Διευκρινίσεις από το τουρκικό ΥΠΕΞ για τις θεωρήσεις – εξπρές σε Ελληνικά νησιά | «Να αναβαθμιστεί ο τελωνειακός & διαβατηριακός έλεγχος για να μην αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας δυσκολίες»

1
4563

Την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή η ελληνοτουρκική συμφωνία για τη χορήγηση 7ήμερης βίζας παραμονής σε δέκα νησιά σε Τούρκους πολίτες και στις οικογένειές τους. Κλιμάκια της Αστυνομίας, αλλά και του Λιμενικού θα εγκατασταθούν σε κάθε λιμάνι και σε κάθε Τελωνείο των νήσων Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω, Ρόδου, Σύμης και Καστελλόριζου και θα χορηγούν την βίζα. Η βίζα θα στοιχίζει 60 ευρώ και εξαιρούνται από την καταβολή της, υπερήλικες, παιδιά και ΑμεΑ.

Τη συγκατάθεσή της έδωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την προϋπόθεση πως με τη βίζα αυτή δεν θα μπορούν οι Τούρκοι πολίτες να ταξιδεύσουν στην Ευρώπη, ακόμα και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη συμφωνία προβλέπεται ρητά ότι, οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν αν όχι να μηδενίσουν τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας. Αλλά η συμφωνία δεν μένει μόνον σε υποσχέσεις. Αυτή τη φορά προβλέπει τον έλεγχο της τουρκικής πλευράς εάν τηρεί αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Στο μεταξύ πέφτουν βροχή… οι αιτήσεις στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ένταξη κι άλλων νησιών ή άλλων περιοχών στην συμφωνία αυτή.

Για παράδειγμα ζητά να ενταχθεί στη συμφωνία η Πάτμος, η περιοχή του Έβρου, η Θάσος κ.ά. Και όλα αυτά τη στιγμή που στις 24 Ιανουαρίου του 2024 η Ελλάδα (δια του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη) αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετανάστευσης. Θα την παραλάβει από την Τουρκία και από τον ομόλογό του υπουργό Αλί Γερλίκαγια.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Περαιτέρω διευκρινίσεις για την βίζα εξπρές, που συζητήθηκε και αποφασίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για όσους γείτονες επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας, δόθηκε από εκπρόσωπο του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας.

Καθώς οι ερωτήσεις και το ενδιαφέρον αρκετών Τούρκων πολιτών για επίσκεψη στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονο, ο Οντζού Κετσελί, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, προέβη στην εξής δήλωση για το θέμα αυτό:

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου μας στην Αθήνα, οι ελληνικές αρχές μας ενημέρωσαν ότι η Επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε την εφαρμογή θεώρησης μίας εισόδου με ισχύ επτά ημερών στην πύλη για τουριστικές επισκέψεις των πολιτών μας στα δέκα ελληνικά νησιά και ότι ετοιμάζεται ένας σχετικός κανονισμός.

»Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της εφαρμογής.

»Εδώ και κάποιο διάστημα γίνονταν προετοιμασίες για αυτό. Οι συνομιλίες μας με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, προκειμένου να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές, όπως ο τελωνειακός και διαβατηριακός έλεγχος στα νησιά που θα συμπεριληφθούν στην εφαρμογή, με στόχο οι πολίτες μας να μην αντιμετωπίσουν δυσκολίες κατά την είσοδο και την έξοδο από τα νησιά», καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ