Από Νικητιάδη στη Βουλή το ακτινοθεραπευτικό της Ρόδου, «τα νησιά μας ξανά εγκαταλελειμμένα»

0
3189

Από Νικητιάδη στη Βουλή το ακτινοθεραπευτικό της Ρόδου, «τα νησιά μας ξανά εγκαταλελειμμένα»

Την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου, λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικού τμήματος, παρά τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις,  έφερε στη Βουλή ο βουλευτής και τ. υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου.  Οι Δωδεκανήσιοι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες, είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν και να διαμένουν στην Αθήνα με δικά τους έξοδα, να εγκαταλείπουν για 1-2 μήνες τις οικογένειες τους και να μεταφέρονται σε ένα εντελώς ξένο για αυτούς περιβάλλον.  Πρόκειται για μία απολύτως άνιση μεταχείριση των νησιωτών μας που επιβαρύνονται οικονομικά και ψυχικά, ενώ βρίσκονται ήδη σε μία πολύ ευάλωτη θέση και έρχονται αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις στις δομές υγείας.

Προ ολίγων μηνών, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ανέγερση ενός ξεχωριστού κτιρίου ακτινοθεραπείας 1.300 τμ. στο νοσοκομείο του Ρόδου. Την ίδια εξαγγελία επανέλαβε και ο στηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου, τονίζοντας μάλιστα πως οι προαπαιτούμενες μελέτες για τη λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού τμήματος είναι έτοιμες και εγκεκριμένες. Παρά τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποιο νεότερο και οι καρκινοπαθείς συνεχίζουν να ανεβαίνουν το Γολγοθά τους.

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον υπουργό Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ίδρυση ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου και ποιο είναι συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών και τη λειτουργία του τμήματος; Και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει  προκειμένου να ενισχυθούν  οι καρκινοπαθείς νησιώτες που επιβαρύνονται υπέρμετρα με κόστος μετακίνησης και διαμονής στη Αθηνά για την υποβολή τους σε ακτινοβολίες έως ότου τεθεί σε λειτουργία το ακτινοθεραπευτικό τμήμα;

Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Νικητιάδης δήλωσε : «Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να κοροϊδεύει τους καρκινοπαθείς στα Δωδεκάνησα. Κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση για το Ακτινοθεραπευτικό, την κατασκευή του οποίου εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η κατασκευή του είναι επιτακτική ανάγκη. Εκατοντάδες Δωδεκανήσιοι είναι υποχρεωμένοι να ανεβαίνουν στην Αθήνα για χρονικό διάστημα δυο και πλέον μηνών, να επιβαρύνονται με έξοδα και όλα αυτά ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και το θέμα της υγείας τους.  Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Η υπόλοιπη χώρα καλύπτεται από ακτινοθεραπευτικά τμήματα και μόνο τα νησιά μας είναι για μία ακόμη φορά εγκαταλελειμμένα. Θα επιμείνω. Κάλεσα τον κ. Χρυσοχοΐδη να έρθει στη Βουλή να απαντήσει. Θα αναμένω να δω τις απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής του ακτινοθεραπευτικού  τμήματος. Δεν μπορούν να μας υπόσχονται πράγματα και να μας κοροϊδεύουν».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης

Video  δήλωσης :

 

 

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 9/12/2023

Προς: Υπουργό Υγείας κο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη   

Θέμα : Ο Γολγοθάς των καρκινοπαθών στα Δωδεκάνησα δεν μπορεί να συνεχιστεί – Επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Κύριε Υπουργέ,

Οι καρκινοπαθείς κάτοικοι της Δωδεκανήσου δίνουν καθημερινά μία γιγάντια μάχη ενάντια στην επάρατη νόσο, αντιμετωπίζοντας όχι μόνον τις βαρύτατες συνέπειες της ασθένειάς τους, αλλά και τα τεράστια κενά και ελλείψεις του ΕΣΥ στα νησιά μας σε ό,τι αφορά τη θεραπεία τους. Συγκεκριμένα, το πλέον κρίσιμο ζήτημα, μεταξύ πολλών άλλων,  είναι η απουσία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στη Δωδεκάνησο και, συγκεκριμένα, στη Ρόδο, γεγονός που αναγκάζει εκατοντάδες συμπολίτες μας να ταξιδεύουν στην Αθήνα, προκειμένου να υποβληθούν στις απαιτούμενες ακτινοβολίες. Πρόκειται για μία τρομακτικά άνιση μεταχείριση των νησιωτών μας, οι οποίοι, όντας ήδη σε ευάλωτη θέση, καλούνται να αφήνουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους για περίπου 1 με 2 μήνες και να μεταφέρονται σε ένα ξένο προς αυτούς περιβάλλον. Πέρα, ωστόσο, από την άνω ψυχική ταλαιπωρία, επισημαίνεται ότι η μεταφορά και διαμονή τους στην Αθήνα γίνονται αποκλειστικώς με ίδιες δαπάνες. Επιβαρύνονται δηλαδή με χιλιάδες ευρώ εξ αιτίας των παραλείψεων και της έλλειψης μέριμνας του κράτους. Σε αντίθεση βεβαίως με τη Δωδεκάνησο, ακτινοθεραπευτικά τμήματα λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, της Βόρειας Ελλάδας, της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου. Για την άρση της αδικίας αυτής οφείλω να επισημάνω ότι εργάστηκε ο Ροδίτης αείμνηστος διακεκριμένος επιστήμονας και πολιτικός, καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός.

Σημειωτέον ότι πριν λίγους μήνες, κατά τη προεκλογική περίοδο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ανέγερση ενός ξεχωριστού κτιρίου ακτινοθεραπείας 1.300 τετραγωνικών μέτρων στο νοσοκομείο της Ρόδου, εξαγγελία που επανέλαβε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμες και εγκεκριμένες οι προαπαιτούμενες μελέτες. Μέχρι και σήμερα, με το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών, ουδέν νεότερο έχει προκύψει σχετικώς με την εξαγγελία αυτή, ενώ οι συμπολίτες μας εξακολουθούν να ζουν με την αναμονή.

Δεδομένου ότι το δικαίωμα στην υγεία και τη πρόσβαση σε αυτήν, όπως και η προστασία της νησιωτικότητας, υπό την έννοια της εξασφάλισης ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για τις νησιωτικές κοινωνίες, είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα.

Δεδομένου ότι  οι καρκινοπαθείς κάτοικοι της Δωδεκανήσου αναγκάζονται, ενώ βρίσκονται ήδη σε ευάλωτη θέση, να μεταβαίνουν στην Αθήνα με ίδια έξοδα μετακίνησης και διαμονής για να υποβληθούν στις ακτινοβολίες.

Δεδομένου ότι έχει εξαγγελθεί από την παράταξή σας η ίδρυση ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η ίδρυση ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου και ποιο είναι συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών και λειτουργία του τμήματος;
  2. Ποιά μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να ενισχύσετε τους καρκινοπαθείς νησιώτες που επιβαρύνονται υπέρμετρα με το κόστος μετακίνησης και διαμονής στη Αθηνά για την υποβολή τους σε ακτινοβολίες έως ότου τεθεί σε λειτουργία το ακτινοθεραπευτικό τμήμα;

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Νικητιάδης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ