«Ένα έργο 2,026 δισ. ευρώ, η Ηλεκτρική Διασύνδεση των νησιών της Δωδεκανήσου παίρνει σάρκα και οστά κι όμως την ίδια ώρα η ΠΕΔ…»

25
7880

Ένα έργο 2,026 δισ. ευρώ, η Ηλεκτρική Διασύνδεση των νησιών της Δωδεκανήσου παίρνει σάρκα και οστά κι όμως την ίδια ώρα, (ναι την ίδια ακριβώς ώρα) η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αποφάσισε να συνεδριάσει ΕΚΤΑΚΤΩΣ (;) για να εκφράσει την αγωνία της για το τέλος ανθεκτικότητας που από το ΤΑΚΤΙΚΟ Περιφερειακό Συμβούλιο της 22 Μαρτίου στην Σύρο με ομόφωνη απόφαση διεκδικεί η Π.Ν.ΑΙ.

 

Η Πέμπτη 28 Μαρτίου, ήταν μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα για τα νησιά μας.

Τι έγινε στην Αθήνα σε εκδήλωση της Περιφέρειας μας ;

Παρουσιάστηκε το «Rhodes Co-Lab» θα απαντήσει κάποιος.

Κάτι πολύ σημαντικότερο συνέβη.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δια στόματος Υπουργών, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της Δωδεκανήσου.

Ένα έργο 2 δισ. ευρώ, η Ηλεκτρική Διασύνδεση των νησιών της Δωδεκανήσου !

Ένα τεράστιο έργο με καθοριστικές θετικές συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία και στην κοινωνία των νησιών που μάλιστα ξεκινά από την Κω, η οποία σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η Υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου θα είναι το πρώτο νησί της διασύνδεσης.

 

Κι όμως συντοπίτισσες και συντοπίτες, έργο αυτού του προϋπολογισμού δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Δωδεκανήσου και η ανάγκη της Ενεργειακής Μετάβασης επίσης ποτέ δεν ήταν πιο επιτακτική.

 

Με την ολοκλήρωση του θα παύσει η καύση Ορυκτών Καυσίμων στα νησιά μας, θα πάψει η χρέωση ΟΚΩ στους λογαριασμούς των παρόχων Ηλεκτρικού Ρεύματος και πάνω απ’ όλα θα καταργηθεί το όριο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που σήμερα υπάρχει στα νησιά.

 

Θα μπορεί δηλαδή, χωρίς κανένα περιορισμό, να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά κάθε επιχείρηση ή νοικοκυριό για αυτοκατανάλωση!

 

Αυτή είναι η πολιτική με στοχοθέτηση και στρατηγική.

 

Η πολιτική που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπηρετεί με υποδειγματικό τρόπο στις πιο δύσκολες περιόδους.

 

Την ίδια ώρα, ναι την ίδια ακριβώς ημέρα και ώρα, η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αποφάσισε να συνεδριάσει ΕΚΤΑΚΤΩΣ (διερωτώμαι γιατί εκτάκτως) για να εκφράσει τί; Μήπως κάποια  αγωνία της μην τυχόν και πετύχει η Περιφέρεια να φέρει στα νησιά τα χρήματα που πληρώνονται από τους επισκέπτες μας ανά διανυκτέρευση; Και πραγματικά ψάχνω τον λόγο;

 

Θα μπορούσαν κάλλιστα οι συνάδελφοι στον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παρακολουθήσουν ή να ενημερωθούν από τους συνεργάτες τους  για το  Περιφερειακό Συμβούλιο Ν.Αιγαίου της 22/3 στην Σύρο και να πληροφορηθούν πως η  διεκδίκηση αφορά καθαρά Δημοτικά έργα στην Περιφέρεια μας, (ύδρευση, λιμάνια, σχολεία, αποχέτευση).

 

Αδυνατώ να σας καταλάβω, αδυνατώ να καταλάβω γιατί η μάχη μιας  σημαντική διεκδίκησης από την Κεντρική Εξουσία δεν πρέπει να μας βρει ενωμένους.

 

Εμείς κρατάμε την Πέμπτη 28 Μαρτίου ως μια ημέρα αισιοδοξίας, γιατί η ενεργειακή μετάβαση των νησιών μας ξεπερνά την πολιτική ατζέντα και την μικροπολιτική οποιουδήποτε.

 

Ναβροζίδης Χαράλαμπος

Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Ανάπτυξης Ν.Αιγαίου

25 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και εγώ θα ανεβάσω ότι έργο γίνεται στην Κω για να μου πουν συγχαρητήρια οι Κωοι ενώ δεν έχω κάνει απολύτως τίποτα για την υλοποίηση τους. Οι κατασκευαστές γεφυρών Κω Καλύμνου της σύγχρονης εποχής παραμονεύουν

  2. τα εργα της Περιφέρειας που ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ…
    κατά τα τ’άλλα ..
    φωτισμός ανύπαρκτος, άθλιο οδικό δίκτυο, νοσοκομείο αποψιλωμενο..

    …ψηφιακή ανάπτυξη και κολοκύθια τούμπανα

    • τι να πεις βρε λίγε γισ τον Μπάμπη.
      3 το βράδυ να τον πάρεις στο τηλέφωνο τον βρίσκεις. ειναι άνθρωπος με ψυχη και δεν κρύβεται στην ανωνυμία οπως εσυ. για αυτό έχει φίλους παντού

  3. Ο πιο δραστηριος πολιτικός του τόπου είναι ο πιτσιρικάς αυτός. Είχαμε ένα θέμα σοβαρό στην περιοχη και θταν ο μόνος που ασχολήθηκε προσωπικα.

  4. Πόντιε, οταν μιλάς μιλάς στην καρδιά και όταν κάνεις έργα κάνεις εργα δεν κοροδεύεις. εμεις είμαστε μαζι σου για αυτό που είσαι. γιατί βρισκεις χρόνο και περνας από την καζερμα και από το καφενείο στο πλατανι οπως εκανεε στιε εκλογές. δεν δουλεύεις τον κόσμο οπως ολοι οι παραμυθαδες.

  5. ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ- ΔΕΔΔΗΕ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ 2028 ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ???? Η ΜΗΠΩΣ ΟΤΙ ΕΡΓΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΟΙΚΕΙΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΑΙ????

  6. Μπάμπη η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την Θράκη και την Κρήτη , θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του έργου διασύνδεσης Πελοπόνησος- Κρήτης. Καλό 2030…

  7. για δυόμιση χιλιάρικα το μήνα κάθονται και λένε ψέματα στον κόσμο και νομίζουν ότι τους πιστεύει. Η διασύνδεση των νησιών και της Κω από την Κόρινθο συγκεκριμένα έχει αποφασιστεί από το 206 -2027 όταν η ΡΑΕ εκπονούσε τον εθνικό σχεδιασμό με πρώτη τη διασύνδεση της Κρήτης απο δύο σημεία. Τώρα ο μικρός κάθεται και υπογράφει χωρίς να ξέρει τι γίνεται. Μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι το όριο της αλαζονείας απο τη γελοιότητα είναι μια κοτσάνα ή μια υπογραφή δρόμος

    • Έχει αποφασιστεί από το 2027; ανώνυμε σπεκουλαδώρε της ξεφτίλας ταξίδεψες στο μέλλον; Μπράβο σου.

  8. 2.00 δις ευρώ τι να πει κανείς κ δεν περισσεύει ένα ψιχουλο να έχουμε στοιχειώδη υγεία σε ένα τόσο κοσμοπολίτικο νησι

  9. Δείτε τον επαρχιακό δρόμο, ειδικά από διασταύρωση πλατάνου έως Πειραιώς που σπάνε τα ιχ ναι πέφτουν πλαστικά από τα μοτό , δείτε το φωτισμό και άλλα πολλά που επείγον και ανοίγει η σεζόν. τα άλλα που διαφημιζετε όταν γίνουν θα σας πούμε μπράβο … όταν γίνουν .

    • Καλά αυτός δεν έκανε και λίγα για το νησί σου. Να σέβεσαι και ασε την ζήλια. Λιμάνι, άγαλμα Ιπποκράτη, I love Kos… Που ήταν η αφεντιά σου; Στην ανωνυμία της Κουκούλας σου;

  10. Αγόρι μου μπάμπη πες τους και για τα F35 που θα πάρουμε από το Αμερικα.
    Και αυτά ο Γιωρίκας θα μας τα πάρει αγόρι μου

    • επ οπ και ξέρω ψωμί. Αυτός έκανε και 5 πράγμα στον τόπο. όχι σαν κάτι καρεκλοκένταυρους. το επαγγελματικό του παρελθόν γιατί είναι κακό; κόμπλεξ βγάζεις νούμερο.

  11. Παιδιά το κέντρο της Κω έχει ανάγκη από ένα νέο πάρκινγκ για να παρκάρουν τα καλάμια τους όλοι οι καβαλημένοι …

    Βρε τι τραβάμε με δαύτους

  12. Γιώργος Χατζημάρκος και ξερό (λέμε τώρα) ψωμί (παντεσπάνι) ..

    Έχει στο πρόγραμμα να μας πάρει

    4 φρεγάτες
    4 Πυρηνοκίνητα Υποβρύχια
    8 τορπιλάκατους
    84 Leopard
    (αυτά για φέτος γιατί του χρόνου αρχίζουν οι σοβαρές αγορές )

    και όλα τα γατάκια οι Δήμαρχοι αντί να το αναγνωρίσουν κάθονται και θέλουν να κάνουν και συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το τέλος διανυκτέρευσης..

    Αχάριστοι ε Αχάριστοι .

  13. Για οικονομία γίνεται αυτό το έργο μην το διαφημίζεται αν δεν ήταν οικονομικός ο λόγος τίποτα δεν θα γινόταν χαχα

  14. εσύ τι σχέση έχετε με ένα έργο που ο προγραμματισμός του ξεκίνησε πριν το 2010 ? ρε μας δουλεύετε? τι σχέση έχετε εσείς με την διασύνδεση? ε που τανε ο πρωθυπουργός χαχα βρε έχεte καταλάβει ότι διοικείτε αέρα? όταν υλοποιήσετε κάτι τότε θα μιλάτε ! βρε θα μας τρελάνουν οι ανύπαρκτοι

    • Που ακριβώς γράφει ότι το έκανε αυτός; Άλλο κείμενο διαβάζεις; Σύγκριση κάνει. Την τύφλα σου.

  15. Ωραία, να γίνει η διασύνδεση.
    Έτσι το τωρινό εργοστάσιο στην περιοχή μαστιχαριου μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα σωστό λιμάνι και το έκτρωμα ( λιμανι)στο ίδιο το χωριό μπορεί να γίνει μια πανέμορφη αμμωδες παραλία όπως ήταν κάποτε, συμβάλλοντας στην ποιότητα του τόπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ