Κως: «Βαριές» ποινές κάθειρξης σε 5 μέλη οργανωμένου κυκλώματος μεταφοράς αλλοδαπών

2
10960

«Βαριές» ποινές κάθειρξης αλλά και «τσουχτερά» χρηματικά πρόστιμα επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε πέντε αλλοδαπούς που φέρονται να ανήκουν σε οργανωμένο κύκλωμα παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών από την Τουρκία στην Κω και είχαν συλληφθεί με αφορμή καταδίωξη που έγινε αρχές Ιανουαρίου 2023 στη θαλάσσια περιοχή «ΘΕΡΜΑ» της Κω.

Πρόκειται για τρεις Τούρκους, έναν αλλοδαπό από το Αζερμπαϊτζάν κι έναν από την Παλαιστίνη, οι οποίοι κατηγορούνται για:

• Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

• Παράνομη είσοδο στη χώρα.

• Μεταφορά από κυβερνήτη πλωτού μέσου από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, από την οποία μπορούσε να προκύψει για άνθρωπο, τελεσθείσα εκ κερδοσκοπίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή.

• Συνέργεια στην μεταφορά αλλοδαπών.

• Διευκόλυνση μεταφοράς με την παραλαβή από τα εξωτερικά σύνορα για την προώθηση στο εσωτερικό χώρας ή στο έδαφος κράτους μέλους της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας και με την εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη εκ κερδοσκοπίας και κατά συρροή.

• Παράνομη οπλοφορία. Προχθές η υπόθεση τους εκδικάστηκε (μετά από διακοπή από τις 7 Δεκεμβρίου) από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το οποίο μετά και από πρόταση και της Εισαγγελέως της έδρας έκρινε ένοχους τους πέντε κατηγορούμενους όπως κατηγορούνται και επέβαλλε στους δύο Τούρκους (πρώτος και τρίτος κατηγορούμενος) συνολική ποινή κάθειρξης 172 χρόνια και 6 μήνες (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 2.201.000 ευρώ καθώς και 300 ημερήσιες μονάδες προς 5 ευρώ την ημέρα έκαστος.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο Τούρκο και τον αλλοδαπό από το Αζερμπαϊτζάν καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή κάθειρξης 91 χρόνια (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 1.761.000 ευρώ έκαστος, ενώ στον Τούρκο επιβλήθηκαν και 200 ημερήσιες μονάδες προς 5 ευρώ την ημέρα και στον αλλοδαπό από το Αζερμπαϊτζάν 400 ημερήσιες μονάδες προς 5 ευρώ την ημέρα.

Τέλος με την ίδια απόφαση ο αλλοδαπός από την Παλαιστίνη καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 131 χρόνια και 6 μήνες, συνολικό χρηματικό πρόστιμο 841.000 ευρώ και 300 ημερήσιες μονάδες προς 5 ευρώ την ημέρα.

Οι εφέσεις για όλους τους καταδικασθέντες δεν έχουν αναστέλλουσα δύναμη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, όλα ξεκίνησαν βραδινές ώρες στις 3 Ιανουαρίου 2023 όταν περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ευρισκόμενο σε προγραμματισμένη περιπολία, με τη συνδρομή εποχούμενης ομάδας του Γραφείου Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Κω σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), εντόπισαν ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, και να αποβιβάζει είκοσι περίπου αλλοδαπούς, στις ακτές θαλάσσιας περιοχής “ΘΕΡΜΑ” ν. Κω.

Μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης, το ταχύπλοο ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, κινούμενο προς τις έναντι τουρκικές ακτές, ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να το ακινητοποιήσει, με αρνητικά αποτελέσματα. Ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του Τ/Χ σκάφους να προβαίνει σε επανειλημμένες απόπειρες εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα και εν συνεχεία σε ρίψη στοχευμένων βολών ακριβείας στους εξωλέμβιους κινητήρες, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και τη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών χειριστών, φερόμενων ως διακινητών των υπολοίπων.

Επίσης, βραδινές ώρες στις 3 Ιανουαρίου 2023, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε πνευστό ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, προς την παραθαλάσσια περιοχή «ΠΡΟΦΗΤΗ ΖΑΧΑΡΙΑ» ν. Κω, όπου και αποβίβασε είκοσι περίπου αλλοδαπούς.

Μετά την αποβίβαση, το ταχύπλοο ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, κινούμενο προς τις έναντι τουρκικές ακτές, ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να το ακινητοποιήσει, με αρνητικά αποτελέσματα.

Ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του Τ/Χ σκάφους να προβαίνει σε επανειλημμένες απόπειρες εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα και εν συνεχεία σε ρίψη στοχευμένων βολών ακριβείας στους εξωλέμβιους κινητήρες, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους. Κατά την προσέγγιση, οι δύο επιβαίνοντες πήδηξαν στη θάλασσα, περισυνελέγησαν όμως από τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και συνελήφθησαν, φερόμενοι ως διακινητές.

Επιπροσθέτως, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας εντόπισαν και συνέλαβαν στην στεριά έξι (06) από τους αποβιβασθέντες αλλοδαπούς και στη συνέχεια εντοπίστηκαν εντός λεωφορείου ΚΤΕΛ ακόμα τριάντα επτά (37) άτομα. Από τη Λιμενική Αρχή Κω που διενεργήθηκε η προανάκριση, κατασχέθηκαν τα δύο ταχύπλοα σκάφη.

Συνολικά οι καταδικασθέντες οι οποίοι φέρονται να είχαν συγκεκριμένους ρόλους στην εγκληματική οργάνωση, κατηγορούνται ότι μετέφεραν 40 άτομα στις 3 Ιανουαρίου 2023 στην Κω και άλλα 15 άτομα την προηγούμενη ημέρα, 2 Ιανουαρίου 2023 και πάλι στην Κω.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο Κω με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) σε συνεργασία ως προς την έρευνα με Ε.Υ.Π. και το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ) προέκυψε ο τρόπος δράσης των μελών της οργάνωσης αλλά και των συλληφθέντων.

Συγκεκριμένα, το οργανωμένο κύκλωμα διαθέτει ταχύπλοα σκάφη μεγάλης ιπποδύναμης, με σκοπό τη γρήγορη και ασφαλή μεταφορά των αλλοδαπών στις ακτές της Κω. Το ανωτέρω κύκλωμα συνεργάζεται με διακινητές που διαμένουν στη Τουρκία στους οποίους οι ΠΕΠ κατέβαλαν το ποσό των 3.500 ευρώ κατ’ άτομο για την εν λόγω μεταφορά τους. Επιπρόσθετα συνελήφθη, έτερος αλλοδαπός, μέλος του κυκλώματος, ο ρόλος του οποίου φέρεται να ήταν η παραλαβή και η μεταφορά των αλλοδαπών σε safe houses, μετά την αποβίβαση αυτών στη ν. Κω.

Οι ως άνω πέντε (05) συλληφθέντες προσήχθησαν την 08.01.2023 ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για: «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη είσοδο και έξοδο αλλοδαπών από τη χώρα» κατά παράβαση των άρθρων 187 Π.Κ και αρθ. 30 του Ν.4251/2014 «Κώδικας μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις», «έκθεση» άρθρο 306 Π.Κ., «κατ’ επάγγελμα τέλεση του εγκλήματος» άρθρο 13 παρ. στ Π.Κ. καθώς και του αρθ. 83 του Ν.3386/2005 «Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα» και μετά την απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Πηγή: https://www.rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ