ΣΕΠΕ Κω: Τα κύρια προβλήματα που ταλαιπώρησαν τις επιχειρήσεις εστίασης στο νησί της Κω

4
8177

2ο ΕΤΗΣΙΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ 1ο και 2ο ΒΑΘΜΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ , ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ . ΕΤΟΣ 2023 .

 

            Κύριοι , ο Σύλλογος της Εστίασης , καθιερώνει την ετήσια αποτίμηση της καλοκαιρινής σαιζόν με στοιχεία που έδωσαν τα μέλη του σε συγκεκριμένα ερωτήματα και δίνει μια εικόνα του κλάδου της εστίασης στο νησί της Κω.

 

            Ομολογουμένως η φετινή καλοκαιρινή περίοδος του 2023 χαρακτηρίστηκε από την υψηλή επισκεψιμότητα και διάθεση των επισκεπτών να ξεσκάσουν και να διασκεδάσουν όσο το δυνατόν παρόλη τη συνεχιζόμενη κρίση που περνούν οι Ευρωπαικές χώρες και τα εισοδήματα των Ευρωπαίων επισκεπτών μας . Η γαστρονομική εμπειρία των επισκεπτών μας σε γενική εικόνα πήγε καλά και οι συνολικές κριτικές την έβαλαν στο πίνακα με τα θετικά στοιχεία του νησιού και με βάση τις δημοσιευμένες εκθέσεις των Πανελλήνιων οργάνων που τηρούν στατιστικά στοιχεία. Μάλιστα στο νησί μας έχουν ήδη προχωρήσει αρκετές περιπτώσεις οικογενειακών επιχειρήσεων που μεταβιβάστηκαν στα νεότερα μέλη της οικογένειας πράγμα σημαντικό για την ανθεκτικότητα της μικρής επιχειρηματικότητα στην εποχή που ζούμε .

 

Οι κύκλοι εργασιών (τζίροι) των καταστημάτων ανέβηκαν κατά δήλωση των μελών σε ποσοστό 66% των επιχειρήσεων , παρέμειναν ίδιοι σε ποσοστό 30% και μόνο το 4% είχε χειρότερο κύκλο εργασιών .

            Σε συνέχεια του πρώτου στοιχείου (κύκλο εργασιών) και στο ερώτημα «Ποιο το αποτέλεσμα ΕΣΟΔΩΝ- ΕΞΟΔΩΝ της επιχείρησης σας μετά το κλείσιμο της σαιζόν» η εικόνα διαφοροποιείται λίγο και το 51 % δηλώνει καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με το 2022 , το 32% ίδιο αποτέλεσμα με το 2022 και το 17% χειρότερο από το 2022.

 

Τα κύρια προβλήματα που ταλαιπώρησαν τις επιχειρήσεις εστίασης στο νησί της Κω ήταν :

 

  1. Αύξηση Α’ Υλών    24 %
  2. Αδυναμία εύρεσης προσωπικού 21 %
  3. Φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη 21%
  4. Ενεργειακό κόστος και λειτουργικά έξοδα      13 %
  5. Μειωμένη κατανάλωση επισκεπτών                   10%
  6. Πνευματικά δικαιώματα                 5%
  7. Υψηλά κόστη κοινόχρηστων χώρων 4%

 

Στο δεύτερο ερώτημά μας που αφορούσε τη γενική εικόνα του νησιού στα λόγια ενός επισκέπτη το ερώτημα που τέθηκε ήταν :

“Ποια ήταν τα μεγαλύτερα παράπονα των επισκεπτών που σας μετέφεραν στο κατάστημα σας σχετικά με τις ελλείψεις στις υποδομές του νησιού;”

 

Συγκοινωνίες                                                 41 %

Δομές υγείας- Ανασφάλεια υγείας           22%

Προβλήματα στη ζώνη ΣΕΝΓΚΕΝ              13%

Καθαριότητα δημοσίων χώρων                   8%

Οδικό δίκτυο                                                    6 %

Διασκέδαση-παράταση ωραρίου                6%

 

 

Από την ανάγνωση και μόνο των στατιστικών στοιχείων από ένα μεγάλο δείγμα των μελών μας και με δεδομένο τον αριθμό επισκεπτών που έρχεται σε επαφή με τα μέλη μας , το δείγμα είναι αληθοφανές και επί της ουσίας και τα προβλήματα λειτουργίας των επιχειρήσεων ανέδειξε , και τα προβλήματα των υποδομών του νησιού εμφάνισε μπροστά μας.

 

            Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΠΕ ΚΩ θα κάνει όσες συναντήσεις επιβάλλονται και με όλους τους εκπροσώπους σε κάθε βαθμό εξουσίας με σκοπό την όσο το δυνατόν εξομάλυνση των προβλημάτων του κλάδου αλλά και τις καλύτερες δυνατές συνέργειες για τη καλυτέρευση των υποδομών του νησιού μας .

 

Ο Σύλλογός μας μέσω του υπομνήματος που θα δημοσιευθεί και θα αποσταλεί προς κάθε κατεύθυνση έχει σκοπό να βοηθήσει , να συνεργαστεί και κυρίως να παρέμβει όπου μπορεί για κάτι καλύτερο.

 

 

Το Δ.Σ  του

 

ΣΕΠΕ ΚΩ

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΒΡΕεεεεέ, ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ;;;; Φορολογικά και Ασφαλιστικά βάρη 21%????

    ΔΕΝ ΚΌΒΕΤΕ ΑΠΌΔΕΙΞΗ ΣΕ ΚΑΝΈΝΑΝ ΞΕΝΟ, ΚΑΙ ΠΟΤΕ-ΠΟΤΕ , ΣΤΟΥΣ 10 ΈΛΛΗΝΕΣ ΔΊΝΕΤΕ 9 ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΊΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΌΔΕΙΞΗ… LADRI.

  2. Δυστυχώς ο δήμος έχει άμεση ευθύνη στα 5 από τα 6 αναφερόμενα προβλήματα…. Νικηταρά αγόρι μου μόνο ντεκαφεινε πίνεις?

  3. Μία χαρά τα πήγατε απ’ότι διαβάζω…
    Τώρα για την λίστα των ανοικτών εστιατορίων δύο τουλάχιστον από αυτά που αναφέρατε ως ανοιχτά θα παραμείνουν κλειστά όλο τον χειμώνα..

  4. Κύριοι τις γαστρονομίας! Τα πήγατε εξαιρετικά καλά το 2023! Απόδειξη! Υποτιμάται τις λιγότερες εισπράξεις τού χειμωνα! Βγαζεται παρα πολλα μαύρα χρηματα το καλοκαίρι! Γεια να έχεται 6 μήνες επιχείρηση κλειστά τον χειμώνα!!! Αυτά γίνονται σπάνια σε όλο τον πλανήτη! Να δουλέψουν 6 μήνες!!! Και να την βγάζουν άνετα αλλους 6 μήνες!!! Με πολύ κακές υπηρεσίες! Σε ποιότητα και τιμές!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ