Παραδοσιακές Κρητικές λύρες δια χειρός Μανώλη Πιζάνια (video)

0
5919

Μανώλης Πιζάνιας. Οι περισσότεροι στην Κάλυμνο τον γνωρίζουν ως δημοτικό υπάλληλο. Λίγοι ίσως γνωρίζουν το χόμπι του Μανώλη, κατά τον ελεύθερο χρόνο του, να ασχολείται με τη δημιουργία παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Ο Μανώλης Πιζάνιας είναι ένας αυτοδίδακτος αλλά συνάμα δεξιοτέχνης στη δημιουργία και κατασκευή χειροποίητων κρητικών λυρών και λαούτων.

Τον επισκεφτήκαμε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024 πρωί, στο χώρο του εργαστηρίου που έχει στήσει. Ο Μανώλης στον εξωτερικό χώρο τοποθέτησε πάνω σε ένα τραπέζι ,τις δημιουργίες του, έτοιμες κρητικές λύρες αλλά και υπό κατασκευή ,καθώς και ένα λαούτο και μας μίλησε για αυτή τη δημιουργική, όμορφη και ενδιαφέρουσα απασχόληση του. Όπως μας είπε, από τα παιδικά του χρόνια είχε κλίση στις διάφορες κατασκευές. Η κατασκευή μουσικών οργάνων και ιδιαίτερα της λύρας , τον προσέλκυσε. Το έψαξε ,έκανε τις δοκιμές, απέκτησε τις απαραίτητες γνώσεις, δέθηκε με το αντικείμενο και ασχολήθηκε συστηματικά με την κατασκευή χειροποίητης Κρητικής λύρας.

Για την κατασκευή της Κρητικής λύρας όπως μας λέει ο Μανώλης χρησιμοποιεί ξύλο από μουριά, καρυδιά και γενικά από άγρια δένδρα.

Η κατασκευή της λύρας είναι μία πολυσύνθετη διαδικασία και σίγουρα χρειάζεται υπομονή και μεράκι. Ο Μανώλης όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησης αν και αυτοδίδακτος έχει καταφέρει να τελειοποιήσει τις δημιουργίες του και οι Κρητικές λύρες που κατασκευάζει, με τους υπέροχους ήχους τους, να ταξιδεύουν σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Ο Μανώλης Πιζάνιας για να δοκιμάζει τις λύρες που φτιάχνει, χρειάστηκε να μάθει να παίζει κιόλας. Έτσι το πανέμορφο και ενδιαφέρον ρεπορτάζ μας έκλεισε, με 2 εισαγωγές από τοπική μουσική που μας έπαιξε με μία από τις λύρες του, ο Μανώλης Πιζάνιας

Δείτε το video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

Πηγή: https://kalymnos-news.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ