Νικητιάδης για δημόσια ακίνητα της Δωδεκανήσου: «Δίκαιο έχουμε αλλά δεν το βρίσκουμε»

0
3890

Νικητιάδης για δημόσια ακίνητα της Δωδεκανήσου: «Δίκαιο έχουμε αλλά δεν το βρίσκουμε»

 

Πίσω από γενικές τοποθετήσεις για την υλοποίηση σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της ΕΤΑΔ καλύφθηκε ο Υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης στην απάντηση του στην Επίκαιρη Ερώτηση του Γιώργου Νικητιάδη Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίηση των Δημόσιων Ακινήτων στη Δωδεκάνησο. Μάλιστα ο Υφυπουργός παραδέχθηκε πως ο κ. Νικητιάδης έχει δίκαιο καθώς δεν υπάρχει πρόοδος στην αξιοποίηση των ακινήτων. Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Μαρτίου.

Όπως υπογράμμισε στην τοποθέτηση του ο κ. Νικητιάδης, στη Δωδεκάνησο υπάρχουν χιλιάδες δημόσια ακίνητα που ανήκουν στην ΕΤΑΔ και από αυτά 14.000 μπορούν να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον του Δημοσίου και της τοπικής κοινωνίας. Το 2011 οι αρμοδιότητες των τοπικών γραφείων της ΕΤΑΔ μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, γιγαντώθηκε η γραφειοκρατία και μέσα σε 13 χρόνια έχουν γίνει μόνο 10 μισθώσεις παρά τα εκατοντάδες αιτήματα για μισθώσεις ή εκποιήσεις.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε, πως ο κ. Νικητιάδης έχει δίκαιο και ότι χρειάζεται περισσότερος επαγγελματισμός από την ΕΤΑΔ αναφέρθηκε λανθασμένα σε 186 μισθώσεις ενώ οι μισθώσεις αυτές αφορούν παραλίες και όχι δημόσια ακίνητα όπως το κτήριο που στέγαζε στο παρελθόν την 80 ΑΔΤΕ στην Κω, το πρώην Στρατολογικό Γραφείο στη Ρόδο που είναι ένα στολίδι αρχιτεκτονικής στο κέντρο της πόλης και το πρώην Γηροκομείο στην ακτή Μιαούλη, ενώ αντίστοιχα μοναδικά ακίνητα υπάρχουν και στο Λακκί της Λέρου εντελώς εγκαταλελειμμένα.

Ο κ. Νικητιάδης στη δευτερολογία του  τόνισε πως η απαξίωση των ακινήτων και η έλλειψη ουσιαστικής αξιοποίησης φανερώνουν την κατάντια του «επιτελικού κράτους» της Νέας Δημοκρατίας που δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως για τη συντήρηση και ανάδειξη της κληρονομιάς αυτής, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα οφέλη στη Δωδεκάνησο. Παραλλήλως αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά πως ούτε στρατηγικός σχεδιασμός υπάρχει για την αξιοποίηση των ακινήτων, ούτε πρόθεση για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων της ΕΤΑΔ με ταυτόχρονη ενίσχυση της με προσωπικό και αρμοδιότητες.

Μετά το πέρας της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης ο κ. Νικητιάδης δήλωσε : «Δίκαιο έχουμε, αλλά δεν το βρίσκουμε. Η Κυβέρνηση στη Βουλή δια του κυρίου Θεοχάρη, ουσιαστικώς συνομολόγησε ότι έχω απόλυτο δίκαιο αναφορικώς με τη μη αξιοποίηση των ακινήτων. Δημόσια ακίνητα εγκαταλελειμμένα παντελώς. Χρόνια ολόκληρα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Σε 13 χρόνια, αν είναι δυνατόν ; να έχουν γίνει μόνο 10 μισθώσεις. Ο κ. Θεοχάρης δε, προσπάθησε να αποκρύψει την κατάσταση θεωρώντας ότι οι μισθώσεις των παραλιών αποτελούν μισθώσεις δημοσίων ακινήτων ενώ καμία σχέση δεν έχουν οι παραλίες με τα δημόσια ακίνητα».  

https://youtu.be/mn9MkE9qu_E

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ