Νίκος Παπαντωνίου Πρόεδρος ΔΙΙΚ: «Το Ίδρυμα περπατάει οριακά σ’ ένα τεντωμένο σχοινί από οικονομικής πλευράς»

8
5320

Νίκος Παπαντωνίου  Πρόεδρος ΔΙΙΚ

«Το Ίδρυμα περπατάει οριακά σ’ ένα τεντωμένο σχοινί από οικονομικής πλευράς»

«Στόχος είναι να αυξήσω την επισκεψιμότητα με εντατική διαφήμιση στο νησί και με κινητοποίηση»

 

 

«Το Ίδρυμα έχει μεγάλες ανάγκες και κτιριακές και καθημερινότητας – Για να γίνει Διεθνές θα πρέπει να κάνει ένα συνέδριο το χρόνο, πρέπει να έχει έσοδα ύψους 100.000 ευρώ όμως χρηματοδότηση δεν υπάρχει δυστυχώς»

 

«Για μένα, η σωτηρία του ιδρύματος θα είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση πορεύομαι ενεργητικά, συνεπικουρούμενος και από την έπαρχο όπως και από την αντιδήμαρχο πολιτισμού»

 

«Αν θέλουμε όλοι να μιλάμε για την Ιπποκρατική Κω, για παγκοσμιοποίηση, δεν γίνεται αλλιώς. Ή έχεις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και λες παίρνω μια διαφημιστική τουριστική εταιρία κι έτσι γίνεται γνωστό ή πας από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, από πόλη σε πόλη του εξωτερικού. Είναι μια βραδεία διαδικασία που και αυτήν μετά δυσκολίας την υλοποιούμε»

 

«Αν μπει στο μυαλό του κάθε γιατρού του κόσμου ή σε ένα ποσοστό μικρό ότι πρέπει να πάω μια φορά στη Κω, στο Ασκληπιείο, στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα να ορκιστώ, να ενημερωθώ, να είναι ένα τάμα, θα έχει τεράστια απήχηση στον τουρισμό και αριθμητικά αλλά κυρίως ποιοτικά»

 

Την αγωνία του για το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω αλλά ταυτόχρονα την αγάπη του γι αυτό, καθώς και για τη διάδοση της ιπποκρατικής ιδέας και τη διεθνοποίηση του Ιδρύματος, εκφράζει σε συνέντευξή του στον «Σ» ο πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου Νίκος Παπαντωνίου. Μας μιλά για τη δυσκολία εξεύρεσης πόρων, για τα ελάχιστα έσοδα του Ιδρύματος σε σχέση με το τι έχει να προσφέρει στον πολιτισμό και γενικότερα στη γνώση, όπως επίσης και για τις μεγάλες ανάγκες του σε κτιριακό επίπεδο, αλλά και πυρασφάλειας.

«Για να γίνει Διεθνές το Ίδρυμα θα πρέπει να κάνει ένα συνέδριο το χρόνο, πρέπει να έχει έσοδα ύψους 100.000 ευρώ όμως χρηματοδότηση δεν υπάρχει δυστυχώς» αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως, «η σωτηρία του ιδρύματος θα είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας».

Μας μιλά για τις επαφές του με δήμαρχο, αντιδήμαρχο τουρισμού, έπαρχο και τουριστικούς πράκτορες, για τη συνεργασία του με τον συνάδελφό του Νίκο Καστανό, ιδρυτή του παγκόσμιου Ιπποκρατείου Κινήματος, ενώ εκφράζει την επιθυμία, «όλοι οι γιατροί της Κω να έχουν ενεργή παρουσία». «Είμαστε μια ενωμένη ομάδα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και προσπαθούμε ο καθένας με όποιο τρόπο και διασυνδέσεις έχει, να προάγει τους σκοπούς μας. Ευελπιστούμε σε μια καλύτερη χρονιά από την περσινή» καταλήγει.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Παπαντωνίου, κατ’ αρχάς, πείτε μας δυο λόγια για το ΔΙΙΚ. Τι σημαίνει για εσάς;

Ν.Π.: Ευχαριστώ για την ευκαιρία που δίνεται στο Ίδρυμα και σε μένα να έρθουμε σε επικοινωνία. Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα  είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο είναι μη κερδοσκοπικό, παράγει πολιτισμό και δεν έχει από κανένα κρατικό ή ιδιωτικό φορέα μόνιμο έσοδο. Βασίζεται στους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στο ίδρυμα και τα έσοδα αυτά αρκούν μόνο για την αμοιβή μιας γραμματέως. Η πρόταση διαδοχής του προεδρείου προήλθε από τον κ. Γερουλάνο και τον κ. Παυλίδη. Φυσικά και δέχτηκα, ίσως είναι και θέμα κληρονομικότητας, ο πατέρας μου όταν πήρε σύνταξη έφτιαξε το 1979 της βιβλιοθήκη της Αντιμάχειας, με 4000 βιβλία, η οποία πρόσφατα μετεγκαταστάθηκε σε ένα ωραίο κτίριο στο κέντρο της Αντιμάχειας και είναι μια από τις ασχολίες που θα επιληφθώ σ’ αυτή τη φάση. Είναι ωραίος χώρος, υπάρχει διάθεση και το κάνουμε στη μνήμη του πατέρα μου πρωτίστως.

Ερ: Αναλάβατε τα καθήκοντα προέδρου πριν ενάμιση χρόνο περίπου. Πόσο ικανοποιημένος είστε απ’ τις δράσεις του ιδρύματος;

Ν.Π.: Είμαι ικανοποιημένος γιατί το έχουμε φέρει σε μια τάξη δημοσιοοικονομική ώστε να είμαστε νόμιμοι προς όλες τις κατευθύνσεις και απαιτήσεις του ελληνικού κράτους και τη νομοθεσία περί ιδρυμάτων κτλ. Το Ίδρυμα έχει μεγάλες ανάγκες και κτιριακές για τις οποίες έχει πάρει απόφαση ο δήμος να κάνει την ανακαίνιση του, γιατί εδώ και 40 χρόνια δεν έχει πέσει ούτε 1 ευρώ κτιριακά τουλάχιστον. Υπάρχει ένας προϋπολογισμός της τάξεως των 500.000  ευρώ και πιστεύω ότι σ’ αυτή τη θητεία ο δήμος θα μπορέσει να τον υλοποιήσει. Προσπάθησε, μας έφαγε πολύ χρόνο να φτιαχτεί αυτός ο προϋπολογισμός για τις ανάγκες του ιδρύματος. Αυτά όσον αφορά το κτιριακό κομμάτι. Υπάρχουν ανάγκες καθημερινότητας. Ο δήμος και πάλι μας καλύπτει το ρεύμα, το τηλέφωνο, νερό έχουμε από δική μας πηγή. Υπάρχει ο κήπος μπροστά, ο προαύλιος, αλλά κυρίως ο βοτανικός κήπος πίσω, τον οποίο επιμελείται ο όμιλος Κουλιά. Για οποιαδήποτε κτιριακή ανάγκη π.χ. τα Χριστούγεννα έσπασε ένας σωλήνας νερού, οι δημοτικές υπηρεσίες ήταν κλειστά, πυροσβεστικά έδρασε ο κ. Χριστοδουλίδης ο οποίος είναι διαχρονικά υποστηρικτής του ιδρύματος με παρεμβάσεις σε οτιδήποτε χρειαστεί και θα τον τιμήσουμε σήμερα. Έτσι περπατάει οριακά σ’ ένα τεντωμένο σχοινί από οικονομικής πλευράς. Για να γίνει Διεθνές το Ίδρυμα θα πρέπει να κάνει ένα συνέδριο το χρόνο, πρέπει να έχει έσοδα ύψους 100.000 ευρώ όμως χρηματοδότηση δεν υπάρχει δυστυχώς. Απ’ ότι έχω καταλάβει, με επιχορηγήσεις λίγα χρήματα μπορούν να μαζευτούν. Θα το κάνουμε όμως για να μην υπάρξει κανείς να πει ότι δεν ζήτησες, δεν έλαβες, γιατί μιλάς. Για μένα η σωτηρία του ιδρύματος θα είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση πορεύομαι ενεργητικά, συνεπικουρούμενος και από την έπαρχο όπως και από την αντιδήμαρχο πολιτισμού.

Ερ: Να μείνουμε στο οικονομικό. Η εξεύρεση πόρων είναι ένα πάγιο αίτημα του ΔΙΙΚ. Λίγο πολύ, μας δώσατε μία εικόνα. Αυτά τα λίγα έσοδα τι καλύπτουν από τις ανάγκες του και τι θα κάνετε για την αύξηση τους;

Ν.Π.: Πολύ ωραία ερωτήματα. Όπως σας είπα, οι πόροι προέρχονται διαχρονικά τα τελευταία 10 χρόνια μόνο από τους 3.000 τουρίστες που επισκέπτονται το ίδρυμα κάθε χρόνο. Το εισιτήριο ήταν 3 ευρώ, τώρα με το POS και τον φόρο 20% που πληρώνουμε επιπλέον το αυξήσαμε στα 4 ευρώ. Είναι το μισό από το εισιτήριο που πληρώνει κανείς για να πάει στο Ασκληπιείο. Στόχος είναι να αυξήσω την επισκεψιμότητα με εντατική διαφήμιση στο νησί και με κινητοποίηση, εννοώντας επαφές με τουριστικούς πράκτορες, με τους οποίους έχουμε συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα ώστε να τους εκθέσουμε τις προτάσεις μας και να δουν ότι στο Ίδρυμα έχει μόνο να ωφεληθεί  ο τουρίστας. Θα πάει ο επισκέπτης στο Ασκληπιείο, ιερός χώρος, αγωνιζόμαστε να το κάνουμε παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Αν έχει ξεναγό θα καταλάβει πέντε πράγματα παραπάνω, αλλά δεν θα καταλάβει, δεν θα ωφεληθεί όσο αν έρθει στο Ίδρυμα να περιηγηθεί στα 100 πάνελς ύψους 2 μέτρων, στην αγγλική και ελληνική γλώσσα, τα οποία έχει επιμεληθεί το πνευματικό κεφάλαιο του Ιδρύματος ο καθηγητής κ. Γερουλάνος, του οποίου η εμβέλεια ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδος κατά πολύ. Εκτός από 10 χρόνια πρόεδρος εδώ, έχει φτιάξει ένα μοναδικό, το μοναδικό ίσως μουσείο Ιστορίας Ιατρικής στα Γιάννενα. Πρόσφατα εγκαινίασε το μουσείο Καραθοδωρή στη Ροδόπη, αφού γενεαλογικά προέρχεται και από τους Καραθοδωρήδες. Θέλω να σας πω ότι, είναι μια πολύ σημαντική και σοβαρή δουλειά. Όταν έρχεται εδώ ο τουρίστα θα πάρει μια ιδέα, έχουμε και ένα βιβλίο που μπορεί να αγοράσει έναντι του ποσού των 8 ευρώ, είναι σε δύο γλώσσες και έτσι να ενισχύσει εμμέσως μ’ αυτό τον τρόπο το Ίδρυμα, να φύγει και ο ίδιος πιο ενημερωμένος για να μην πω πιο μορφωμένος έχοντας κάνει την επίσκεψή του εδώ. Όλοι οι επισκέπτες  τουρίστες αυτό λένε, «είδαμε τα αρχαία, θαυμαστά, σεβαστά, υποκλινόμαστε στην αρχαία ελληνική ιατρική, είναι άλλη τύπου συγκίνηση, όμως εδώ στο Ίδρυμα ενημερωνόμαστε για θέματα και πράγματα».

Ερ: Υπάρχει η αίσθηση ότι η δράση του Ιδρύματος είναι περισσότερο γνωστή στην αλλοδαπή παρά στον τόπο του. Πώς το αντιμετωπίζεται; Έχει δυνατότητες να ανοιχτεί στην κοινωνία;

Ν.Π.: Κοιτάξτε, είναι στο πανελλήνιο και στην αλλοδαπή. Στο πανελλήνιο είναι γιατί κάθε χρόνο η κορυφαία εκδήλωση του Ιδρύματος είναι η Ιπποκρατική εβδομάδα, αιχμή του δόρατος η Ιπποκρατική εβδομάδα, η απόδοση του Ιπποκρατικού Όρκου στο Ασκληπιείο και αν ο καιρός δεν το επιτρέπει γίνεται εδώ, ήδη έχει γίνει δύο φορές στο Ίδρυμα επειδή έτυχε να βρέχει εκείνη την ώρα. Έρχονται οι πρωτεύσαντες αριστούχοι όλων των ελληνικών σχολών, 2 από τα 3 πανεπιστήμια της Κύπρου, όπως επίσης 15 με 20 πανεπιστήμια , σύλλογοι του εξωτερικού με Έλληνες του εξωτερικού ή και αλλοδαπούς. Πέρσι π.χ. είχε έρθει το πανεπιστήμιο της Αιθιοπίας, οι οποίοι έπειτα μας κάλεσαν και αντιπροσωπευτήκαμε. Θα έρθουν και του χρόνου. Με τη Σερβία επίσης έχουμε ετήσια επαφή, με την Ιταλία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ ειδικότερα τη Νέα Υόρκη όπως και την Κίνα. Είναι γνωστό πανελλήνια και σε ένα βαθμό που δεν μας ικανοποιεί βέβαια, παγκόσμια. Πώς μπορεί να γίνει; Όπως σας είπα προηγουμένως, κάνοντας ένα διεθνές συνέδριο. Για να γίνει ένα τέτοιου είδους συνέδριο χρειάζονται το λιγότερο 100.000 ευρώ. Ακούγεται μεγάλο το ποσό αλλά σκεφτείτε ότι για κάθε καθηγητή που καλείται από την Αμερική χωρίς να πάρει αμοιβή για τη διάλεξή του, μόνο τα εισιτήρια είναι 10.000 ευρώ, οπότε 3 Αμερικάνους να καλέσουμε και 7 Ευρωπαίους συν τους Έλληνες το ποσό των 100.000 ευρώ συμπληρώνεται και ας φαίνεται μεγάλο. Αν θέλουμε όλοι να μιλάμε για την Ιπποκρατική Κω, για παγκοσμιοποίηση, δεν γίνεται αλλιώς. Ή έχεις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και λες παίρνω μια διαφημιστική τουριστική εταιρία κι έτσι γίνεται γνωστό ή πας από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, από πόλη σε πόλη του εξωτερικού. Είναι μια βραδεία διαδικασία που και αυτήν μετά δυσκολίας την υλοποιούμε.

Ερ: Κύριε Παπαντωνίου, συνεργάζεστε με το παγκόσμιο Ιπποκράτειο Κίνημα το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του συναδέλφου σας Νίκου Καστανού;

Ν.Π.: Συνεργαζόμαστε, έχουμε υπογράψει και συμφωνητικό. Ο Νίκος είναι παιδικός φίλος και κάνει μια πολύ καλή δουλειά στις ισπανόφωνες χώρες. Είναι πάντοτε προσκεκλημένος να έρχεται εδώ με τους συνεργάτες του. Συμπορευόμαστε με πολλούς οργανισμούς, υπάρχει παγκόσμιος σύλλογος ιπποκρατικών γιατρών του οποίου πρόεδρος είναι ο Γ. Πατούλης. Συνοδοιπόροι είμαστε, με την καλή έννοια της πορείας, στο  διάβα των ιπποκρατικών ιδεωδών. Τουλάχιστον σε 20 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο γίνεται αποκάλυψη της προτομής του Ιπποκράτη και φύτευση πλατάνου. Μαζί με το γεωπονικό πανεπιστήμιο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε καλλιεργούνται σπόροι να το πω έτσι απλά, από δείγματα που έχουμε πάρει από τον πλάτανο που είναι στο κέντρο της πόλης και αποκαλούμε πλάτανο του Ιπποκράτους. Βεβαίως δεν είναι ο πλάτανος του Ιπποκράτους γιατί τα πλατάνια δεν ζουν πάνω από 600 χρόνια και ο Ιπποκράτης ήταν 2.500 χρόνια πριν. Τουλάχιστον παράγεται στη Κω πλάτανος με τα γενετικά χαρακτηριστικά του διάσημου πλατάνου που είναι στη κεντρική πλατεία.

Ερ: Ποια τα επόμενα βήματα του διοικητικού σας συμβουλίου;

Ν.Π.: Σε κάθε τομέα τα βήματα είναι διαφορετικά. Στο κτιριακό είναι η πιο έντονη συνεργασία με το δήμαρχο ώστε να γίνει η ανακαίνιση. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες του δημάρχου. Στο περιβαλλοντικό κομμάτι, εκεί εμπλέκονται το επαρχείο και η περιφέρεια, γιατί πρέπει να γίνουν σοβαρά έργα δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης. Τώρα πρόσφατα γίνεται η δίκη για Μάτι. Η τραγωδία ξεκίνησε από κάποιον συνομήλικό μου της δεκαετίας του ’70, έκαψε τα χόρτα του και πέθαναν 104 άνθρωποι.  Εάν γίνει κάποιο λάθος και ξεκινήσει μια φωτιά και καεί όλο το Πλατάνι, να μην πω να επεκταθεί προς τη πόλη, σκεφτείτε το αντίστοιχο. Δύο είναι οι πρωταρχικές ανάγκες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει το διοικητικό συμβούλιο. Η μια είναι η ασφάλεια του ιδρύματος και έχω ήδη φροντίσει να υπάρχουν κάμερες, ανιχνευτές κίνησης, αν προσπαθήσει να μπει κάποιος το βράδυ με παίρνουν δέκα τηλέφωνα. Έχουμε και ιδιωτική ασφάλεια στη Κω, υπάρχει η στήριξη της αστυνομίας με τακτές περιπολίας, ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες και τους ευχαριστούμε γι αυτό. Έχουμε την υποστήριξη της πυροσβεστικής όσον αφορά την πυρασφάλεια. Έχει εκπονήσει μελέτη και προχωράμε ώστε να κάνουμε όλες τις αναγκαίες δράσεις, όσον αφορά την πυρασφάλεια, αλλά για όλα αυτά χρειάζονται πόροι. Για να μπουν εδώ μηχανήματα πυρασφάλειας χρειάζονται 60.000 ευρώ. Επίσης να αναφέρω την συνδρομή και  στήριξη της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, όπου τρέχουν μελέτες  οι οποίες θα είναι έτοιμες σε ένα μήνα κι εγώ μεριμνώ για την υλοποίησή τους μέχρι την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Εκείνο που εκκρεμεί είναι οι δεξαμενές, κάποια μηχανήματα ούτως ώστε  αν πιάσει μια φωτιά να μπορέσει εδώ τουλάχιστον να σβήσει. Η πυρασφάλεια εδώ και 4 χρόνια εκκρεμεί, χρειάζεται ανανέωση μιας σύμβασης με τη περιφέρεια, την οποία είχε υπογράψει ο Τέλης Παυλίδης με τον περιφερειάρχη μας, όμως λόγω της ασθενείας του και επειδή ήθελε να τα χειρίζεται ο ίδιος, έμεινε στη διολίσθηση. Η δεύτερη ανάγκη είναι η διαφήμισή του. Το ίδρυμα έχει 270 στρέμματα περιουσία γύρω – γύρω. Είναι το υπαίθριο πάρκο ιατρικής το οποίο όμως για να υλοποιηθεί πρέπει να περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σε συνάντησή μου με την κ. Μενδώνη μου είπε να της πάω τα σχέδια τα οποία κοστίζουν 60.000 ευρώ και θα τα περάσουμε από το ΚΑΣ. Δεν μπορεί να λέμε είμαστε ιπποκρατιστές, είμαστε ιπποκρατική Κως και το να το αναδείξουμε θα έχει τεράστιο όφελος στον τουρισμό. Ας πούμε όπως γίνεται στη Σαντορίνη με τους γάμους, όπως στην Ολυμπία που εκεί αρχίζει η Ολυμπιακή φλόγα. Αν μπει στο μυαλό του κάθε γιατρού του κόσμου ή σε ένα ποσοστό μικρό ότι πρέπει να πάω μια φορά στη Κω, στο Ασκληπιείο, στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα να ορκιστώ, να ενημερωθώ, να είναι ένα τάμα, θα έχει τεράστια απήχηση στον τουρισμό και αριθμητικά αλλά κυρίως ποιοτικά. Σκεφτείτε να έρχονται 10 χιλιάδες γιατροί το χρόνο απ’ όλο τον κόσμο. Πρέπει να το δουν σοβαρά όλοι οι φορείς, η πολιτεία, οι ξενοδόχοι, οι τουριστικοί πράκτορες. Στα πλαίσια δράσης θα κοιτάξω να είναι γνωστό σε όλη τη Κω, με αφίσες του Ιδρύματος σε σούπερ μάρκετ, σε ξενοδοχεία, σε λεωφορεία. Δεν κάνει στάση το αστικό λεωφορείο εδώ, δεν έρχεται καν το τρενάκι… Σας λέω απλά πράγματα.  Υπάρχουν οι ξενοδοχειακοί όμιλοι που μας στηρίζουν. Θα κοιτάξω σε 10 τουλάχιστον μεγάλα ξενοδοχεία να υπάρχει μια μόνιμη μεγάλη αφίσα, σποτάκι στις τηλεοράσεις τους. Όλα αυτά θα συζητήσουμε με τους τουριστικούς πράκτορες ευελπιστώντας ότι οι 3 χιλιάδες επισκέπτες θα ξεπεράσουν τις 10 χιλιάδες, αλλιώς δεν βλέπω να υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα κρατικής επιχορήγησης. Θα αιτηθώ μεν αλλά δεν περιμένω πολλά. Σκεφτείτε ότι, με ενέργειες που έγιναν, το υπουργείο Τουρισμού είπε θα δώσει 20.000 ευρώ και τελικά έδωσε 2.500 ευρώ.

Ερ: Κύριε Παπαντωνίου, ο επίλογος δικός σας.

Ν.Π.: Στη Κω υπάρχουν άνθρωποι του πνεύματος. Θα ήθελα όλοι οι γιατροί να έχουν ενεργή παρουσία, αλλά δυστυχώς πέρα από μερικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου και λιγότερους από δέκα άλλους εκλεκτούς συναδέλφους που έρχονται… Είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός που θα έπρεπε να είναι παρόντες. Μια μέρα το χρόνο μπορούν να τη διαθέσουν για την Ιπποκρατική εβδομάδα και για το συνέδριο που γίνεται εδώ στον τόπο τους, με διαπρεπείς επιστήμονες. Θα ήθελα να συμμετέχει όλο το εκπαιδευτικό σώμα. Χθες συγκεκριμένα ήμουν με τον λυκειάρχη και αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Κρητικό και συζητάμε τον τρόπο και πως θα γίνει. Έχουμε στενή συνεργασία με την Αστική Εταιρία Ιπποκράτης τον κ. Γερούκαλη και την κ. Τελλή, έτσι προσπαθούμε να διεισδύσουμε στη κοινωνία της Κω και δια μέσω των σχολείων. Γίνονται κατά τη διάρκεια του έτους εκδηλώσεις, το καλοκαίρι έρχεται το Collage York Athens και διοργανώνει συνέδριο για 2 εβδομάδες, γίνονται ορισμένες επιστημονικές εκδηλώσεις, μια ποιητική βραδιά, μαζεύεται κόσμος σε κάποιες συναυλίες που διοργανώνει ο δήμος και η περιφέρεια.  Είπα στο δήμαρχο, δοθέντα των οικονομικών ως έχουν, καλό θα ήταν να υπάρχει εισιτήριο, το οποίο θα ενισχύει τα οικονομικά  του ιδρύματος αφού δεν έχει δημοσιοοικονομικό άλλο τρόπο να επιχορηγήσει το ίδρυμα. Ήρθαν για τη συναυλία του Ξαρχάκου 2.500 χιλ άτομα. Εάν πλήρωναν ένα εισιτήριο θα είχε κάποιο σοβαρό έσοδο το ίδρυμα. Αυτά δεν πρέπει να τα παραμελούμε, να τα αμελούμε ή να μας ξεφεύγουν, υπάρχει θετική ανταπόκριση απ’ όλο τον κόσμο. Να τονίσω επίσης την συμβολή του στρατού δίπλα μας. Το άγαλμα που υπάρχει στην είσοδο ήταν χαμένο στο λόφο και  μεταφέρθηκε με εντολή του Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ και τοποθετήθηκε στη θέση που του αξίζει, τη θέση που του πρέπει.  Ο δήμος όπως και ο στρατός είναι δίπλα μας σε ό,τι ζητήσουμε. Θέλω να πιστεύω ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή, έχει μεγάλη σημασία και η δική σας συμβολή ώστε να γίνεται γνωστό στη τοπική κοινωνία το έργο του Ιδρύματος. Είμαστε μια ενωμένη ομάδα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και προσπαθούμε ο καθένας με όποιο τρόπο και διασυνδέσεις έχει, να προάγει τους σκοπούς μας. Ευελπιστούμε σε μια καλύτερη χρονιά από την περσινή.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μα συγκρίνουμε το Ασκληπιείο με το Ιπποκράτειο Ίδρυμα;;;να πληρώνουμε για το Ιπποκράτειο Ίδρυμα;Μήπως οι τουρίστες να μην πηγαίνουν στο Ασκληπιείο κ να έρχονται σε εσάς;

  2. κ. πρόεδρε οι επισκέπτες μετά από το Ασκληπιείο καί τό ίδρυμα θά επισκέπτονται καί την βιβλιοθήκη πού έφτιαξε ο πατέρας σας στην Αντιμάχεια το 1979 ;

  3. οι ξένοι αν και παρα πολλοί ελάχιστοι επισκέπτονται την περιοχή του Ασκληπιείου. προτιμούν όλοι μέρα το. ήλιο και τη θάλασσα. Υπάρχουν τακτικοί ίδιοι τουρίστες κάθε χρόνο που δεν έχουν πάει ούτε στο Ασκληπιείο ούτε και στο μουσειο. δεν τα γνωρίζουν η δεν τους ενδιαφέρουν.

    • κ.Αγρελλη με όλη την εκτίμηση που σας έχω θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αν πάτε κάποια μέρα στο Ασκληπιείο η στο Μουσείο από Μάιο μέχρι Οκτώβριο θα δείτε το αντίθετο από αυτό που λέτε.Οι ξένοι ενδιαφέρονται για την ιστορία μας κ τα μνημεία μας σε αντίθεση με τους Έλληνες κ ειδικά ντόπιους που ούτε τις μέρες που είναι δωρεάν δεν πάνε!!!

      • Πολλοί πάνε απλά για φυσιολατρικούς λόγους, επειδή άκουσαν ότι είναι ωραία.
        Πόσα εισιτήρια κόβει το Μουσείο και Ασκληπιείο κάθε μέρα από Νοέμβρη μέχρι Απρίλιο?
        Έρχονται από άλλα μέρη για interviews στον Ξενοδοχειακό κλάδο,έρχονται φίσκα τα πλοιάρια από Bodrum ,πόσοι απ αυτούς πάνε, έχουμε και τουρισμό μονοήμερο από Απέναντι..να δείτε ιστορία στις ψαροταβέρνες.
        Λίγοι ενδιαφέρονται για την ιστορία ..κυρίως το τοπίο τους έλκει ,ενώ το Μουσείο Αδικείται πραγματικά όλο τον χρόνο.

  4. Ευχαριστώ γιατί σχόλιο .φυσικά δεν εννοούσα όλους τους ξένους όμως πολλούς ξένους που ρωτήσαμε μέσα από την τουριστική εμπορική μας ενασχόληση supermarket δεν ξέρουν ούτε και ενδιαφέρονται. όσο για τους Έλληνες θα μπορούσαν να είναι και περισσότεροι. ίσως τώρα αν μπει μέσα στα προγράμματα περισσότερη περιήγηση να το γνωρίσουν το Ασκληπιείο που η UNESCO το αδικεί και δεν το βάζει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς αντίθετα με άλλα αρχαία. Σχετικά με το Ασκληπιείο έχω γράψει ειδικό αφιέρωμα για αυτό

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ