Η απονομή των πτυχίων στους σπουδαστές της Δημόσιας Σχολής Δυτών από τον Υφυπουργό Γιάννη Παππά (video)

0
4066

Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση στη Δημόσια Σχολή Δυτών Καλύμνου της σειράς των σπουδαστών που ξεκίνησε η λειτουργίας της,  τη  Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023. Η Σχολή επαναλειτούργησε μετά από 5 χρόνια.

Σήμερα Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 στις 12.30 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Σχολής Δυτών, η τελετή αποφοίτησης με την απονομή των πτυχίων από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Παππά

Η Σχολή Δυτών Καλύμνου, είναι η μοναδική δημόσια Σχολή που λειτουργεί στην Ελλάδα και πιστοποιεί δύτες. Η διάρκεια της φοίτησης στη Σχολή για την απόκτηση του πτυχίου ήταν 40 εργάσιμες ημέρες.

Σε αυτή την εκπαιδευτική σειρά αποφοίτησαν συνολικά 15 σπουδαστές. Οκτώ (8) δύτες (εκ των οποίων οι 2 γυναίκες), έξι (6) επιτηρητές δυτών και ένας (1) Κυβερνήτης.

Τη λειτουργία της Σχολής και σε αυτή την εκπαιδευτική σειρά χρηματοδότησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω του επαρχείου Καλύμνου.

Να σημειώσουμε ότι Διευθυντής της Σχολής είναι ο Λιμενάρχης Καλύμνου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Θεόφιλος Τσαγκάρης, Υποδιευθυντής της Σχολής ο Υποπλοίαρχος ΛΣ Γεώργιος Γαλουζής, ο Αρχιεκπαιδευτής ο Επικελευστής ΠΝ Φώτιος Λαζάρου , ενώ τη Γραμματειακή υποστήριξη είχε ο Ανθυπασπιστής ΛΣ Νικόλαος Τσαπατσάρης. Το σκάφος και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε κατά τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκμισθώθηκε από τον εκπαιδευτή Δυτών Παύλο Ταβουλάρη.

Σύντομους χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο διοικητής της Σχολής και Λιμενάρχης Καλύμνου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Θεόφιλος Τσαγκάρης, ο Δήμαρχος Δ.Διακομιχάλης, ο Έπαρχος ΠΕ Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ιωάννης Μαστροκούκος και τέλος ο Υφυπουργός Ιωάννης Παππάς ο οποίος έκανε και την απονομή των πτυχίων στους αποφοιτήσαντες σπουδαστές.

Ακολούθησε και ανταλλαγή αναμνηστικών.

Δείτε φωτογραφικό υλικό και το ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

Γιάννης Παππάς, Υφυπουργός Ναυτιλίας: «όχι απλά βήματα, αλλά άλματα για την Κάλυμνο, το νησί της ναυτιλίας και της αλιείας»

 

«Με στόχο την αναβάθμιση και ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας της λειτουργίας της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο, βρίσκομαι σήμερα στο νησί  της δημιουργικότητας και της θετικής διάθεσης των κατοίκων, όπου η ζωή τους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα. Οι Καλύμνιοι, γνωρίζουν πελάγη και ωκεανούς όλου του πλανήτη και είναι γνωστοί ιστορικά, ως οι καλύτεροι επαγγελματίες δύτες στον κόσμο. Η Κάλυμνος, δεν ονομάζεται τυχαία νησί των σφουγγαράδων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς, κατά την τελετή απονομής, στους πτυχιούχους της Σχολής Δυτών, συνεχίζοντας:

«Με νομοθετική παρέμβαση, προχωρήσαμε στην επαναλειτουργία, της Σχολής, της οποίας η λειτουργία, είχε διακοπεί και ήταν από τα πρώτα θέματα για τα οποία μερίμνησα, αμέσως μόλις ανέλαβα καθήκοντα στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Στοχεύοντας δε, στην αναβάθμισή της, με συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου, δρομολογούμε τη χρηματοδότησή της μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ.

Στους άμεσους στόχους μας,  εντάσσονται σειρά άμεσων τροποποιήσεων, διαβλέποντας την ανάγκη για ριζικές μεταρρυθμίσεις γενικότερα  στον Αλιευτικό Κώδικα και ειδικότερα σε σχέση με τη Σχολή Δυτών. Μετά την οικονομική ενίσχυση των φοιτητών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, κάνουμε προσπάθειες, ώστε, από το ερχόμενο έτος, να ενισχύουμε οικονομικά και τους εκπαιδευόμενους της Σχολής Δυτών, καθώς κάποιοι, αφήνουν το επάγγελμά τους, προκειμένου να φοιτήσουν και να γίνουν επαγγελματίες δύτες.

Η χρηματοδότηση, έγινε μέσω του ΕΣΠΑ από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα, στις προσπάθειες  λειτουργίας  της Σχολής Δυτών Καλύμνου.

Θέλω να ξέρουν οι Καλύμνιοι, ότι ήμουν και είμαι κοντά τους, δίπλα τους, κάνοντας άλματα και όχι βήματα. Άλματα παντού, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών κάθε τόπου. Με προσπάθειες, που στην περίπτωση της Σχολής Δυτών, το αποτέλεσμα έχει ουσιαστική σημασία για τους ντόπιους, οι οποίοι  εκπαιδεύτηκαν  εδώ και πολλές  δεκαετίες, να αγαπούν, αλλά και να παλεύουν με τις θάλασσες. Να έχουν σχέση με τη ναυτιλία και την αλιεία, όσο κανένα άλλο μέρος του πλανήτη».

Στην τελετή απονομής των πτυχίων της Σχολής Δυτών Καλύμνου, που διοργανώθηκε από το Λιμεναρχείο Καλύμνου και παρουσίασε  ο Λιμενάρχης, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Θεόφιλος Τσαγκάρης, συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων φορέων που συνέβαλαν στο έργο της λειτουργίας. Την απονομή, ευλόγησε η Ιερά Μητρόπολη Καλύμνου, διά εκπροσώπου του  Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Παϊσίου, ενώ αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα του έργου, ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Μανώλης Μουσελλής, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Μαστροκούκος, ο απερχόμενος Πρόεδρος του  Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου Μιχάλης Μπούκης, παλαιοί και νέοι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, η Πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου Μαρία Βάλλα, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και ΜΜΕ, επαγγελματίες της θάλασσας, πλήθος κόσμου και φυσικά, οι απόφοιτοι της Σχολής που παρέλαβαν τα πτυχία τους από τον ίδιο τον Υφυπουργό. Κατά την εθιμοτυπική απονομή δώρων, στον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή Δωδεκανήσου Γιάννη Παππά, δόθηκε από τον Λιμενάρχη τιμητική πλακέτα της Σχολής Δυτών, από τον Έπαρχο σπάνια έκδοση βιβλίου του Επαρχείου και από τον Δήμαρχο ένα σφουγγάρι, χαρακτηριστικό της Καλύμνου και ένα γλυπτό με Καλύμνιο δύτη.

 

Πηγη: https://kalymnos-news.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ