Γ. Κοτσίδας: «Η λειτουργία του νοσοκομείου είναι επισφαλής» | «Το νέο νοσοκομείο θα κατασκευαστεί με τον οργανισμό του 2012!!! Θα καταντήσουμε σαν το ΚΥ Αντιμάχειας»

0
9449

Γ. Κοτσίδας, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, πρόεδρος Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Νοσοκομείου Κω:

«Η λειτουργία του νοσοκομείου είναι επισφαλής»

«Δεν μπορεί να καλυφθεί 30 μέρες το μήνα με όλες τις ειδικότητες»

 

 

«Ο κόσμος να ξέρει πως, όταν αρρωστήσει εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο. Προσπαθούμε να καλύπτουμε το νοσοκομείο με ό,τι μπορούμε»

 

«Υπηρετούν 25 ειδικοί γιατροί, 3 – 4 επικουρικοί και οι αγροτικοί οι οποίοι κάθε χρόνο λιγοστεύουν γιατί δεν υπάρχει προσέλευση»

 

«Ο κάθε γιατρός έχει από 90 έως 120 ημέρες άδεια κανονική την οποία δεν έχει πάρει. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε απεργία. Είμαστε 25 γιατροί. Οι 13 εφημέρευαν και την ημέρα της απεργίας είχαν ρεπό. Οι υπόλοιποι τι θα έκαναν;  Απεργία; Δεν γινόταν. Ήταν προσωπικό ασφαλείας»

 

«Στις περιπτώσεις που λείπουν ειδικότητες και ο ασθενής χρειάζεται λ.χ. Καρδιολόγο, Παθολόγο, Παιδίατρο κ.λ.π., τα έξοδα τα καλύπτει το ίδιο το νοσοκομείο. Κάθε φορά που μπαίνει ένας ασθενής σε νοσοκομείο, το ΑΜΚΑ του κλειδώνεται. Υπάρχει κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο το οποίο λέει ότι, τα πάντα τα πληρώνει το νοσοκομείο»

 

«Είναι λογικό να βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις με τους μισθούς που υπάρχουν. Ο νέος γιατρός έχει σπουδάσει και στο εξωτερικό και ξέρει τι μισθό παίρνουν οι Επιμελητές του εκεί. Ακόμα και η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έφυγε από το ΕΣΥ, παραιτήθηκε»

 

«Το νέο νοσοκομείο θα κατασκευαστεί με τον οργανισμό του 2012!!! Νομίζω ότι θα καταντήσουμε σαν το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας»

 

 

Διευκρινίσεις για την κατάσταση του νοσοκομείου μετά την αποχώρηση του ενός εκ των δύο Καρδιολόγων και ενώ ο έτερος Καρδιολόγος βρίσκεται με γονική άδεια (εκτελεί 11 εφημερίες το μήνα και παρίσταται σε κάθε ανάγκη) δίνει σε συνέντευξή του στον «Σ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών του νοσοκομείου μας Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος Γιάννης Κοτσίδας.

Ο κ. Κοτσίδας μας μιλά για την υποχρεωτική, βάσει νόμου, παρουσία Καρδιολόγου αλλά και Παθολόγου σε κάθε νοσοκομείο, τόσο για την προεγχειρητική όσο και την

μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς και ποιους κινδύνους ενέχει η μη παρουσία τους. «Είμαστε τυχεροί που δεν έχει συμβεί κάτι σοβαρό. Και πριν την εποχή Ιωαννίδη, ήταν πολλά χρόνια χωρίς καρδιολόγο. Εκεί είχαμε άγιο. Ευτυχώς υπήρχε ο κ. Δελαπόρτας, που κάλυπτε κάποια επείγοντα περιστατικά. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί, είναι πολύ επικίνδυνο. Μπορεί ο κ. Δελαπόρτας να λείπει σε ένα συνέδριο, οι άλλοι δεν έρχονται… Το ίδιο είναι και με τους Παιδιάτρους. Η Παιδίατρος δεν καλύπτει 30 μέρες το μήνα. Παρ’ όλα αυτά, το νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει. Τα νοσοκομεία δεν κλείνουν ούτε σε εποχή πολέμου» δηλώνει, ενώ στο ερώτημα «με δεδομένη αυτή την κατάσταση, τι λέτε στον κόσμο;» απαντά λέγοντας αφοπλιστικά: «Ό,τι λέγαμε τόσα χρόνια. Η λειτουργία του νοσοκομείου είναι επισφαλής. Δεν μπορεί να καλυφθεί 30 μέρες το μήνα με όλες τις ειδικότητες».

Παράλληλα, τονίζει πως, σε ΦΕΚ του 2018, για το οποίο έχει ενημερώσει τη διοίκηση του νοσοκομείου, αναφέρεται ότι, στις περιπτώσεις που λείπουν ειδικότητες και ο ασθενής χρειάζεται λ.χ. Καρδιολόγο, Παθολόγο, Παιδίατρο κ.λ.π., τα έξοδα τα καλύπτει το ίδιο το νοσοκομείο. «Κάθε φορά που μπαίνει ένας ασθενής σε νοσοκομείο, το ΑΜΚΑ του κλειδώνεται. Υπάρχει κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο το οποίο λέει ότι, τα πάντα τα πληρώνει το νοσοκομείο. Τα πληρώνει η ασφάλειά του. Μάλιστα, πληρώνονται μέχρι και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται» λέει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει όμως, πως ιδιώτες συνάδελφοί του αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις με το νοσοκομείο, γεγονός που αποτελεί ακόμα μια μεγάλη «πληγή».

Όσο για την άρνηση γιατρών να έρθουν στην Κω ή τις άγονες προκηρύξεις, σύμφωνα με τον κ. Κοτσίδα, αυτό οφείλεται στις συνθήκες εργασίας αλλά και στους μισθούς.

«Είναι δυνατόν ποτέ, οι 25 γιατροί που για να πάρουμε την άδειά μας πρέπει να έρθει κάποιος γιατρός και να μην τον θέλουμε; Εμείς, όποιος και να έρθει είναι ευπρόσδεκτος. Γιατί να τον διώξουμε; Με το που θα έρθει κάποιος γιατρός, θα ελαφρώσουμε από τις εφημερίες. Ο κάθε γιατρός έχει από 90 έως 120 ημέρες άδεια κανονική την οποία δεν έχει πάρει. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε απεργία. Είμαστε 25 γιατροί. Οι 13 εφημέρευαν και την ημέρα της απεργίας είχαν ρεπό. Οι υπόλοιποι τι θα έκαναν;  Απεργία; Δεν γινόταν. Ήταν προσωπικό ασφαλείας» απαντά στην κατηγορία ότι, γιατροί του νοσοκομείου διώχνουν τους νέους που έρχονται.

Επίσης, μας ενημερώνει ότι, το νέο νοσοκομείο θα κατασκευαστεί με τον οργανισμό του 2012!!! «Εάν κάνουμε ένα νέο νοσοκομείο με τον οργανισμό του 2012, νομίζω ότι θα καταντήσουμε σαν το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας» προειδοποιεί.

«Ο κόσμος να ξέρει πως, όταν αρρωστήσει ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο. Προσπαθούμε να καλύπτουμε το νοσοκομείο με ό,τι μπορούμε» καταλήγει.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Κοτσίδα, διάβασα την ανακοίνωση του Χειρουργικού Τομέα του Νοσοκομείου μας σχετικά με την περιεγχειρητική καρδιολογική κάλυψη των ασθενών, η οποία αναφέρει ότι, η προαιρετική ετοιμασία είναι μια πάγια τακτική. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, αποτελεί και νόμο του κράτους από το 1997. Από το 1997 ερχόμαστε σήμερα για να πούμε τι κύριε Κοτσίδα;
Γ.Κ.: Τα αυτονόητα. Ότι, για να κάνει κάποιος χειρουργείο χρειάζεται ένα κάποιο λογικό έλεγχο και συγχρόνως, η ύπαρξη ενός χειρουργείου θα πρέπει να προϋποθέτει ότι στο νοσοκομείο υπάρχει εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο ένας Παθολόγος και ένας Καρδιολόγος, ώστε αν συμβεί κάτι καρδιολογικό στον άρρωστο, να επέμβει και να βοηθήσει τον Αναισθησιολόγο, τον Χειρουργό σε οποιοδήποτε συμβάν τύχει εκείνη την ώρα και όχι μόνο αλλά και για την μετέπειτα μετεγχειρητική πορεία του.

Ερ: Αν δεν κάνω λάθος, χρειάζεται Καρδιολόγος ακόμα και σε τοκετούς.

Γ.Κ.: Στην καισαρική τομή για να μπει χειρουργείο χρειάζεται Καρδιολόγος, διότι  υπάρχουν προβλήματα της κύησης που εμφανίζονται στο τέλος, όπως υπέρταση, εκλαμψία κ.λ.π. Χρειάζονται και Καρδιολόγο και Παθολόγο. Και αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην καισαρική τομή αλλά και σε φυσιολογικό τοκετό.

Ερ: Αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο απαραίτητη είναι η παρουσία Καρδιολόγου και Παθολόγου σε ένα νοσοκομείο.

Γ.Κ.: Δεν νοείται νοσοκομείο χωρίς Παθολόγο.

Ερ: Αυτή η έλλειψη είναι που μας τρομάζει.  Όλα αυτά τα χρόνια που έχουν περάσει και το ξέρετε και εσείς γιατί είσαστε πολλά χρόνια στο νοσοκομείο, υπήρχαν περίοδοι που δεν υπήρχε Καρδιολόγος ή ήταν ένας. Πώς αντιμετωπίζονταν τα περιστατικά;

Γ.Κ.: Εμείς έχουμε πει στους Καρδιολόγους και στους Παθολόγους ότι δεν θα κάνουν τα τακτικά εξωτερικά τους ιατρεία και θα είναι μόνο για τα επείγοντα, να μας καλύψουν μόνο για τα επείγοντα. Εάν μπορούν να κάνουν και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία ακόμα καλύτερα. Είναι τα μόνα ιατρεία ακόμα και σήμερα που δεν υπάρχουν στον 1535 για να κλείσουν ραντεβού.

Ερ: Η μη ύπαρξη, λοιπόν, Καρδιολόγου στο νοσοκομείο μας, διότι ο μοναδικός Καρδιολόγος έχει γονική άδεια και καλύπτει 11 εφημερίες αλλά και επείγουσες περιπτώσεις, όμως δεν βρίσκεται συνεχώς εκεί, δημιουργεί προβλήματα και σε εσάς και στους ασθενείς.

Γ.Κ.: Δεν έχουμε τα πρωινά ωράρια Καρδιολόγο. Έχουμε όμως την προφορική του διαβεβαίωση ότι μέχρι να φύγει, διότι σε μια τελευταία συζήτηση μου είπε ότι μάλλον θα φύγει, δεν πρόκειται να αφήσει κάποιο περιστατικό. Εμάς όμως, αυτό δεν μας καλύπτει.

Ερ: Φανταστείτε πόσο δεν καλύπτει εμάς τους πολίτες αυτή η κατάσταση. Εσείς, με την ιδιότητα που έχετε στο νοσοκομείο, σε έναν νευραλγικό τομέα όπως αυτός της Μαιευτικής – Χειρουργικής, πώς αισθάνεστε; Πώς το βιώνετε;

Γ.Κ.: Είμαστε τυχεροί που δεν έχει συμβεί κάτι σοβαρό. Και πριν την εποχή Ιωαννίδη, ήταν πολλά χρόνια χωρίς καρδιολόγο. Εκεί είχαμε άγιο. Ευτυχώς υπήρχε ο κ. Δελαπόρτας, που κάλυπτε κάποια επείγοντα περιστατικά. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί, είναι πολύ επικίνδυνο. Μπορεί ο κ. Δελαπόρτας να λείπει σε ένα συνέδριο, οι άλλοι δεν έρχονται… Το ίδιο είναι και με τους Παιδιάτρους. Η Παιδίατρος δεν καλύπτει 30 μέρες το μήνα. Παρ’ όλα αυτά, το νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει. Τα νοσοκομεία δεν κλείνουν ούτε σε εποχή πολέμου.

Ερ: Μα δεν είπαμε να κλείσει. Να στελεχωθεί απαιτούμε.

Γ.Κ.: Ακόμα και Παθολόγο που δεν έχουμε, για τον ασθενής που θα μπει στο νοσοκομείο ή για τους υπερήλικες που δεν τους παίρνει το ΕΚΑΒ να τους διακομίσει σε άλλο νοσοκομείο και αναγκαστικά θα έρθουν εδώ, εκ των ενόντων, είτε από τους γιατρούς που είναι μέσα είτε από τους γιατρούς που είναι έξω, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αυτό όμως, δεν είναι λύση. Πρέπει να δοθούν κίνητρα. Δεν υπάρχουν Παθολόγοι. Αυτή είναι η μεγάλη πληγή. Δεν πηγαίνουν οι νέοι γιατροί να γίνουν Παθολόγοι.

Ερ:  Έτσι ακριβώς. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, τι λέτε στον κόσμο;

Γ.Κ.: Ό,τι λέγαμε τόσα χρόνια. Η λειτουργία του νοσοκομείου είναι επισφαλής. Δεν μπορεί να καλυφθεί 30 μέρες το μήνα με όλες τις ειδικότητες.

Ερ: Ας έρθουμε στο συγκεκριμένο που αφορά στα χειρουργεία και στην έλλειψη των ειδικοτήτων που αναφέραμε. Ο ασθενής που έρχεται στο νοσοκομείο θα πληρώσει τη λεγόμενη δωρεάν υγεία. Θα καλέσει ιδιώτη Παθολόγο, ιδιώτη Καρδιολόγο, ιδιώτη Παιδίατρο, κ.λ.π., τους οποίους θα πληρώσει…

Γ.Κ.: Υπάρχει ΦΕΚ* του 2018, το οποίο πήγα τον Ιούνιο στο διοικητικό συμβούλιο και λέει ότι, σε περίπτωση που δεν έχεις γιατρό στο νοσοκομείο και θα πρέπει να πάρεις από έξω, τα έξοδα τα καλύπτει το νοσοκομείο. Τους είπα ότι, θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο να κάνει σύμβαση με όποιους ιδιώτες γιατρούς θέλουν, γιατί έχουμε και αυτό το πρόβλημα, ακόμα και για εξετάσεις αξονικές, μαγνητικές κ.λ.π., ο ασθενής θα πάρει απόδειξη από τον γιατρό θα την δώσει στο νοσοκομείο και θα πάρει πίσω τα λεφτά του. Κάθε φορά που μπαίνει ένας ασθενής, το ΑΜΚΑ του κλειδώνεται. Υπάρχει κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο το οποίο λέει ότι, τα πάντα τα πληρώνει το νοσοκομείο. Τα πληρώνει η ασφάλειά του. Μάλιστα, πληρώνονται μέχρι και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται.

Ερ: Και η διοίκηση τι σας απάντησε;

Γ.Κ.: Το πήγα και δεύτερη φορά πριν από δεκαπέντε ημέρες, γιατί κάθε μέρα έχω το πρόβλημα με τους παθολογικούς ασθενείς. Δεν μπορούν να τα καλύπτουν οι Γενικοί γιατροί.

Ερ: Γνωρίζετε εάν έχουν γίνει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς και εάν ναι, με ποιες ειδικότητες;

Γ.Κ.: Όχι, δεν έχουν γίνει, γιατί αρνούνται οι ιδιώτες γιατροί. Άλλη μεγάλη πληγή αυτή.

Ερ: Άρα, τι γίνεται;

Γ.Κ.: Αυτό θα πρέπει να το κάνει η διοίκηση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να κινηθεί για να είναι καλυμμένο και το διοικητικό συμβούλιο.

Ερ: Αφού ο ιδιώτης γιατρός δεν δέχεται…

Γ.Κ.: Θα πρέπει να κάνει μια προκήρυξη. Το ένα είναι αυτό και το άλλο είναι, να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις.

Ερ: Αυτό, με τα σημερινά δεδομένα, είναι ουτοπικό.

Γ.Κ.: Υπάρχουν 15-17 κενές θέσεις οι οποίες δεν προκηρύσσονται. Η τελευταία φορά που έγινε μια προκήρυξη ήταν τον περασμένο Ιούνιο για έναν Παθολόγο.

Ερ: Πείτε μου, αυτή τη στιγμή πόσοι γιατροί υπηρετούν στο νοσοκομείο μας;

Γ.Κ.: 25 ειδικοί γιατροί, συν 3 – 4 επικουρικούς, και οι αγροτικοί γιατροί οι οποίοι κάθε χρόνο λιγοστεύουν γιατί δεν υπάρχει προσέλευση.

Ερ: Κι από αυτούς τους 25 ειδικούς γιατρούς, οι περισσότεροι είστε Χειρουργοί.

Γ.Κ.: Οι 18 είμαστε Χειρουργοί.

Ερ: Να έρθουμε τώρα και στις προκηρύξεις που προαναφέρατε. Διαχρονικά, αυτό που μας λένε είναι ότι, οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες.

Γ.Κ.: Ναι, κάθε φορά ακούμε για 3000 γιατρούς, για 4000 γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι, αυτή τη στιγμή λείπουν 30.000 γιατροί από όλα τα νοσοκομεία στην Ελλάδα και στο τέλος Δεκεμβρίου θα προστεθούν και όλες οι συνταξιοδοτήσεις. Με την εξάμηνη μόνον παράταση όλων των συμβασιούχων επικουρικών ιατρών και νοσηλευτών, προβλέπεται θερμό καλοκαίρι….

Ερ: Λαμπρά!!! Πώς σχολιάζετε τις άγονες προκηρύξεις;

Γ.Κ.: Είναι λογικό να βγαίνουν άγονες με τους μισθούς που υπάρχουν. Ο νέος γιατρός έχει σπουδάσει και στο εξωτερικό και ξέρει τι μισθό παίρνουν οι Επιμελητές του εκεί.

Ερ: Το αντιλαμβανόμαστε πλήρως. Άλλωστε, αυτός είναι ένας από τους σοβαρότερους λόγους που συνάδελφοί σας έχουν φύγει στο εξωτερικό ή ιδιώτευσαν.

Γ.Κ.: Σημειώστε ότι, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έφυγε από το ΕΣΥ, παραιτήθηκε.

Ερ: Κύριε Κοτσίδα, ο κ. Χρυσόπουλος σε δηλώσεις του και στην εφημερίδα μας και σε άλλους συναδέλφους, αναφέρει και έναν άλλον παράγοντα. Δηλαδή, ότι έρχονται νέοι γιατροί αλλά κάποιοι γιατροί του νοσοκομείου μας τους διώχνετε. Τα έχετε διαβάσει αυτά, γιατί δεν είναι τωρινές δηλώσεις.

Γ.Κ.: Είναι δυνατόν ποτέ, οι 25 γιατροί που για να πάρουμε την άδειά μας πρέπει να έρθει κάποιος γιατρός και να μην τον θέλουμε; Εμείς, όποιος και να έρθει είναι ευπρόσδεκτος. Γιατί να τον διώξουμε; Με το που θα έρθει κάποιος γιατρός, θα ελαφρώσουμε από τις εφημερίες. Ο κάθε γιατρός έχει από 90 έως 120 ημέρες άδεια κανονική την οποία δεν έχει πάρει. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε απεργία. Είμαστε 25 γιατροί. Οι 13 εφημέρευαν και την ημέρα της απεργίας είχαν ρεπό. Οι υπόλοιποι τι θα έκαναν;  Απεργία; Δεν γινόταν. Ήταν προσωπικό ασφαλείας

Ερ: Ένα άλλο θέμα που έχει αναφέρει σε δηλώσεις του  ο κ. Χρυσόπουλος, είναι ότι, γιατροί που έχουν έρθει στο νοσοκομείο μας, φεύγουν λέγοντας ότι, δεν ξαναπατάνε. Ποιοι είναι οι λόγοι;

Γ.Κ.: Οι συνθήκες εργασίας. Όλοι αυτοί οι γιατροί έχουν εργαστεί σε νοσοκομεία με τρεις – τέσσερις εφημερίες το μήνα, δεν έχουν μάθει στις 15 ημέρες εφημερία  και όταν πας να πάρεις μια εκπαιδευτική άδεια ή μια κανονική να σου την κόβει ο διοικητής και συγχρόνως είναι και το οικονομικό. Μου έλεγε συνάδελφος ότι, το 2009 παίρναμε 5.000 ευρώ μισθό κι εφημερίες και είχαμε εφορία 1.700 ευρώ. Το 2023 παίρνουμε 3.000 ευρώ και έχουμε εφορία 5.600 ευρώ. Αυτά είναι τα παράδοξα τα οποία υπομένουμε εμείς.

Ερ: Εμείς οι πολίτες με όλα αυτά που συμβαίνουν αισθανόμαστε τεράστια ανασφάλεια. Αντιλαμβανόμαστε δε ότι. η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κεντρική διοίκηση. Κύριε Κοτσίδα, υπάρχει το εξής παράδοξο. Ενώ ανησυχεί ο κόσμος από την κατάσταση, δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις. Πώς το σχολιάζετε;

Γ.Κ.: Ο κόσμος δεν συμμετέχει και γι άλλα πράγματα, το έχετε δει. Υπάρχει αδιαφορία. Εκτός από την υγεία υπάρχουν κι άλλα όπως η παιδεία, η εργασία κ.λ.π. Κι εκεί υπάρχει αδιαφορία.

Ερ: Αεροδιακομιδές. Ένα τεράστιο ζήτημα, για το οποίο ο κ. Χρυσόπουλος μας είπε πως, για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά αυτά θα έπρεπε να υπάρχει στελέχωση σε προσωπικό και οι κατάλληλες υποδομές. Ποια η δική σας άποψη;

Γ.Κ.: Δεν είναι τα μέσα. Πρέπει να έχεις και το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό. Θα πρέπει να τριπλασιαστούν αλλά αυτό δεν θα γίνει ούτε σε δέκα χρόνια. Ήρθε στην Κω η ΚΤΥΠ. Ξεκινάμε το νέο νοσοκομείο με τον οργανισμό του 2012. Βλέπετε και την απραξία του υπουργείου Υγείας. Δεκαπέντε χρόνια το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας και δεν έχει κάνει έναν οργανισμό. Εάν κάνουμε ένα νέο νοσοκομείο με τον οργανισμό του 2012, νομίζω ότι θα καταντήσουμε κάπως έτσι.

Ερ: Το νοσοκομείο Λευκάδας, το οποίο έχει κι αυτό προβλήματα υποστελέχωσης, απευθύνεται σε 16.000 περίπου πληθυσμό.

Γ.Κ.: Δεν συγκρινόμαστε σε καμία περίπτωση με το νοσοκομείο της Λευκάδας. Το νοσοκομείο της Κω συγκρίνεται με το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, της Σάμου, της Ρόδου και της Κέρκυρας.

Ερ: Επανέρχομαι σε δηλώσεις του κ. Χρυσόπουλου, ο οποίος μας είπε πως, το νέο νοσοκομείο θα είναι υπερσύγχρονο και μάλιστα θα έχει 8 θέσεις ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας).

Γ.Κ.: Υπερσύγχρονο ήταν και το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας.

Ερ: Εάν σας ζητήσω να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο, ποιο θα είναι αυτό;

Γ.Κ.: Ο κόσμος να ξέρει πως, όταν αρρωστήσει εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο. Προσπαθούμε να καλύπτουμε το νοσοκομείο με ό,τι μπορούμε.

 

*ΦΕΚ Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 4898, 1 Νοεμβρίου 2018

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157

Τροποποίηση και αντικατάσταση της με αριθμ. πρωτ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 46846/19-06-2018 (Β΄ 2315) κοινής υπουργικής απόφασης, με περιεχόμενο «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)».

Οι Αναπληρωτές Υπουργοί Οικονομικών Υγείας

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ

 

Άρθρο 18

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ Η ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

 

Στην περίπτωση κατά την οποία το ιδιωτικό θεραπευτήριο ή το δημόσιο Νοσοκομείο δεν έχει για οποιονδήποτε λόγο, όπως έλλειψη ή βλάβη ή συντήρηση εξοπλισμού ή απουσία ιατρού, τη δυνατότητα εκτέλεσης ιατρικής – θεραπευτικής πράξης ή εξέτασης σε νοσηλευόμενο δικαιούχο και ο νοσηλευόμενος διακομίζεται για τον σκοπό αυτό σε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει ως ακολούθως:

α. Εφόσον η ιατρική θεραπευτική πράξη ή διαγνωστική εξέταση διενεργείται εντός της Μ.Δ.Ν. του Κ.Ε.Ν., ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το δημόσιο Νοσοκομείο ή την ιδιωτική Κλινική με το αντίστοιχο Κ.Ε.Ν.

β. Εφόσον πρόκειται για πράξη ή εξέταση που διενεργείται κατά την παράταση της νοσηλείας, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 16 και 17 του παρόντος Κανονισμού.

γ. Για να εκτελεστεί πράξη ή εξέταση εκτός της δομής στην οποία νοσηλεύεται ο δικαιούχος, ο θεράπων ιατρός υποχρεούται να εκδώσει διακομιστήριο του ασθενούς προς το θεραπευτήριο ή το Διαγνωστικό Κέντρο που θα την εκτελέσει. Το διακομιστήριο υπογράφεται και σφραγίζεται από τον θεράποντα ιατρό και φέρει επίσης τη σφραγίδα του θεραπευτηρίου.

δ. Η ιατρική πράξη ή η εξέταση που παραγγέλλεται από τον θεράποντα ιατρό σε χειρόγραφο παραπεμπτικό του θεραπευτηρίου, αποζημιώνεται από το θεραπευτήριο νοσηλείας στο θεραπευτήριο ή Διαγνωστικό Κέντρο εκτέλεσης. Ειδικά για τα δημόσια Νοσοκομεία, για την εκτέλεση της εξέτασης αναζητείται καταρχήν δημόσιο Νοσοκομείο που να έχει τη δυνατότητα να την εκτελέσει. Σε περίπτωση που βεβαιωμένα δεν υπάρχει, η εξέταση εκτελείται σε ιδιώτη πάροχο που επιλέγει η Διοίκηση του Νοσοκομείου και αποζημιώνεται από αυτό.

ε. Το τιμολόγιο και το δελτίο αποστολής του δείγματος και το σχετικό παραπεμπτικό, εάν πρόκειται για εξέταση/ πράξη/θεραπεία που πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της νοσηλείας, αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ μόνο εφόσον αφορά σε νοσηλεία εκτός Κ.Ε.Ν. και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και εφόσον είναι κοστολογημένη. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους κλειστής περίθαλψης.

στ. Σε περίπτωση ανάγκης συνεδρίας αιμοκάθαρσης σε ασθενείς που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα τακτικής αιμοκάθαρσης ή συνεδρία ακτινοθεραπείας, θα αποζημιώνεται η μονάδα στην οποία θα μεταφερθεί ο ασθενής.

ζ. Εφόσον πρόκειται για δείγματα βιολογικών υγρών, εκτός από το χειρόγραφο παραπεμπτικό, το δείγμα συνοδεύεται και από δελτίο αποστολής του δείγματος, στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία του νοσηλευόμενου και η κλινική/τμήμα όπου νοσηλεύεται.

η. Απαγορεύεται η έκδοση ηλεκτρονικού παραπεμπτικού για την εκτέλεση ιατρικής πράξης ή εξέτασης, ενόσω ο ασθενής νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο ή δημόσιο Νοσοκομείο. Το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, οφείλει να διασφαλίζει το «κλείδωμα» του ΑΜΚΑ του νοσηλευόμενου ασθενή. Ομοίως, απαγορεύεται η χρέωση στο απογευματινό ιατρείο Νοσοκομείου, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας του, απεικονιστικών ή άλλων εξετάσεων που διενεργούνται σε ασθενή που νοσηλεύεται. Το σύστημα της ΗΔΙΚΑ και το σύστημα edapy του ΕΟΠΥΥ οφείλουν να διασφαλίζουν το «κλείδωμα» του ΑΜΚΑ του ασθενή.

 

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ