Εκατοντάδες Τούρκοι Τουρίστες αναμένονται σύντομα στα Δωδεκάνησα

0
4378

Καθ’ όλα έτοιμη είναι η Ρόδος για την υποδοχή των Τούρκων τουριστών που θα έρθουν στο νησί μας στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος χορήγησης 7 ήμερης βίζας.

Οι τοπικές αστυνομικές Αρχές ελέγχου διαβατηρίων του λιμανιού, που ενισχύθηκαν με 15 άτομα, ώστε να συμβάλουν στην ομαλή διεκπεραίωση των διατυπώσεων, βρίσκονται εν αναμονή της αποστολής από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη της σχετικής διαταγής, ώστε να ενεργοποιηθεί το σύστημα, όπως δήλωσε χθες στη «Ροδιακής» ο ναυτιλιακός πράκτορας Μιχάλης Ροδίτης.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, αν αυτή η διαταγή δινόταν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σήμερα θα μπορούσαν να έρθουν στη Ρόδο οι πρώτοι τουρίστες από την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, οι Αρχές αναμένουν από ώρα σε ώρα να ξεκινήσει το τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα χώρα, το οποίο αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία του κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής των Μουσουλμάνων, Μπαϊράμι.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως είχε ανακοινωθεί προ καιρού, οι επισκέψεις του Τούρκων τουριστών στα νησιά πρόκειται να ξεκινήσουν επίσημα την 1η Απριλίου, όμως, δε θεωρείται απίθανο ν’ αρχίσουν και από σήμερα, 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ροδίτη, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για έκδοση βίζας για τις επόμενες μέρες, όμως η μεγάλη κίνηση θα παρατηρηθεί το διάστημα από 8 έως 11 Απριλίου, καθώς αναμένονται περίπου 1.800 Τούρκοι τουρίστες που θα γιορτάσουν το Μπαϊράμι στη Ρόδο.

Αντίστοιχη αναμένεται να είναι η κίνηση με Τούρκους τουρίστες και στην Κω καθώς και εκεί, οι Αρχές ελέγχου διαβατηρίων έχουν ενισχυθεί με 12 αστυνομικούς, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη κίνηση που θα σημειωθεί σύντομα.

Σημειώνεται ότι στη Ρόδο βρέθηκαν, την Τρίτη 19 Μαρτίου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Εμμανουήλ Λογοθέτης και ο γενικός γραμματέας Ναυτηλίας και Λιμένων, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, οι οποίοι προήδρευσαν, παρουσία των τοπικών Αρχών σε σύσκεψη για την ομαλή λειτουργία έκδοσης της 7ήμερης βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Μάλιστα, είχαν υποσχεθεί και την αποστολή των 15 νέων αστυνομικών, ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος διαβατηρίων στο λιμάνι μας.

Τα ελληνικά νησιά ψηφίζουν οι Τούρκοι για το Μπαϊράμι
Την ίδια στιγμή, σε σχετικό άρθρο της, η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» αναφέρεται στο θέμα με αφορμή τις δηλώσεις του Ρετζέπ Γιαβούζ, πρόεδρου της Ομάδας Εργασίας Τουρισμού του Δημοτικού Συμβουλίου της Αττάλεια, που μιλά για τις ετοιμασίες των Τούρκων τουριστών για το ταξίδι τους στα ελληνικά νησιά.

Αναφέρει συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο πιο δημοφιλής προορισμός στο εξωτερικό κατά τις 9ήμερες διακοπές του Μπαϊραμιού είναι τα ελληνικά νησιά, όπου το πρόγραμμα βίζας κατά την άφιξη θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Γιαβούζ, πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας Τουρισμού του Δημοτικού Συμβουλίου της Αττάλειας.

Ο Γιαβούζ ανακοίνωσε, ότι οι προετοιμασίες για τις ακτοπλοϊκές υπηρεσίες και τις αστυνομικές μονάδες στα νησιά, έχουν ολοκληρωθεί για 7 από τα 10 ελληνικά νησιά, όπου μπορεί να ληφθεί βίζα κατά την άφιξη κατά τη διάρκεια των διακοπών. Εξηγώντας ότι οι διακοπές στα νησιά έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις στην Τουρκία, ο Γιαβούζ σημείωσε ότι:

«Τον Απρίλιο, η τουριστική περίοδος στα νησιά δεν είναι τόσο ενεργή όσο στη χώρα μας, πολλά μέρη μπορεί να είναι ακόμα υπό κατασκευή ή κλειστά.

Υπάρχουν διαδικασίες για βίζα κατά την άφιξη, τα έγγραφα πρέπει να προετοιμαστούν για το προξενείο και να δοθούν κατά την άφιξη. Πρέπει να πληρώσετε 60€ για τη βίζα. Για ακτοπλοϊκές μεταφορές από νησί σε νησί, ανάλογα με την ημέρα και την ώρα, είναι απαραίτητο να εξεταστεί ένα κόστος μεταξύ 40-80€. Απαιτείται προϋπολογισμός για διαμονή σε καλό ξενοδοχείο 4 αστέρων για 50-70€ ανά άτομο την ημέρα για διαμονή με πρωινό. Διαμονή σε πολύ ολοένα και χαμηλότερες τιμές είναι φυσικά εφικτή».
Τέλος, όπως αναφέρεται στο «ΕΘΝΟΣ»:

«Η Λέσβος, η Χίος, η Κως, η Ρόδος και το Καστελλόριζο ήταν τα πιο δημοφιλή νησιά μεταξύ των 10 ελληνικών νησιών με τη βίζα-«εξπρές», ενώ 16-17 χιλιάδες Τούρκοι πολίτες σχεδιάζουν διακοπές κατά τη διάρκεια των 9 ημερών αργίας του Μπαϊραμιού, σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα. Ο αριθμός μπορεί να φτάσει τις 20 χιλιάδες με απόφαση της τελευταίας στιγμής για λόγους, όπως η πρόσβαση μέσα σε 25-30 λεπτά, η εγγύτητα, η οικονομική διαθεσιμότητα και η ευκολία απόκτησης βίζας».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ