρου  του  Κασιώτικου

 

 

 

εμπορικού στόλου για τις ανάγκες του Αγώνα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και πρωτίστως με το Κασιακό Ολοκαύτωμα, χωρίς ωστόσο την πρέπουσα ανταμοιβή κι αναγνώριση από το ελληνικό κράτος «.

 

Στην ημερίδα μίλησαν για τις ρίζες της ναυπηγοξυλουργικής στον Αιγαιακό χώρο η αρχαιολόγος και διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πατρών Δρ. Δήμητρα Καμαρινού,  για τα ναυπηγεία της Κάσου την περίοδο 1812-1910 τοποθετήθηκε ο συγγραφέας-ερευνητής Μιχάλης Σκουλιός  ενώ στη συμβολή της Κάσου στην ανάπτυξη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρθηκε ο ναυπηγός-ναυτικός μηχανολόγος, συγγραφέας, ερευνητής κ. Μίνος Κομνηνός.

 

Τέλος , ο ναυπηγός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ναυπηγείων – Ταρσανάδων κ. Βασίλης Βασιλειάδης ανέλυσε τους λόγους αναγκαιότητας και σπουδαιότητας της ίδρυσης σχολής ναυπηγοξυλουργικής στην Η.Ν Κάσο.

 

Υπήρξε επίσης ελεύθερη συζήτηση κι έγιναν τοποθετήσεις των παρευρισκομένων.

 

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά Στέφανος Μίλεσης.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ